Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
harcsafilé sajtmártással
  2010-12-22 20:39:43, szerda
 
 



Harcsafilé sajtmártással
Hozzávalók:
10 személyre: 2 kg harcsafilé
10 dkg vaj
50 dkg csiperke gomba
5 dl tejszín
2 db tubusos medvesajt
30 dkg füstölt sajt
50 dkg penne tészta
liszt

őrölt bors
olívaolaj
20 dkg füstölt sajt
1 csokor petrezselyem zöldje
1 db citrom.

Az előkészített, fűszerezett harcsaszeleteket lisztbe forgatjuk és a forró vajban elősütjük. A visszamaradt vajban megpirítjuk a megtisztított gombát, ízesítjük sóval, borssal, majd zsírjára pirítjuk. Ezután beletesszük a medvesajtot, a tejszínt és az elősütött harcsaszeleteket, majd tíz percig főzzük. Kifőzzük a penne tésztát, leszűrjük, majd kevés olívaolajat keverünk hozzá. A tésztára helyezzük a harcsaszeleteket, bőven teszünk a tetejére a gombás-tejszínes sajtmártásból és megszórjuk a lereszelt sajttal, majd előmelegített sütőben pár perc alatt rápirítjuk. Végül frissen aprított petrezselyem zöldjével szórjuk meg és citromkarikával tálaljuk.
 
 
1 komment , kategória:  karácsony  
tejszínes karamella
  2010-12-22 20:34:03, szerda
 
 



Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom!)

Hozzávalók:
50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.

Elkészítés:
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. másfél cm-es vastagságban beletöltjük a karamellmasszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Még langyosan éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük.
A tejszínes karamellát fémdobozba vagy alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.
 
 
1 komment , kategória:  karácsony  
3 nap karácsonyig
  2010-12-22 20:29:45, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
tejfölös mákos torta
  2010-12-22 20:24:11, szerda
 
 



A következő hozzávalókat gyorsan összegyúrom egy sima tésztává, 2 fólia között kinyújtom, majd egy 28 cm-es tortaformába terítem, 3-4 cm magas oldalsó peremet alkotva
20 deka liszt
fél cs. sütőpor
10 deka vaj
10 deka cukor
1 egész tojás
A töltelék hozzávalói:
620 ml tej (ebből kicsit elveszek a keményítő kikeveréséhez)
5 deka étkezési keményítő
1 tk. vaníliakivonat (eredetileg 2 csomag vaníliáscukor van a receptben)
25 deka darált mák (nálam 15 deka volt, és 25 deka nedves, cukros máktöltelék)
4 ek. cukor
5 deka vaj
2 dl tejföl
1 csésze vörösáfonya
A mákot a cukros tejjel együtt felmelegítem és negyed óráig állni hagyom. Ezután felforralom, félrehúzom a tűzről, és belekeverem a tejjel simára kevert keményítőt. Újból a tűzre teszem az edényt, és addig kevergetem a krémet, amíg besűrűsödik. Miután kicsit kihűlt, belekeverem a vörösáfonyát, a vajat és a tejfölt, majd az előkészített alapra öntöm. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm.

Az felső tejfölös-tojásos réteg hozzávalói:

3 tojás
4 ek. porcukor (fölösleges több cukrot tenni bele)
2 dl tejföl
A tojások sárgáját elkeverem a porcukorral és a tejföllel, majd óvatosan beleforgatom a keményre felvert fehérjéket. Kihúzom a sütőből a tortát, és elosztom a tetején az öntetet. További 15-20 percig sütöm 160°C foknál.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mákos zebratorta
  2010-12-22 20:18:51, szerda
 
 



20 deka liszt
fél tk. sütőpor
5 deka cukor
8 deka vaj
1 tojás
1 csipet só
A krémhez:
50 deka krémesre áttört túró
20 deka Philadelphia krémsajt
4 dl tejföl
1,5 dl olaj
25 deka cukor
2 tojás
15 deka darált mák
1 csomag vaníliás pudingpor

A tészta hozzávalóit öszegyúrom, és pihentetés nélkül kibélelek vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. A túrókrém hozzávalóit (mák kivétélevel) egy nagy keverőtálba teszem, és kézi mixerrel addig keverem, amíg teljesen sima, csomómentes krémet kapok. Megfelezem a krémet, és az egyik felébe beekeverem a darált mákot. Elkezdem a forma töltését. Egy mártásos kanállal elkezdem a tésztára kanalazni felváltva a kétféle krémet. Egész egyszerűen középre rakok egy kanál fehér krémet, erre egy kanál mákosat és így tovább amíg a krémből tart. Nem kell kenegetni, magától fog terülni a töltelék, bár a kakaóssal ellentétben itt egy kis több türelmet igényel, a mákos krém ugyanis sűrűbb. Mikor ez megvan, 175°C fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 50 perc alatt készre sütöm. Még 10 percig hagyom hűlni, és csak utána szedem le róla a forma oldalát. Felvágni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos. Amíg meleg a torta és még nem dermedt meg a túrótöltelék, könnyen szétfolyhat, tehát megéri türelmesnek lenni!

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
halcurry
  2010-12-22 19:49:40, szerda
 
 



2 személyre

40 dkg tengeri halfilé
1/4 db citrom leve
1 evők. liszt
1 és 1/2 evők olaj
1/2 db nagy savanyu alma
1/2 db nagy vöröshagyma
2 dkg vaj
1/2 evők. curry
2 és 1/2 dl erőleves
1/2 kávésk. étkezési keményitő
1 evők. tisztitott mandula
1 evők mazsola


A halfilét felengedem, nagyobb kockákra vágom, megsózom és citromlével meglocsolom. Kicsit állni hagyom.
A haldarabokat lisztbe forgatom és kevés forró olajon aranyszínűre sütöm. A további felhasználásig melegen tartom.
A meghámozott almát és a hagymát kisebb kockákra vágom. Forró vajban előbb a hagymát sárgára pirítom, majd az almát hozzátéve puhára párolom. Meghintem curryvel, felöntöm az erőlevessel, felforralom és kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítem. Beleteszem az elősütött haldarabokat, egyet forralom.
Tálalás előtt levelesre vágott mandulát és mazsolát szórok a tetejére. Vajas rizst adok köretnek és ha van, vajban sült banánt is.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi dió torta
  2010-12-22 19:44:41, szerda
 
 

A tésztához

8 db tojás
8 evők. cukor
2 csomag vaníliás cukor
8 evők. dió /megpirítva, de lehet nyersen is/
5 evők. zsemlemorzsa
A krémhez
20 dkg margarin
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált dió
0.5 dl víz
2 evők. rum

A tésztához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd kanalanként hozzáadom a diót és a zsemlemorzsát.
A kapott tésztát 3 egyenlő részre osztom, ebből készül a 3 db lap. A tortaformát zsírpapírra körberajzolom, kivágom /24-es tortaforma/. A tortaformát kikenem, egy lapot beleteszek, és egy adag tésztát egyenletesen elkenek rajta. Megsütöm, majd ugyanígy még 2 lapot sütök. Ha kész, lehúzom róla a papírt.
Közben a krémhez a margarint a cukorral habosra keverem, hozzáadom a vaníliás cukrot, a vizet, a rumot, végül kanalanként a diót. A krémet megint 3 részre osztom, megtöltöm és bevonom a tortát. 1-2 órára hidegre teszem, utána tálalható.



 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézes mákos guba
  2010-12-22 19:32:17, szerda
 
 



2 személyre:

3 dl tej
2 és 1/2 dkg vaj
1/2 csomag vaníliás cukor
4 db kifli
10 dkg darált mák
1/4 kisk. őrölt szegfűszeg
1/2 kisk. reszelt citromhéj
5 dkg porcukor
1 és 1/2 evők. méz

A tejet a vajjal és a vaníliás cukorral felforraljuk, ráöntjük a felkarikázott kiflire, majd a tálat enyhén rázogatva felitatjuk a tejet.
A mákot összekeverjük a szegfűszeggel, a citromhéjjal és a porcukorral, a kiflikre szórjuk, összerázzuk és egy hőálló edénybe tesszük. Rácsorgatjuk a mézet, és forró sütőben enyhén megpirítjuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
hósapka
  2010-12-22 19:28:04, szerda
 
 



3 db tojás
30 dkg cukor
30 dkg kókuszreszelék
15 dkg margarin
3 evőkanál baracklekvár
0.5 dl rum
50 dkg darált keksz
magozott meggy

A 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és 15 dkg porcukrot.
A margarint habosra keverjük a maradék 15 dkg porcukorral, majd hozzáadjuk a 3 tojássárgáját is. Belekeverjük a baracklekvárt, a rumot, végül a darált kekszet is.
Egy citromfacsaró belsejét megvizezzük, majd félig megtömködjük a kókuszos masszával. Egy szem meggyet helyezünk rá, majd befedjük a kekszes masszával. Végül kiütögetjük a formából.
Minden újabb hósipka elkészítése előtt vizezzük meg a citromfacsaró belsejét. Amennyiben nem tömködjük teljesen a formát, különböző nagyságú sipkákat készíthetünk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mákos csoda
  2010-12-22 19:23:14, szerda
 
 



50 dkg liszt
6 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 dkg élesztő
0.5 dkg só
2 db tojássárgája
2 dl tej
Töltelék:
15 dkg mák
5 dkg vaj (a mák alatt is megkenni vajjal)
1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókból közepes kemény tésztát dagasztni. 20 perc kelés után lehet formázni. A tésztát elfelezni, majd az egyik feléből négy gombócot készíteni. A másik feléből tojásnyit elvenni, mert ez lesz a közepe a kalácsnak, a nagyobb rész pedig a mákos tekercs lesz.
Megolvasztani a vajat. A négy gombócot kerekre nyúlytani és a felső részt megkenni vajjal,és egymásra rakni a kerek lapokat. Éles késsel nyolc cikket vágni, a szélétől befele egy centi kimaradjon. A szirmokat kihajtogatni. Marad egy üres kör a közepén, amibe a mákos bejgli lesz.
A másik gombócot elkészítjük beiglinek és kört formálunk belőle, bele illesztjük a napocska közepébe és bevagdossuk mintha szeletelnénk. A szeletelést nem kell a belső széléig vágni, hogy egybe maradjon a tészta közepe felöl. Minden másodikat kifordítjuk, hogy látszodjon a töltelék.
A kicsi gombócot a közepébe tenni. Tetszés szerint lehet díszíteni. Mikor kész van megkenni tojással és keleszteni 20-25 percig. 170 fokon forró sütőbe sütni 35-40 percig.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 231
  • e Hónap: 1443
  • e Év: 29666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.