Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
mókuska
  2019-02-28 19:12:13, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
hasi puffadás
  2019-02-28 14:22:46, csütörtök
 
  Függetlenül attól, hogy a puffadás és a teltségérzet a legtöbb esetben életmódbeli hiba következménye,nem feltétlenül csak ez állhat a háttérben.
Nincs is rosszabb annál, ha már be sem tudjuk magunkon gombolni a kedvenc farmerünket. De ne aggódjunk, emögött nem feltétlenül az elhízás van - lehet, hogy csak fel vagyunk puffadva.

Sok esetben az hajlamosít a panaszok kialakulására, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A dehidratáció következményeként az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, gyakran székrekedés alakul ki, ami fokozott gázképződéssel jár. A folyadékpótlás legideálisabb formája a szénsavmentes víz, hiszen a szénsavas italok a bennük lévő gázok miatt puffadást válthatnak ki.

A Helicobacter pylori nevű kórokozó gyakran okoz fertőzéseket, gyulladásokat a gyomorban, bélrendszerben. A felmérések szerint a világ lakosságának kétharmadánál rendszeresen jelentkezik ez a hasi puffadással járó betegség, amelyet leginkább a nem megfelelő minőségű élelmiszerekből, ivóvízből szednek össze az emberek. Ha nem kezelik ki szakszerűen a kórt, később gyomorfekélyek alakulhatnak ki, ami már súlyos betegségnek számít.

Mit kell róla tudni?
A Helicobacter pylori gyakran okoz puffadást, gyomorégést, refluxot, székrekedést, hasmenést. A fogyni vágyók pedig hiába tesznek meg mindent, hogy megszabaduljanak pár kilótól, a baktérium által okozott rendellenességek miatt ez sehogy sem sikerül. Ez is egy fontos jel, ami arra utalhat, hogy megfertőződhettünk a fránya bacival.

Létezik egy hatásos házi készítésű gyógymód, amely segít abban, hogy megszabaduljunk a baktériumtól, így a kellemetlen puffadástól, és a kilókkal folyatott küzdelem is hatásosabb lesz.

Hozzávalók:

1 darab citromra
1 darab uborkára
1 evőkanál lereszelt friss gyömbérre
1 evőkanál aloe vera lére
egy csipet korianderre, vagy petrezselyem zöldre
½ pohár vízre
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és igyuk meg frissen a gyógyitalt. Az uborka és az aloe vera leve hozzájárul a zsírok elégetéséhez, a koriander, vagy petrezselyem zöld sok antioxidánst tartalmaz. A gyömbér szabályozza az emésztést, megszünteti a székrekedést, a citromlé pedig méregteleníti a szervezetet.

forrás: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
borsó és más hüvelyesek
  2019-02-28 13:45:50, csütörtök
 
 

Április közepe egy csomópont a kertészeti időszámításban. Mostanában esténként még akár fagypont környékére is lehűl a levegő, de délben már olyan meleg van, hogy kornyadoznak a saláták. A spenót már a végét járja. Még lehet utoljára vetni zöldborsót. Már lehet vetni babot, cukkinit, fűszernövényeket. (Hogy a példakertünk bevetésével hogyan érdemes haladni, a cikk végén derül ki.)

És itt el is érkezünk ahhoz, amiről kertes sorozatunk e darabja szólni fog: a hüvelyesek csodájáról. A borsó és a bab olyan különleges növények, amelyek nemhogy nem zsákmányolják ki a talajt, mint mondjuk a kukorica, hanem építik. Mit jelent ez?

A természet testépítői
Következzék itt néhány tudományos tény, de gyorsan túlleszünk rajta, ígérem. Tehát a hüvelyesek speciális gyökérzete olyan baktériumokat vonz, amelyek meg tudják kötni a nitrogént, gyökérgümőket, rhizómákat kialakítva. A nitrogén nagyon értékes tápanyag, különösen a leveles zöldségek számára, ugyanis ez az anyag, amelyre a levelek és a szár növekedéséhez szükség van.

És történetesen ebből következik az is, hogy a növényvilág fehérjebombái a pillangósok (amelyekhez tartoznak a hüvelyesek is, ha még emlékszünk a biológiaórákra). Ha fehérjére van szükségünk, a borsóban és a babban találunk bőven.

Párban dolgoznak
Érdekes mód a különböző hüvelyesek különböző baktériumokat vonzanak. Más baktériumokat köt meg a lucerna, a csicseriborsó és a szójabab - de szerencsére a borsó és a bab egy hasonló, negyedik fajta baktériummal működik együtt. Ennek van jelentősége a gyakorlatban is, ugyanis a hüvelyesek terményátlagát megnövelő baktériumkultúrát a kertben fel kell építeni.

Ennek alapvetően két módja van: vehetünk oltóanyagot egy kertészeti boltban, ami nem lesz könnyű. Vagy pedig - a növényvédelmi szempontból nagyon fontos vetésforgót átmenetileg feladva - egymás után kétszer is ültetünk ugyanoda borsót és/vagy babot. Ekkor ugyanis felszaporodnak a baktériumok a talajban, nitrogéndússá téve ezt - műtrágya nélkül.

Ezért borsóból annyit vetek, amennyit csak bírok, még ha túl sok is lesz a termény. Előveteményként ugyanis jól előkészíti a talajt a nitrogénzabáló paradicsom, paprika, krumpli számára. Sőt, kis óvatossággal kezelve még e ,,főnövények" közé is lehet vetni.

A nitrogén és a hullaszag
Félreértés ne essék, a borsó az általa közvetetten megtermelt nitrogén jelentős részét maga felszívja, ettől olyan fehérjedús a növény. Plusz konkurens a többi vetemény számára az egyéb tápanyagok, a víz és a fény szempontjából. Ezért észnél kell lenni.

A borsó az igazi hasznot akkor termeli a talajunk számára, amikor már letermett és levágjuk tőből. A talajban maradó gyökérzet elhal, és felszabadul a gyökérgümőkben tárolt nitrogén a többi növény számára. Ezt lehet fokozni azzal, ha a borsószárat beforgatjuk a komposztba vagy pedig feldaraboljuk és szétterítjük a talajfelszínen.

Mert hát a növények ugye mind hullazabálók: jó nagy löketet kapnak a borsó maradványaiból a növekedéshez a paradicsomaink és a krumplink. És mindezt épp akkor, amikor nagy szükségük van rá.

Kiválóan alkalmas egyébként erre az is, ha lóherével vagy lucernával vetjük be a növények közét - egyrészt élő mulcsként védik a talaj nedvességtartalmát és árnyékolják a paradicsom, paprika tövét, másrészt pedig folyamatosan oldódik le a nitrogéndús gyökérzetük, ha kellő rendszerességgel nyírjuk. Ez fontos! Ha nem nyírunk, sokkal kevesebb hasznot hajtanak a pillangósok a többi növényünk számára. (A lucerna a lóherénél brutálisabb növekedésű, fél méter magasra is megnő. Ezért inkább az alacsonyabb lóherét ajánlom.)

Permakultúrások pillangósai
A pillangósokat egyébként a hetvenes évek óta használja talajépítésre az Ausztráliából indult permakultúra-mozgalom. A permakultúra lényegében három célt tűz ki maga elé: az optimális vízgazdálkodást a terep átalakításával igyekszik megalapozni, a talajösszetételt növényekkel javítja és a termesztést egyfajta ételerdő keretében képzeli el.

Ebben a logikában a fák nem tölgyek vagy fenyők, hanem gyümölcsfák, a cserjék málnák és szedrek, a füvek gabonák és a zöldségek is ökológiai igényeik szerint szervezett bujaságban cseperednek.

Nagyon sok érdekes és hasznos megfigyelést tettek, s a rendszer a világ több sivatagában is bizonyította, miként képes a legsivárabb, legkopárabb területeket is esőerdőszerűen tomboló terménygyárrá változtatni.
A borsóválasztás dilemmái

A borsónak négy fő fajtája van, plusz vannak különböző érésidejűek. Más időjárás esetén ráadásul más fajták teremnek sokat, ezért érdemes vegyíteni a fajtákat. Több cég is kínál borsósort, amelyben ők elvégzik ezt a vegyítést.

De azt azért érdemes tudnuk, hogy mi a különbség a fő fajták közt.

Van a kifejtőborsó, amely édes, de cukortartalma gyorsan lebomlik, ezért frissen érdemes fogyasztani. Ez lesz az, amiből sosem lesz borsóleves, mert már a tőről lezabálja a család édesség gyanánt. A debreceni világoszöld és sötétzöld illetve a rajnai törpe jól beváltak nálam.

Van a velőborsó, amely kevésbé édes, de nem bomlik olyan gyorsan le a cukortartalma, ezért jól fagyasztható. Ebből vessünk a házi konzervipar számára. De még így is akkor járunk a legjobban, ha rögtön szedés után nekiülünk és a tévé előtt kihüvelyezzük és rögtön lefagyasztjuk. Még a nagy séfek is szívesebben használnak frissiben fagyasztott mirelitborsót, mint párnapos ,,frisset". Híres fajta a Kelvedon csodája, de persze az ipari igények miatt ebből óriási a választék.

Lusta kertészként a személyes kedvencem - éppen a hüvelyezés unalmas és fárasztó mivolta miatt - a cukorborsó. Ezt ugyanis hüvelyestől meg lehet enni, mint a zöldbabot, nem kell kifejteni. Nem is értem, nálunk miért nem terjedt el jobban, Angolszásziában szinte csak ilyet vetnek. Ja, és érdemes tudni, hogy a cukorborsó - a többi fajtával szemben - fut, mintha kergetnék, 2 méter hosszúra is megnőhet. Nálunk a vetőmagosok kínálatában egyelőre csak Toledót találtam.

Létezik kimondottan szárazborsónak termesztendő fajta, a sárgaborsó is ilyen. Ezeket nem olyan könnyű beszerezni, meg igazából pont a borsó lényege vész el szerintem a szárítással: a zöld, édes, roppanós ízvilág,

A borsó azért is baró növény, mert igazából alig kell locsolni és elég nagy biztonsággal kihajt. Komposztot azért adjunk neki. Ó, és ha túl sok magot vetünk el, és az előírásos 5 centinél közelebb is kihajtanának, vegyük elő az ollót és még tízcentis korában nyírjuk ki a felesleget - szuper saláta lesz belőlük, amíg zsengék. A borsóhajtás az ázsiai konyha egyk alapvetése, párolni is ér.

A fentiek tükrében talán érthető, hogy miért a borsósorok közébe kerül a példakertünkben a krumpli, a paradicsom és a paprika, illetve hogy miért kell sűrűn szedni az összes hüvelyest: ekkor indul be a gyökérelhalási- táplálási hatás.


forrás: zoldujság.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
kapor
  2019-02-28 13:27:59, csütörtök
 
 



A kaprot fűszernövényként mindenki ismeri, nélkülözhetetlen például a tökfőzelék vagy a kovászos uborka elkészítésénél. Pedig a kapor nem csak erre jó! Egyike a legsokoldalúbb gyógynövényeinknek és antibakteriális hatása erősebb a fokhagymáénál is!
Ennek a jellegzetes illatú növénynek a gyökere kivételével minden része felhasználható. Készülhet belőle gyógytea, illóolaj, de rakhatjuk a fürdővízbe is. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, amely képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek. A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

A kapor baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a foghagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
A kaporból készült tea kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is.
2 teáskanál szárított kaportermést, 3 dl vízzel forrázva, 10 perc pihentetés után, apró kortyokban fogyasszunk el. Ez a tea másnaposság ellen is hatásos, de használhatjuk csuklás, fejfájás és szamárköhögés ellen is.
A kellemetlen leheletet sok esetben a szájban megtelepedő baktériumok okozzák. A kapormag rágcsálása elpusztítja a nyelven tenyésző baktériumokat.


További hatásai: nyálkaoldó, köhögés csillapító. Frissen vagy teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos. Nem annyira közismert, de a kaporfőzetek még a narancsbőrrel is felveszik a harcot.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például, néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes

A kapor két héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása és képes kihajtani a már meglévő vesehomokot.

Vércukorszint csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.
A vanádiumnak koleszterinszint csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére. Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
Húgyúti, nőgyógyászati problémák ellen
A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. Coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja. Aki ilyen betegségben szenved, annak nagyon előnyös a fürdővízbe vászonzacskóba tett kapormagot tenni vagy illóolajat csepegtetni bele. A leghatékonyabb megoldás, ha 30g kapormagot 1 liter vízzel felforralunk, állni hagyjuk 15 percig, majd a fürdővízhez adjuk.

Figyelem!
Várandósság alatt nem szabad kaprot szedni! Szoptatós anyukáknak pedig csak nagyon kis mennyiségben!
Gyermekeknél is elővigyázatossággal adható csak! Csak két év feletti gyerekeknél alkalmazzuk kis mennyiségben!



 
 
0 komment , kategória:  egészség  
túrós bukta
  2019-02-28 13:19:22, csütörtök
 
 



HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt
fél kk só
2 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj + a kenéshez
Töltelék:
25 dkg túró
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet a sót és a cukor kétharmadát összekeverjük. A maradék cukorral a tejben felfuttatjuk az élesztőt hozzákeverjük a tojást, a liszthez adjuk az olvasztott langyos vajjal együtt.

Jól kidagaszjuk. Duplájára kelesztjük.

Kb fél cm vastagra nyújtjuk, köröket szaggatunk, közepére tesszük a tölteléket és gombócokat formázunk belőle. Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) formába tesszük úgy, hogy az oldalát is lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne süljenek össze, majd a tetejét is lekenjük. A formában kelesztjük még kb 30 percig. 180 fokon sütni kb 25 percig Kb 19 db lesz.

forrás.egyszerugyorsreceptek.com
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
tojáshéj elhasználása
  2019-02-28 13:15:25, csütörtök
 
 



A tojás héjából készült macerátum segítségével csökkentheted az öregedés tüneteit.
A kalciumhiány igen súlyos emésztési zavarokat, végtagzsibbadást, izomrángásokat, spontán görcsöket, memóriazavart, depressziót, légszomjat, de akár szívritmuszavart is tud okozni.

A kalcium egy elengedhetetlen ásvány annak érdekében, hogy a test és a létfontosságú szervek megfelelően tudjanak működni. Az ajánlott napi kalcium szükséglet nemtől, és életkortól függően változik, éppen ezért orvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy pontosan meg tudják mondani, mennyi kalciumot kell bevinned a szervezetedbe. Annak érdekében, hogy megfelelően fel tudjon szívódni a kalcium, érdemes D-, és C-vitaminban, magnéziumban gazdag élelmiszereket fogyasztanod.

Az egyik legjobb természetes kalciumforrás a tojáshéj, könnyen felszívódik, és kiegyensúlyozott a mikrotápanyag tartalma.

Egy kávéskanál tojáshéj 800 gramm kalciumot, és 27 további fontos mikroelemet is tartalmaz, például magnéziumot, bórt, rezet, mangánt, vasat, ként stb. Mielőtt nekilátnál a tojáshéj felhasználásához, alaposan mosd meg mind a külső, mind pedig a belső részét. Várd meg, míg alaposan megszárad, majd egy kávédarálóval zúzd porrá. A kapott mennyiséghez ugyanannyi mennyiségű bio mézet keverj hozzá, tedd egy üvegedénybe, és hagyd egy hétig állni. Ezután minden reggel fogyassz el belőle egy-egy evőkanálnyit, várj húsz percig, és csak ezután reggelizz.

Ez a módszer nagyon hatásos a csonttömegnövelés esetén, de ajánlott kiegészíteni még a szükséges D-vitaminnal is.

Egy másik recept szerint egy üvegben össze kell keverni két rész mézet és egy rész tojáshéj-port, egy citrom frissen facsart levével. Egy hétig kell pihentetni, hűvös, sötét helyen naponta 3-4 alkalommal ajánlott megkeverni. Hét nap elteltével naponta 3 evőkanálnyit kell megenni a keverékből 20 perccel a főétkezések előtt. Fel lehet oldani egy csésze vízben, vagy langyos teában, akár gyümölcslében.

A gyerekek naponta 2 teáskanálnyit fogyasszanak belőle, az idős emberek esetében az eredeti mennyiség felét, vagyis másfél evőkanálnyit kell elfogyasztani belőle naponta. A kúra 2-4 hétig tart, majd érdemes beiktatni egy 1-2 hetes szünetet.

Különösen ajánlott a mellékpajzsmirigy, növekedési rendellenességekkel, csontritkulással, szoptatási problémákkal, és törékenyebb csontokkal rendelkező személyek esetében. A cukorbetegeknek nem ajánlott a keverék fogyasztása.

forrás: filantropikum.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
tavasz
  2019-02-20 09:41:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
egészség
  2019-02-19 20:42:57, kedd
 
  Dédapáink öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül



A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult,de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat. Fő táplálékuk volt telente; bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. — savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (A prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hgy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. (Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket?) Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegséget, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

MÁKKAL CSONTRITKULÁS ELLEN:

A mák került ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csodanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (OMEGA 4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó. Az egészséged védelmében, az ehhez kapcsolódó leírás: MIT JELENT AZ AMINÓSAV ÉS AZ ENZIM HIÁNYA, oldalt is érdemes elolvasni. Klikk a menüben.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

BURGONYA GYÓGYÍTÓ HATÁSA-EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE:

Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:

És most következzék a cékla. A cékla Rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására."

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot. Főzés előtt a hüvelyeseket áztassuk!

LENCSE GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

SÁRGARÉPA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN:

Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet,savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését

BÚZACSÍRA GYÓGYÍTÓ EREJE:

A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.

PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.

SZŐLŐ:

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:

A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

SPENÓT:

A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), a mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!

Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

Ha nem is étkezésre használjuk, de érdemes megemlíteni a homoktövist. A homoktövis tea növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedések esetén is.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek után jó immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális téli gyógyszer.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
dr Hamer
  2019-02-18 20:00:12, hétfő
 
  A gyógyításban az utóbbi évtizedben érezhetően szükség lenne a paradigmaváltásra. Meglevő szemléletünk nem koherens, a polaritás erőteljesen jelen van, sok betegségre nem tudunk értelmes magyarázatot adni. Új ismereteinket nehezen tudjuk a jelenlegi medicina szemléletébe integrálni. Több ismert gyógyító is teljesen új koncepcióval állt elő az elmúlt évtizedekben, de nézeteik nehezen terjedtek el, nem kaptak kellő nyilvánosságot.
Az egyik ilyen orvos, gyógyító dr. Ryke Geerd Hamer, aki 1981-ben publikálta először a daganatos betegségekkel kapcsolatos felismeréseit, amelyekből később teljesen új szemléletű gyógyítási rendszert alkotott. Dr. Hamer elmélete és gyakorlata teljes mértékben biológiai alapokon nyugszik. Más módon helyezve el a puzzledarabokat, rendszerbe foglalja meglevő ismereteinket, miáltal azok új megvilágításba kerülnek.

Dr. Hamer 1938-ban született Frízföldön, apja német, anyja olasz származású. Egyetemi tanulmányai során orvostudományt, fizikát és teológiát tanult, majd belgyógyász szakorvosként dolgozott. Rendkívül kreatív orvos, több újítás fűződik a nevéhez, például a transzkután szérumdiagnosztikai készülék vagy a speciális sebészszike. A négygyermekes orvos élete 1978 augusztusában vett fordulópontot. Dirk fiát egy eltévedt lövedék súlyosan megsebesítette nyaralás közben. Hosszú szenvedés után, decemberben apja karjaiban halt meg. Két hónappal később dr. Hamernél hererákot diagnosztizáltak, kevés túléléssel biztatva őt. Ekkor kezdett el mélyebben foglalkozni a tumoros betegségekkel.

Feltette magának a kérdést, hogy nincs-e összefüggés az átélt súlyos érzelmi megrázkódtatás és a kialakult daganatos elváltozás között. Az onkológiai osztályon a daganatos betegeket aprólékosan kezdte kikérdezni a betegségük kialakulását megelőző időszakról. Azt tapasztalta, hogy minden daganatos betegséget érzelmi sokk előz meg, ami meghatározza a szervezet további működési programját. Minden daganatos beteg előéletében található volt olyan esemény, amit az adott betegségre nagyon jellemző érzelemmel és gondolati tartalommal élt meg.

Sok ezer beteg adatait feldolgozva, hihetetlen precizitással térképezte fel az egyes daganattípusok érzelmi sokkját. Arra a megállapításra jutott, hogy a különféle daganatos megbetegedések hátterében más és más - ám a betegségre nagyon is jellemző - érzelmi sokkélmény áll, ami teljesen más a hereráknál, az emlőráknál vagy a tüdőráknál.

A holisztikus szemlélet az utóbbi évtizedekben már régóta feltételezi a rák kialakulásában az érzelmek, a lélek szerepét, de nem az átélt érzelmi élményekre koncentráltak, hanem sokkal inkább az érintett szerv szimbolikájára. Így természetesen nem lehetett megérteni a kialakult betegség pontos okát.

A hameri rendszerben az átélt érzelmi sokknak, a DHS-nek (Dirk Hamer-i szindróma, az elvesztett fia után) óriási jelentősége van, ami speciális körülmények között alakulhat ki szervezetünkben. Dr. Hamer szerint minden rákot és rákkal egyenértékű betegséget megelőz egy DHS, amit az egyén váratlanul, drámaian, teljesen felkészületlenül, magányosan, elszigetelten él meg, és képtelen megfelelő megoldást találni a kialakult helyzetre.

Tehát a felsorolt összetevők együttes jelenlétekor kialakult DHS a szervezetben külön programot indít el. A DHS pillanatában, annak konfliktustartalma által meghatározódik a becsapódás helye az agyban és az elváltozás helye az annak megfelelő szervben. A folyamat ettől kezdve párhuzamosan fut mindhárom szinten, a lélekben, az agyban és a szervben egyaránt.

A szervezet a DHS után alapvetően szimpatikus túlsúlyba kerül, amelynek mértéke az átélt érzelmi sokk nagyságától függ. A szimpatikus túlsúly szakaszát dr. Hamer "konfliktus aktív szakasznak" nevezi, amely analóg Selye János stresszgörbéjével.





A "konfliktus aktív szakaszban", amit hideg szakasznak is neveznek, a lélekben szorongással teli időszakot tapasztalhatunk, a páciens folyton az átélt érzelmi sokkon rágódik, állandóan ezzel foglalkozik, a végtagjai hidegek, csökken a perifériás keringés, étvágytalanná válik, ezáltal veszíthet a súlyából, álmatlanság gyötörheti stb.

Ezzel egy időben az agyban kialakul egy elváltozás, az úgynevezett hameri góc. A DHS pillanatában az adott érzelmi tartalomnak megfelelő központ agyi reléjében koncentrikus körök jelennek meg az agyi CT-felvételeken. A radiológusok néha érzékelték ezeket a céltáblaszerű elváltozásokat, de szellemképnek, a gép, illetve a fókuszálás hibájának tekintették.

Eközben a szervekben elindul a rájuk jellemző elváltozás, ami lehet sejttöbblet, sejtszámnövekedés, tehát daganatképződés vagy fekélyesedés, sejtelhalás, illetve sejtműködés-csökkenés vagy -kiesés, például bénulás. Ez mindaddig tart, amíg a konfliktus meg nem oldódik, vagyis minél nagyobb az átélt DHS és minél hosszabb ideig tart, annál nagyobb a daganatképződés, illetve a szövetelhalás. A konfliktus megoldása után viszont a szervezet újraépítő működése aktiválódik, ami szintén az adott szervnek megfelelően teljesen speciálisan zajlik.

Dr. Hamer rendszerének másik zseniális felismerése az a tény, hogy reagálásunk módja a különböző konfliktusokra igen szoros kapcsolatban van három csíralemezzel - belső, középső, külső csíralemez, vagyis endoderma, mezoderma és ektoderma -, amelyből valamennyi szervünk kialakult.

Ez a betegségek ontogenetikus rendszerének törvénye, amely a jelenlegi ismereteinkben teljesen új megközelítés.

A folyamatok mindig három szinten zajlanak, a lélek, az agy és a szervek szintjén. Az agy részei és az agyi irányítás alapján is feloszthatjuk a csíralemezeket és a szerveket. Az agy ősi része az agytörzs és a kisagy, az ún. új agyat az agyvelő és az agykéreg alkotja. Az endodermális eredetű szerveinket az agytörzs, míg az ősi mezodermális szerveinket a kisagy irányítja. Ezen szervek, szövetek a DHS hatására daganatképződéssel reagálnak. Az új mezodermális szervek irányítása az agyvelőben, míg az ektodermális szervek irányítása az agykéregben történik. Itt a DHS után fekélyesedést, szövetelhalást tapasztalunk. Bizonyos agykérgi irányítású szerveknél működéscsökkenés vagy -kiesés történhet.

A konfliktus feloldása után a folyamatok átfordulnak. Ebben a szakaszban, amit meleg vagy gyógyulási szakasznak nevezünk, az endodermális és ősi mezodermális szerveinkben keletkezett daganatok elbomlanak vagy betokozódnak, míg az új mezodermális és ektodermális szerveinkben az elhalt szövetállomány újraépülése történik, amit gyógyulási daganatnak nevez a hameri elmélet.

A gyógyulási szakaszban a szervezet újjáépítő folyamatai kerülnek túlsúlyba. Ezt mély vagotónia kíséri, a páciens megnyugszik, de rendkívül fáradt, erőtlen, gyulladásos folyamatok is felléphetnek, erőteljes helyi és szétszórt fájdalmakat tapasztalhatunk. Az étvágya visszatér, megszűnnek az alvászavarai.





Ebben a szakaszban, egyes esetekben, komoly szerepe van az orvosi ellátásnak, mert a hameri értelemben vett gyógyulás igen súlyos szövődményekkel is járhat. Ilyenek például szervi szinten az elzáródások, vérzések, a szívroham stb., agyi szinten a hameri gócban kialakult ödéma miatti agynyomás-fokozódás.



Ezek a folyamatok hozzáértő orvosi felügyeletet és szükség szerinti beavatkozást igényelnek. A teljes gyógyulási folyamat lezajlása után a szervezet visszatér a normális ritmusába.



Az akadémikus orvoslás a daganatos betegségek egyik veszélyének a metasztázist tartja, amin általában a primer tumorból kiszakadt, levált daganatos sejteket értik, amik a vérárammal vagy a nyirokkeringéssel a szervezet más területére kerülhetnek, ahol újabb tumort alakíthatnak ki. Dr. Hamer véleménye szerint az "újabb tumorok" minden esetben egy új sokkélmény következtében alakulhatnak ki, ami akár egy időben vagy később érhette a pácienst.

Nézzünk erre egy példát. A ductális emlőrák (a tejcsatornák daganatos elváltozása) esetében sokszor találnak nyirokcsomó-elváltozást, amit metasztázisnak értelmeznek. A ductális daganatot kiváltó DHS elszakadással, elválással kapcsolatos sokkélmény, amihez kapcsolódik a nyirokmirigy "önleértékelési konfliktusa" - "nem vagyok elég jó neki, elhagyott". A daganatsejtek elvándorláselméletét egyébként is nehéz magyarázni, hiszen a ductális emlődaganat ektodermális eredetű, míg a nyirokmirigy-daganatok új mezodermális eredetűek. A csíralemez határait viszont nem léphetik át a sejtek. Dr. Hamer hangsúlyozza, hogy a diagnózis közlése és az orvosi beavatkozások után megjelenő ún. "áttétek" diagnózissokkok, tulajdonképpen iatrogén ártalmak. Nem kellene ezeket az ártalmakat elszenvedniük a betegeknek, ha a rák diagnózisának nem lenne erőteljes negatív tartalma.

Dr. Hamer a daganatos betegeit hihetetlen magas arányban képes meggyógyítani, miközben kemoterápiát, sugárkezelést nem alkalmaz. A műtéti beavatkozásokra is nagyon megfontoltan és csak szükség esetén kerül sor.

Bár az eredmények elképesztőek, mégis az akadémikus orvoslás igen szélsőségesen elzárkózott dr. Hamer nézeteitől. Kollégái sarlatánnak nevezték, elvették orvosi engedélyét, bírósági eljárás után börtönbe vetették, ám nemzetközi nyomásra szabadon engedték.

1998-ban a Trnavai Egyetemen elvégezték dr. Hamer kutatásainak habilitációs vizsgálatát, és teljesen helytállónak találták. Bár igazolást nyert, sajnos a mindennapos gyógyításban kevéssé vált ismertté az új szemlélet, amely a daganatos betegeknek teljesen új lehetőséget biztosítana.


Bővebb információ: www.ujegeszsegut.hu
 
 
0 komment , kategória:  dr Hamer  
Müller Péter
  2019-02-18 19:40:08, hétfő
 
 



Minden nap megkérdezzük a párunkat, a szüleinket és a gyermekeinket, hogy milyen napjuk volt. Megkérdezzük, hogy vannak, azonban mikor tesszük fel magunknak ezeket a kérdéseket?
Mikor foglalkozunk egy kicsit magunkkal is? Ha egy növényt nem ápolnak, az belebetegszik. A legszebb virág is elhervad, ha nem öntözik. Nekünk is szükségünk van ugyanígy a törődésre, időnként csak annyi kell, hogy mi törődjünk önmagunkkal. Müller Péter segít most nekünk abban, hogy egy kicsit jobban megértsük önmagunkat.

“... eljön az a pillanat, amikor a szervezeted védekezni kezd mások ellen"
Bizony, ez így van! Másokért élünk és másokkal élünk - de ennek határa van. Mert önmagunkkal is élünk. Van, amit csak egyedül, magaddal tudsz megoldani. És ha ezt nem bírod megtenni, vagy nem hagysz rá időt, és túl sokat forogsz az emberek között, eljön az a pillanat, amikor a szervezeted védekezni kezd mások ellen.

Másokkal lenni ugyanis feladat. Nemcsak öröm - de nagy munka is. Figyelni, alkalmazkodni, kifelé fordulni, odaadni... És van, amikor már nincs mit adnod. Ilyenkor már csak a tartalékodat emészted, s észre sem veszed, hogy szüntelen önvédelemben élsz.

Nem vagy már önmagad. Ekkor leszel lázas, náthás, légcsőhurutos, vagy kapsz olyasféle betegséget, amely arra figyelmeztet, hogy vonulj ki egy kicsit a világból. Íme, itt a jogalapod, hiszen beteg vagy - és légy egy kissé egyedül.

Pihend ki a másokkal való kapcsolatok fáradalmát. Ebben sokszor azok is benne vannak, akiket szeretsz. Ők sem jöhetnek most a közeledbe. A magány: szent állapot. Nem akkor, ha valaki végleg benne marad, hanem akkor, ha időnként, átmenetileg, megvalósítja.

A mai ember észre sem veszi, hogy nehezen bírja ki önmagát. És másokhoz nem a szeretet viszi, hanem az önmagától való menekülés. Ez nem jó. Ahogy a lélegzetvételünk is kettős: kilélegzünk és belélegzünk, úgy a lelkünk is kettős: kifelé fordulunk és befelé.

Az egészséges ember így működik. Magammal vagyok - és veled. Magammal vagyok - és veletek. Odaadom magam - és visszaveszem. Ez így normális. Rohanó életünk kibillent ebből az egyensúlyból. Ne engedd! Érezd magad jól, egyedül. És teremtsd meg ezt az állapotodat, ha kell, erővel is.
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 297
  • e Hét: 392
  • e Hónap: 1604
  • e Év: 29827
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.