|
1/12 oldal
|
Bejegyzések száma: 111
|
|
|
|
2013-03-30 11:01:32, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
13 dkg vaj vagy margarin
25 dkg cukor
4 tojás
1 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaó
1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a 4 tojás sárgáját és a tejet. Eközben a tojások fehérjét kemény habbá verem, majd nagy mozdulatokkal hozzáadom a cukros-tojássárgás keverékhez. Rászitálom a lisztet és a sütőport is. A tészta egyharmadát visszaszedem a fehérjés tálba, és elkeverem benne a kakaóport. A fennmaradt kétharmadba pedig belereszelem a narancs héját. Kivajazott kuglófformába öntöm először a fehér tésztát, majd ráborítom a kakaósat, és késsel kicsit belekavarok, hogy márványos legyen. Közepes hőmérsékleten kisütöm. Tűpróba szükséges!!!
Már a sütés során érezni lehet a narancsillatot, ami a kész kuglófból is áradni fog! Miután kész, meghintem porcukorral, szeletekben tálalom!
|
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|
|
|
2013-03-29 23:05:12, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához:
5 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
15 dkg darált mák
2 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
A vaníliás krémhez:
5 db tojássárgája
10 dkg cukor
20 dkg margarin
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
A csokoládés krémhez:
2 dl habtejszín
5 dkg csokoládé
2 evőkanál cukor
1/2 dl langyos víz
1 csapott evőkanál zselatin
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
10 dkg porcukor
2 evőkanál 100 %-os narancslé
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mákos-lisztes-sütőporos keveréket.
20×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
A vaníliás krémhez a tojássárgákat a cukrokkal, a pudingporral és a tejjel csomómentesre kikeverjük és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük és hozzákeverjük a kihabosított margarint.
A csokis krémhez a tejszínt a cukorral kemény habbá vejük, a felolvasztott, kihűtött csokit hozzákeverjük, majd a feloldott zselatint is.
Jól kihabosítjuk.
Összeállítás: A tésztára kenjük a sárga krémet, majd a csokis-habos krémet. A tetejére a csokoládét 2 evőkanál olajjal felolvasztjuk vízgőz felett, 3/4 részével bevonjuk a sütit. Amikor megkötött a csokimáz, a maradék csokival ide-oda csíkokat húzogatunk.
A porcukrot 2 evőkanál narancslével kikeverjük, addig keverjük, míg a cukor felolvad, és ízlés szerint a süti tetejére csurgatjuk, vagy habzsákba töltve díszítjük vele a desszertet. A sárga részekre darálatlan mákot szórtam. |
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|
|
|
2013-03-29 12:41:07, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
A salátához:
3-4 db főtt burgonya
2 db kisebb uborka
15 dkg kockára vágott gépsonka (párizsi is jó)
3 dl tejföl
majonéz
3 db keményre főzött tojás
só
bors
A töltött tojás kiscsirkéhez:
2 db tojás
3-4 db kockasajt
só
bors
Elkészítés:
A salátához a tejfölt a majonézzel, 1 kávéskanál porcukorral, borssal, sóval kikevertem. Az apróra vágott többi hozzávalókkal összekevertem. 1 nagy vagy 2 közepes (ki mennyire hagymásan szereti) lilahagymát felkarikáztam, és azt is hozzákevertem.
A hűtőbe tettem, lefedtem pár órára, hogy az ízek összeérjenek.
A töltött tojás csirkékhez a főtt tojásokat félbevágtam, a tojássárgákat a sajttal, sóval, borssal kikevertem. Vizes kézzel 1 nagyobb gombócot formáltam, ezt a tojásfehérjébe helyeztem,ez lett a teste. Formáltam 1 kisebb gombócot, ez lett a feje. Feketebors a szeme, a csőrét pirospaprikából alakítottam ki. A taréja narancsból készült.
A salátát egy tálra helyeztem, díszítésnek még 1 lilahagymát felkarikáztam, fokhagyma szárát vékonyra szétszedtem, ez lett a fű.
Nagyon finom saláta, akár önálló ételként is kenyérrel. |
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|
|
|
2013-03-29 12:36:21, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
70 dkg trappista
30 dkg vaj
20 dkg szeletelt gépsonka
15 dkg kenhető sajt
5 keményre főtt tojás
4-5 evőkanál mustár
Elkészítés:
Egy magas falú edényben vizet forralunk. A sajtot 2 részre osztjuk, és külön-külön hőálló zacskóba tesszük. Ha felforrt a víz, belehelyezzük tasakostól a sajtokat, és olvadásig a legkisebb lángon melegedni hagyjuk.
Eközben elkészítjük a kétszínű tölteléket. 20 dkg vajat, a kenhető sajtot, a keménytojások fehérjét 1 kevés sóval és borssal kikeverjük. Én botmixert vettem segítségül, hogy teljesen homogén legyen. A másik színű töltelékhez a tojások sárgáját keverjük ki a maradék 10 dkg vajjal, a mustárral és egy csipetnyi sóval.
Ha megolvadt a kemény sajtunk, kb. tepsi hosszúságúra gyorsan kinyújtjuk. Lehet akár a zacskón keresztül is, akár a zacskóból kivéve, a lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk vele. Ha kinyújtottuk az első lapot, elosztjuk rajta a fehér krém felét, erre helyezzük a sonkát, majd megkenjük a sárga krém felével, feltekerjük. Ugyanezt még egyszer elvégezzük, így 2 tekercset kapunk.
Betekerjük őket fóliába, és hűtőbe tesszük dermedni. Ezután szépen szeletelhető. |
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|
|
|
1/12 oldal
|
Bejegyzések száma: 111
|
|
|
|
2013. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
111 db bejegyzés |
e év: |
776 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 95
- e Hét: 190
- e Hónap: 1402
- e Év: 29625
|
|
|