Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
csirkemáj pástétom
  2007-06-30 06:46:08, szombat
 
  Csirkemájpástétom - Igazán finom vacsi

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg csirkemáj, 50 dkg csirkemell, 30 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál pástétomfűszer

Elkészítés:
A hártyájától, ereitől megtisztított csirkemájat néhányszor átdaráljuk, szitán áttörjük vagy turmixoljuk.
Hozzáadjuk a két nyers tojást, a sót, a borsot, majoránnát, a pástétomfűszert, és az egészet jól összedolgozzuk.
Pástétomformát kibélelünk vékonyra szeletelt szalonnával, beletesszük a máj felét, ráfektetjük a kicsontozott, enyhén megsózott nyers csirkemelleket, lefedjük a maradék töltelékkel, és a tetejére is szalonnát teszünk.
A pástétomformát kevés vízzel töltött mélyebb tepsibe állítjuk, és közepesen meleg sütőben kigőzöljük.
A sütőből kivéve kissé lepréseljük, lehűtjük, a formából tálra borítjuk, és félujjnyi vastagra szeletelve kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Karfiol krém
  2007-06-30 06:44:55, szombat
 
  Hozzávalók:
1 kis fej karfiol, 5 dkg sajt, 3 dkg vaj, 1 pohár joghurt, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet só, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 csipet kapor, 3 dkg mandula vagy kesudió

Elkészítés:
A megtisztított karfiolt felrakjuk főni, közben a sajtot megreszeljük.
Ha jó puha már a karfiol, leszűrjük, kihűtjük.
Turmixgépbe öntjük a joghurtot, a vajat, az apró rózsáira szedett karfiolt, a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
Bő 3-4 percig turmixoljuk, ha nehezen forog, villával megkavargatjuk.
A masszát félretesszük pihenni (akár hűtőbe), hogy az ízek jól összeérjenek.
Sült húsok mellé kínáljuk, lehet előételként is zöldségmártogatós, de pirított kenyérre kenve is kitűnő.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
idézet
  2007-06-30 06:10:58, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magos-burgonyás kosárkák
  2007-06-30 06:03:25, szombat
 
  Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 25 dkg burgonya
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj/ margarin
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg tisztított napraforgómag
- 1 tojás a kenéshez

Előkészítés: A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.

Elkészítés: A kihűlt burgonyához szitáljuk a lisztet, beletördeljük a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, 1 teáskanál sót, a napraforgómag 3/4 részét, és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, kissé kinyújtjuk, majd kétszer-háromszor összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, késsel kissé bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy langyosan kínáljuk, mert így az igazán finom.

Megjegyzés:
A napraforgómagot helyettesíthetjük tökmaggal, pisztáciával, de ezeket késsel vágjuk durvára, mielőtt a tésztába kevernénk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Máté Péter
  2007-06-23 07:15:25, szombat
 
  Most élsz


Olvad az idő, mint a halvány jégvirág,
és a tűnő boldogság majd véget ér.
Ott állsz egyedül, falevél a dombtetőn,
álmos holdfény rád köszön, s elfúj a szél.
De addig van remény, minden perc ünnepel,
hisz mindig van remény, hinni kell, ó hidd hát el!
Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld,
mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát.
Most élsz, most örülj, hogy szép a nyár,
most örülj, hogy van ki vár, és a két karjába zár.

Múló örömök sivár létünk színpadán,
mikor egy szó hallatán dobban a szív.
Sajnos vége lesz, tudjuk már a kezdetén,
túl az álmaink ködén a semmi hív.

De addig van remény, minden perc ünnepel,
hisz mindig van remény, hinni kell, ó hidd hát el!
Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld,
mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát.
Most élsz, most örülj, hogy szép a nyár,
most örülj, hogy van ki vár, és a két karjába zár




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
málnás kosárkák
  2007-06-19 22:46:19, kedd
 
 



A tészta elkészítéséhez pontos mennyiségeket adok, mert enélkül esélyes, hogy nem sikerül, a krém hozzávalóinak mennyiségét pedig mindenki a maga ízléséhez szabhatja.
A tésztához hozzávalók:
10 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 evőkanál víz,
1 kiskanál mandulaaroma.

A krémhez szükség van málnára, mascarponéra, finomítatlan nádcukorra és vízre.
A tizenkét kosárkához úgy nagyjából tíz-tizenöt deka málna kell, és körülbelül ugyanennyi mascarpone.

A tésztához valókat összegyúrom, hogy a vajat a kezem ne olvassza meg túlságosan. Fóliába csomagolva legalább félórára a hűtőbe megy. A tizenkét kosárka formát kivajazom és vékonyan kilisztezem - ez babramunka a javából, de ha túlvan rajta az ember, akkor már csak a mosogatásnál fog miattuk nyüszíteni. A tésztát vékonyra, mondjuk milliméter vastagra kinyújtom, akkora köröket szúrok ki belőle, hogy a formákat szépen kibéleljék (nálam ez 8 centi volt), alaposan a formákhoz tapasztgatom őket, az aljukat megszurkálom villával. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütöm mindet. Ha már nem tűzforróak, kióvatoskodom őket a formákból, és rácson hagyom teljesen kihűlni.

Málnakrém:
a málnákat ízlés szerinti cukorral és nagyon kevés vízzel felforralom, kavargatom, összetöröm a gyümölcsöt, és öt percig alacsony lángon főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverem a mascarponét, és 15 percre a hűtőbe teszem. Megtöltöm a kosárkákat a krémmel, mindegyikbe nyomok egy-egy szem málnát, majd csokidíszeket támasztok a málnákhoz. Ha ilyeneket nem lehet kapni, akkor zöldséghámozóval vagy késsel lehet étcsokoládéról forgácsokat hántani rájuk, a még kényelmesebb megoldás pedig a csokidara. Tizenkét kosárka lesz összesen, nagyétkű férfi/sok gyerek, családtag vagy vendég mellett érdemes rögtön duplázni a mennyiségeket.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mákos süti Évától
  2007-06-19 22:39:07, kedd
 
  Mákos süti

Semmi extra nem kell a mákos sütihez, mint ami amúgy is van otthon, ha az ember sütni tervez. Jó, persze a mák nem tartozik ezek közé, de a többi azért igen. Kell még tojás, citromhéj, tej, olaj, cukor, vaníliás is, sütőpor, fahéj és csokimázhoz való ez-az.

Habosra verünk négy darab tojást egy bögre kristálycukorral és egy zacskó vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a fahéjat és a citromhéjat, körülbelül 1-1 kiskanálnyit, és keverjük tovább. Hozzáadunk felváltva 1,5 dl forró tejet és 1,5 dl olajat (nem forrót!). Külön edénykében összekeveri a sütőport egy bögre liszttel.
Ezt a keveréket folyamatos szórással hozzáadjuk az előző keverékünkhöz , majd egy bögrényi darálatlan mákot, is hozzá tesssük.
A tepsibe sütőpapírt teszünk majd beleöntjük a masszát, aztán be a sütőbe.

25-30 perc, amíg megsül.
A mákossütire való csokiöntetet.
Két tojást habosra keverek, beleteszek annyi porcukrot, amennyit felvesz, majd annyi kakaóport, amennyitől szép barnává válik.
Ezt feltesszük a tűzre, kis vajat bele, kavargatjuk, míg jó folyós lesz.
Kivesszük a sütit és a tetejére csorgatjuk a csokimázt.

Ilyenkor hagyni kell kihűlni az egészet, hogy szépen lehessen felvágni.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
citromos-mézes csirkemell
  2007-06-19 22:33:37, kedd
 
  Hozzávalók:
másfél csésze arany mazsola
1/4 csésze brandy vagy almalé
másfél ek. virágméz
másfél ek. vaj vagy margarin
2 egész csirkemell filézve
2 fej hagyma
1 citrom reszelt héja
3 ek. citromlé
só, bors


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt kb. 350 Celsius-fokra. Egy kisebb edényben keverjük össze a brandyt (vagy az almalevet) és a mézet, majd tegyük félre. Hevítsük fel egy serpenyőben a vajat - vigyázzunk, hogy oda ne égjen - majd a közepesen forró vajban pirítsuk át kissé a csirkemellfilék mindkét oldalát.
Ha a hús már kapott egy kis színt, vegyük ki az edényből, és a zsiradékban fonnyasszuk üvegesre az apróra vágott hagymát is. Öntsük rá a mazsolás-mézes keveréket, tegyük hozzá a citromhéjat, a citromlevet, kevés borsot, valamint sót igény szerint, majd az egészet forraljuk fel.
Tegyük az illatos lébe a csirkemelleket és kis lángon pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. (kb. 20 percig) Tálalhatjuk rizzsel, vajas burgonyával ízlés szerint.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mandulás csirkemell
  2007-06-19 22:31:50, kedd
 
  Mandulás csirkemell

Hozzávalók:

500 g kicsontozott csirkemell
2 gerezd fokhagyma
250 g zöldbab
4 nagy sárgarépa
3/8 l tyúkhúsleves alaplé
2 evőkanál szójaszósz
4 teáskanál étkezési keményítő
1 teáskanál szezámolaj
3 evőkanál olaj
25 g egész hámozott mandula

Elkészítése:
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 15 perc
A húst széles csíkokra,a fokhagymát apróra vágjuk. A babot megtisztítjuk, megmossuk és 5 cm hosszú darabokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és ferdén 2 mm vastag szeletekre vágjuk.
1/8 l tyúkhúsleves alaplét, szójaszószt, étkezési keményítőt és szezámolajat elkeverünk. Az olajat wokban felforrósítjuk, a mandulát 1-2 perig pirítjuk, majd szedőkanállal kiemeljük és félrerakjuk. A csíkokra vágott csirkehúst beleöntjük a wokba, és 5 percig kevergetve sütjük, míg enyhén barnás szín nem kap. Kivesszük és a pirított mandulához adjuk.
Lejjebb vesszük a hőfokot, a fokhagymát beletesszük a wokba, és 10 másodpercig kevergetve sütjük. Hozzáadjuk a babot, sárgarépát és a maradék alaplevet, lefedjük, majd az egészet 5 percig pároljuk, hogy még ropogós maradjon.
A kikevert étkezési keményítőt hozzáadjuk és kb. 1 percig főzzük, amíg a folyadék be nem sűrűsödik és nem rotyog. Ekkor beletesszük a húst és a mandulát, majd ismét felforrósítjuk. A kész ételt ízlésesen elrendezzük, és azonnal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
meggyesek sütés nélkül
  2007-06-19 22:29:28, kedd
 
  Meggyes túrótorta

Hozzávalók:
-20 dkg babapiskóta
-12 dkg vaj vagy margarin
-25 dkg túró
- 7.5 dkg cukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 3 ek citromlé
- 2.5 dl tejszín
- 1 cs habfixáló
-60 dkg meggy
- 5 dl meggylé
- 2 cs tortazselé
- 2 ek cukor
- 5 dkg fehér csokoládé

Elkészítés
A 20 dkg babapiskótát nylonzacskóban sodrófával összetörni, összegyúrni a margarinnal
Ez lesz a torta alapja.
Ha összeállt a massza egy tortaformába tesszük, amelynek oldalát alufóliával béleljük.
A tésztát jól belenyomkodjuk.
A 1/4 kg áttört túrót vanilicukrot, citromlevet összekeverjük. A tejszinhabot a habfixálóval felverjük, majd belekeverjük a túrókrémbe.
Ezt rákenjük a piskóta alapra.
Kimagozott, lecsöpögtetett meggyet teszünk rá.
2 cs. zselatinból a meggylével zselét készítünk és ráöntjük vagy kanállal rászedjük a meggyre.
Tejszínhabbal, reszel csokival lehet díszíteni.

Ha nincs otthon babapiskóta, lehet vizespiskótából is készíteni, de ez már a következő recept

Meggyes kedvenc (sütés nélkül)


Nagyon finom és ami nem utolsó szempont: nem kell bekapcsolni a sütőt ebben a melegben

Elkészítés
-Egy mély tálat (jénait) kibéleleünk rumos tejbe áztatott babapiskótával
-A tetejére egy adag lehetőleg hidegen kevert vanilia pudingot teszünk
-Ráreszelünk egy csomag gesztenyemasszát
-Erre kimagozott meggyet szórunk - jó sűrűn
-Ennek tetejére ismét rumos tejbe áztatott piskótát teszünk
-Végül a tetejére csokiöntet kerül
-Csokiöntet: 2-3 evőkanál kakaó, cukor, mindez felfőzve egy kis vízzel, esetleg tejjel, -izlés dolga, végül amikor langyos 2 dkg vajt keverünk bele.

Hűtőbe tesszük, másnap fogyasztjuk.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 767 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 95
  • e Hét: 190
  • e Hónap: 1402
  • e Év: 29625
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.