|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 34
|
|
|
|
2011-12-25 17:56:12, vasárnap
|
|
|
Aszpik egyszerűen
Hozzávalók: 5 dl húsleves, 5 dkg zselatin
A húslevest lezsírozzuk, és finom szűrőn átszűrjük. Hozzáadjuk a zselatint, és alaposan elkeverjük, néhány percig állni hagyjuk. A zselatinos húslevest kevergetve a kristályok föloldódásáig melegítjük (forralni nem szabad!), majd a tűzről levéve a receptnek megfelelően használjuk föl. A kihűlt aszpikot kenőtollal hűsszeletekre, pástétomra, zöldségre hordhatjuk föl két rétegben: ha megdermedt, szép fénye lesz. A keményre dermedt aszpikot kockára vágva hidegtálak díszítésére használhatjuk.
Aszpikos sonkatekercs
Hozzávalók 8 személyre: 8 vékony szelet gépsonka, 20 dkg juhtúró, 3 evőkanál reszelt ecetes torma, 40 dkg franciasaláta, 1 evőkanál zselatinpor, 3 dl húsleves (lehet kockából is)
A zselatinport föloldjuk a húslevesben és megmelegítjük. Leszűrjük és egy hideg vízzel kiöblített forma aljába, öntjük fél centi vastagon. A juhtúrót simára keverjük az ecetes tormával, a krémet a sonkaszeletekre kenjük és fölcsavarjuk. A megtöltött sonkatekercseket a már megdermedt aszpikra helyezzük. A maradék aszpikot, ha szükséges, meglangyosítjuk, és a franciasalátához keverjük, majd az egészet a sonkatekercsekre simítjuk. Hűtőbéri legalább egy napig dermesztjük, majd a formából kiborítva, zöldségekkel díszítve kínáljuk. |
|
|
1 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-12-25 17:23:18, vasárnap
|
|
|
Bounty szelet
Tészta:
15 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
12.5 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 ek. kakaó
Kókuszos töltelék:
6 tojásfehérje kemény habja
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék
Sárga krém:
6 tojássárgája
3 ek. liszt
3 dl tej
12.5 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db étcsokis tortabevonó
Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk.
2 lapra nyújtjuk.
Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük.
A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára.
Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük.
A kihűlt tésztára jön a sárga krém:
Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart Rámával.
Tetejét tortabevonóval leöntjük. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-25 17:09:46, vasárnap
|
|
|
Babapiskótás mézes
Mézes laphoz : 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.
Töltelék : 0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Izlés szerint rummal izesitjük. /kb.1/2 dl/
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap! |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-20 22:07:43, kedd
|
|
|
Zserbó készítése lépésről lépésre!
A tésztához:
65 dkg liszt
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
30 dkg vaj
3 dkg élesztő
csipet só
4 ek tejföl
1 dl tej
A töltelékhez:
20 dkg porcukor
25 dkg folyós baracklekvár
35 dkg dió
A tetejére:
20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
étolaj
Elkészítés:
A vajat olvasszuk folyósra. Keverjük bele a cukrot és a tojássárgát.
Az élesztőt egy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele a hideg tejbe. Nem kell felfuttatni, az élesztő a sütőben kezd el dolgozni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztőt, és a vajas keveréket. Rákanalazzuk a tejfölt, és jól összedolgozzuk.
A tésztát egy fél órára hűtőbe dugjuk, addig megdaráljuk a diót és a cukrot.
A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Legcélszerűbb, ha le is mérjük, hogy mindenképp egyenlőek legyenek.
Egy tepsit kivajazunk-lisztezünk, az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk, és belesimítjuk a tésztát. Vastagon megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval és cukorral, majd rásimítjuk a következő lapot.
Az utolsó lappal letakarjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Ha kész van, kicsit hűlni hagyjuk.
Addig egy lábosban vizet forralunk, beleállítunk egy kisebb lábast. Beletördeljük a csokit, és lassan kevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg teljesen homogén és fényes lesz.
Egyenletesen felvisszük a süti tetejére, hűvösre tesszük, és két napra elfelejtkezünk róla. |
|
|
1 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-20 21:53:12, kedd
|
|
|
60 dkg liszt
6 dkg kakaó
2 tojás
5 ek tej
5 ek méz
1mk szódabikarbóna
18 dkg porcukor
15 dkg margarin
1/2 cs sütőpor
Krémhez:
5 ek liszt
4 tojássárga
7 dl tej
1 cs vaníliás cukor
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
elkészítés
A sütőt előmelegítjük. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, langyos mézet, a tejet, a szódabikarbónát, kakaót és sütőport.
Jól összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. Míg az egyik lapot kinyújtjuk, a többit letakarjuk, hogy ne száradjon.
Zsírozott tepsi hátulján megsütjük a lapokat.
Elkészítjük a krémet: a lisztet, a tojássárgákat kis tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a többi tejet és sűrűre főzzük.
Amíg hűl a főzött krém a margarint, és a porcukrot a vaníliacukorral habosra keverjük. A két anyagot összedolgozzuk, és a lapokat megtöltjük. Előtte a lapokat langyos tejjel megkenjük. A tetejére is jusson krém.
A tetejét csokoládéreszelékkel, vagy tortadarával díszítjük. 1 éjszakát hagyjuk pihenni. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-19 20:28:04, hétfő
|
|
|
1,5-2 kg ponty egészben
A páchoz:
kilónként 3 gerezd fokhagyma
2 csomag petrezselyem
1 tk őrölt babér
1 tk kakukkfű
1 tk őrölt kapor
1,5 dl olívaolaj
só, bors (ízlés szerint)
1 ek mustár
1,5-2 dl fehér bor (lehetőleg száraz)
A szószhoz:
3 paradicsom
1 kaliforniai paprika
2 közepes fej vöröshagyma
1,5 dl tejszín
A halat letisztítjuk, belső szerveitől megszabadítjuk, kopoltyúját kiszedjük, 0,5 cm-ként beirdaljuk. Sózzuk-borsozzuk.
A páchoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd az előkészített nyers halat bekenjük a páclével és alufóliába tekerve egy napot pácoljuk.
Sütéskor olajozott tepsibe fektetjük a bepácolt halat, és mellétesszük a szószhoz való zöldségeket, majd ráöntjük a fehérbort. Alufóliával lefedve fél óra alatt összepároljuk. Fél óra elteltével a halat átrakjuk egy kiolajozott tepsibe és így sütjük tovább, hogy a bőre kicsit ropogós legyen. A zöldségeket a haltól külön, de ugyanabban a sütőben még kb. fél óráig fólia nélkül tovább sütjük.
Amikor a zöldségek megpuhultak edénybe tesszük a levével együtt, majd összeturmixoljuk, és a tejszínnel felöntve összeforraljuk.
A halat a sütőben néha óvatosan megforgatva ropogósra sütjük, és az elkészült szósszal tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-19 20:25:33, hétfő
|
|
|
A rántott halhoz:
1 kg nyúzott afrikai harcsa (fej nélkül)
só, ízlés szerint
2 tojás
1 tk ételízesítő
ízlés szerint bors
10 dkg finomliszt
20 dkg zsemlemorzsa
1/2 l olaj
A tepsis burgonyához:
2 kg "öreg" burgonya
3-4 tk ételízesítő
2-3 dl olaj
Tálaláshoz:
Remoulade-mártás
A rántott hal elkészítése:
A halról eltávolítjuk az uszonyokat, és felszeleteljük.
Ízlés szerint besózzuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A tojásokat felverjük az ételízesítővel és a borssal.
Kimérjük a lisztet és a morzsát.
A halszeleteket lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatjuk.
Bő, forró olajban pirosra sütjük.
Papírkendőre szedjük.
A tepsis burgonya elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és felnegyedeljük.
Egy gáztepsibe kb. 1 dl olajat öntünk, és beleforgatjuk a krumplinegyedeket úgy, hogy minden oldalon érje őket az olaj.
A tepsiben a krumplinegyedeket szorosan egymás mellé rakjuk.
Ha fogy az olaj, pótoljuk.
Ételízesítővel megszórjuk a burgonyát.
Forró sütőben kb. 1,5 óra alatt pirosra sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-19 19:59:57, hétfő
|
|
|
A tésztához:
20 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
12 dkg demerara (=barna nádcukor)
40g őrölt mandula
2 tojásfehérje
2 vaníliarúd
1 csipet só
A masszához:
2 dl édes tejszín
1 dl tej
20 dkg étcsokoládé
1 tojás
1. A vaníliarudakat hosszában elfelezzük, majd a belsejét egy kiskanállal kikaparjuk. A tojásfehérjékkel együtt egy edénybe tesszük, és habverővel felverjük.
2. Az őrölt mandulát és az őrölt nádcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, majd a vajat is hozzákeverjük. Végül beletesszük a vaníliás tojásfehérjét, és addig keverjük egyenletesen, majd gyúrjuk, amíg a tészta teljesen összeáll. Beletesszük egy tortaformába, majd a hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük.
3. A sütőt 180°C -ra előmelegítjük. A tésztát a már forró sütőben 15 percig sütjük.
4. A tejszínt a tejjel együtt egy edényben felforraljuk. Miután levettük a tűzről, beletesszük az apróra darabolt csokoládét, és addig kevergetjük, míg sűrű, egyenletes masszát nem kapunk. Egy tojást is hozzákeverünk. A krémet a kihűlt tésztára öntjük.
5. Az egészet újra a sütőbe tesszük, és 190°C-on 12-15 percig sütjük. Teljesen hihűlve kínáljuk.
A barna nádcukrot azért őrlöm meg, hogy jól összeálljon a tésztája. Szoktam fele-fele arányban dióval és mandulával is készíteni a csak mandula helyett. És mindig szem előtt tartom az alábbi tippeket, különben a linzertészta nem akar "működni":
Öt linzertészta trükk
Polcz Alaine "Főzzünk örömmel" könyvében olvastam és nagyon hasznos:
Gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, nehogy felmelegedjen és olvadni kezdjen a benne lévő zsiradék (ha mégis és morzsalékos lesz, 1 tojásfehérjét kell hozzáadni, azzal átgyúrva nyirkos konyharuhában a hűtőbe tenni).
Az összedolgozás addig tartson, amíg a tésztában semmiféle szemcse nem marad, színe, tapintása teljesen egyöntetű.
Sütés előtt nyersen szurkáljuk meg, hogy a keletkező gőz ne púposítsa fel, legyen hol elpárolognia.
A sütőt 10 percig teljes lánggal, nagy hőfokkal hevítsük fel, majd amikor a tésztát betettük, közepes hőfokon süssük.
Az omlós tésztát mindig kihűlve daraboljuk, különben törik, morzsolódik. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2011-12-17 19:28:45, szombat
|
|
|
A politikus munka nélkül marad, nem tud sehol elhelyezkedni.
Elhatározza hogy elmegy vidékre.
Elszegődik Józsi bácsihoz. Az kiviszi a földjére, ahol egy hatalmas kupac
trágya van.
- Na képviselő úr. Ezt a trágyát kell szétterítenie. El lesz vele egész
nap, meg még holnap is.
Nekiáll, majd 3 óra elteltével megy Józsi bácsihoz.
- Kész vagyok.
Józsi bácsi nem akarja hinni, kimegy a földre, hát a trágya mind el van
terítve.
Megörül, hogy milyen jó munkást kapott.
- Jöjjön, adok másik munkát. Látja azt a kupac almát? Szét kell válogatnia
a pirosat meg a zöldet. Ezzel hamar kész lesz.
Eltelik 2 óra, 3, 4, Józsi bácsi gondolja, megnézi, mi a hézag, mert már
rég kész kéne hogy legyen a válogatással.
A politikus ott ül az érintetlen kupac előtt, egyik kezében egy piros
alma, a másikban meg egy zöld.
Józsi bácsi:
- Hogy hogy? Még neki se látott, pedig a trágyát olyan gyorsan széthordta!
- Tudja Józsi bá', a szardobálásban profi vagyok, de ha döntést kell
hozni... |
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 34
|
|
|
|
2011. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
34 db bejegyzés |
e év: |
569 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 56
- e Hét: 151
- e Hónap: 1363
- e Év: 29586
|
|
|