Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
gyönyörű város Gmunden
  2019-10-15 08:19:14, kedd
 
  Felső-Ausztria egyik legszebb települése a Traunsee partján található kisváros, Gmunden. A városka, ami 425 méterrel a tenger szintje fölött fekszik, érdekes és mozgalmas évszázadokat élt meg: 1278-ban megkapta a városi rangot, gazdasági életét a sókereskedelemre alapozta, egykor hadihajókat építettek itt, Bécs ostroma idején és az osztrák örökösödési háború folyamán menekültek ezreit fogadta a település, ahol katonai csapatokat szállásoltak el és élelmeztek. A 19. század komoly fordulatot hozott a városka életében: a lehanyatló sókereskedelem miatt másik jövedelemforrásra kellett szert tenni - így megkezdődött a fürdőváros kiépítése (a rangot 1862-ben nyerte el). A festői település legszebb nevezetessége a két Ort-kastély: a tóba nyúló kis félszigeten található Landscloss Ort (itt erdészeti iskola üzemel jelenleg), és a 123 méter hosszú fahídon át megközelíthető, kis szigeten fekvő tavi kastély, a Seeschloss Ort (itt múzeumot és éttermet találunk). Utóbbit a német-osztrák filmsorozat kedvelői Kastélyszállóként ismerik (a hazánkban is nagy sikerrel vetített sorozatot 1996 és 2004 között forgatták, melynek helyszíne ez a gyönyörű épület volt). A legenda úgy tartja, hogy az erődöt, melyet egykor szigorú és kegyetlen börtönként ismertek, és csak 1628-ban nyerte el a gótikus kaputorony és a barokk hagymakupola építésével jelenlegi alakját, egy Erla nevű óriás ajándékozta a tó gyönyörű sellőjének. Ha végigsétálunk a fahídon, láthatjuk a szigetet körülvevő csodálatos panorámát (a víz mélysége helyenként 180 méteres mélységet is elér itt!), és vethetünk egy pillantást a kastélyban üzemelő étterem teraszára, ami a tó vize fölé nyúlik. Ha be szeretnénk lépni az épületbe, jegyet kell váltanunk, aminek az árát levonják az éttermi ebéd árából, ha úgy döntünk, itt étkezünk.
Ha belépünk a tavi kastély romantikus, árkádos udvarába, az egyik falon láthatjuk, hogy mikor milyen magasan öntötte el a víz a szigetet. Az ötemeletes, hagymakupolájú épület udvarán komolyzenei koncerteket tartanak, a kis kápolna pedig esküvők kedvelt színhelye. Az erődöt a 12.században az Orth-lovagok építették, és a 17. századtól került császári, majd főhercegi tulajdonba. Azé a János Szalvátor főhercegébe, aki együtt nőtt fel Rudolf trónörökössel, és a császári udvar számára megbotránkoztató nézeteket vallott, beleszeretett egy balerinába, és feleségül akarta venni, amit őfelsége természetesen nem engedélyezett. Azonban a főherceg elvégzi a tengerészeti akadémiát, hajóskapitány lesz, lemond rangjáról, felveszi a Johann Orth nevet, és a Santa Margherita nevű kereskedelmi hajón feleségével Dél-Amerikába megy, ahol a patagóniai partok közelében viharba kerülnek, és eltűnnek a világ szeme elől. Jókai Mór egyik utolsó regényének (Ahol a pénz nem isten) főszereplőjét állítólag a tragikus sorsú főhercegről mintázta.
Érdemes a tavi kastély megtekintése mellett végigsétálni a korzón, majd tenni egy kis körutat a belvárosi kanyargós, olykor kissé meredek utcácskákon.
Ebben a városkában született Szörényi Levente és Conchita Wurst, a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese.
A Traunsee-t, melynek partján a 15 ezres lélekszámú Gmunden található, a rómaiak “Lacus Felix"-nek, azaz boldog tónak nevezték. A nyugodt, békés település az egyik legkedveltebb üdülési célpont Ausztriában, s bár ahogy a helyiek tartják: nem éppen egy világváros, de nem is egy álmos hegyi falu. A városka varázsát a romantikus, hangulatos utcák, elegáns és szép épületek adják, valamint a kulturális-és turisztikai programok (évenként megrendezésre kerül a Virágkorzó, a mi debreceni Virágkarneválunk kistestvére). Egykor lovas vasút kötötte össze Gmundent České Budějovice-vel (1836-1856), ez volt az első vasút az európai kontinensen (ma végigsétálhatunk a lóvontatású vasút eredeti útvonalán). Körutazást tehetünk Ausztria legmélyebb taván az eredetileg 1871-ben elkészült, helyreállított Gizella nevű gőzhajóval, de utazhatunk a városi villamoson (1894 óta működik) vagy a Traunsee Vasúton - mindegyik igazán emlékezetes élmény.
A közvélekedés szerint a 17. század óta Gmunden az osztrák finom és dekoratív kerámia fellegvára. A természet szépsége a Traunsee-tó környékén különleges formákra és színekre inspirálta a keramikusokat. Minden egyes darabot kézzel készítenek, minden darab legalább 60 kézen megy keresztül. A gyártás folyamán egyaránt művészi munkával hoznak létre fajansz (átlátszatlan színű mázas) és zöld lángolt kerámiát, utóbbiról híres messze földön Gmunden.









 
 
0 komment , kategória:  utazás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 95
  • e Hét: 190
  • e Hónap: 1402
  • e Év: 29625
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.