Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Szomor György Összefogás Dala
  2010-08-16 22:50:40, hétfő
 
  Összefogás Dala

Ezt meg kell nézned
Videó link Link





Dal szöveg: Szomor György
Itt vagy

Hol volt, hol nem volt
Hol több, hol kevés
Nagy Tengerország, viharmezők
De éled a föld, s ad kenyeret még

Az arc, amit látsz
Egy múlt gyűrte kép
Bőrünkbe rajzolt, vad, zord vidék
Az idő karcol, de az arc a miénk

Nem vagy egyedül a sorsod szigetén
Hisz összeköt a végzet
Összeér a lánc
Nézz csak szét és meglátsz

Bár mindent elsodort az ár
Itt vagy
Lesz még a kőből újra ház
Az égre új kémény füstje száll
Holnap

Még lesz tetőd, hisz van hazád

Tenger lett a föld
S az ég, vad folyó
Álmokba rejtett vágyad, ha hív
Fáj, de mozdulsz, még dobog a szív

Nem vagy egyedül a sorsod szigetén
Hisz összeköt a végzet
Összeér a lánc
Nézz csak szét és meglátsz

Bár mindent elsodort az ár
Itt vagy
Lesz még a kőből újra ház
Az égre új kémény füstje száll
Holnap
Még lesz tetőd, hisz van hazád

Új nap ébred holnap
Vad tengert zúdít ránk az ég
De itt vagy
Nincs másik föld, nincs másik lét
Egy vén tölgy, mit megtépett a szél
De még vagy
Sorsot és lelket nem cserélsz

Mert ez vagy


Az ,,Összefogás dal" szereplői:
Bebe,
Bereczki Zoltán,
Csézy,
Csík János,
Dolhai Attila,
Feke Pál,
Csipa,
Rúzsa Magdi,
Szinetár Dóra,
Szvorák Katalin,
Tóth Gabi,
Varga Miklós,
Zséda
Balatoni Mónika, rendező,
Szomor György, szövegíró
Lévay Sylvester, zeneszerző



A Magyarországot sújtó árvizek hatalmas károkat okoztak az ország egész területén. Sokak életét változtatta meg gyökeresen, amikor hosszú évek fáradságos munkáját látták megsemmisülni néhány pillanat leforgása alatt. A természeti katasztrófa okozta mérhetetlen pusztítás láttán sokakban megfogalmazódott a tenni akarás vágya.
Ez a segítőszándék vezette a magyar művészvilágot ahhoz az összefogáshoz, amelynek eredményeképpen megszülethetett az Összefogás Dala . Lévay Sylvester, szabadkai születésű Grammy Díjas zeneszerző ajánlotta fel szerzeményét, amelyhez Szomor György írt szöveget, és tizennégy kiváló művész pedig vállalta, hogy szívét-lelkét és hangját adja hozzá. A közreműködő neves előadók: Bebe, Bereczki Zoltán, Csézy, Csík János, Csipa, Dolhai Attila, Feke Pál, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra, Szomor György, Szvorák Kati, Tóth Gabi, Varga Miklós valamint Zséda.
A dal születésének különlegességét adja, hogy a közös cél, a segíteni akarás, a népzenétől kezdve a musicalen át egészen a popműfajig, különféle zenei irányzatok képviselőit kovácsolta egy csapattá. A dal fő üzenete, hogy a bajban sosem vagyunk egyedül, hiszen az összefogás erejével bármilyen akadály leküzdhető.
A dalból készült videoklipet augusztus 10-től több tévécsatorna kezdi sugározni egy jótékonysági adománygyűjtés keretében. Augusztus 20-án pedig, az Összefogás napján a tűzijáték megelőző perceiben a Duna-parton csendül fel az Összefogás Dala .

 
 
1 komment , kategória:  augusztus 20  
Ancsu Angyalka is készült.....
  2010-08-16 20:39:16, hétfő
 
  Ancsu Angyalka is készült az ünnepre







 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
B. Radó Lili: Bilincs.........
  2010-08-16 19:47:31, hétfő
 
  Szeretettel :Juhászné, Szunyogh Marika

...... ..........


B. Radó Lili: Bilincs...... ........
Azt hittem, nem lesz számomra horizont,
sem magasság, amit szárnyam ne győzne
s nem lesz bilincs, amely lekösse lelkem.

S hogy múlnak az évek és vélük az élet,
kis gyerekkarok - én drága bilincsem! -
köztetek lassan mégis csak megbékélek.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Lajta hadihajó újjáavatása
  2010-08-16 19:06:13, hétfő
 
  A Lajta hadihajó újjáavatása és hajós felvonulás
Helyszín: Budapest, a Duna Margit híd és Lánchíd közötti szakasza (az érdeklődőket a pesti rakparton a Parlament északi kapujának vonalában várjuk)
Időpont: 2010. augusztus 20. 14:30-15:30




A Lajta hadihajó újjáavatásán ünnepi köszöntőt mond dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója. A sok évszázados nemzetközi haditengerészeti hagyományoknak megfelelően a Lajta hajót a honvédelmi miniszter felesége, Hende Szilvia avatja fel.
A Lajta Monitor Múzeumhajó nemzetközi jelentőségű, és a hadihajózás-történészek által számon tartott műszaki műemlék, melyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízásából a Podmaniczky díjas ,,ZOLTÁN Gőzös Közhasznú Alapítvány" újított fel. A rekonstrukcióban és az újrakeresztelésben részt vevő további szervezetek: Magyar Hajózási Országos Szövetség, Európa Cégcsoport, TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület, Cs. és Kir. Dunaflottilla Hagyományőrző Egyesület. A hadihajót ünnepélyes avatásán harminc hajó kíséri a Dunán.
A világ első monitora, amely az alacsony hajótestű, erősen páncélozott, forgó lövegtornyos, géperejű hadihajó megnevezése, az un. USS MONITOR az Amerikai Egyesült Államokban épült 1862-ben. Mivel ez a hadihajó típus bevált, mindenhol elterjedt: 1965-ig körülbelül 200 példány készült belőle. Mára azonban már csak 7 darab maradt fenn részben vagy egészben. Ezek egyike a mi Lajtánk. Sajátossága, hogy ez az egyetlen abból a verzióból, amelynél a kormányállást a lövegtorony tetején helyezték el. Az ünnepélyes avatás után a hajó megnyílik a látogatók előtt.


 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Ünnepi tűzijáték a Duna-parton
  2010-08-16 18:59:03, hétfő
 
  Ünnepi tűzijáték a Duna-parton
Helyszín: Budapest, Duna-part
Időpont: 2010. augusztus 20. 21:00

Idén az augusztus 20-i állami rendezvény programjait, az ünnepség méltóságát megtartva, a korábbinál szerényebb költségek mellett rendezi meg a Magyar Kormány. Az államalapítás ünnepének eseménysorozata az árvízkárosultak javára történő összefogás jegyében zajlik. Az augusztus 20-i tűzijáték, amely Magyarország legtöbb látogatót vonzó szabadtéri rendezvénye, most alkalmat ad az összetartozás érzésének kifejezésére.
Az idei tűzijáték különlegességét az is fokozza, hogy technikai kivitelezése jótékony felajánlásból valósul meg egy szombathelyi pirotechnikai vállalkozás, a Kopula 96 Kft. jóvoltából. A cég tulajdonosa felajánlotta a látványossághoz szükséges pirotechnikai eszközök és a dramaturgiai tervezés térítésmentes biztosítását.
...... ........


A hagyományoknak megfelelően a tűzijáték 21 órakor kezdődik. A megelőző órákban a Duna-parton rádiós kívánságműsor szórakoztatja a közönséget, 20 óra 30 perckor pedig az Összefogás Dala közös gyertyagyújtásra hívja az összegyűlt tömeget. Idén a megszokottól eltérő kilövési pontokról, a Margit híd és Erzsébet híd közé eső szakaszon állomásozó három uszályról indítják a rakétákat. A Citadella és a hidak nem lesznek kilövési pontok. A kb. 18 perces fényjáték képei között láthatunk majd őszi levélhullást, méhrajt, vízesést és pálmaligetet, de feltűnnek az égen színes krizantémok, dáliák és égitestek is.
A tűzijáték aláfestő zenéje - az Összefogás Dalához hasonlóan - szintén művészi összefogással született. Az Örömzene, Örömtánc tehetségkutató fesztivál győztes darabja, a Henna együttes Áldás című dala csendül fel a Duna-parton, amelynek öttételes átdolgozását Szirtes Edina komponálta meg.
A tűzijátékot a Magyar Televízió jóvoltából élő, egyenes adásban kísérhetik figyelemmel az otthon maradt érdeklődők, a látvány a képernyőkön keresztül is kiválóan érvényesül majd

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Aratómenet” és ünnepi sz
  2010-08-16 18:41:10, hétfő
 
  Aratómenet" és ünnepi szertartás
Helyszín: Budapest, a Clark Ádám tértől a Lánchídon át a Bazilikáig
Időpont: 2010. augusztus 20. 15:30

...... ........... .............


Az ünnepi köszöntővel egybekötött ökumenikus szertartás 15 óra 30 perckor kezdődik a Clark Ádám téren felállított színpadon. Az esemény résztvevőit dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere köszönti, majd Sebestyén Márta előadásában csendülnek fel Szent István-i dalok. A programban közreműködnek továbbá a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei, és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület táncegyüttesei. Az ünnepi szertartást követően 16 órától indul a Clark Ádám térről a díszes ,,aratómenet", amelyhez csatlakozik az az ötszáz gyermek, akiket Magyarország Kormánya lát vendégül ezen a napon. A szereplők a Lánchídon keresztül vonulnak, amelynek pesti hídfőjénél csatlakoznak a menethez a Határon túli Magyar Fiatalok 15. Találkozójának résztvevői, és együtt érkeznek a Szent István Bazilika elé. Az ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megszenteli a mesterek kenyerét.
...... ........



Az aratóünnep hagyományai
A Szent István-napi aratóünnep gyökerei Mária Terézia koráig nyúlnak vissza. Miután a királynő elrendelte Szent István napjának nemzeti ünneppé tételét, és Ferenc császár 1818-ban engedélyezte Szent István kézereklyéjének a budai várhegyen történő ünnepélyes körbehordozását, messze földön híressé váltak a budai István-napok. Az ekkor megtartott aratómulatságok alkalmával az ünnepi asztal ékessége volt az új lisztből készült kenyér, amely jelképévé vált az államiság ünnepének.
A kenyér becsben tartása a XX. században is elevenen élt, megszegését és fogyasztását előírások és tilalmak szabályozták. A kenyeret soha nem dobták ki, mert ez szentségtörés lett volna, és ha a földre esett, meg kellett csókolni, de legalább ráfújni. A kenyerek megáldása a templomokban országszerte augusztus 20-án történik.
A kenyér alapja, a búza, a mindig újjászülető élet szimbóluma.
...... ........... ........... .............


A vetést őseink mindig a templomban megáldott búzaszemekkel kezdték, és a néphit szerint minden egyes búzaszemben ott található Jézus képmása. Az aratás befejeztével sok helyen aratókoszorút készítettek a búzakalászból, és ünneplő ruhában vonultak föl vele a gazda vagy földesúr portáján. Az aratókoszorút általában a tisztaszoba mestergerendájára akasztották, vetéskor pedig a szemeket kimorzsolták belőle és összekeverték a vetőmaggal, hogy ezzel biztosítsák a jövő évi termést. E nemes és több évszázados hagyományokat felelevenítve idén a mesterek és táncosok díszes aratókoszorús felvonulással és ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István napját

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Madártej torta
  2010-08-16 18:23:00, hétfő
 
  Madártej torta
2db 16 szeletes; 24 cm Ø; 4,5 cm magas tortához

...... ........... ........... ..............



Piskóta
Hozávalók:
margarin 0,25 kg (Maister krém)
porcukor 0,075 kg
tojás sárgája 0,1 kg
tojás fehérje 0,175 kg
cukor 0,175 kg
liszt 0,22 kg
sütőpor 0,005 kg
keményítő 0,05 kg
tejpor (zsíros) 0,05 kg
Elkészítése:
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az előre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütőbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.
A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.

Krém
Hozzávalók:
tej (2,8%-os) 1 liter
tojássárgája 20 db (0,44 kg)
vaníliarúd 3 db
cukor 0,2 kg
vaj 0,6 kg
Elkészítése:
A tej 2/3-ad részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 50 dkg felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk.
Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét.
Javaslat!
Ha a főzéskor még is összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk.
Ne lepődjünk meg, ha lágy a krém

Díszítés (hab)
Hozzávalók:
Tojásfehérje 0,5 kg
Cukor 0,5 kg
Elkészítése:
A fehérjét a cukorral vízgőzön felmelegítjük 45-48 °C-osra, majd felverjük nem törős habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk lehetőség szerint szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig.
Figyelem!
Mindig akkorára nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni.
Javaslat!
Ha van rá lehetőség, akkor mielőtt a sütőbe rakjuk a kinyomott habot, előtte gázlánggal meg lehet színezni a felületét

Töltés
A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 5 dkg) megkenjük. Visszahelyezzük a sütőkasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra hosszára.
A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Felszeletelés és vaxolás után minden szelet külső szélére rárakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal

Tálalásra kész a torta
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Az Ország szülinapi tortája
  2010-08-16 18:06:34, hétfő
 
  Az Ország szülinapi tortája
Augusztus 20-a az államalapítás évfordulója, és ilyen értelemben Magyarország születésnapja.
A születésnapok egyik központi szimbóluma, amellyel az ünnepeltet köszöntik, a születésnapi torta.

Szilvagpmbóc torta




Immár negyedik éve a Magyar Cukrász iparosok Országos Ipartestülete készítette a Szilvagpmbóc tortát.
Receptje:
A torta négy lépésben készül el. A szilvás pudingot és a ,,szilvagombócokat" célszerű, ha előző nap készítjük el, majd másnap állítjuk össze a tortát. A hozzávalók 6 db torta elkészítéséhez való mennyiségeket jelölnek.

Első lépés:
- 3 kg friss, vagy fagyasztott szilva
- 6 dl víz
- 6 kávéskanál fahéj
- 0,7 kg cukor

A hozzávalókat együtt felforraljuk.
- 5 dl víz
- 0,25 kg pudingpor
A hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük a forrásban lévő szilvát, ha fakó a színe, utólag néhány csepp lila természetes ételfestékkel színezhetjük, majd lehűtjük. Ha túlságosan egyben marad a szilva, kissé szétturmixolhatjuk, de semmiképpen se legyen homogén, egynemű, fontos, hogy látszódjanak a szilvadarabok.

Második lépésként készítjük el a ,,gombócot".
- 0,2 kg cukor
- 0,2 l víz
- 0,2 l rum

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűlés után hozzáadjuk a rumot.
1,4 kg nullás marcipánt kb. 66 x 46 cm nagyságú lappá nyújtunk (6 torta esetében ez kb. egy piskótalap méretének felel meg). Ennek a marcipánnak igen magas a mandulatartalma, intenzív az íze, így nem lesz túlságosan édes a gombóc. Egy kb. 42 x 42 cm-es nagyságú piskóta bőrös felét fehér vajkrémmel leheletvékonyan lekenjük, majd beosztó segítségével 6 egyforma csíkra vágjuk. (Látni fogjuk, hogy nem kell majd minden torta töltésénél mérőszalagot használni, elég az első próbánál, hiszen az a lényeg, hogy a marcipán csík mindkét oldala kb. egy-egy ujjnyival legyen szélesebb a piskótacsíknál, mivel így tudjuk kényelmesen feltekerni.) Vajkrémes felükkel lefelé a szintén 6 csíkra vágott marcipánlapra fektetjük, ecset segítségével meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd meghintjük őrölt fahéjjal. Ezután a csíkokat sorban kirakjuk 0,6 kg aszalt szilvával (a szilva nagyságától függően változhat a mennyiség, de az a lényeg, hogy a szilvákat szorosan egymás mellé kell helyezni, ne maradjon köztük hézag), majd szorosan feltekerjük a csíkokat úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki. Kör alakúra formázzuk a tekercseket, szilikonos papírra helyezzük, majd fagyasztóban kifagyasztjuk őket. A díszítéshez használt tekercseket is most készítjük el: a kinyújtott marcipáncsíkba aszalt szilvát fektetünk le sorban, szorosan feltekerjük, majd ezt is lefagyasztjuk. Fagyasztás után a tekercseket és a csíkokat is olajjal higított csokoládéban kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán. Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal higított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben.

Harmadik lépésként megsütjük a piskótákat.
Csokoládés piskóta:
- 0,3 kg tojásfehérje
- 0,3 kg tojássárgája
- 0,3 kg cukor
- 0,22 kg liszt
- 0,08 kg kakaó
- 0,05 kg vaj
- 0,08 kg víz
A hozzávalókból 6 db kerek csokoládés piskótalapot sütünk: a tojássárgát 0,1 kg cukorral és a vízzel kihabosítjuk, közben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. Ezután beleforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet, és hozzácsurgatjuk a langyosra megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett pléhre 6 db kerek lapot kenünk, majd 200 fokos sütőben készre sütjük. Még melegen alávágunk. Ez kerül a torták tetejére. A torta alja sacher felvertből készül:
Sacher-felvert:
40 db tojás sárga
10 db egész tojás
0,08 l víz
0,4 kg cukor
0,16 l olaj
0,33 kg liszt
0,16 kg kakaó
Az összes tojáshoz hozzáöntjük a vizet és a cukrot, vízgőz felett állandóan kevergetve felmelegítjük annyira, hogy a tojás ne csapódjon ki (kb. 50 fok). Kihűlésig habbá verjük, majd belecsurgatjuk az olajat. Ezután lazán hozzákeverjük az átszitált, kakaóval elkevert lisztet. 6 db fém tortakarikába tesszük, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

A torta összeállítása a negyedik lépés:
- 2,4 kg tejszínhab
- 0,6 kg aranykrém
- 3 kg szilvapuding
- 0,9 l zselatin
- 6 evőkanál citromlé
- 2 kávéskanál fahéj

Aranykrém összemérése:
- 0,5 l tej
- 0,6 l cukor
- 0,08 kg pudingpor
A hozzávalókból tejszínkrémet keverünk. Fém tortakarikába helyezzük a sacher-karikákat, félig megtöltjük a tejszínkrémmel, majd belehelyezzük a marcipán tekercseket. Óvatosan kissé belenyomkodjuk a krémbe, rátöltjük a maradék krémet, végül a kakaós piskótalappal befedjük. Dermesztés után 70% kakaótartalmú csokoládéval áthúzzuk a torta tetejét, az oldalát tejszínhabbal körbekenjük. A tetejét tejszínhab stuffokkal, a felszeletelt aszalt szilvás tekerccsel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.
A díszítéshez felhasznált anyagmennyiségek:
- 0,6 kg marcipán
- 0,3 kg aszaltszilva





Kérdés esetén hívják a 28/385-377-es számot.

Elkészítési folyamat képekben az alábbi linken
Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Kép Augusztus 20. ra
  2010-08-16 12:27:57, hétfő
 
  Méltón és BÉKÉBEN ünnepeljünk



 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Ajándékom az Úszás EB 2010 ...
  2010-08-16 00:15:35, hétfő
 
  Úszás EB 2010 minden résztvevöinek

Gratulálok a összes magyar résztvevőknek.
Szép volt Fiúk,


Szép volt Lányok


Az Érmeseinknek külön gratulálok a kíváló teljesítményükért
Magam részéről egy hatalmas rózsacsokrot ajándékozok



 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 334 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8520
  • e Hét: 31580
  • e Hónap: 64734
  • e Év: 298481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.