|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2011-01-12 20:23:24, szerda
|
|
|
Nagymamák kedvence: Ferdinánd
Nem, nem egy újabb vetélkedőshow üdvöskéjéről van szó, hanem a Ferdinánd-tekercsről, egy kelt tésztás finomságról, melyre a karácsonyra kapott nagymamás receptkönyvben bukkantam rá. Ferdinándunk amúgy szerintem épp hogy megüti a desszert kategória kívánalmait, hiszen alig édes - na de a tésztája, az mennyei!
Azt hiszem, nagy terhet vettem le a család válláról, amikor sütni-főzni kezdtem: ünnepek alkalmával a nekem szánt ajándék beszerzését az első útjukba kerülő könyvesboltban elintézhetik, megveszik a legújabb szakácskönyvek valamelyikét, iIdőnként persze magamat is megajándékozom, aztán ott vannak a megörökölt kiadványok meg a kézzel írt és netről letöltött receptek, így aztán az íróasztalom - mert mindezt ott tárolom, hogy kéznél legyen - egy gasztronómiai kiadóvállalat hangulatát idézi. Legfelül a már említett nagymamás receptkönyv terül el - jókora , s most éppen nyitva van. Bingó, hát persze hogy a Ferdinánd-tekercsnél!
Nem elég téged etetnem...?
Hozzávalók (10-12 tekercshez):
3 dkg friss élesztő (a felfuttatásához: 0,5 dl langyos tej+1 evőkanál kristálycukor)
30 dkg rétesliszt
késhegynyi só
3 tojássárgája
kb. 1,5 dl langyos tej
1 dl étolaj
A kenceficéhez:
10 dkg vaj/margarin
3 evőkanál porcukor
Az ,,öntet"-hez:
1 dl forró tej
1 csomag vaníliás cukor
10 mokkáskanál kristálycukor
Előkészítés és tanácsözön
A sikeres kelesztés feltétele a megfelelő hőmérséklet (hát ez nagyon tudományosra sikerült) , ezért idejében vegyük ki a hűtőből a tojásokat, és a lisztnek sem árt, ha jó langyos. A fém gyúrótálat is érdemes keblünkre ölelni (vagy a kályha mellé gurítani), és persze ne a kelesztés kellős közepén szellőztessünk a konyhában.
Az élesztő felfuttatásához, illetve a tésztához adagolt tej meleg legyen (40-45 fokos), de semmiképp se forró. (Mikróba téve rövid idő alatt eléri a kellő hőfokot; ha szükséges, hagyjuk hűlni.) A tészta kelesztéséhez is meleg helyet válasszunk. (Nyáron persze ez nem gond, mert a lakásban online meleg van.)
Felfutóban...
Elkészítés és tekercsözön:
Helyezzük tehát fél deci meleg, cukros tejecskénkbe a széttördelt élesztőt, majd fedjük le, s tartsuk akolmelegen. Mérjük ki a rétes(!)lisztet, keverjük bele a sót, öntsük rá a napocskákat (v. ö.: tojássárgákat). Morzsoljuk össze, majd adjunk hozzá annyi meleg tejet, amivel gyúrható állagú tésztát kapunk (kb. 1,5 dl). Öntsük rá a futásnak eredt élesztőt is, és jól gyúrjuk össze. Végül adjuk hozzá az étolajat, s mindebből gyömöszöljünk sima felületű cipót.
A kis cipónkat közben kezelésbe vették az élesztőgombácskák, ám mivel szégyenlősek, takarjuk le a tálat, hadd keletkezzenek s kelesszenek kedvükre. Addig is a kenceficéhez mikrózzuk puhára a vajat/margarint, s a porcukorral keverjük jó habosra.
Soványan, slankosan
Duplán, dagadtan
Szapora szaporodás
Ha kb. a duplájára hízott a cipó (az enyém fél óra alatt nőtt ekkorára), párszor átgyúrjuk, s lisztezett deszkán félujjnyi-ujjnyi vastagságú téglalapot nyújtunk belőle (nem baj, ha kissé ovális). Ezután az előkészített vajas-cukros krémet egyenletesen rákenjük a tésztára úgy, hogy a szélén 1 cm-nyi sávot szabadon hagyunk.
A kedvenc munkafázisom következik: a megkent lap bejgliszerű feltekercselése. A göngyölítést követően hosszú, éles késsel kb. 2 centi vastagon felszeleteljük a rudat, s az így kapott csigákat lapjára fektetve (a kevésbé krémes oldala legyen felül) sütőpapíros tepsibe tesszük, három lépés, akarom mondani 3-4 centi távolságra egymástól-
Megkent Elek
Tekert Elek
Előhidegített sütő
A Ferdinánd-tekercs azon kevés sütik egyike, melyet hideg sütőben indítunk el a kulinarizálódás útján, legalábbis a nagyik ezt írják, és én hiszek nekik. :) A szimpatikus középső rács kiválasztása után rögtön állítsuk is a szabályzót 210 fokra, toljuk be a csigákat, aztán véletlenül se üljünk le, hiszen még adósak vagyunk az ,,öntet" elkészítésével. E számomra szokatlan eljárás szerint 1 dl forró tejben feloldjuk a 10 kávéskanálnyi kristály- és a vaníliás cukrot, majd a félig megsült tekercseket (kb. 15 perc) arányosan meglocsoljuk vele. Meglepve konstatáltam, hogy a csigák mohón isszák magukba az édes nedűt, alig lett foltos a sütőpapír (pedig attól tartottam, csigaleves lesz a dologból.)
Begyújthatom a sütőt!
Visszatolva további negyed óra alatt készre sütjük a nyakon öntött csigákat. Érdemes időnként ellenőrizni a talpacskájukat: legyen szép barna, és felül is kaphat némi pírt. (Túlsütni nem szabad, mert megkeményedhet.) Újsütetű receptről lévén szó, drasztikus megoldást választottam: letörtem egy darabot az egyik tekercs-végről, és megkóstoltam. Finom volt! (igaz, pár percre visszatoltam még).
Finom, fánkos falatok
Igen, a Ferdinándok falatozásakor fánkra emlékeztető ízeket is érezni véltem! Ez azonban csak az egyik erénye: puha, foszlós és tömör egyszerre, a tejes fürdő hatására pedig szolid édes köpeny veszi körül a halványsárga tekercseket. Mi azért édesebb szájúak vagyunk, ezért vaníliás porcukorral bőven meghintve tálaltam. Summa summarum: különleges csemege, amely frissen, melegen a legfinomabb.
Született felségesek
Itt a Mindmegettén is akad néhány Ferdinánd-recept, melyek érdekessége, hogy merőben különböznek egymástól. Lehet játszani a krémmel, az öntettel, meg persze az elkészítés módjával is. Magam egyelőre maradok a nagymamák receptjénél, a változtatás jogát azonban - akárcsak eddig - fenntartom! :)
Van, aki édesen szereti
Jó étvágyat kíván:
Pistuc
Cikkem írása közben Maci barátom újabb négysorossal jelentkezett, természetesen az aktuális receptre hangolva. Ugye elnézik neki...? :)
Egy tekercspusztító naplójából
Ferdinánd tekercse ízletes,
gyorsan legurul torkomon.
Pocakom gömbölyög,
faterom hőbörög:
,,Bélpokol fertőzi otthonom?!"
Forrás:Mindmegette.hu - Tűpróba blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-01-12 19:57:52, szerda
|
|
|
Csütörtök - menüajánlat:
Előétel: Sóskakrémleves
Főétel: Vecsési sertésszelet
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Töktócsni
Sóskakrémleves:
Hozzávalók:
1 zacskó mirelit sóskapüré,
2 burgonya,
2 szál újhagyma,
1 tojássárgája,
1 dl tejszín,
1 húsleveskocka,
olaj
Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott újhagymát. Hozzáadjuk az apró kockára vágott burgonyát, majd 2 perc pirítás után a fagyasztott sóskapürét. Felöntjük 8 dl vízzel és belemorzsoljuk a húsleveskockát. Fedő alatt megfőzzük. A levest összeturmixoljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel gazdagítjuk. Összemelegítjük, de már nem forraljuk. A sóskakrémlevest csészékben tálaljuk, pirított zsemlekockát kínálunk hozzá.
Vecsési sertésszelet:
Hozzávalók:
8 szelet szép, kicsontozott sertéskaraj
10 dkg kenyér szalonna
50 dkg vecsési szálas savanyú káposzta
8 db szintén vecsési savanyú káposzta levél
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
liszt
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A karajszeleteket emberesen kiklopfolom, széleit 4-5 helyen kicsit bevagdalom, hideg, folyó víz alatt átmosom. sózom, törött borssal meghintem, állni hagyom.
A savanyú káposztát (a szálasat és a leveleset is) egyszer átmosom, a fokhagymát a köménymaggal mozsárban összezúzom, a hagymát lereszelem, a szalonnát apróra kockázom.
A szálas káposztát elkeverem a fokhagymás köménnyel, a reszelt vöröshagymával, valamint a kis kockákra vágott szalonnával. A félretett hússzeletek mindkét oldalát megforgatom egy kevés lisztben.
Kiterítek egy savanyú káposzta levelet, ráteszek egy hússzeletet, megtöltöm az ízesített szálas káposztával, felgöngyölöm. Hústűvel vagy cérnával rögzítem, hogy ne essen szét. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozom, forró olajban, lassú tűzön, fedő alatt, gyakran forgatva kisütöm.
Frissen tálalom, tetszés szerinti köretet adok mellé, a savanyú káposztát most kerülöm!
Megjegyzés:
Vecsésen élő lányomnak, Krisztinek és családjának ajánlom figyelmébe! Főleg Krisztinek, mert Ő fogja elkészíteni! Jó étvágyat, Nani.
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Töktócsni:
Hozzávalók:
1-1,5 kg spárgatök
liszt
őrölt feketebors
só
1-2 tojás
A sütéshez:
étolaj
Elkészítés:
A tököt tisztítás és hámozás után lereszeljük, besózzuk, majd 10-15 perc után kinyomkodjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz olyan állaghoz, mint a sűrű nokedlitészta, valamint a mennyiségtől függően 1-2 tojást, sót és feketeborsot adunk hozzá ízlés szerint.
Bő forró olajban spicckanálnyi adagokban kisütjük. Magában vagy tejfellel is fogyasztható, és nagyon finom.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Papusmaci küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-01-12 00:04:37, szerda
|
|
|
Aranyosi Ervin - Angyalok
Az angyalok nem csak az égben élnek!
Itt lent is. Köztünk. Életünk legszebb napjait
öltöztetik fel ünnepi díszbe.
Hárfáikon lágy dallamot zenélnek
mely, megrezgeti lelkünknek húrjait,
boldogságot lopva mélyen a szívbe.
Angyal lehet, az aprócska kisgyerek,
Mert megsajnálod, mikor pityereg.
De kacagása oly melengető, szívedre üdítőn hat,
hogy minden bánat, mind semmivé olvad,
s hálával tölti csordultig lelkedet,
Örül az ember, s boldog hogy itt lehet.
Angyal lehet a kedves, tiszta társ,
kinek a csókja édes, mint a hárs,
és szomjazod, mint éltető napot,
boldogság árad feléd - ezt kapod,
és álmokat és hitet, tiszta célt
és minden szépet, mit szíved remélt.
S angyalként tiszteld a jó barátokat,
Aki melléd áll, s tervedben támogat,
s jó tudni, azt hogy önzetlenül teszi,
s a bátorságot ahhoz is veszi,
hogy megdorgáljon, ha lábad félre lép.
Őrizd magadnak, ne veszítsd semmiképp.
Az angyalok tán itt élnek a földön,
meglelni őket tán nem is nehéz,
Alakjukat néha magamra öltöm,
Amikor kedves vagyok, boldog, s tettre kész.
Ha segíthetek a sok rászorulónak,
hogy mennyeivé válhasson a holnap.
|
|
|
0 komment
, kategória: Aranyosi Ervin versei |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2011. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
332 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 470
- e Hét: 15342
- e Hónap: 29247
- e Év: 158954
|
|
|