Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Békés, nyugodt éjszakát!
  2011-01-27 23:55:56, csütörtök
 
  Kívánok Mindenkinek





Köszönöm a látogatást
 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Divattáncok
  2011-01-27 23:01:06, csütörtök
 
  Boogie-Woogie


A Boogie-Woogie alapvetően egy Swing eredetű tánc, amely az '50-es években a Rock & Roll elterjedésével vált népszerűvé Európában. Az Egyesült Államokban nevezik néha a Swing európai stílusának, változatának is. A Swing táncok (Lindy Hop, Balboa, Shag, Hoollywood Style, Hustle, West Coast Swing stb.), és a Boogie-Woogie közös és legfőbb jellemzője a szabad vezetés, az improvizáció. Egy igazi Boogie táncos nem előre betanult koreográfiákat sajátít el (ellentétben például a versenytáncnál), hanem a saját egyéniségével próbálja visszaadni a zene hangulatát. A zenére próbálja meg "rátenni" a figurákat, a más Swing táncból átvett elemekkel érezteti a zenei váltást (pld. Charleston, Balboa lépés), az ún. szinkron-figurákat egy-egy zenei stopra vagy hosszabb effektre igazítja. A Boogie-Woogie nem sport (mint az Akrobatikus Rock & Roll), hanem egy igazi "Rock And Rollos" bulikon, koncerteken, szórakozóhelyeken korosztálytól függetlenül művelhető és gyakorolható tánc.





Balásy Ádám - Doris Preuhs - Boogie-Woogie


Az alaplépés a két lassú (sétáló), és két (gyors) Triple Step lépésen nyugszik, és számtalan variációjuk lehet és megengedett, sőt, versenyeken előny a minél sokszínűbb "díszített" alaplépés (lsd.: Kick Ball Change Triple Step Triple Step, vagy Back Step Triple Step Triple Step, és ezek számtalan variációja). A kivitelezésnek könnyűnek és játékosnak kell lennie, de ugyanakkor dinamikusnak is. A lépésvariáció megválasztásával a táncosoknak hangsúlyozniuk kell a zene ritmusának jellegét, vagy annak változását. A lépések hangsúlyozásának a második és negyedik ütemekre való súlyáthelyezéssel kell történnie, a lépések lábmozgását a csípő megfelelő ellenmozgásával ki kell egyenlíteni a felsőtest fel és le irányú mozgásának elkerülése érdekében (a hangsúly tehát lent van, az "ugrálást" a kivitelezés közben el kell kerülni).




Henric Stillmann - Johanna Ericsson - Boogie-Woogie

Az eredeti Boogie elsősorban zongorára és nem énekhangra íródott zenedarab volt. Közvetlen hatással voltak rá a korábbi Jazz irányzatok, legfőképpen a Blues, de itt már a dallam felgyorsult, felvillanyozódott és a zenei sokszínűség eredményeképpen megszülető Boogie, amelynek makacs ritmusai és rövid dallammotívumai a folyton utazó, vándorló feketék fülének oly ismerősen csengő vonatzakatolást adták vissza, rövid idő alatt meghódította Amerikát. Lényege az erősen hangsúlyos és állandóan ismétlődő akkordok, valamint a zongorista bal kezével megszólaltatott ritmusok. Jimmy Yancey-t, aki az USA vasúthálózatának gócpontjában, Chicagóban született, szokták a Boogie feltalálójaként tisztelni, legalábbis abban az értelemben, hogy ő teremtette meg ennek a zenei stílusnak igazi egyéniségét. Ez úgy 1925 táján történt. Clarence Smith, akire magasnövése miatt a "Pine Top" gúnynevet ragasztották, egészen egyéni balkezes Boogie-stílust fejlesztett ki. Albert Ammons, Maede Lux Lewis, a Honky Tonk Train Blues zeneszerzője és Charlie Cow Cow Davenport a Boogie úttörőinek további három képviselője. Zene ritkán volt ilyen átütő erejű a Jazz hazájában. A korszak egyik Boogie zongoristája így fogalmazott: "Amikor valaki hallgatja a muzsikámat, maga előtt kell, hogy lássa, amint a táncparketten a hátsójukat riszáló pipik izgatják a férfiakat. Különben nem értettek meg semmit a zenéből."

A korábbi (Swing) és későbbi (Rock & Roll, Retro-Swing) időszak zenei stílusai és számai a közös és hasonló zenei felépítés miatt mind alkalmasak arra, hogy a Boogie-Woogiet táncoljunk rájuk, lényegében tempótól függetlenül.




Fabian Schünke - Doreen Weisser - Boogie-Woogie

Amerikában évtizedek óta rendeznek különböző (Swing) táncversenyeket, Európában a WRRC szervezésében a '90-es évek elején kezdték el megrendezni a Boogie Bajnokságokat (Világ Kupák, Világ- és Európa Bajnokságok) az Akrobatikus Rock & Roll mellett. A versenyek megrendezésekor igyekeznek az 50'-es évek Rock & Roll hangulatát visszatükrözni, amit például az élőzenére történő döntők, előfutamok, vagy a tánctér kialakítása mutat. Versenyeket junior, senior, felnőtt valamint formációs kategóriában rendeznek. A párok a döntőig csak gyors és véletlenszerűen kapott számokra táncolnak, a döntőben pedig a helyszínen megadott számok közül szabadon kiválasztott lassúra és gyorsra.

Zenei ütem: 4/4
Tempó: 28 - 52 ütem/perc (hivatalosan, versenyeken) de tudásszinttől függően ez lehet akár 60, 64 is.





Kenyeres Tamás - Virág Éva - Boogie-Woogie




Kenyeres Tamás - Virág Éva - Boogie-Woogie

Forrás:Forrás: Kenyeres Tamás - A Tánc Világa


HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Táncok története  
Angyali üzenet
  2011-01-27 22:39:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-01-27 21:50:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Sütőtök
  2011-01-27 20:16:14, csütörtök
 
  Sütőtököt mindenkinek!


Messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú sütőtökök a zöldséges standokon. Kisebb rokonai dekorációs kellékként, a nagyobb példányok azonban kiváló konyhai alapanyagként szolgálhatnak.










A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk. Ha darabban vásároljuk a sütőtököt, vigyázzunk arra, hogy felülete hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.






A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is: a ,,kobakosok" egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal.

Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából: az indiánok kedvelt eledele volt. Sok száz éve Európa-szerte ismert és kedvelt zöldség. Hazánkban is nagyon régóta termelik, általában a kukoricásban volt a helye. A második világháború után néptápláléknak számított. A legjobb ízű sütőtök Nagydobos és környékén terem, ahol minden évben dínomdánommal egybekötött sütőtökünnepet is tartanak.

Élettani előnyei:
A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.





Egészséges és kalóriaszegény a sütőtök

A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.


A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején - burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.




Nem csak bébipapinak való, izgalmas leves is készülhet sütőtökből


A konyhában:
Előnyei közé tartozik, hogy jól eltartható (de csak nyersen!), és sok más zöldséggel, gyümölccsel ellentétben az sem árt neki, ha megcsípi a dér, sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes.

A nevéből ítélve a sütőtök sütve a legismertebb, ilyenkor a benne felhalmozódott cukor karamelles ízt kölcsönöz neki, és szétomlik a szánkban.






Sütésre főképp a hosszúkás alakú, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, ami viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom.

A sütőtök kimondottan ízletes, sáfránnyal, curryvel, babérlevéllel, szerecsendióval; édesség készítésekor vaníliával és szegfűszeggel.

Magja fogyasztható salátában vagy müzliben, megsütve pedig nagyon jó ropogtatnivaló. A kisbabáknak pépként adjuk, de felnőtteknek is finom turmix készíthető belőle.





Tölteléknek is remek pitébe, rétesbe





Sütőtökkenyér

Forrás:egyes fotókat kivéve - Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Péntek - menüajánlat
  2011-01-27 19:49:09, csütörtök
 
  Péntek - menüajánlat


Előétel: Tejfölös karfiolleves
Főétel: Rántott sajt sült burgonyával, tartármártás
Desszert: Sütőtök
Vegetáriánus ajánlat: Rántott sajt sült burgonyával, tartármártás


Tejfölös karfiolleves:

Hozzávalók:
3-4 szem burgonya
1 db vöröshagyma
zellergumó vagy zellerlevél
1 csomó petrezselyem
3-4 evőkanál rizs
kis fej karfiol
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt

ételízesítő
őrölt paprika

Elkészítés:
Megmossuk és pici rózsáira szedjük a karfiolt. A burgonyát meghámozzuk és kis kockákra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk és egészben hagyjuk. Egyszerre teszünk mindent a fazékba: karfioldaradokat, burgonyát, hagymát, zellerlevelet, petrezselymet, és a megmosott rizst is. Teszünk rá sót illetve ételízesítőt. Fedő alatt lassú tűzön főni hagyjuk addig, míg minden meg nem puhul. Ha minden megfőtt, a tejfölt külön edényben összekeverjük a liszttel, majd a leveshez adjuk. Megvárjuk, hogy felfőjön a víz, utána még ízlés szerint lehet tenni bele fűszereket, de borsot semmiképp!

Megjegyzés:
A receptet Enikő_b küldte. Köszönjük!


Dupla rántott sajt:

Hozzávalók:
sajt
gépsonka
őrölt fehérbors

tej
tojás
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés:
A sajtot félujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, és kevés borssal meghintjük.

Két sajtszelet közé 1-1 szelet sonkát teszünk, megmártjuk a tejben, a morzsában, majd a felvert tojásban, végezetül ismét a zsemlemorzsában. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük.

Párolt rizzsel vagy sült burgonyával, akár petrezselymes újburgonyával és tartármártással tálaljuk.





Megjegyzés:
A hozzávalóknál szándékosan nem írtam mennyiséget, mindenki étvágytól és látszámtól függően számoljon.

A fotón rántott gomba is van a sajt mellett. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!


Sütőtök:







Extra rántott sajt:

Hozzávalók:
20 dkg füstölt sajt
30 dkg trappista sajt
5 tojásfehérje
zsemlemorzsa
a sütéshez olaj
Elkészítés:

A sajtokat lereszeljük, összekeverjük. Az 5 tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk az összekevert sajtot. Gombócokat készítünk belőle, amit lelapítunk, és beforgatjuk a zsemlemorzsába. Ezután beletesszük forró olajba, megsütjük. Nagyon finom, laktató és nem folyik ki a sajt. Jó étvágyat hozzá!





Megjegyzés:
Javaslom mindenkinek, aki szereti a sajtot!

A receptet Feketebari76, a fotót Napsugar82 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1863
  • e Hét: 11366
  • e Hónap: 25271
  • e Év: 154978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.