Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Hol együnk, mit együnk Belgiumban?
  2014-11-13 23:31:05, csütörtök
 
  Hol együnk, mit együnk Belgiumban?

Mozzarella tippjei kalandozóknak

Belgium kis ország, konyhája hasonlít a franciához, mégis találhatunk sok helyi specialitást.

Egy jóindulatú vélemény szerint a belga konyha finom, mint a francia, és olyanok a mennyiségek, mint a németeknél.

A lakosság számához viszonyítva a legtöbb Michelin-csillagos étterem Belgiumban található, tehát van igény a finom kosztra. Sajnos, ennek magyar szempontból árnyoldala is van: az árak a brüsszeli európai hivatalnokok fizetéséhez, és nem az átlagos magyar turista zsebéhez vannak mérve.

Igazi belga specialitás a moules-frites (ejtsd: mul-frit), vagyis kagyló sült krumplival. Egész étteremláncok léteznek, ahol csak ezt árulják. A kagylót leggyakrabban fehérboros, fűszeres lében főzik, a főzés alatt a kagylók kinyílnak, ki lehet csipegetni őket. De mivel vesszük ki a kagylóhúst a héjból? Kagylóval. Vagyis az elsőt kézbe vesszük, villával kipiszkáljuk a húst, majd ennek héját csipeszként használjuk, és vesszük ki a húst a következőből. A végén kanállal megesszük a levét, amiből közben kiváló leves lett. Vigyázat! Amelyik kagyló a főzés alatt nem nyílik ki, azt nem szabad megenni!





Fehérboros lében főtt kagyló és friss szalmaburgonya a belga kedvenc

Mindehhez pommes frites jár. Igen, sült szalmakrumpli, a pommes frites (pom frit) Belgiumból származik, és ma is ott a legfinomabb a világon. Friss krumpliból kell készüljön, a szeletelés után jól megmossák, megszárítják, majd elősütik, majd közvetlenül fogyasztás előtt készre sütik. Számtalan helyen csak ezt árulnak, különböző szószokkal. A belgák általában otthon nem is sütik, hanem a legközelebbi üzletben vacsora előtt gyorsan megveszik, akár a péknél a friss kenyeret és, és otthon fogyasztják el.





Pommes frites

Másik méltán híres belga élelmiszer a csokoládé. A belga törvény szerint a csokoládé 100% kakaóvajból kell készüljön, ellentétben az engedékenyebb brüsszeli (!) szabályozásnál, amely engedélyez némi egyéb növényi zsiradékot is.





Rengeteg féle és fajta minőségi csokoládé készül Belgiumban

Belgium híres desszertje még a gofri, amelyet többféle változatban kóstolhatunk, és mindenhol kapható.





Gaufre vagy Waffel, így hívják Belgiumban a gofrit

Végül, de nem utolsó sorban: a belga sört, nem, a belga söröket kötelező kipróbálni. Számtalan fajta létezik, komoly ízbeli eltérésekkel. Érdemes elmélyedni a tanulmányozásukban!





Belgium a sörkülönlegességek országa is

Mozzarella

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Az ezerarcú gofri
  2014-11-13 23:22:49, csütörtök
 
  Az ezerarcú gofri

A gofri ideális reggelire, desszertnek, partira, gyerekzsúrra, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Érdemes beszerezni egy gofrisütőt, hogy gyakran megörvendeztethessük családunkat és barátainkat a *kockás tésztacsodával*, amelyet édesen vagy sósan, azon belül számtalan variációban és ízesítéssel is készíthetünk.

A gofri minden híresztelés ellenére nem amerikai találmány, hagyománya az ókorig nyúlik vissza: már a görögök készítettek vaslapok közt sütött ostyákat. A középkori vásárokban pedig mozgóárusok kínálták, édességként. A gofrinak nagyon sok fajtája van, *eredetiként* a belga gofriként ismert verziót szokták említeni, mivel a maihoz hasonló, bordázott formát egy belga kézműves találta ki a cukrászoknak, hogy a maradék tészta ne vesszen kárba. Más források szerint állítólag a XVIII. században a liége-i herceg szakácsa készített először ilyen édességet.





Gyerekzsúrok kedvence a gofri, főleg csokis szósszal

A forma méhkaptárra hasonlított, ennek a francia neve gaufre, és a mintázatba mézet csurgattak. Először édességként ették, de hamar rájöttek, hogy sósan elkészítve is finom.

Belgiumtól Amerikáig

Belgium mindhárom hivatalos nyelve sajátjaként is számon tartja a gofrit. Franciául gaufre de Liége, flamandul luikse wafel, németül lütticher Waffel. A brüsszeli (belgaként ismert) és a liége-i a két legismertebb gofriváltozat. Míg a brüsszeli változatnak vékonyabb, könnyebb tészta az alapja, és téglalap formájú, addig a liége-i szabálytalan alakú, élesztővel készül, tömörebb kelt tészta.

A gofrira kiemelten igaz, hogy ahány vidék, annyi szokás: a holland típusúban például több vaj van, Franciaországban pedig ismert a négyszögletes és rácsos fajta is, de a délnyugati eredetű tésztát sokkal vékonyabbra húzzák, és csőszerűen feltekerik (így ostyarolóhoz hasonlít).

Amerikában a brüsszeli verziót ismerték meg az 1964-es New York-i világkiállításon, és ott egyszerűsítették a brüsszeli jelzőt belgára. A tengerentúlon a gofrit waffle-nek nevezik, az amerikaiak egyik kedvenc reggelije, de nem édes! A waffle ropogósra sütött tészta, az amerikaiak szalonnával és juharsziruppal eszik.





A tengerentúlon juharsziruppal fogyasztják

A gofri a pralinén kívül ma is az egyik legjellegzetesebb belga édesség. Belgium összes településén kapható, utcai bódékban, lakókocsikban sütik, édes, karamellás illata messze száll. Az országban töltött szabadságunk idején a sör, sült krumpli, gofri ,,szentháromságban" eltöltött víkend kihagyhatatlan!

Az eredeti belga gofri receptje hétpecsétes titok, de rengeteg recept ismert. A finomság elkészítéséhez liszt, vaj (margarin), tojás, tej (víz), cukor, csipet só (sós verziónál cukor helyett több só) szükséges, lehet élesztővel vagy sütőporral készíteni. Az édes alaptészta a speciális gyöngycukorral az igazi, amely hőre nem olvad, ezért a forró tésztába harapva ropogós cukorkristályokat ízlelhetünk.

Tésztaváltozatok

A gofri tésztája sokféle lehet: puhább, vékonyabb és ropogósabb, natúr vagy egyéb hozzávalókkal gazdagított, készülhet élesztővel, sütőporral, vagy ezek nélkül csak liszttel, tejjel, kefirrel, tejszínnel, túróval, joghurttal. Arra mindig figyeljünk, hogy a hozzávalókat csomómentesre, krémesen folyékonyra keverjük!





Elsősorban édesen szeretjük, de sósan gazdagíthatjuk sajttal, sonkával, fűszerekkel

Különösen ropogós lesz a gofri, ha a receptben lévő tejet langyos vízre cseréljük, és kicsit tovább sütjük. Ha tejjel készítjük, akkor puhább és sötétebb lesz a tészta. Sütés után a gofrit rácson célszerű pihentetni, mert ha egymásra tesszük őket, megpuhulnak.





Sósan is isteni, akár önálló vacsorának

Az édes gofri tésztáját bolondíthatjuk magokkal, kókusszal, zabpehellyel, reszelt almával, reszelt citromhéjjal, rummal, gyümölcsdarabokkal, marcipánnal, vaníliával. A sós gofri tésztájából természetszerűleg hagyjuk ki a cukrot, és helyette apróra vágott sonkát, sajtot, zöldfűszert tegyünk bele.

A gofrisütő egy speciális, elektromos grillsütő (melegszendvics készítésére is felhasználható). A tésztából egy adagnyit az általában négyzet formájú mélyedésbe öntünk, lezárjuk, és 2-3 perc alatt elkészül a mindkét oldalról átsütött finomság. Ha a gofri már nem gőzölög, akkor kész. A gofri formáját összecsukáskor kapja, de a sütő két felének jól kell záródnia, hogy a tészta sütés közben nehogy kifolyjon. A mintát, a mélyedéseket az első gofri sütése előtt ecseteljük be étolajjal.

Tanács gofrisütő vásárlásához

Inkább olyan típust keressünk, amelyikkel vastagabb gofri is süthető, mert a vastagabb tésztában jobban kiérezhetők az ízek, s ha esetleg vékonyra vágyunk, abban azt is el tudjuk készíteni. Az is fontos szempont, hogy a tészta gyakran beleragad a forró sütőbe, ezért sokkal könnyebb tisztítani az olyan eszközöket, amelyekből kiszedhető a sütőlap!





Szív alakban még jobban szeretjük? :)

Ízesítés, tálalás

Az édes gofrit egyszerűen tejszínhabbal, porcukorral is ehetjük, de még finomabb vanília- vagy csokoládépudinggal, édes szószokkal, fagylalttal, mogyoró- vagy túrókrémmel, gyümölcslekvárral, különböző dzsemekkel és zselékkel, folyékony karamellel, juharsziruppal.

A díszítésnek csak a fantáziánk szabhat határt: tejszínhab, gyümölcsök, kakaópor, fahéj kerülhet rá, vagy az olvasztott csokoládét megszórhatjuk kandírozott narancshéjjal, apróra vágott, cukrozott gyümölccsel. Tehetünk még az asztalra joghurtot, gyümölcsöket, befőttet, pudingot, szirupokat, felnőtteknek konyakos mártást. A sós gofrit kínálhatjuk mártásokkal, zöldséggel, salátával, de akár grillezett húsokkal is.





Tejszínhabbal és friss gyümölccsel uzsonnára ajánljuk

Tálalhatjuk a gofrit egyesével, különböző alakban (van egyszerű négyszögletű, de például szív alakú sütőforma is), ha pedig többet egymásra teszünk, a tészták közé tölteléket halmozunk, akkor rendhagyó tortát kapunk, amelyet akár szeletelhetünk is.

Mi legyen a maradék gofrival?

A maradék gofri kihűlés után fémdobozban pár napig eltartható, ha pedig mélyhűtőbe tesszük, akkor fogyasztás előtt kenyérpirítóban vagy sütőben melegítsük át!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Ismerős ismeretlen: a belga konyha
  2014-11-13 23:14:04, csütörtök
 
  Ismerős ismeretlen: a belga konyha

Ha megkérdezünk valakit, mit tud a belga konyháról, akkor jó eséllyel az első reakciója némi vállrántás lesz. Pedig meglepően sok belga fogás szerves részét képezi a mi konyhánknak is.

A belga konyha nagyszerűsége sokak szerint abban rejlik, hogy a francia találékonyságot ötvözi a németek által mért fejadagokkal. Tény, hogy a sok kultúra közé szorított aprócska ország gasztronómiáját sokféle befolyás érte az idők folyamán.

A modern belga konyha még mindig sok hasonlóságot mutat a középkor konyhájával. A flamand hatás, a flamandok által használt fűszerek, a mustáros, ecetes ízek, az aszalt gyümölcsök felhasználása, az édes és sós ízpárok gyakori jelenléte mind-mind a középkori belga konyha hagyatéka, amelyet generációról generációra örökítenek tovább.





A legismertebb belga étel a gofri, amiből többféle változat is létezik, ez a brüsszeli gofri - ilyet szoktunk mi is sütni

A belga konyha előszeretettel használja a különféle csonthéjasokat, azok ízével és textúrájával gazdagítva a fogásokat. A bőven fűszerezett ételekben a meghatározó ízek a szerecsendió, a fahéj, a fekete bors, sáfrány, gyömbér, babérlevél. A bő fűszerezés oka természetesen a belgák középkorban betöltött kereskedelmi szerepére vezethető vissza. Az egzotikus fűszerek mellett kedvelik a friss zöldfűszereket is, így az ételekben gyakori a tárkony, a kakukkfű, a zsálya, a petrezselyem vagy épp a snidling.

A belga konyha fontos alapanyaga a hús, viszonylag kevés húsmentes ételt találni a fogásaik között. A tengerparti vidékeken értelemszerűen a halas, tengeri herkentyűkben bővelkedő fogások vannak túlsúlyban. Ezeknél az ételeknél is jól érezhető az aktív fűszerhasználat, és sokukban felfedezhető az édes-savanyú párosítás is.

A tengeri herkentyűs ételek közül a legnagyobb kedvenc a kagyló, amelyet rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztanak a belgák, van, hogy másik nagy kedvencükkel, a sült krumplival kínálják. A szalmakrumplival tálalt kagyló, azaz moules frites nemzeti ételüknek is tekinthető. A halak és a herkentyűk mellett kedvelt a sertés, a marha, a borjú, a csirke, de gyakorta készítenek nyulas fogásokat, illetve a vadhús, az apróbb szárnyasok (fürj, galamb, fogoly) is sokszor terítékre kerülnek.





Nemzeti étel a moules frites, vagyis a kagyló sült krumplival

A különféle eredetű húsok sok esetben a belgák nemzeti ragulevesébe, az - V. Károly kedvenceként számon tartott - waterzooi-ba főnek bele. Az alapanyagokat rugalmasan kezelő fogás alapvetően bármilyen hússal készülhet, így a halas változat mellett gyakorta találkozni csirkés waterzooi-jal is. A ragus jelleget azonban minden esetben a tojássárgájával gazdagított tejszín biztosítja. A waterzooi mellett a paling in't groen is klasszikus leveses egytálétel, ám ennek a levesnek nem csak hozzávetőlegesek az összetevői, hanem az egész fogás a flamandok által kedvelt angolnára épül.





Waterzooi - a tartalmas tejszínes raguleves egytálételként is megállja a helyét

A húsos egytálételek közül érdemes még kiemelni a belga sörrel készített Vlaamse Stovery névre hallgató flamand ragut, amely egy igazi klasszikusa a belga konyhának. Ezt a ragut általában marhahúsból készítik és barna sörben főzik, párolják puhára a húst, amihez tálaláskor krumplit kínálnak.

A belga konyhában a húsok azonban nem csak a főfogásokban jelennek meg, hanem a különféle kézműves kolbászok és hurkák is közkedveltek, mint például a boudin blanc és boudin noir.





A fehér és a feket hurkafélét általában sütik, gyakran almával

Ha már arról esett szó, hogy milyen közeli ismerősünk is néhány belga fogás, akkor be is mutatnánk a talán legismertebb belga ételünket: a sült krumplit. A frit már évszázadok óta a belga konyha része. A XVI. században Európába érkező krumplit sokáig csak dísznövényként tartották, ám a szűkös időkben rájöttek, hogy gumója főzve, sütve milyen ízletes. Abban persze megoszlanak a vélemények, hogy francia vagy belga volt-e az első ember, aki bő zsiradékban kisütötte a krumplit, egy biztos: mára a belgáknak sikerült tökélyre fejleszteni a sült krumpli készítést, amelyhez sokféle egyéb - olajban sült - finomságot kínálnak, és rengeteg szósz közül választhatunk.

A sült krumpli elengedhetetlen része a belgák egyik kedvenc szendvicsének, a mitraillette-nek is. A félbevágott baguette-be a hús mellé - ami lehet húspogácsa, kolbász vagy éppen hal - sült krumpli és kevés saláta is társul, s az egész szendvicsre a koronát a megfelelő szósz teszi fel. Leggyakrabban majonézzel, sajtmártással vagy ketchuppal kínálják, de a megtévesztő, neve ellenére húsmentes lapin-szósz (azaz nyúl-szósz) is igen kedvelt.

A krumpli azonban nem csak a sült formában van jelen a belga gasztronómiában, hanem ott a híres stoemp is, ami egy sokszínű, krumplialapú étel. A stoemp nem kizárólag a belgák kedvence, a hollandok is előszeretettel készítik a burgonyapürével kevert zöldséges egytálat, amelyet fűszereznek, és sok esetben tejszínnel gazdagítanak. A stoemp tekinthető köretnek, de önálló fogásként is megállja a helyét. A stoempet legtöbbször kelbimbóval, káposztával, hagymával, póréhagymával, spenóttal vagy zöldborsóval készítik, a felhasznált fűszerek legtöbbje pedig friss zöldfűszer.





Kedvelt zöldség a kelbimbó vagy brüsszeli káposzta is (angolul Brussel sprouts, franciául choux de Bruxelles a neve, de más nyelveken is hasonlóan hívják)

A felsorolásból kimaradt, de a belgák étlapján hangsúlyos szerepet kap az endívia, a ,,fehér arany", ahogy a belgák nevezik. A zöldséget egy véletlennek és egy belga botanikusnak köszönhetik. 1830-ban Jan Lammers hosszú idő után tért vissza birtokára, s azt vette észre, hogy a pótkávénak szánt cikóriagyökerek kihajtottak a hűvös, sötét pincében. A finom hajtások nemesítése, a nagymértékű termesztés azonban még váratott magára. 1846-ban azonban már - a belga botanikus Brézier által nemesített - endívia megjelent a brüsszeli piacon, és egyre több étel szerves részévé vált.





Az endíviát sokféle módon készítik, sonkával és besamellel sütve is igen népszerű

A belga endíviát előszeretettel fogyasztják nyersen, saláta formájában, sütve, párolva, főzve vagy akár grillezve is. A kellemes, mogyorós ízű zöldséghez gyakran kínálnak sajtokat és gyümölcsöket, a grillezett endíviát sóval, borssal ízesítik, majd olívaolajjal és friss citromlével locsolják meg, végül petrezselyemmel megszórva tálalják.

Az édességeink körül a gofri és a mindenre írt hozó csokoládébonbon szintén a belga gasztronómiának köszönhető. A gofrinak két külön válfaja is megtalálható a kis országon belül. Az egyik az úgynevezett brüsszeli gofri, ami az általunk is ismert könnyed, ropogós tésztájú édesség, amit tejszínhabbal, különféle öntetekkel, lekvárral vagy friss gyümölccsel kínálnak, esetleg mindezek gazdag kombinációjával. Az aranyszínű, téglalap formájú brüsszeli gofrival ellentétben a liège-i gofri sűrűbb állagú, élesztős tésztából készül. Magas cukortartalmának köszönhetően sütés közben finom, roppanós réteg alakul ki rajta, és különösebb extra feltétet nem is igény, mivel magában is kellően édes és laktató.





A liege-i gofri ropogósabb

A vásárokban azonban nem csak gofrit árulnak, hanem szinte mindenütt kapható a smoutebollen, azaz a bő zsiradékban sült élesztős fánk, amely hagyományos étele a belga szilveszteri partiknak is.





Smoutebollen, a - nem csak - szilveszteri fánk

A belgák nagyon édesszájúak, hihetetlen mennyiségű csokoládét fogyasztanak el évente, ami pedig nem náluk fogy el, abból kis szerencsével mi is részesedhetünk. A belga praliné egy falatnyi luxus, amelynek története egészen Kongó gyarmatosításáig nyúlik. A birodalom kiterjesztésével Belgium rengeteg kakaóhoz jutott, amelynek felhasználásakor Jean Neuhaus megalkotta a belga pralinét, ezzel létrehozva az igazi belgikumot. A pralinékészítésre szakosodott csokoládémesterek sora lendítette fel az amúgy is sikeres üzletágat, olyan nevek születtek ekkortájt, mint a Godiva, a Galler, a Dolfin, a Corné Port-Royal vagy épp a Leonidas.





A világhíres belga csoki nem olcsó mulatság, viszont elképesztően finom

A csokoládén kívül a belgák másik nagy exportcikke a sör, amelyből több mint 300 fajta készül a kis országban. A családi vagy apátsági birtokban lévő kézműves sörfőzdék jelentős része több évszázados múltra tekint vissza. 2011-ben - a felmérések szerint - 1132 különböző fajta sört gyártottak Belgiumban.

Már a rómaiak idején készítettek a gallok alkoholos italokat, majd a római birodalom bukását követően, a kereszténység térhódításával létrejövő apátságokban hamar elkezdődött a sörkészítés. A sör előállításának egyik fő oka a kor elégtelen vízellátásának volt köszönhető, a folyóvizek fertőzöttek voltak, így a sörfogyasztás nem csupán élvezetet szolgált, hanem a napi folyadékszükséget elégítette ki. Az apátságokban az átutazó zarándokok is megismerkedtek a sörökkel, így hamar híre ment a jóféle belga sörnek.

A belga sörök jól elkülöníthető kategóriákba tartoznak. Az apátsági sörök között megtalálható a komló helyett fűszerekkel készített fehér sör, a XIX. század végén meghonosodott amber ale, a palackozást követően újra erjedő blonde ale, az árpamaláta és búza keverékéből készített lambic, amelynek talán legismertebb típusa a gyümölccsel ízesített változat.





A belga gasztronómia büszkesége a sör is, amelyből rengeteg féle és fajta készül

A belga sörök közé tartozik még a dubbel, avagy a magasabb alkoholtartalmú barna típusú sör, illetve a többszörös erjesztéssel készített tripel, amelynek fogyasztására régen csak az apátság vezetői és magas rangú egyházi és világi személyek voltak jogosultak. Emellett még ott vannak a magas vastartalmú vízből készített flamand sörök és a pils típusú sörök is.

A belgák a söröket nem csak ételek mellé fogyasztják, hanem sok esetben az adott fogásokba is belekomponálják azt. Ezek közé a fogások közé tartozik a Vlaamse Stovery, illetve a lambic sörben főtt belsőségekből álló Choesels tál is.

Ezek a sörök sajtokkal, sajttálakkal is jól társíthatóak. Belgium földrajzi méretét meghazudtolóan sok saját sajttal rendelkezik, közel 170 különböző típusú sajtot tartanak számon.

Almás endíviasaláta

Hozzávalók:
2-3 sonkahagyma
4 nagyobb zöld alma
3 fej endívia
10 dkg dió
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál borecet

Elkészítés: A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd egy konyharuhával ledörzsölöm a héját, és apróbb darabokra szedem. A hagymákat vékony karikára szelem. Az almákat megpucolom, és kockacukornyi kockákra vágom. Az endíviákat leveleikre bontom, majd csíkokra metélem.
Az olajat és az ecetet összeöntöm, kicsit sózom, borsozom, majd a tálban lévő salátára öntöm, átforgatom, végezetül megszórom a pirított dióval.

Gofri

Hozzávalók:
26 dkg finomliszt
1 teáskanál cukor
4 tojás
3 dl víz
1 teáskanál vanília-kivonat
1/2 csomag sütőpor
22 dkg vaj

Elkészítés: A liszthez hozzáadom a cukrot és a sütőport. A tojásokat szétválasztom, és a vanília-esszenciával együtt a kimért vízhez keverem. A vajat megolvasztom. A lisztet simára keverem a vízzel, majd hozzáadom a vajat. Végezetül felverem a fehérjét, és a tésztába forgatom.
Felforrósított sütőbe kanalazom a tésztát, és aranybarnára sütöm.





A jó gofri magában is finom, de lekvárral, mogyorókrémmel, csokiöntettel, gyümölcsökkel gazdagítható

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gombás-sajtkrémes pizzalepény
  2014-11-13 22:20:12, csütörtök
 
  Gombás-sajtkrémes pizzalepény

Hozzávalók:

25 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
csipet só
6 dkg puha vaj
1 dl tejszín
csipet cukor
1 dl langyos tej
20 dkg friss gomba
3 db salotta hagyma
1 csokor petrezselyem
csipet bors
csipet friss kakukkfű
20 dkg mascarpone krémsajt
20 dkg pizza mozarella sajt
2 evőkanál fokhagymás olaj

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a cukros tejben felfuttattam. A robotgép táljába öntöttem a lisztet, az élesztőt, a vajat, sót, a tejszínt, és elkezdtem a géppel dagasztani, majd a langyos tejet adagolni hozzá. Lágy tésztát kell készíteni. Lisztezett tálban, fóliával letakarva kelesztettem 1 órát.

Ezalatt a hagymákat apró kockára vágtam, és 2 evőkanál olívaolajon megpároltam. A gombát tisztítás után felszeleteltem, és rádobtam a hagymára. Fűszereztem sóval, borssal, kakukkfűvel, és vágott petrezselymet adtam hozzá. 5 percig pároltam, majd levettem a tűzről, és hagytam kihűlni. Hidegen hozzákevertem a krémsajtot, és előkészítem a tésztát.

Kikentem olívaolajjal egy pizzasütőformát, és kibéleltem a tésztával úgy, hogy egyenletes legyen a vastagsága. Fokhagymás olajjal megkentem, megszurkáltam, és vastagon rákentem a gombás krémet. Erre szórtam rá a durván reszelt pizza mozzarella sajtot.

200 fokos sütőben, hőlégkeveréssel 15 perc alatt készre sütöttem. (Akkor jó, ha kezd szépen sárgulni rajta a sajt.) Cikkekre vágva kínáltam, akár egy pizzát.

A saját receptem, remélem, másoknak is ízleni fog. Aki a gombát szereti, főleg annak ajánlom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
2 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tarkabarka gyümölcssaláta
  2014-11-13 22:18:23, csütörtök
 
  Tarkabarka gyümölcssaláta

Hozzávalók:

1 doboz konzerv mandarin (lecsepegtetve kb. 175 g)
8 evőkanál müzli
15 dkg natúr krémsajt
35 dkg gyümölcs (pl. 1 db banán, 1 db alma, 20 dkg szőlő)

Elkészítés:

1. Tegyük a mandarint egy szűrőbe, és fogjuk fel a levét. Pirítsuk meg kissé a müzlit egy teflonbevonatú edényben, azután hagyjuk lehűlni.

2. Keverjük össze botmixerrel a krémsajtot és a mandarinlé felét.

3. Vágjuk fel a gyümölcsöt falatnyi darabokra, és keverjük össze a mandarinnal. Tálalás előtt röviddel rétegezzük a krémsajtot váltakozva poharakba, és szórjuk meg a pirított müzlivel.

Ötlet: Csepegtessünk a gyümölcssalátára kevés citromlevet, így meggátoljuk a gyümölcsök megbarnulását és a salátának friss, savanykás karaktert adunk.





Megjegyzés:

Adagszám: 4
Elkészítési idő: 15 perc

Adagonként: 1164 kJ / 278 kcal, fehérje 7 g, zsír 8 g, szénhidrát 44 g

Fotó: Philadelphia

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Pizza mindenki kedvére
  2014-11-13 22:16:09, csütörtök
 
  Pizza mindenki kedvére

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag instant porélesztő
1 kávéskanál só
3 evőkanál étolaj
2,5 dl víz
A feltétekhez:
1 konzerv kukorica
15 dkg szalámi
15 dkg sonka
1 pohár tejföl
25 dkg sajt
kevés vaj

bors
bazsalikom
majoránna
ízlés szerint paradicsomszósz

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom, majd a liszttel, a vízzel, sóval és az étolajjal elkeverem, majd kelni hagyom bő fél órát.

Addig a kukoricát lecsöpögtetem, a sonkát apró kockákra vágom, a sajtot lereszelem.

A tepsit kiolajozom. Amikor a tészta eléggé megkelt, kinyújtom, két oldalát belisztezem, és a tepsibe rakom.

A negyedét megkenem vajjal, ide kerül majd a tejföl. A tészta többi részére (körülbelül háromnegyedére) jöhet a paradicsomszósz, amelyet ízlés szerint
fűszereztem. A tészta negyedét sonkával, egy másikat szalámival, egy harmadikat pedig a három keverékével megszórom.

Ha a feltéteket elhelyeztem, sajttal megszórom, és előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütöm. Az utolsó néhány percben, ha a sütőben van grill funkció, megpirítom a tetején a sajtot.





Megjegyzés:

A receptet Szűr Annamária küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sóskaleves buggyantott tojással
  2014-11-13 22:14:16, csütörtök
 
  Sóskaleves buggyantott tojással

Hozzávalók:

45 dkg sóskapüré (fagyasztott)
2 dkg vaj
2 dkg liszt
1 kis vöröshagyma
2 dl tejföl
cukor

őrölt fehérbors
Valamint:
tojás
ecet

Elkészítés:

A vajból és a lisztből világos zsemleszínű rántást készítünk, a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük benne. Felengedjük kb. 7 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, a pürét néhány perc alatt felolvasztjuk benne. A tejfölt elkeverjük a levesben, egyet forralunk rajta, közben ízlés szerint cukorral ízesítjük.

A tojásokhoz bő, sós, enyhén ecetes vizet forralunk. Amikor forr a víz, a tojásokat egyenként beleengedjük, közben a vizet óvatosan megkeverjük, hogy a tojásfehérje a sárgáját körbe tudja vonni, így főzzük kb. 4-5 percig (attól függően milyen keménységű tojást szeretnék kapni), majd szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.

Tálaláskor a leveshez adjuk a tojást, valamint pirított rozskenyér- vagy zsemlekockákkal is szaporíthatjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Pegazus
  2014-11-13 22:09:04, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Táltos témák  
Pegazus
  2014-11-13 17:35:51, csütörtök
 
  A Pegazus maga a Táltos Paripa a magyar mitológiában, a fehér paripa, amely hátán a világok között tudunk járni. Ennek szimbóluma a Táltos Dob is, amelyen a táltosok utaztak a szellemi világba, és onnan hozták vissza a Földre üzeneteiket. A Pegazus hátára mindenki felszállhat, aki képes megszelidíteni. Ezt regéli el ősi magyar népmesénk, ahol a legkisebbik fiú a csupa csont és bőr gebét annak kérésére parázzsal eteti meg. A Nap életereje, a Tűz ereje, amely az anyagot szellemivé alakítja át, tehát egy olya erő, amellyel ki lehet törni a fizikai sík rabságából, és szellemivé lehet válni. Ennek a szimbóluma a Pegazus csillagkép.





A szkíta-görög mitológiában e Pegazus szállítja Zeusz villámait, tehát az Isteni Szikrát. Látszik, hogy aki képes a villámot szállítani, annak a fénynél is sebesebben kell szállnia - szimbolizálja, hogy a Pegazussal képesek vagyunk kilépni a Tér és Idő fogáságából, oda szállni a Pegazus szárnyán, ahová csak menni szeretnénk.
mitológia:
Az ókori görög mitológia hősei remek lovasok voltak. Ez nyilvánvaló, hiszen fantasztikus lovakkal rendelkeztek. Ezek a lovak az égbolton vágtattak keresztül, mágikus erőkkel rendelkeztek, és a semmiből varázsoltak elő dolgokat. A ló: Poszeidón nagy találmánya A görög mitológia szerint Poszeidón, a tengerek istene alkotta meg a lovat. A történet így hangzik: egy napon Poszeidón és Pallasz Athéné, a tudás istennője Görögország egy vidékének tulajdonjogáról vitatkoztak. Zeusz, az istenek atyja azt javasolta, hogy azé lesz a terület, aki a legjobb ajándékot adja az emberiségnek. Ezt hallva Poszeidón ledobta a háromágú szigonyát a földre, létrehozva ezzel egy gyönyörû állatot: a lovat. De Pallasz Athéné az olajfát "alkotta meg", így a versenyt ő nyerte. A ló a jövőben átok volt az emberiség számára, hiszen Árész, a háború istene mindenhova lóval járt, okozva ezzel a bonyodalmakat. A Napisten lovai Egy másik görög legenda szerint Héliosz, a napisten szélsebes lovakkal húzatta a hintóját.

Egy napon a fia ellopta a lovashintóját. Mivel nem tudta irányítani a lovakat, megégette a Földet, mert túl közel merészkedett a talajhoz. Ebből az égett földből lettek a sivatagok. Pegazus A ló története a költészet és képzőmûvészet világához is kapcsolható. Tulajdonképpen Pegazus, a híres szárnyas ló fakasztotta ki a múzsák forrását, azzal, hogy a Helikon hegy oldalára koppintott a patájával. Bárki is ivott ebből a patakból, költővé vált. A szél fiai Egy másik görög legenda Dardanoszról mesél, akinek egy csapat gyors lova volt. Ezek a búzakalászok és a tenger hullámai felett repkedtek. Valójában ezek a lovak a szélisten fiai voltak. Röviden a lónak nagyon fontos szerepe volt. Az ókori Görögország ember úgy tartotta. hogy a nap azért kel fel és nyugszik le, mert lovak húzzák. A ló még ma is a természet erejét képviseli. Az erő, elegancia és szabadság jelképe.





Az igazi Pegazusnak csak szárnyai vannak, ellentétben a rajzfilmbelivel, akinek szarva is van. Valóban létezik "szarvas ló", akit egyszarvûnak, unikornisnak hívnak.

Forrás:http://www.misztikus.eoldal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Táltos témák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2910
  • e Hét: 12413
  • e Hónap: 26318
  • e Év: 156025
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.