Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Barátfüle vagy lekváros derelye krumplis tésztából
  2014-11-02 19:32:19, vasárnap
 
  Barátfüle vagy lekváros derelye krumplis tésztából

Hozzávalók:

1 kg főtt burgonya
30 dkg finomliszt
2 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál búzadara
1 db tojás

pici cukor

A töltelékhez:
házi lekvár (szilva és meggy)

Valamint:
zsemlemorzsa
10 dkg teavaj
fahéjas porcukor

Elkészítés:

A krumplit héjában főzöm, hagyom kihűlni, megpucolom és áttöröm egy nagyobb tálba. Hozzáadom a többi hozzávalót, és rugalmas, puha krumplis tésztát gyúrok. Lisztezett asztalra teszem, és 2 gombócot formázok belőle. Az egyik lesz az alja, a másik a teteje.

A tésztákat kinyújtom, lehetőleg hasonló méretűekre, majd lekvárt kanalazok az egyikre, annyit, ahány darabot szeretnék.





Sodrófára tekerem a másik tésztát, és betakarom vele a lekvárgombócosat. Az ujjammal körbenyomkodom,





majd derelyevágóval véglegesen elvágom a derelyéket.





Közben nagy lábosban sós vizet forralok, és nem rakom egyszerre bele, mert nem szeretném, ha szétázna, hanem 4-5 db-ot teszek csak a forró vízbe, majd 2-3 perc múlva a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsába forgatom.

Ezután újból 4-5 darabot belecsúsztatok, ha megfőtt, szűrőlapáttal kiszedem, és beleforgatom szintén a zsemlemorzsába.





A leesett tésztát szintén felhasználom, kinyújtom, lekvárt teszek bele, lenyomkodom, elvágom, veszteség nincs! :)

A vajban pirított zsemlemorzsa nagyon finom!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sült csirke őszi gyümölcságyon
  2014-11-02 19:26:43, vasárnap
 
  Sült csirke őszi gyümölcságyon

Hozzávalók:

4 egész csirkecomb (vagy 2 csirkemell)
3 evőkanál Vénusz olaj
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál bazsalikom

bors
80 dkg magvaváló szilva (kompót is lehet)
2 db birsalma vagy alma

Elkészítés:

A húsdarabokat jól megmosom, majd a vizet leitatom. A fokhagymát átpréselem, lassan hozzácsurgatok 2 evőkanál olajat, 2 evőkanál meleg vizet, majd a fűszereket is belekeverem. Ebben a páclében átforgatom a csirkét, majd félreteszem.

Egy tűzálló tepsit 3 evőkanál olajjal kikenek, belefektetem a csirkét, majd a gyümölcsöket is. Ha friss gyümölcsből készítem, nem szükséges vizet adnom hozzá, ha kompótból, akkor 1 pohárnyit öntök hozzá, majd lefóliázva forró sütőbe tolom, és kb. 45 perc alatt megsütöm. Az utolsó 5 percben levehető a fólia, hogy szép piros-ropogósra süljön a hús.

Megjegyzés:

Zöldségekkel is szoktam készíteni (sárgarépa, zellergumó, burgonya, hagyma). Kockákra vágom a zöldségeket, picit sózom, és zöld fűszerrel(petrezselyem, zeller zöld, kapor - amit a család szeret) fűszerezem. Mindkét esetben (gyümölcs, zöldség) párolt rizs vagy burgonyapüré adható mellé.

A receptet Gyongyos10 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zöldségkrémleves pirított zsemlekockákkal
  2014-11-02 19:24:53, vasárnap
 
  Zöldségkrémleves pirított zsemlekockákkal

Hozzávalók:

15 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
5 dkg karalábé
10 dkg karfiol
5 dkg póréhagyma
5 dkg vaj

őrölt feketebors
1 liter csontlé
10 dkg burgonya
1/2 csokor petrezselyemzöld
5 dkg finomliszt
1 dl tejszín
1 tojássárgája
1 zsemle

Elkészítés:

A zöldségféléket gondosan megtisztítom és felszeletelem. A finomra vágott póréhagymát (ennek hiányában kevés vöröshagymát) vajon megpirítom, és hozzáadom a zöldségféléket. Sóval, őrölt borssal ízesítem, és kb. 15 percig párolom kevés vízben vagy csontlében. Hozzáadom a feldarabolt burgonyát, és az egészet felöntöm csontlével (vagy húslevessel, vagy főtt burgonya levével, vagy ezek hiányában vízzel).

Ha megpuhultak a zöldségfélék, vajas-petrezselymes rántással besűrítem a levest, és jól felforralom. Ezután az egészet összeturmixolom, majd finom szitán áttöröm, és ha még szükséges, ízesítem. A tejszín és a tojássárgája keverékét (legírt) lassan, állandó kevergetés közben hozzászűröm a leveshez.

Csészében, pirított zsemlekockákkal tálalom.

Megjegyzés:

A receptet Heverika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014 november 3 - 9.
  2014-11-02 19:23:31, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014 november 3 - 9.

Hétfő:

Előétel: Zöldségkrémleves pirított zsemlekockákkal
Főétel: Sült csirke őszi gyümölcságyon
Desszert: Szőlő
Vegetáriánus ajánlat: Barátfüle vagy lekváros derelye krumplis tésztából

Kedd - ma főzzünk árpagyönggyel!

Előétel: Gazdag leves gerslivel
Főétel: Gerslis rizottó füstölt libamellel
Desszert: Fűszeres gersli dióval
Vegetáriánus ajánlat: Árpagyöngy saláta

Szerda:

Előétel: Sárgarépakrémleves
Főétel: Zöldborsós sertéstokány
Desszert: Mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Zelleres krumpligombóc

Csütörtök:

Előétel: Tyúkhúsleves farháttal
Főétel: Zöldborsófőzelék grillkolbásszal
Desszert: Apró sajtos pogácsa
Vegetáriánus ajánlat: Berber zöldségfazék

Péntek:

Előétel: Kertifűleves húsgombócokkal
Főétel: Vargányás-csirkés tészta
Desszert: Almakompót gyömbérrel és mézzel
Vegetáriánus ajánlat: Gombaszószban sült kelbimbós tészta

Szombat:

Reggeli: Baconben sült melegszendvicstekercs
Előétel: Paradicsom-krémleves
Főétel: Erdélyi fatányéros
Desszert: Linzi torta
Vacsora: Spenótos palacsinta kéksajttal töltve, pohár rozéval
Vegetáriánus ajánlat: Rántott sajt kukoricás rizzsel, tartármártással

Vasárnap:

Reggeli: Sonkasaláta, császárzsemle
Előétel: Narancsos libaleves libatepertős maceszgombóccal
Főétel: Birsalmás káposzta füstölt oldalassal
Desszert: Apró fatörzsszeletek csokoládés zúzmaraköntösben
Vacsora: Szardíniás saláta
Vegetáriánus ajánlat: Burgonyás tésztatekercs tojásos zöldségekkel

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Krizantém
  2014-11-02 19:15:05, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Emlékezz...
  2014-11-02 19:07:32, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Ditte, az ember lánya
  2014-11-02 12:17:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Mindenkiért
  2014-11-02 12:05:26, vasárnap
 
 







Gyújts egy gyertyát:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Kegyelettel emlékezünk
  2014-11-02 12:02:20, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Temetőben
  2014-11-02 12:00:35, vasárnap
 
  Radnóti Miklós: Temetőben





Illendőn gyászol e föld:
nem mutogatja gyászát,
nem száll bánat a rögre;
csak fényes héja ropog
szomorúbban az esti
kenyérnek s a tengerek
lassúdad reggeli tánca
lett nehezebb, de jól tudod,
ez sem örökre.

Halottaival úgy bánik e föld,
ahogyan kimenős matrózok
a kocsmák poharával,
ha felforr bennük a nyelt rum:
hosszan nézegetik,
aztán odacsapják!
Igy bánik a testtel a föld is.

De elnyugszik a zajgás:
te tudod és tudom én,
mint van az !

Csöndes beszédben évek
és évszázak után is
élőkről szólnak először,
holtakról azután csak,
de róluk hosszasabban,
s a szavakon lassan
csörög az örök koszorúk levele
s ebből tenéked is jut,
ki földbeszállsz és néma
emlékedet óvja
majd az időtlen idő!
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 928
  • e Hét: 15800
  • e Hónap: 29705
  • e Év: 159412
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.