Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Tömjén használata
  2017-04-20 20:49:42, csütörtök
 
  A fák kérgének több ponton történő bemetszésekor előcsorduló tömjén a napsütés hatására megkeményedik és így lekaparható. A fák ilyenszerű csapolása négy hónapon át is tart, ezalatt egy-egy fa akár 10 kg gyantát is adhat.

Füstölőszerként már az ókori egyiptomi, a japán sintoista, a hindu és más vallási szertartások kelléke, bár az újabb kutatások ezt a füstöt benzol-, butadién- és benzpiréntartalma miatt ártalmasnak tartják. A mirhával együtt ismert lehet az Újszövetségből, többek közt Máté evangéliumából, pontosabban a gyermekségtörténetből, melyben a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát visznek ajándékul az újszülött Jézusnak.
- A tömjén baktericid, fertőtlenítő, sebgyógyító, antireumatikus, feszültség- és görcsoldó hatású, csillapítja az ízületi fájdalmakat, gátolja az agydaganat növekedését. A tömjénolajnak bőrfiatalító hatást tulajdonítanak. Svájcban a tömjénkészítményeket gyógyszernek ismerték el.
A tömjén a magyar népi hiedelemvilágban elterjedt rontáselhárító

Az ókori kínaiak a lepra, és a tüdővész ellenszerének tartották, de keleten és nyugaton egyaránt használták légzőszervi megbetegedések, reuma, bőrbajok, vérbajok, vesebetegségek gyógyítására.
- A bőrt rugalmassá, fiatalossá teszi. A mai orvosok is elismerik a tömjén-olaj számos gyógyító tulajdonságát, miszerint jótékony hatással van a sebekre, izomhártyákra, segít megtisztítani a tüdőt a váladékoktól, gyógyítja a légúti betegségeket, a hörghurutot. Segíti az emésztést, gátolja a nemi szervek fertőződését, a hólyagbántalmakat. Alkalmazzák még mellgyulladásnál, méh kezelésre, szülés utáni fájdalmak enyhítésére. Kisimítja a ráncokat, puhítja a bőrt, enyhíti a bőr zsírosságát. Segít megszabadulni a lelki szorongásoktól, gondterheltségtől, visszaadja a lélek erejét. Támogatja az energia összpontosítását.

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Tömjén és mirha bibliai alkalmazása
  2017-04-20 20:41:39, csütörtök
 
  A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz a kisded Jézusnak. Természetesen ezeknek szimbolikus jelentése van. Az arany a Nap szimbóluma, ami Jézus napszerűségére utal, a mirha már előremutat az áldozati tettre, a tömjén pedig Jézus tisztaságát szimbolizálja. Lelki szempontból úgy is értelmezhetjük az ajándékokat mint a szeretet aranya, az ima tömjénje és a hit mirhája. A Három királyoknak is több szimbolikus jelentése van, ezek egyike, hogy Jézus születésénél minden nép képviseltette magát: Gáspár (jelentése: kincstárnok) a perzsa, Menyhért (,,a fény királya") a héber, Boldizsár pedig (,,Bél isten, védd a királyt") az akkád népet szimbolizálja, de jelzik még a Jézus megszületése előtti három kultúrkorszakot is (indiai, perzsa, egyiptomi). Ezek a nevek nem is szerepelnek az evangéliumokban. A mirha arab nyelven keserűt jelent, ami utal kesernyés ízére. Illata édes, enyhén pézsmaillatú, melengető. A tömjénfafélék családjába tartozik, Arábiában, Ázsiában, a Vörös-tenger partvidékén, Etiópiában őshonos. A mirha gyantáját a fa kérgének felmetszésével gyűjtik. Az ókorban főleg vallási szertartásokon és a gyógyászatban használták. A múmiákat is mirhából készült kenőccsel kenték be, ami megakadályozta a test pusztulását. Napjainkban a kozmetika is használja pakolások, szépítőszerek alapanyagaként.
- A Biblia, a Korán és a Védák egybehangzó állítása szerint a mirha elengedhetetlen kelléke a jelentős szertartásoknak. Egyiptomban éjjel-nappal égették a templomokban. Nap-szertartásoknál, és a Holdnak szánt áldozati ajándékként alkalmazták. A zsidóknál a felszentelésre használt bedörzsölő olaj is tartalmazott mirhát. Hagyományaik szerint Mózes is ezzel kente fel papjait. A megfeszített Jézusnak állítólag egy elöljáró mirhából és borból készült italt kínált. A görög mitológiában Aphrodité Mürrha istennőt vérfertőző kapcsolatra kényszerítette apjával, Kinürasszal, aki azzal állt bosszút, hogy Mürrhát mirhafává változtatta. Virágba borulásakor született meg e frigy gyümölcse, Adonisz. A kéregből kicsorduló gyantát azóta nevezik Mürrha könnyeinek.
- A mirha tartósító tulajdonsága miatt a belőle készített illatszer akár tíz évig is megőrzi illatát. Legfontosabb hatásai: baktériumölő, gombaölő, gyulladáscsökkentő. Erősíti az idegeket, kezdeményező képességgel, erővel tölt el. Fenntartja a bőr egészségét, késlelteti az öregedést, kifejezetten jó a bőrfekélyek kezelésére. A menstruációt befolyásoló hatása miatt áldott állapotban lévő nők ne használják!
A tömjén fogalma emlékezetek óta összefonódik a spiritualitással. Az ókorban valamennyi templomban égették, hogy kiűzze, távol tartsa a gonosz erőket és megtisztítsa a teret. Fokozza az elmélyülést. Az ókorban az arannyal és egyéb drágakövekkel egy rangban álló illatszer volt, ezért a hatalom jelképének is számított. Nem egyszer tört ki viszály, hogy mely uralkodó szerezze meg a kizárólagos forgalmazás jogát. Sába királynője számított az egyik legnagyobb szállítónak, emiatt vállalkozott veszélyes útjára Salamon királyhoz.
- Tömjénezés, tömjénnel való füstölés:
A tömjén egy meleg égövi fa kérgéből nyert és füstölőszerül használt illatos gyanta. Az üldözött egyházban évszázadokig az Istentől való elfordulás jele lett, mert a bálványoknak is tömjént áldoztak. A parázsra dobott tömjénszemcsék füstje az újszövetségi liturgiában az ószövetségi illatáldozat folytatása.
A keleti és nyugati liturgiában a 4.sz-tól egyre inkább elterjedt, és a ceremóniák alatt más - más módon alkalmazták a tömjénezést.
A tömjén a tisztelet kifejezését szolgálhatja, s nemcsak egyedül Istennek jár ki, hanem az Istennel összekötött személyeknek, tárgyaknak is. A misében, vecsernyében tömjénezés illeti meg az oltárt, az evangéliumos könyvet, de kijár az áldozatot bemutató papnak, a hívő népnek is. A mise alkalmával bevonulás előtt tömjént tesznek a parázsra, s füstölés van bevonulás után, evangélium előtt, felajánlás után, úrfelmutatás alatt.
A római katolikus liturgiában tömjénezés tetszés szerint alkalmazható.


- DR. MARÓTI GÁBOR: A tömjén liturgikus alkalmazása és története
Az ókori pogány kultúrákban több kultúrterületen is úgy gondol­ták, hogy a kellemetlen szagokat dé­mo­nok okozzák, ezért egy arab eredetű cserje gyantáját fűszer ­nö­vé­nyekel és virágokkal összekeverték és izzó faszénre szórták. Ezzel az eljárással illatos füst keletkezett, ami a köztudat alapján elűzte az ártó démonokat. A tömjénezés másik szim­bó­lum­ér­tel­me­zési síkja a tisz­te­let adás volt. Magas rangú személyek, tisztségviselők töm­jén­égető serpe­nyőket vitettek maguk előtt az utcán, hogy jelezzék rangjukat és társadalmi szerepüket.
Az ószövetségben gyakran olvas­ha­tunk a jeruzsálemi templomi kultusz illatáldozatáról, melyet szintén tömjénnel végeztek, ezért a ke­resz­tények ismerték a tömjén jel sze­re­pét. A Jelenések Könyve is beszámol a tömjén használatáról, de a ke­resz­tényüldözések korában a császár szob­ra előtti tömjénégetés istentagadásnak, hitehagyásnak minősült, ezért a kora keresztény liturgiában óvatosan közeledtek a tömjéne­zés­hez. A 9. szá­zadig a tömjént inkább a levegő javítására használták teme­té­sek alkalmával, uralkodók udva­rá­ban, és a pápa körmenetein. Aetheria zarándoknő leírásában azt közli, hogy ,,azért tömjéneztek, hogy a nagy embertömegben jó illatok áradjanak szét." (Peregrinatio, 24,10) Az ókori keleten a házakba érkező vendégek incenzálása (füstölése) a tiszteletadás kifejezése volt. Ennek emléke a bizánci rítusban a hívők tömjénezése a szent liturgia kezdetén, az oltár, a szent edények és az ikonok után.
A tömjénezés mai rituális jelentése a Karoling-korban teljesedett ki. Eleinte nyugaton csak az oltárt és a keresztet incenzálták, keleten az ókor­tól kezdve az áldozati ado­má­nyokat, az ikonokat és a templom­te­ret is. Az ókori koptok néhány közösségében a bűnbocsánat szent­ségének kia­la­kult egy érdekes formája, a ,,füstölés alatti gyónás". Ebben a cselekményben a szertartás bevezető szaka­szá­ban a közösséget hosszasan incenzálták, eközben csendes bűn­be­isme­rés történt, amit ünnepélyes felol­do­zás követett.
A felhő az ószövetségben Isten jelenlétének szimbóluma (pl. Kiv 13,21). Ez a gondolat vezetett ahhoz a középkori gyakorlathoz, hogy az áldozati adományok előkészítésénél a szent edényeket kereszt és kör alakban füstölték, így szimbolikusan el­kü­lönítve őket a világtól.
A mai liturgiában a lelkipásztori helyzet határozza meg a tömjén­ége­tés gyakorlatát. A tömjén ördögűző hatását a népi liturgiában ma is megfigyelhetjük a ház és az istálló füs­tölésében. Ezt elsősorban az Alpokban gyakorolják Epifánia ünnepén (,,füstölős éjszakák").

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Tömjén hatása a szervezetre
  2017-04-20 20:37:33, csütörtök
 
  - Daganatos betegségek gyógyítása Itt olvasható Link

- A tömjénben található anyag, amely illatgyertyák gyakori összetevője, elpusztítja a nehezen kezelhető tumorsejteket - derül ki egy friss kutatásból A tömjén nevét onnan ismerik a legtöbben, hogy a kis Jézust meglátogató Háromkirályok egyike ilyet vitt ajándékba a betlehemi jászolhoz. Most azonban felmerült a lehetőség, hogy a történetben még egy csoda rejtőzik: az orvosok szerint ugyanis az aromás anyag segíthet a petefészekrák leküzdésében. Az egyesült királyságbeli Leicesteri Egyetem vizsgálata alapján ugyanis a tömjén képes a nehezen kezelhető tumorsejtek elpusztítására.
A petefészekrák tünetmentes a legkorábbi stádiumokban, és mire sor kerül a diagnózisra, sajnos általában már túl késő. Emiatt az egyik legveszélyesebb nőgyógyászati rákfajta. Nagy-Britanniában évente 7000 új esetre derül fény, és közülük 4300-an halnak meg - naponta tehát 12-en. Magyarországon 6-700 beteget diagnosztizálnak minden esztendőben.
A tömjén a Boswellia sacra nevű fa gyantája. A kistermetű növény Ománban, Jemenben és Szomáliában őshonos, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig régóta használják a népi orvoslásban - csakúgy, mint a többi fajta Boswellia gyantáját - adta hírül a MediPress.
Jelenleg több rákfajta elleni hatását is vizsgálják. - Sokan alkalmazzák a tömjént, ismert mellékhatások nélkül. Eredményeink minden esélyt megadnak arra, hogy a jövőben klinikai tesztek révén lehessen bizonyítani a petefészekrák elleni hatékonyságát - nyilatkozták az intézmény kutatói.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
VIZES VB Budapest 2017.- Jegyek vásárlása
  2017-04-20 15:13:31, csütörtök
 
  VIZES VB Budapest 2017.- Jegyek vásárlása Link

Sajnos már nagyon sok helyre nem lehet jegyet venni
 
 
0 komment , kategória:  Vizes OB, VB 2017_Magyarország  
Vizes vb: Mindennap zsúfolt lelátó
  2017-04-20 15:06:50, csütörtök
 
  interjú Kemény Dénessel Link  
 
0 komment , kategória:  Vizes OB, VB 2017_Magyarország  
A 17. FINA világbajnokságot 2017. július 14. és 30. között .
  2017-04-20 14:58:12, csütörtök
 
  Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, ötszörös világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónővel indították el a vizes világbajnokság visszaszámláló óráját vasárnap délelőtt, vasárnap 9 óra 53 perckor, az Erzsébet téren.
.......


Az időpont választása nem véletlen: 117 nap 11 óra és 7 perc, pontosan ennyi idő volt hátra Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye, a 17. FINA világbajnokság kezdetéig a leleplezés pillanatában.
- A 17. FINA világbajnokságot 2017. július 14. és 30. között rendezik. A versenyzők hat sportágban (úszás, műugrás, szinkronúszás, nyílt vízi úszás, vízilabda és óriás toronyugrás), öt helyszínen, Balatonfüreden és Budapesten (Duna Aréna, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Batthyány tér, Városliget) mérik össze tudásukat.
- Az esemény moderátora, Gundel Takács Gábor Hosszú Katinkát kérdezte arról, hogyan készül az eseményre, mik a kitűzött célok, mennyiben lesz más érzés hazai közönség előtt szerepelni. Az úszónő elmondta, lényegében 23 éve készül erre a világbajnokságra, azóta, mióta eldöntötte, a legmagasabb szintre szeretne érni.
,,Nekem nagyon jókor jött, hogy idén Budapesten lesz a világbajnokság. Rio után egy kicsit nehéz lett volna motivációt szerezni, hiszen ott elértem azt, amire mindig is vágytam, olimpiai bajnok lettem, így kipipálhattam mindent. De az, hogy itthon van a világbajnokság, az majdnem olyan érzés, mintha lenne még egy olimpia."
A hazai pálya terhével kapcsolatban a következőt mondta: ,,Megtanultam már azt, hogy ez nem nyomásként jelenik meg, hanem abban, hogy így még izgalmasabb és érdekesebb maga a verseny. Az, hogy ennyien szurkolnak nekem, nekünk, egy kivételes lehetőség, és inkább a pozitív oldalát látjuk. Nekem pluszt ad a várakozás, és a felkészülés is könnyebb lesz így, azt a plusz pár métert könnyebben úszom majd le így az edzéseken, mert tudom, mi vár rám a nyáron."

Menetrend és programok részletezése Link
 
 
0 komment , kategória:  Vizes OB, VB 2017_Magyarország  
Több cikk a vizes V.B-ről
  2017-04-20 14:50:23, csütörtök
 
  Weboldal linkje Link  
 
0 komment , kategória:  Vizes OB, VB 2017_Magyarország  
Jön minden idők legerősebb országos bajnoksága az úszóknál
  2017-04-20 14:32:08, csütörtök
 
  Cikk itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
országos bajnokság az úszók - Debrecen
  2017-04-20 14:29:04, csütörtök
 
  Eredmények 04.19-én Link  
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Katinka tréfás húsvéti képe
  2017-04-20 14:16:02, csütörtök
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 274 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.