Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Adventi köznapok - december 21.
  2019-12-21 12:24:43, szombat
 
  OLVASMÁNY az Énekek Éneke könyvéből
A vőlegény közeledésén érzett menyasszonyi örömöt az Egyház önmagára vonatkoztatja; mert Krisztusra vár.
(Így szól az Egyház, mint Krisztus menyasszonya:) A kedvesem, íme, itt jön! Ugrál a hegyeken át és szökell a dombokon át! Olyan a kedvesem, mint a gazella, a fiatal szarvashoz hasonló. Nézzétek, már itt áll házunk falánál, benéz az ablakon, nézelődik a rácson át. Aztán így szól hozzám a kedvesem: Kelj föl, barátnőm, jöjj, galambom, szépségem! Nézd, elmúlt a tél, elállt az eső, elvonult. A föld színén immár virágok nyílnak, itt van a szőlőmetszés ideje, és gerlice hangja hallatszik földünkön. Már színesedik az első fügetermés, hajtanak a szőlők és jó illatot árasztanak. Kelj föl, kedvesem, gyere szépségem! Sziklák hasadékában fészkelő galambom, rejtekhelyeden, a szirtek szegélyezte ösvényen mutasd meg arcodat, hadd halljam hangodat, mert szépen cseng a hangod, és bájos az arcod.
Ez az Isten igéje

OLVASMÁNY Szofoniás próféta könyvéből
Veled van az Úr, a te Istened!
Dalolj, Sion leánya, zengj éneket, Izrael! Örülj és ujjongj egész szívedből, Jeruzsálem leánya. Elvette az Úr ítéletedet, elűzte ellenségedet; Izrael királya, az Úr közöttetek van, ne félj többé semmi rossztól! Azon a napon így szólnak majd Jeruzsálemben: ,,Ne félj, Sion! Ne lankadjon kezed!" Veled van az Úr, a te Istened, az erős szabadító! Örül majd neked nagy örömmel, újjáéleszt szeretetével; örül majd neked ujjongó örömmel, úgy mintha ünnepet ülne.
Ez az Isten igéje, Én 2,8-14 v. Szof 3,14-18a

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Szűz Mária meglátogatja idős rokonát, Erzsébetet.
Azokban a napokban Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt megmozdult a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"
Ezek az evangélium igéi.Lk 1,39-45

Imádság
Istenem, a te irgalmas tekintetedet keresem, amely rám tekint. Nem elítélni és megbüntetni akarsz, hanem megbocsátani. A Te Fiad Jézus eljön a mi bűnös emberi világunkban, hogy irgalmad jelen legyen köztünk. Megbocsátó szavad lelkünkig hatol, átalakít minket, hogy tiszta szívvel várjuk Megváltónkat.

Elmélkedés
Keresztelő János és Jézus születésének hírüladása után Lukács evangélista a két leendő édesanya találkozását ismerteti. Az angyal által hozott üzenetből Mária azt is megtudta, hogy rokona, Erzsébet is gyermeket vár, ezért elhatározza, hogy meglátogatja őt és segítségére lesz a szülés előtti hónapokban.
A jelenet azt tanítja, hogy Isten üzenete megváltoztatja, új irányba állítja az ember életét. Szó szerint kimozdít a korábbi élethelyzetből, elindít, útnak indít, új cselekvésre ösztönöz. Ez az út a másik emberhez vezet, a megismert örömhír megosztásához és egy új örömhír megismeréséhez vezet. Mária örömmel, boldogan teszi meg a hegyekbe vezető utat. Minden pillanatban, minden lépésnél arra a csodálatos dologra gondol, ami vele történt. Az út során van ideje újra és újra átgondolni mindazt, amit az angyal mondott neki. Van ideje megismételni, megerősíteni beleegyezését Isten üdvözítő tervébe. Van ideje hálát adni Istennek azért, hogy hamarosan gyermeknek adhat életet. Van idő arra, hogy lelkét áthassa az Istentől származó öröm. Van idő, hogy szívét teljesen betöltse Isten szeretete.
Ez az öröm fakad fel szívéből, amikor az Erzsébettel való találkozáskor Istent magasztalja és kifejezi háláját.
Az adventi napok folyamán növekszik-e szívemben az öröm és a hála érzése?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Legyetek jók, ha tudtok film
  2019-12-21 11:53:40, szombat
 
  Invidea videó Link

Wikipedia oldalon:
A Legyetek jók, ha tudtok (eredeti cím: State buoni se potete) 1984-ben bemutatott olasz film, sztereó hanggal. Az eredeti cím máshogyan is értelmezhető; Fülöp atya utal is rá a filmben: Maradjatok jók - ha tudtok. Utalás a gyermeki romlatlanságra.
Az élőszereplős játékfilm rendezője Luigi Magni, producere Nando Basile. A forgatókönyvet Luigi Magni és Bernardino Zapponi írta, a zenéjét Angelo Branduardi szerezte. A mozifilm az Excelsior Cinematografica és a RAI Radiotelevisione Italiana gyártásában készült, a Medusa Distribuzione forgalmazásában jelent meg. Műfaja drámai filmvígjáték. Olaszországban 1983. április 1-jén, vágott változattal 1984. december 18-án mutatták be a mozikban, Magyarországon 1989. november 9-én az MTV1-en vetítették le a televízióban.
Tartalma:
A Néri Szent Fülöp életét feldolgozó családi film az 1500-as évek Rómájában játszódik. Fülöp atya (Johnny Dorelli, született 1937. február 20.) elhagyott gyermekeket nevel. Magához fogadja a kis tolvaj Cirifischiót (Roberto Farris), az éles eszű, melegszívű fiút. Fülöp tiltása ellenére Cirifischio barátkozik Jakab mesterrel, az üstkováccsal, aki kártyából megjósolja a fiú jövőjét és megmutatja neki a szép mór lányt egy ajtórésen keresztül, aki felé a fiatal fiú ekkor még érdektelen. Amikor a pap a gyerekkel egy este koldulni indul, egy fiatal bíborossal találkoznak (Caprarola hercegével), aki durván és nagyképűen bánik velük. A bíboros kíséretében egy szép arcú fiatal apród is van Leonetto néven, aki durván félrelöki őket, ezért Cirifischio bosszút esküszik. Árvagyerek társaival együtt egy kertben megtámadja az apródot, akiről kiderül, hogy igazából kislány, Leonetta (Federica Mastroianni), és a bíboros szeretője. Fülöp atyát teljesen megrázza a tény. Cirifischio később a bíborost megdobja egy kővel, amiért elfogják, hogy kivégezzék. Fülöp atya értesül az elfogásról és az este folyamán az ördög megkísérti Szűz Mária képében, de Fülöp felismeri és arcon köpi a kísértőt. Másnap Fülöp megzsarolja a bíborost, hogy a pápa tudomására juttatja életmódját (,,Borgiák bűnét"), majd magával viszi a kislányt és az elfogott Cirifischiót. Leonetta először Ignác atya által vezetett jezsuiták katonai szigorral irányított iskolájába kerül, de Cirifischio - miután megkísérti az üstkovács képében az ördög - megpróbálja őt megszöktetni az ördög (Renzo Montagnani) segítségével. Fülöp atya egy vödör szenteltvízzel ártalmatlanná teszi az ördögöt; Loyolai Szent Ignác (Philippe Leroy), a jezsuiták vezetője szabadon engedi a két gyermeket, akik Fülöp atyánál nőnek föl.
Telnek az évek, Leonetta (Eurilla Del Bona) és Cirifischio (Rodolfo Bigotti) szép fiatal felnőttekké serdültek. Éppen eljegyzésükre készülődnek, amikor az ördög egy seprűkötő asszony (Flora Carabella) alakjában egy ürüggyel kocsmába küldi Cirifischiót, aki ott újból találkozik a bíborossal. A megkísértő helyzetben gazdag úr kötekedni kezd vele, mire a fiatalember leszúrja. Közben Fülöp atya az eljegyzési lakomára illusztris személyiségeket vonultatott fel: Loyolai Szent Ignác mellett Avilai Szent Teréz, Keresztes Szent János, Xavéri Szent Ferenc és Borromeo Szent Károly jött el vendégségbe. Éppen kezdődne a lakoma, amikor Cirifischio beesik az ajtón: megölte a bíborost, menekülnie kell. Fülöp rájön ki volt a kísértő, a seprűkötő asszonyt elkergeti.
Újból telnek az évek, Fülöp atya egyre öregszik. Egy nap egy apáca érkezik hozzá látogatóba: Leonetta az, aki zárdába vonult, de Fülöp azt hiszi kísértés és arcon köpi, ahogy korábban a Szűz Mária kísértést. Együtt imádkoznak Cirifischióért, akiből időközben híres rablóvezér lett. Közben az ördög egy szép mór nő (Iris Peynado) alakjában jelenik meg megint (aki édességet árul). Fülöp ismét felismeri benne az ördögöt, de sikertelenül próbálja ártalmatlanítani, sőt a szép mór nő megpróbálja bujasággal megkísérteni Fülöpöt, sikertelenül. Fülöp atya ezután - egyházi kérésre - próbára tesz és leleplez egy csodatévő apácát, akiből hiányzik az alázatosság, így okoskodása szerint csodatévő se lehet. Ezután V. Piusz pápa barátsággal fogadja Fülöpöt. A mór nő elcsábít, majd megöl egy fiatal nemesfiút. Fülöp atya egy csoport gyerekkel behatol a mór nő házába, akinek a tűzhelyéből elkárhozott lelkek jajai hangzanak. A nő alakja megjelenik a tűzben és megpróbálja elcsábítani a papot, de az visszautasítja, majd a kisfiúkkal lepisilteti a tüzet, mire az elalszik.
Ezután az ördög egy szobrász képében költözik be újra a templom szomszédságába. Éjszakai vándorlásai során Fülöp atya - az ördög közbenjárására - egy titokzatos szerzetesbe botlik, aki igazából nem más, mint V. Szixtusz pápa (Mario Adorf). A pap magával viszi a szerzetest a Colosseumban tanyázó rablókhoz, ahol egy gyermeket fog megkeresztelni. A rablók vezére Cirifischio, aki egyben a kisbaba keresztapja is. A keresztelő után a ,,szerzetes" által hívott katonák mindenkit elfognak.
Cirifischiót halálra ítélik. Fülöp atya meglátogatja a börtönben; a rabló eldicsekszik neki élményeivel, gazdagságával és hódításaival. Leonettát is megemlíti: biztos ,,egy koldushoz" ment feleségül, mondja, amire Fülöp atya rábólint. Végül Cirifischio megmutatja a papnak legszebb hódításának arcképét: a szép mór nő az. Fülöp atya tűzbe dobja a képet, mire az felrobban. Ekkor döbben rá Cirifischio, hogy összes élvezete és gazdagsága csak az ördög ajándéka volt. Végül megjelenik Leonetta, apácaruhában. A rabló rájön, hogy Leonetta férje, a ,,koldus" - Jézus.
Fülöp atya elmegy kegyelmet kérni Szixtusz pápához, ahol rá kell jönnie, hogy az azonos az éjjeli szerzetessel. A pápa nagy tisztelettel viseltetik a pap iránt, kegyelmi kérvényét ugyan elutasítja, de bíborossá akarja tenni. Bíborosként megkegyelmezhet Cirifischiónak Fülöp atya, de mégis elutasítja a bíborosi kalapot. Cirifischiót fölakasztják; az immáron megtért férfi nagy összeszedettséggel és reménnyel megy a halálba.
Végül megjelenik Fülöp atyánál a pápa szabója (aki Fülöp feltételezése szerint újból az ördög emberi alakban) és bíborosi ruhát ad rá. A pap bemutatja a bíborruhát védenceinek, de azok alig akarják így felismerni és megszeppenek - erre ő leveti a cifra ruhát és visszavedlik egyszerű ,,Fülöp atyává". A film egy kislány arcával és a "LAUS DEO" (dicséret Istennek) szavakkal végződik

*
Magyar kurír oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Néri Szent Fülöp (1515-1595) áldozó pap
  2019-12-21 11:45:39, szombat
 
  ...... ........


Wikipedia oldalon Link

Magyar kurír oldalon Link
stenünk, te mindenkor az életszentség dicsőségével tünteted ki hűséges szolgáidat. Gyújtsd lángra bennünk is a Szentlélek tüzét, amely Néri Szent Fülöp szívét oly csodálatosan áthatotta. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
A mennyországot választom Olasz film dráma - vallásos téma
  2019-12-21 11:02:46, szombat
 
  A film Legyetek jók, ha tudtok film folytatása.

Néri Szent Fülöp (1515-1595) a jámborság és a szeretet, az utcai apostolkodás szentje volt. Vallotta, hogy aki ,,Krisztuson kívül másvalakiért dolgozik, nem tudja, mit csinál." A krisztusi lelkületű és vidám természetű, mindenkivel közvetlen Fülöp atyát már életében szentként tisztelték. Giacomo Campiotti filmje a mindenki által elhagyott utcagyerekeket felkaroló, életét nekik szentelő, Krisztus kegyelméből csodatevő képességekkel megáldott embert mutatja be.
*
Olasz életrajzi filmdráma, 125 perc
Rendező: Giacomo Campiotti
Forgatókönyvíró: Mario Ruggeri
Főbb szereplők:
Néri Szent Fülöp: Gigi Proietti
Alessandro: Adriano Braidotti
Capruso bíboros: Roberto Citran
Galiotto: Antoio Mazzara
(Forgalmazza: Etalon Film Kft).
*
A film kezdetén Fülöp atya Rómába igyekszik, hogy belépjen a jezsuitákhoz, és megszerezve Loyolai Ignác engedélyét, az Indiákra menjen misszióba. Éppen egy fán piheni ki az út fáradalmait. Álmából egy hófehér ruhába öltözött, bárányt vezető kisfiú ébreszti, és közli vele: ,,Valami azt súgja nekem, mégsem mész az Indiákra, Fülöp." Ám Fülöp atya erősködik, hogy igenis elmegy, ,,Már hogyne mennék. Elmegyek." Amin meglepődik, hogy a kisfiú honnan tudja a nevét? Ám mire felocsúdik, a gyermek már el is tűnt, a báránnyal együtt. Egyértelmű, hogy az Úr angyala, vagy talán maga a gyermek Jézus jelent meg Fülöp atyának, jelezve, hogy mi lesz a jövőbeli küldetése, a nyájtól elkóborolt, elveszett bárányok, vagyis gyermekek, ifjak lelkét menteni.

Fülöp atya Rómába érkezve azonnal szembesül a kegyetlen valósággal: a szüleik által elhagyott gyermekek bandába verődve fosztogatják a boltokat, kereskedőket, a náluk valamivel idősebb Félcipó vezetésével. A gyermekbanda teljesen ki van szolgáltatva az aranyifjú Alessandrónak, Capurso bíboros unokaöccsének. Alessandro gyűlöl mindenkit, elsősorban a saját apját, mert születésekor magára hagyta az anyjával együtt, s bár pénzt küldözget neki, soha nem törődött vele. Alessandro mások megalázásában, kifosztásában leli örömét, így állva bosszút az őt ért sérelemért, teljesen az uralma alatt tartja a gyerekeket, akik gondolkodás nélkül teljesítik erőszakra buzdító parancsait. Kirabolják az utcán a gazdag kereskedő, Galeotto szállítmányát, Alessandro pedig meg is veri őt. Fülöp atya ezt követően lesz Galeotto két gyermekének, Michélének és Hippolitiának a házitanítója, de gyötri a lelkiismeret, hogy miközben ő itt van a jól fűtött, meleg szobában, a gyerekek odakint áznak a zuhogó esőben. Krisztushoz fohászkodik, tőle kérdezni, mit tegyen?
Az utcai gyerekek törvényei kegyetlenek, nem ismerik az irgalmat. Mivel az egyik fiú, Pierotto csatlakozott Michéléhez és Hippolitához, s meghallgatta Fülöp atyát, amint Istenről beszélt nekik - hangoztatva, hogy mindannyian Isten gyermekei, s így valójában testvérek vagyunk -, emiatt pedig késlekedett végrehajtani az ő parancsát, nem engedi be a faágakból összetákolt kunyhójukba. Az eső zuhog, de ez nem hatja meg Félcipót. Pierotto az egész éjszakát a szabadban tölti, megfázik, a halálán van. Félcipó azonban Fülöp atyát vonja felelősségre emiatt. Fülöp atya hatalmas alázatról tesz tanúságot, egyetlen szempont vezérli, hogy megmentsék Pierotto életét. Azonnal ispotályba viszi őt, s a fiú, Fülöp atya imáinak a hatására meggyógyul. Az ispotályban paptársa, Persiano atya ápolja a zarándokokat és a betegeket, de a gyerekekkel nem találja a hangot, ehhez Fülöp atya közvetlen, vidám természete szükségeltetik. Szembesülve a szomorú valósággal, fölteszi a kérdést: ,,Ki érti ezt? A pápák városában, ahol annyi a templom, annyi a pap, mégsincs senki, aki törődne a gyerekekkel." Ám amikor Persiano atya azt mondja: ,,De itt vagy te", Fülöp atya még mindig így válaszol: ,,Én nem tehetem. Hamarosan elmegyek az Indiákra."
Fülöp atya fokozatosan ismeri fel, hogy mi az ő valódi hivatása, így aztán amikor XIII. Gergely pápa felajánlja neki, elmehet az Indiákra, már visszautasítja ezt, mondván, hogy az ő helye itt van, a társadalom perifériájára sodródott gyerekek mellett.
Éles ellentét van Fülöp atya és Capurso bíboros között. Utóbbi kifogásolja, hogy Fülöp atya nem felszentelt helyen gyóntat, s a szabályokat is számon kéri rajta. XIII. Gergely is nehezményezi, hogy elvek nélkül oktatja a gyerekeket. Fülöp atya az evangélium szellemében válaszol: ,,Én csak egyet tehetek. Szeretem ezeket a gyerekeket, megértetem velük, hogy bár az arcuk maszatos, akkor is angyalok, és joguk van a mennyország egy szeletére... Az engedelmességhez kevés szabályra van igazán szükség. Én egyetlenegyet választottam: a könyörületét." Capurso bíboros számára a Fülöp atya által felkarolt gyerekek ,,tolvajok, szajhák fattyai, arra sem méltók, hogy egy fogadó kapui nyíljanak meg előttük, nemhogy a mennyország kapui." Fülöp atya azonban Krisztus szavainak a szellemében - ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek... Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot... Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket" (Mt 9,12-13) - viselkedik, meglátva Istent a szegényekben, és vallja, hogy mindnyájan bűnösök vagyunk, kegyelemre szoruló lelkek.
Néri Fülöpről a kortársai feljegyezték, hogy az emberek iránti szeretete emelte és vonzotta a lelkeket. Az Úrtól kapott kegyelem révén kezének érintése vagy látása kísértéseket űzött el, bűnösöket térített, betegeket gyógyított meg, halottakat támasztott fel.
A filmben több erre utaló jelenet is van. Így amikor levest főz az éhes gyerekeknek a mezőn, gyorsan elfogy az étel, ám hirtelen ismét megtelik a kondér, majd újra és újra, s jut mindenkinek, bőségesen. Jézus kenyérszaporítási csodái juthatnak eszünkbe, amikor néhány kenyérrel és hallal lakatott jól több ezer embert (Mt 14,13-21; 15,32-39).
Egy összetett jelenetsor vezet el Alessandro megtéréséhez. Az erőszak igézetében élő ifjú képtelen elviselni, hogy elvesztette lelki és fizikai uralmát Félcipó fölött, aki a kezdeti ellenségeskedés után Fülöp atya hívévé válik. Ezért embereivel elfogatja, s tolvajlás vádjával börtönbe záratja. Azzal fenyegeti, hogy élete végéig itt fog rohadni, ha kitart Fülöp atya mellett. Félcipó kiszolgáltatott helyzetében vállalja a júdási szerepet. Azt hazudja Fülöp atyának, hogy egy nő a halálán van, őt kéreti, hogy adja fel neki az utolsó kenetet. Fülöp atya azonnal elindul, ám a házban, ahol a haldoklónak kellene lennie, két prostituált várja őt. Közben érkezik Alessandro egy főpappal, hogy leleplezze Fülöp atyát. Ő azonban a bűnös asszony megtérését meséli el, aki Simon farizeus házában olajjal kente be Jézus lábát, és a hajával szárította meg, s minden bűne megbocsáttatott, mert nagyon szeretett (Lk 7,36-50). A két prostituált zokogva hallgatja Fülöp atyát. Alessandro nekitámad Félcipónak, azzal vádolva, hogy előre tájékoztatta Fülöp atyát mindenről, ám a dulakodás közben a tőr az ő hasába fúródik. Alessandro haldoklik, Fülöp atya pedig, feledve mindazt a rosszat, amit az ifjú életében elkövetett, ott van mellette, hogy vigaszt nyújtson neki élete utolsó pillanataiban. Alessandro azonban olyannyira megátalkodott, hogy még most sem száll magába, elutasítva Isten irgalmát, szívét ekkor is a féktelen gyűlölet tölti be. Acsarkodva sziszegi Fülöp atyának: ,,Meggyónom, hogy gyűlöllek, gyűlöllek téged, és a rongyos kölykeid nevetését. És gyűlölöm az apámat, mert szégyell. Gyűlölöm, mert mindig magamra hagyott." Fülöp atya lelke azonban nem rendül meg Alessandro önsorsromboló konokságától, felismeri benne az irgalomra szoruló lelket: ,,De most már nem vagy egyedül" - vigasztalja a haldokló ifjút, s kezét a sebére teszi.
A körülöttük állók nem akarnak hinni a szemüknek, amikor Alessandro sebe begyógyul. Az addig mindenkit gyűlölő, erőszakos ifjú élete ettől kezdve gyökeres fordulatot vesz, a kegyelem ilyen hihetetlen megnyilvánulását már nem utasíthatja el, s Fülöp atya közösségének egyik legmélyebben hívő tagja lesz. Ő valósítja meg Fülöp atya eredeti tervét: évekkel később misszióba megy az Indiákra. Isten útjainak kifürkészhetetlenségét mutatja, hogy Félcipó - aki nem tudja, hogy Alessandro túlélte a tőrdöfést - lelkiismeretétől gyötrődve elmenekül, s csak hosszú évek múltán kerül vissza ismét a közösségbe, miután Fülöp atya közli vele, hogy mi történt, vagyis Isten a rosszat jóra fordította.
A filmben ábrázolt Fülöp atyából végtelen derű, jókedv sugárzik, s mindez Istenbe vetett mélységes hitének következménye. Isten iránti szeretetét pedig mindig megosztja másokkal, mert vallja: ,,Magányosan senki sem lehet boldog. Mert a bennünk lakozó boldogságot meg kell osztanunk, és osztoznunk kell a mások örömében. Megtaláljuk önmagunkban, ha mélyen magunkba nézünk, hogy valaki szeret minket, és Isten végtelen szeretete nem hagy el minket soha."

Bodnár Dániel/Magyar Kurír
*
A film tartalma.
Tartalom: A film az egyik legnépszerűbb szent, a Legyetek jók, ha tudtokból is ismert Néri Szent Fülöp életéről szól. A főhős Szent Ignáchoz indul, az engedélyét kérni ahhoz, hogy Indiába mehessen misszionáriusként. Róma felé tartva azonban, látva a sok kallódó, csellengő, szegény gyermeket, úgy dönt, hogy életét az ő sorsuk jobbá tételének szenteli. Az alkotás filmszínházi vetítéseinek során sokan éltek át mély és felemelő élményt.
Gyártási év: 2010

Videó első rész Link
Néri Szent Fülöp (1515-1595) a jámborság és a szeretet, az utcai apostolkodás szentje volt. Vallotta, hogy aki ,,Krisztuson kívül másvalakiért dolgozik, nem tudja, mit csinál." A tiszta lelkületű és vidám természetű, mindenkivel közvetlen Fülöp atyát már életében szentként tisztelték. Giacomo Campiotti filmje a mindenki által elhagyott utcagyerekeket felkaroló, életét nekik szentelő, Krisztus kegyelméből csodatevő képességekkel megáldott embert mutatja be.
Videó második rész Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Repülj páva verseny győztesei 2019 évben
  2019-12-21 10:34:36, szombat
 
  A Duna Televízióban sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - a táncos szólisták és táncospárok, táncegyüttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok - mérték össze tudásukat.
Fölszállott a páva gyerekévadát, amelynek döntőjét pénteken tartották. Különdíjat kapott a felvidéki Dernő községben élő Kristóf Áron táncos szólista.
A zsűri értékelése alapján a táncos szólisták és táncospárok között Busai Bori és Makula Zoltán,
- a táncegyüttesek között a Szinvavölgyi Néptáncműhely Prücskök csoportja,
- az énekes szólisták és énekegyüttesek között a Szejke Barka Testvérpár,
- a hangszeres szólisták és zenekarok között pedig Csapodi Tádé lett a kategória győztese.
- A nézők szavazatai alapján pedig 2019-ben a Vasi Kislegényczéh lett a közönség kedvence.
- A döntő valamennyi résztvevőjének egymillió forintot ajánlott fel az OTP Bank. Emellett számos különdíjat is kiosztottak a műsor végén.
- Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjait Kásler Miklós miniszter adta át. Egymillió forintos különdíjat vehetett át a felvidéki Dernő községben élő Kristóf Áron táncos szólista, valamint az erdélyi Szamosújváron tevékenykedő CodoBanda.
- Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság nevében V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja szintén egymillió forintos különdíjat adott át a vajdasági Bodros Tamburazenekarnak.
- Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója Maier Cseperkének adta át az intézmény különdíját, amely egy önálló koncert a Mesterek és tanítványok sorozatban.
- Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke 300 ezer forintos pénzjutalmat ajánlott fel a Dudás Lili és Kispál Domonkos, Hajdu-Németh Balázs és Ilona, Bistey Boglárka és Farkas Regő László táncospárnak, továbbá Baka Levente táncos szólistának.
Mint elhangzott, emellett az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a műsorban bemutatkozott táncos párok és táncos szólisták számára lehetővé teszi, hogy az egyesület tehetséggondozó táborában térítésmentesen részt vehessenek 2020 júliusában.
- A nézők szavazatai alapján pedig 2019-ben a Vasi Kislegényczéh lett a közönség kedvence, a díjat Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója adta át.
A műsorban ezúttal a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemes című előadásából láthattak a nézők egy részletet.
*
- A zsűri tagja Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Prima Primissima és UNESCO-díjas előadóművész; Salamon Beáta előadóművész, népihegedű-tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.
- A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar volt.
- A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját az idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezette.
*
Képek a versenyzőkről Link
Csoport kép .......


*
Media klikk videó Link amiíg le nem törlődik
 
 
0 komment , kategória:  8-14 éves korig_ének iskolája  
Hagyjuk pihenni anyut.
  2019-12-21 09:26:35, szombat
 
  A Betlehem, ami annyira tetszett Ferenc pápának
Mária alszik, míg József, kicsit távolabb, a karjában tartja Jézust.
A december 18-i általános kihallgatás során Ferenc pápa ismét a Betlehem állításról beszélt, egy meglehetősen különös kompozíciót emelt ki, amely úgy ábrázolja a Szent Családot, hogy József tartja a kezében Jézust, míg Mária pihen.
........


Elmondta, hogy 83. születésnapján mutattak neki egy nagyon különös, egyedi Betlehemet, amelynek kedves címe van: Hagyjuk pihenni anyut. A közösségi oldalakon is nagy sikere lett a Betlehemnek, amelyben Mária alszik, míg József, kicsit távolabb, a karjában tartja Jézust, aki mintha álmában nyújtózkodna. A Szentatya kiemelte, hogy az ábrázolás a család, a házasság gyengédségéről tanúskodik.
,,Sokan vannak köztetek, akiknek be kell osztani, hogy az éjszaka folyamán mikor lesz a férj, mikor a feleség a gyermekkel, aki sír, csak sír és sír" - mondta, mielőtt elmagyarázta a Betlehem üzenetét. ,,Meg is hívhatjuk a Szent Családot otthonunkba, ahol örömök és gondok vannak, ahol mindennap felébredünk, étkezünk és alszunk szeretteink közelében. A Betlehem házi evangélium."
A pápa hangsúlyozta a Betlehem készítés hagyományának fontosságát, elmondta, hogy maga is elment Greccióba, ahol Szent Ferenc felállította az első Betlehemet; és idén kiadta az Admirabile signum kezdetű apostoli levelet, amelyben elmondja, mit jelképez ez a hagyomány.
A katekézisben Ferenc pápa arra is rámutatott, hogy a Betlehem állítás egyszerű, ám hatékony módja annak, hogy szívünket felkészítsük Jézus születésére.

Forrás és fotó: Aleteia
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Mária látogatás Erzsébetnél
  2019-12-21 09:21:27, szombat
 
  Mária és Erzsébet
.......


Az angyali üdvözlet után Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt felujjongott a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!" Lk 1,39-45
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa
  2019-12-21 09:17:48, szombat
 
  Mi lesz, ha megjő Krisztus és
új országot teremt a földön,
ha elhullanak a banditák
s nem lesz több harc, se kard, se börtön,

ha égi szerelmét a földi
szükséghez szabja ama Bárány
s újra megvált, - óh, nem a jók,
de a gonoszok vére árán:

hazám, boldogtalan Európa,
ha túléled a harcok végét,
elbírod-e még te az Istent,
a Szeretetet és a Békét?

Forrás: Magyar kurír

*
Forrás: Szép irodalom oldalon
Utálom és arcába vágom:
- Száz év, de tán kétezer óta
őrült, mocskos, aljas világ ez,
ez a farizeus Európa!

Kenyér s jog helyett a szegényt
csitítja karddal, üres éggel
és cinkos lelkiismeretét
avatag és modern mesékkel;

száz év, de már kétezer óta
hány szent vágy halt meg gaz szívében!
Hazám, keresztény Európa,
mi lesz, ha bukására döbben,

mi lesz, ha újra földre száll
a Megcsúfolt és Megfeszített,
s mert jósága, hite, imája
egyszer már mindent elveszített:

mi lesz, ha megjő pokoli
lángszórókkal, gépfegyverekkel,
vassisakos, pestishozó,
bosszúálló angyalsereggel?

Mi lesz, ha megjő Krisztus és
új országot teremt a földön,
ha elhullanak a banditák
s nem lesz több harc, se kard, se börtön,

ha égi szerelmét a földi
szükséghez szabja ama Bárány
s újra megvált - óh, nem a jók,
de a gonoszok vére árán:

hazám, boldogtalan Európa,
ha túléled a harcok végét,
elbírod-e még te az Istent,
a Szeretetet és a Békét?

1923
 
 
0 komment , kategória:  versek  
„Egyszerű pásztor, térdeden állj…”
  2019-12-21 09:14:24, szombat
 
  Korzenszky Richárd gondolatai karácsony előtt
...... ......


Korzenszky Richárd OSB bencés szerzetes, volt tihanyi apát december 19-én gondolatai
Az ünnepek visszatérnek. Hozzátartoznak ahhoz a múló élethez, amely napról napra látszólag kevesebb lesz, de amely az idő múlásával egyre teljesebbé válik.
Az ünnepek mintegy megállítják az időt. Kiszakítanak bennünket ebből a mulandóságból, és áthelyeznek abba az időtlen állapotba, amit örökkévalóságnak nevezünk, ahol egyek vagyunk mindannyian, élők és holtak, ,,voltak" és ,,lettek".
Egy régi levélből idézek: ,,Nagyítót fogok a szemem elé, úgy írom ezt a néhány sort. Egy éve már, hogy hordozom szívemben a 2005. évi éjféli mise kimenőre énekelt »Fel nagy örömre, ma született« ének végső sorát: »Egyszerű pásztor, térdeden állj, / mert ez az égi s földi Király!« Gyönyörű volt a sok ember éneke. Csak úgy zengett a templom. Hogy mi maradt a tavalyi karácsony ajándékaiból, nem tudom már. De ennek a misének az áhítata s az ének zengése egész évben elkísért. Kívánok boldog karácsonyt - egy rossz szemű öregasszony, aki nagy kínlódva írta ezt a pár sort. Szeretettel."
Hogy mi marad a karácsonyi ajándékozásból, nem tudjuk. De az ünnep lényege elkísér minket, és átível a mi mulandóságunk fölött.
Visszatérnek az ünnepek, énekeikkel, szövegeikkel: nem lehet másként.
A karácsonyi ünnepi szentmisének az evangéliuma hosszú-hosszú ideje, már több mint ezer éve: ,,Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige." (Jn 1,1) Aki értünk, emberekért leszállott a mennyből. Megtestesült és emberré lett.
Emberré lett, hogy mi részesülhessünk az Isten életéből.
A véges ember és a végtelen Isten feszültsége jelen van az idők kezdetétől fogva minden mulandó ember életében, amióta világ a világ, amióta ember az ember. És a végességben szeretnénk megtapasztalni a végtelent - személyes életünkben. Közös életünkben. Közösségi életünkben. Társadalmi életünkben.
Elbírod-e te még az Istent? A szeretetet és a békét?
Lehetne arról beszélni, hogy a kereszténység, amely szenteket sarjasztott itt, Európában, az európaiak felelőtlensége, langyossága révén itt, Európában napjainkban csődöt mondott. Nem a világban. ,,A pokol kapui nem vesznek erőt rajta" - halljuk a Szentírás szavait. Ugyanakkor nem ígértetett meg sem Magyarországnak, sem Európának, hogy az idők végezetéig fönnáll.
Rajtunk áll, hogy befogadjuk-e az Isten Igéjét. Rajtunk áll, hogy valóban Istennek tekintjük-e az Istent, és pornak tekintjük-e azt, ami por.
Karácsony ünnepe valóság kell hogy legyen a világban. Még nem veszett el sem a hazánk, sem Európa, s nem veszett el a világ. Mert az Isten: végtelen - az ember véges. És megvan bennünk, véges emberekben a vágy a végtelen után.
,,Egyszerű pásztor, térdeden állj, / Mert ez az égi s földi Király!"
,,Minden általa lett. Nélküle semmi sem lett, ami lett." Ennek a teremtett világnak a rendjét elfogadni annyit jelent, mint leborulni a teremtő Isten előtt. És ha leborulok a teremtő Isten előtt, ha elfogadom ennek a világnak a rendjét, ha tisztelem ebben a világban az életet, akkor remélhetem, bízva remélhetem, hogy az Isten lakást vesz a szívemben. Akkor remélhetem, hogy mindannyian az Isten gyermekei vagyunk, akik bizalommal szólítjuk meg az Istent: ,,Mi Atyánk! Aki a mennyekben vagy..."
De a mennyekben lévő Isten itt van közöttünk, itt, a földön, a legkisebb gyermekben, a legelesettebb, a legkiszolgáltatottabb szegényben, mindenkiben, aki segítségünkre szorul.
Megállni egyenesen az ember előtt, és leborulni alázattal az Isten előtt - a kettő tulajdonképpen összefügg. S akkor lesz értelmes az életünk, ha felismerjük minden emberben a bennünket meglátogató, közénk jövő Krisztust, akinek születését minden karácsonykor megünnepeljük.
Adja Isten, hogy a sötétség, amely körülöttünk van, egyre veszítsen az erejéből. És ,,úgy világosodjék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék érte mennyei atyátokat" (Vö. Mt 5,16).

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Útravaló – 2019. december 21.
  2019-12-21 09:11:12, szombat
 
  Az ünnep közeledtével egyre jobban nő a feszültség mindenkiben. Készen van-e minden az ünnepre? Megvannak-e az ajándékok? Mi lesz a menü? Hol töltjük ezeket a napokat? Milyen sorrendben látogatjuk végig a családot? Kik jönnek hozzánk? Feszült napok ezek sokak számára, mert szeretne mindenki szép ünnepet családjának, gyermekeinek, magának - ilyenkor van sajnos a legtöbb veszekedés, türelmetlenkedés. Álljunk meg egy kicsit, és mártózzunk meg a próféta biztatásában: ,,Veled van az Úr, a te Istened, az erős szabadító. Örül majd neked nagy örömmel, újjáéleszt szeretetével; örül majd neked ujjongó örömmel." Adjuk át magunkat Isten újjáélesztő szeretetének, burkoljuk be magunkat az ő ujjongó örömével, és akkor rájövünk, hogy mi az igazán lényeges ezekben a napokban.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10221
  • e Hét: 33281
  • e Hónap: 66435
  • e Év: 300182
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.