Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
kókuszolaj
  2013-05-16 09:57:06, csütörtök
 
  A kókuszolajat (Oleum Cocois) a kókuszpálma diójának szárított beléből, a koprából nyerik ki. Amíg a kókuszolaj friss, addig fehéres színű, illata és íze emlékeztet a kókuszéra, igen kellemes aromája van, de ez is, mint a többi lipid képes megavasodni. Ilyenkor csípős lesz az íze és a szaga is elveszti kellemes aromáját. A kókuszolajjal általában vajszerű formában találkozhatunk, hiszen szobahőmérsékleten szilárd a halmazállapota. Olvadáspontja 24 Celsius-fok. Kókuszolajat is többfélét választhatunk a bioboltokban, hiszen a különböző elkészítési módon szerint változik a minősége és az állapot

Milyen fajtái vannak?

Hidegen sajtolt kókuszolajról beszélünk, ha az olaj nem esett át semmilyen finomító folyamaton: nem hőkezelték és az úgynevezett RBD-t (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) sem végezték el rajta. Ez tehát az a változat, mely a kókusz minden egyes pozitív tulajdonságát tartalmazza. Íze és aromája rendkívül intenzív ennek az áttetsző, tiszta folyadéknak.

A szűz kókuszolaj (VCO -Virgin cocoil) nagyban hasonlít az előző típushoz, hiszen ez sem esett át az RBD folyamatos és ezt is mechanikusan állítják elő. Nem hidrogénezték, viszont hőkezelésen keresztülment, ami némiképp roncsolhatta a szerkezetét. Illata még ennek is igen kellemes, megőrizte a kókusz aromáját, mert a laurinsavat nem vonták ki belőle. Ezt az olajat 55 Celsius-fokon nyerik ki a friss kókuszhúsból, hiszen ezen a hőmérsékleten a leggazdaságosabb és leghatékonyabb az előállítása, mivel a kókuszzsír olvadáspontja igen alacsony.

A finomított kókuszolaj, amit már színtelenítettek, szagtalanítottak és egy finomító eljáráson esett át, mely során a laurinsavat is kivonták belőle. Ez a változat sárgás, már nem lehet érezni rajta semmilyen illatot és íze is semleges. Ez az olaj kiválóan alkalmas sütésre és főzésre is, hiszen ételeink nem kapnak plusz kókuszízt. Azonban a finomítás során sok olyan anyagot veszít el, melyek igen értékesek lennének a szervezetünk számára: a vitaminokat és az aminosavakat is kivonják belőle. Mégis, habár ez a legértéktelenebb változat, sokkal értékesebb, mint bármelyik más telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, így érdemes iolíva- vagy napraforgóolajunkat kókuszolajra cserélni!

A kókusz zsír a legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. A kókuszolaj 92 %-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll.

Rendszeres használata olyan zsírsavakat juttat a szervezetbe amilyen az anyatejben található, ez a laurinsav. A laurinsav jótékony hatással van az immunrendszerre. Az emberi szervezetben monolauránná alakul át, amelyet többek közt a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel.

Étkezési célú felhasználása mellett számos területen alkalmazható. Molekuláris szerkezetének köszönhetően könnyen felszívódik a bőrbe anélkül, hogy zsíros foltot hagyna maga után. Bejutva a bőr mélyebb rétegeibe megerősíti a belső szöveteket. Ugyanígy a napsütés okozta károkat is képes csökkenteni. Közreműködik a hámszövetek eltávolításában, így bőrünk selymesebb, puhább lesz.
Hogyan készül a kókusz zsír

A kókuszdió rostos termésfalát kézzel vagy géppel hántják le, majd csontárját erős késsel általában kétfelé hasítják, és a kb. 50% vizet és 30-40% olajat tartalmazó táplálószövetét (kopra) kiszárítják. A kókuszzsírt a megtisztított, zúzott koprából főleg sajtolással és oldással vonják ki.


Fogyás kókusz zsírral

Az 1940-es években az amerikai farmerek az akkor még Amerikában olcsón beszerezhető kókuszolajjal próbálták felhizlalni sertéseiket. A hízókúra nem vált be: a disznók ahelyett, hogy hízásnak indultak volna, fogyni kezdtek, majd kifejezetten arányossá, szálkássá váltak. Így a farmerek abbahagyták a kókuszolaj adagolását és áttértek a kukorica-, valamint szójaolajra.

A kókuszolaj energiává alakul és nem zsírpárnává! A kókuszolaj zsírsavjai szerkezetüket tekintve alapvetően különböznek a többi étkezési olaj zsírsavjaitól. Az étkezési olajak általában hosszú szénláncú zsírsavakból tevődnek össze. A kókuszolajat ezzel ellentétben főként közepes szénláncú zsírsavak alkotják. Ezek a vékonybélből közvetlenül felszívódnak, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Ehelyett közvetlenül felhasználódnak a a mozgást végző vázizmokban. Nem okoznak ugrásszerű emelkedést a vércukor szintjében. Így ez az energiaforrás akár cukorbetegek számára is teljesen biztonságos.
Kókusz olaj kozmetikai alkalmazási lehetőségi

Testápolás A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik.
Ajakápolás A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló.
Hajápolás A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít - használja hajpakolásként.
Bőrkeményedés Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését.
Pattanások A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésre serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését.
Fürdés Fürdőolajként használva ápolja a bőrt - tetőtől talpig.
UV-védelem A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap, mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz - bizonyos feltételeket figyelembe véve - kiválóan használható Borotválkozás Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Címkék: antioxidánsokban, színtelenítettek, leggazdaságosabb, szagtalanítottak, legértéktelenebb, antibakteriális, felhasználódnak, eltávolításában, immunrendszerre, táplálószövetét, megakadályozza, sejtburjánzást, halmazállapota, lánchosszúságú, hajpakolásként, találkozhatunk, elpusztítására, elfertőződését, leghatékonyabb, megtisztított, felhasználása, patogenetikus, kirepedezését, szagtalanítás, kókuszolajjal, színtelenítés, olvadáspontja, szerkezetüket, tulajdonságát, hidrogénezték, zsírsavjaitól, szerkezetének, hőmérsékleten, energiaforrás, fürdőolajként, keresztülment, kókuszpálma diójának, koprából nyerik, kókuszolaj friss, többi lipid, kókuszolajjal általában, különböző elkészítési, úgynevezett RBD-t, kókusz minden, szűz kókuszolaj, előző típushoz, kókusz aromáját, friss kókuszhúsból, kókuszzsír olvadáspontja, finomított kókuszolaj, finomító eljáráson, változat sárgás, Oleum Cocois, Testápolás, Ajakápolás, Hajápolás, Bőrkeményedés Tartós, Pattanások, Fürdés Fürdőolajként, UV-védelem, Borotválkozás Megnyugtatja,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Nem számIt  Tavaszi kép  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Még csak most kezdődik a nap  Soha ne kedvezz...  képre írva  Png virág  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kövesd a cowboyt!  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Alázat  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Png kutya  Alázat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép estét  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Alázat  Lóhere  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A kételkedés kezelése  Németh László tollából  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Julian Brass gondolata  Akarat  Egy lelki imádság  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Julian Brass gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png csokor  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A sors 
Bejegyzés Címkék
kókuszpálma diójának, koprából nyerik, kókuszolaj friss, többi lipid, kókuszolajjal általában, különböző elkészítési, úgynevezett RBD-t, kókusz minden, szűz kókuszolaj, előző típushoz, kókusz aromáját, friss kókuszhúsból, kókuszzsír olvadáspontja, finomított kókuszolaj, finomító eljáráson, változat sárgás, olaj kiválóan, finomítás során, szervezetünk számára, legértéktelenebb változat, kókusz zsír, legjobb sütőolaj, növényi olajok, szervezetbe amilyen, anyatejben található, laurinsav jótékony, emberi szervezetben, patogenetikus baktériumok, bőrbe anélkül, belső szöveteket, napsütés okozta, hámszövetek eltávolításában, kókuszdió rostos, 1940-es években, amerikai farmerek, disznók ahelyett, farmerek abbahagyták, kókuszolaj adagolását, kókuszolaj energiává, kókuszolaj zsírsavjai, többi étkezési, étkezési olajak, kókuszolajat ezzel, vékonybélből közvetlenül, vércukor szintjében, energiaforrás akár, telített zsírsavakban, ajkak érzékeny, kókuszolaj kellemes, szoba száraz, kókuszolaj antibakteriális, kókuszolaj megvédi, irritált bőrt, antioxidánsokban, színtelenítettek, leggazdaságosabb, szagtalanítottak, legértéktelenebb, antibakteriális, felhasználódnak, eltávolításában, immunrendszerre, táplálószövetét, megakadályozza, sejtburjánzást, halmazállapota, lánchosszúságú, hajpakolásként, találkozhatunk, elpusztítására, elfertőződését, leghatékonyabb, megtisztított, felhasználása, patogenetikus, kirepedezését, szagtalanítás, kókuszolajjal, színtelenítés, olvadáspontja, szerkezetüket, tulajdonságát, hidrogénezték, zsírsavjaitól, szerkezetének, hőmérsékleten, energiaforrás, fürdőolajként, keresztülment, borotválkozás, választhatunk, bőrkeményedés, kiszáríthatja, kókuszolajról, zsírsavakban, beszerezhető, kókuszolajra, alkalmazható, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 345
  • e Hét: 7123
  • e Hónap: 11527
  • e Év: 43256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.