|
2013-05-16 09:57:06, csütörtök
|
|
|
A kókuszolajat (Oleum Cocois) a kókuszpálma diójának szárított beléből, a koprából nyerik ki. Amíg a kókuszolaj friss, addig fehéres színű, illata és íze emlékeztet a kókuszéra, igen kellemes aromája van, de ez is, mint a többi lipid képes megavasodni. Ilyenkor csípős lesz az íze és a szaga is elveszti kellemes aromáját. A kókuszolajjal általában vajszerű formában találkozhatunk, hiszen szobahőmérsékleten szilárd a halmazállapota. Olvadáspontja 24 Celsius-fok. Kókuszolajat is többfélét választhatunk a bioboltokban, hiszen a különböző elkészítési módon szerint változik a minősége és az állapot
Milyen fajtái vannak?
Hidegen sajtolt kókuszolajról beszélünk, ha az olaj nem esett át semmilyen finomító folyamaton: nem hőkezelték és az úgynevezett RBD-t (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) sem végezték el rajta. Ez tehát az a változat, mely a kókusz minden egyes pozitív tulajdonságát tartalmazza. Íze és aromája rendkívül intenzív ennek az áttetsző, tiszta folyadéknak.
A szűz kókuszolaj (VCO -Virgin cocoil) nagyban hasonlít az előző típushoz, hiszen ez sem esett át az RBD folyamatos és ezt is mechanikusan állítják elő. Nem hidrogénezték, viszont hőkezelésen keresztülment, ami némiképp roncsolhatta a szerkezetét. Illata még ennek is igen kellemes, megőrizte a kókusz aromáját, mert a laurinsavat nem vonták ki belőle. Ezt az olajat 55 Celsius-fokon nyerik ki a friss kókuszhúsból, hiszen ezen a hőmérsékleten a leggazdaságosabb és leghatékonyabb az előállítása, mivel a kókuszzsír olvadáspontja igen alacsony.
A finomított kókuszolaj, amit már színtelenítettek, szagtalanítottak és egy finomító eljáráson esett át, mely során a laurinsavat is kivonták belőle. Ez a változat sárgás, már nem lehet érezni rajta semmilyen illatot és íze is semleges. Ez az olaj kiválóan alkalmas sütésre és főzésre is, hiszen ételeink nem kapnak plusz kókuszízt. Azonban a finomítás során sok olyan anyagot veszít el, melyek igen értékesek lennének a szervezetünk számára: a vitaminokat és az aminosavakat is kivonják belőle. Mégis, habár ez a legértéktelenebb változat, sokkal értékesebb, mint bármelyik más telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, így érdemes iolíva- vagy napraforgóolajunkat kókuszolajra cserélni!
A kókusz zsír a legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. A kókuszolaj 92 %-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll.
Rendszeres használata olyan zsírsavakat juttat a szervezetbe amilyen az anyatejben található, ez a laurinsav. A laurinsav jótékony hatással van az immunrendszerre. Az emberi szervezetben monolauránná alakul át, amelyet többek közt a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel.
Étkezési célú felhasználása mellett számos területen alkalmazható. Molekuláris szerkezetének köszönhetően könnyen felszívódik a bőrbe anélkül, hogy zsíros foltot hagyna maga után. Bejutva a bőr mélyebb rétegeibe megerősíti a belső szöveteket. Ugyanígy a napsütés okozta károkat is képes csökkenteni. Közreműködik a hámszövetek eltávolításában, így bőrünk selymesebb, puhább lesz.
Hogyan készül a kókusz zsír
A kókuszdió rostos termésfalát kézzel vagy géppel hántják le, majd csontárját erős késsel általában kétfelé hasítják, és a kb. 50% vizet és 30-40% olajat tartalmazó táplálószövetét (kopra) kiszárítják. A kókuszzsírt a megtisztított, zúzott koprából főleg sajtolással és oldással vonják ki.
Fogyás kókusz zsírral
Az 1940-es években az amerikai farmerek az akkor még Amerikában olcsón beszerezhető kókuszolajjal próbálták felhizlalni sertéseiket. A hízókúra nem vált be: a disznók ahelyett, hogy hízásnak indultak volna, fogyni kezdtek, majd kifejezetten arányossá, szálkássá váltak. Így a farmerek abbahagyták a kókuszolaj adagolását és áttértek a kukorica-, valamint szójaolajra.
A kókuszolaj energiává alakul és nem zsírpárnává! A kókuszolaj zsírsavjai szerkezetüket tekintve alapvetően különböznek a többi étkezési olaj zsírsavjaitól. Az étkezési olajak általában hosszú szénláncú zsírsavakból tevődnek össze. A kókuszolajat ezzel ellentétben főként közepes szénláncú zsírsavak alkotják. Ezek a vékonybélből közvetlenül felszívódnak, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Ehelyett közvetlenül felhasználódnak a a mozgást végző vázizmokban. Nem okoznak ugrásszerű emelkedést a vércukor szintjében. Így ez az energiaforrás akár cukorbetegek számára is teljesen biztonságos.
Kókusz olaj kozmetikai alkalmazási lehetőségi
Testápolás A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik.
Ajakápolás A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló.
Hajápolás A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít - használja hajpakolásként.
Bőrkeményedés Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését.
Pattanások A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésre serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését.
Fürdés Fürdőolajként használva ápolja a bőrt - tetőtől talpig.
UV-védelem A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap, mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz - bizonyos feltételeket figyelembe véve - kiválóan használható Borotválkozás Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
|
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
Címkék: antioxidánsokban, színtelenítettek, leggazdaságosabb, szagtalanítottak, legértéktelenebb, antibakteriális, felhasználódnak, eltávolításában, immunrendszerre, táplálószövetét, megakadályozza, sejtburjánzást, halmazállapota, lánchosszúságú, hajpakolásként, találkozhatunk, elpusztítására, elfertőződését, leghatékonyabb, megtisztított, felhasználása, patogenetikus, kirepedezését, szagtalanítás, kókuszolajjal, színtelenítés, olvadáspontja, szerkezetüket, tulajdonságát, hidrogénezték, zsírsavjaitól, szerkezetének, hőmérsékleten, energiaforrás, fürdőolajként, keresztülment, kókuszpálma diójának, koprából nyerik, kókuszolaj friss, többi lipid, kókuszolajjal általában, különböző elkészítési, úgynevezett RBD-t, kókusz minden, szűz kókuszolaj, előző típushoz, kókusz aromáját, friss kókuszhúsból, kókuszzsír olvadáspontja, finomított kókuszolaj, finomító eljáráson, változat sárgás, Oleum Cocois, Testápolás, Ajakápolás, Hajápolás, Bőrkeményedés Tartós, Pattanások, Fürdés Fürdőolajként, UV-védelem, Borotválkozás Megnyugtatja,
|
|
|
|
Facebookon kaptam Mindig jusson idő nevetni Alvó cicák Bounty krémes Facebookon kaptam Nem számIt Tavaszi kép Mi lenne ha Facebookon kaptam Facebookon kaptam Radikális szeretet Facebookon kaptam Hazára minden embernek szükség... Még csak most kezdődik a nap Soha ne kedvezz... képre írva Png virág Paul David Tripp Április 20 Facebookon kaptam Png cica Facebookon kaptam Albert Einsteinről Mindig jusson idő nevetni Fekete-erdő desszert Ne kapaszkodj magasabbra, Az a nap, amelyik nevetés nélk... Próbálj meg ... Facebookon kaptam Mindig jusson idő nevetni Fekete-erdő desszert Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Kövesd a cowboyt! Leonardo da Vinci gondolata Png virág Az igazi szeretetért rendszeri... Adakozás Alázat Png csokor Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mírjam barát... Facebookon kaptam Nagyi telefonál Facebookon kaptam Akarat Jó éjszakát Facebookon kaptam Lóhere Facebookon kaptam Nem méltó hozzád Facebookon kaptam Segítsük barátainkat, hogy meg... Facebookon kaptam Mírjam barát... Ami embereknek lehetetlen, az... Facebookon kaptam Alázat Kövesd a cowboyt! Png kutya Alázat Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Facebookon kaptam Rátalálsz Hogyan lehet Jézust szenvedély... Facebookon kaptam Mírjam barát... Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Az engedelmesség miért nem vál... Facebookon kaptam Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Szép estét Paul David Tripp Április 19 Akarat Alázat Lóhere Gyerekként sokat küzdöttünk az... A kételkedés kezelése Németh László tollából Egy maradéktalanul uralt világ Facebookon kaptam Weöres Sándor - A hársfa mind ... Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Mit beszél, nem értem, hogy m... Julian Brass gondolata Akarat Egy lelki imádság Németh László tollából Facebookon kaptam Örülök, hogy látlak! Amikor Jézus rátapos a lábadra Julian Brass gondolata Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Facebookon kaptam Jónás Tamás – Végtelen b... Png csokor Szívem tiéd Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... A sors
|
|
|
|
kókuszpálma diójának, koprából nyerik, kókuszolaj friss, többi lipid, kókuszolajjal általában, különböző elkészítési, úgynevezett RBD-t, kókusz minden, szűz kókuszolaj, előző típushoz, kókusz aromáját, friss kókuszhúsból, kókuszzsír olvadáspontja, finomított kókuszolaj, finomító eljáráson, változat sárgás, olaj kiválóan, finomítás során, szervezetünk számára, legértéktelenebb változat, kókusz zsír, legjobb sütőolaj, növényi olajok, szervezetbe amilyen, anyatejben található, laurinsav jótékony, emberi szervezetben, patogenetikus baktériumok, bőrbe anélkül, belső szöveteket, napsütés okozta, hámszövetek eltávolításában, kókuszdió rostos, 1940-es években, amerikai farmerek, disznók ahelyett, farmerek abbahagyták, kókuszolaj adagolását, kókuszolaj energiává, kókuszolaj zsírsavjai, többi étkezési, étkezési olajak, kókuszolajat ezzel, vékonybélből közvetlenül, vércukor szintjében, energiaforrás akár, telített zsírsavakban, ajkak érzékeny, kókuszolaj kellemes, szoba száraz, kókuszolaj antibakteriális, kókuszolaj megvédi, irritált bőrt, antioxidánsokban, színtelenítettek, leggazdaságosabb, szagtalanítottak, legértéktelenebb, antibakteriális, felhasználódnak, eltávolításában, immunrendszerre, táplálószövetét, megakadályozza, sejtburjánzást, halmazállapota, lánchosszúságú, hajpakolásként, találkozhatunk, elpusztítására, elfertőződését, leghatékonyabb, megtisztított, felhasználása, patogenetikus, kirepedezését, szagtalanítás, kókuszolajjal, színtelenítés, olvadáspontja, szerkezetüket, tulajdonságát, hidrogénezték, zsírsavjaitól, szerkezetének, hőmérsékleten, energiaforrás, fürdőolajként, keresztülment, borotválkozás, választhatunk, bőrkeményedés, kiszáríthatja, kókuszolajról, zsírsavakban, beszerezhető, kókuszolajra, alkalmazható, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 345
- e Hét: 7123
- e Hónap: 11527
- e Év: 43256
|
|
|