Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2014-01-26 23:57:35, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Hull a hó
  2014-01-26 23:56:01, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Farsangi fánk egyszerűen
  2014-01-26 23:31:51, vasárnap
 
  Farsangi fánk egyszerűen

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 tojássárgája
10 dkg "Vénusz sütőmargarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 3 dl tej
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!





Megjegyzés:

Nálunk nagyon bevált!!!

A receptet és a fotót Bercédesz küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Farsang
  2014-01-26 23:18:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tokaji Márton versei  
Farsang
  2014-01-26 23:15:03, vasárnap
 
  Bogdán István: Régi magyar mulatságok

(részlet)
Az ókori népek tavaszünnepének, főleg a római szaturnáliá-knak hagyományaiban gyökerező, de a germán Hold s a szláv Perchta ünnepével is megtetézett szokás- és hagyománykör az európai népeknél továbbélt. A téli napforduló után tartott téltemető-tavaszkezdő ünnepségek az egyházi évben a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör közé szorult. Mivel azonban a húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtöltétől függ, az azt megelőző, előkészítő negyvennapos böjt kezdő napja, a hamvazószerda is ennek megfelelően - jó egy hónapnyi eltéréssel - változik. Az előtte levő időszak, a farsang húshagyókeddel végződik. E napnak német neve Fastnacht (böjtelőéj) volt. E szó bajor-osztrák szájon annak idején Vaschanc, ebből pedig nálunk fassang, majd farsang lett. És ez lett a neve a vízkereszttől, vagyis január 6-tól hamvazószerdáig terjedő, rövidebb-hosszabb időszaknak is.




Maszk a velencei karneválon (Olaszország)
(fotó: Konkoly-Thege György)


Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Burgonyafánk
  2014-01-26 22:55:04, vasárnap
 
  Burgonyafánk

Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg áttört, főtt burgonya
4 dkg vaj
4 tojássárga
0,5 dl tej
2 dkg élesztő
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, bedagasztjuk és megkelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd fánkokat szaggatunk belőlük. A kiszaggatott fánkokat egy konyharuhával letakarjuk és kis ideig tovább kelesztjük. Forró olajban megsütjük a fánkokat. (nagy lángon, gyorsan!) A fánkok egyik felét fedő alatt sütjük, a másikat fedő nélkül. Szűrőkanállal kihalásszuk a kisült fánkokat, és törlőkendőre szedjük, hogy ne legyenek olajosak. Forró, sajtszószos, pirított pulykamell filékkel tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Borsópörkölt
  2014-01-26 22:52:40, vasárnap
 
  Borsópörkölt

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
kevés Vénusz olaj
zöldborsó (lehetőleg friss, mennyiség tetszés szerinti, ki mennyit bír megenni:-))
kis víz

bors
pirospaprika
ételízesítő
1-2 dl tejföl

Elkészítés:

A vöröshagymát felaprítom, s kevés étolajon üvegesre párolom. Hozzáadom a pirospaprikát, de amint elkevertem, már adok is hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy a paprika meg ne égjen benne. Ezután hozzáadom a zöldborsót, ízlés szerint sót, borsot, ételízesítőt, s puhára főzöm-párolom. Legjobb friss nokedlivel, főtt tésztával, de ehetjük rizzsel is. A tejfölt locsolhatjuk akár a tetejére is, de bele is keverhetjük.

Megjegyzés:

Ha hirtelen szeretnél valami meleget és magyarosat enni, ami ráadásul egyszerűen elkészíthető és mégsem túl megszokott, ez a recept biztos jól fog jönni! Még egyetemista koromban volt ez egyik kedvenc albérleti kajám.

A receptet Jépalé küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csopaki aprópecsenye II.
  2014-01-26 22:50:39, vasárnap
 
  Csopaki aprópecsenye II.

Hozzávalók:

40 dkg sertéslapocka
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg Bonduelle gomba
4 dkg Bonduelle zöldborsó
4 dkg hagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
petrezselyem
1 zöldpaprika
1 paradicsom
reszelt sajt
zsiradék

Elkészítés:

Kevés zsiradékban megpirítjuk a szalonnát, majd a vöröshagymát. Csíkokra összevágjuk a húst, beletesszük, 20 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, a borsót, sót, borsot, a petrezselyemzöldet, a paprikát, a paradicsomot és a végén az apróra vágott fokhagymát.

Utána jénaiba lerakjuk, a tetejére sajtot
reszelünk, és betoljuk a sütőbe addig, míg a sajt szépen megpirul a tetején.

Bármilyen köret illik hozzá.





Megjegyzés:

A receptet Nagy Dezsőné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Almaleves egyszerűen
  2014-01-26 22:44:41, vasárnap
 
  Almaleves egyszerűen

Hozzávalók:

1 liter tej
3-4 alma
fahéj (egész és őrölt)
1 csomag vaníliás pudingpor
egész szegfűszeg
cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom vagy narancs leve

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és feldaraboljuk, ízlés szerint fahéjjal meghintjük. A pudingport egy pohárban annyi tejjel, amennyi ellepi, simára keverjük. Az almát egy edénybe tesszük, ráöntjük a maradék tejet (ha nagyon sűrű, önthetünk hozzá vizet), belekeverjük a fűszereket és ízlés szerint cukrot, majd felforraljuk. Ha felforrt, belekeverjük a pudingot, és és újra felforraljuk. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha kb. 40 fokra hűlt, citromot vagy narancsot csepegtethetünk bele, hogy savanykásabb legyen.

Megjegyzés:

Ha esetleg a citrom miatt összemenne a tej, csak össze kell turmixolni.

A receptet Lery94 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014 január 27 - február 2.
  2014-01-26 22:43:13, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014 január 27 - február 2.

Hétfő:

Előétel: Almaleves egyszerűen
Főétel: Csopaki aprópecsenye burgonyaropogóssal
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Borsópörkölt burgonyafánkkal

Kedd - ma télies időjáráshoz illő ételeket ajánlunk:

Előétel: Sajtleves sörös sült kenyérrel
Főétel: Hét vezér tokány Ördögorom módon
Desszert: Forró körtetorta
Vegetáriánus ajánlat: Pástétomos kosárkák

Szerda:

Előétel: Joghurtos céklaleves
Főétel: Tarhonyás hús ecetes almapaprikával
Desszert: Őszibarackbefőtt
Vegetáriánus ajánlat: Paradicsomos csicseriborsó ragu

Csütörtök:

Előétel: Savanyú tojásleves nagyi módra
Főétel: Kelkáposzta főzelék füstölt szalonnával és aszalt barackkal
Desszert: Isler
Vegetáriánus ajánlat: Bundás kelkáposzta sajtos gombaraguval

Péntek:

Előétel: Húsgombócos zöldbableves
Főétel: Felvidéki sztrapacska
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Hagymás sztrapacska

Szombat:

Reggeli: Lekváros vagy mézes vajas kenyér tejeskávéval
Előétel: Marhagulyás csipetkével
Főétel: Krumplis lángos fokhagymás tejföllel
Desszert: Gyümölcssaláta ananászban
Vacsora: Neszmélyi hagymás-túrós galuska
Vegetáriánus ajánlat: Hamis gulyás hús nélkül

Vasárnap:

Reggeli: Fokhagymás pirítós citromos vagy boros teával
Előétel: Almás sütőtökkrémleves a mézeskalács ízeivel
Főétel: Bakonyi csirkepaprikás erdei gombával, vajas galuskával
Desszert: Almás pite Habliliom módra
Vacsora: Három sajt saláta
Vegetáriánus ajánlat: Szilvalekváros gőzgombóc mákkal

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.