|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2014-01-26 23:31:51, vasárnap
|
|
|
Farsangi fánk egyszerűen
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 tojássárgája
10 dkg "Vénusz sütőmargarin
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 3 dl tej
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!
Megjegyzés:
Nálunk nagyon bevált!!!
A receptet és a fotót Bercédesz küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-01-26 23:15:03, vasárnap
|
|
|
Bogdán István: Régi magyar mulatságok
(részlet)
Az ókori népek tavaszünnepének, főleg a római szaturnáliá-knak hagyományaiban gyökerező, de a germán Hold s a szláv Perchta ünnepével is megtetézett szokás- és hagyománykör az európai népeknél továbbélt. A téli napforduló után tartott téltemető-tavaszkezdő ünnepségek az egyházi évben a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör közé szorult. Mivel azonban a húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtöltétől függ, az azt megelőző, előkészítő negyvennapos böjt kezdő napja, a hamvazószerda is ennek megfelelően - jó egy hónapnyi eltéréssel - változik. Az előtte levő időszak, a farsang húshagyókeddel végződik. E napnak német neve Fastnacht (böjtelőéj) volt. E szó bajor-osztrák szájon annak idején Vaschanc, ebből pedig nálunk fassang, majd farsang lett. És ez lett a neve a vízkereszttől, vagyis január 6-tól hamvazószerdáig terjedő, rövidebb-hosszabb időszaknak is.
Maszk a velencei karneválon (Olaszország)
(fotó: Konkoly-Thege György)
Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2014-01-26 22:55:04, vasárnap
|
|
|
Burgonyafánk
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg áttört, főtt burgonya
4 dkg vaj
4 tojássárga
0,5 dl tej
2 dkg élesztő
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, bedagasztjuk és megkelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd fánkokat szaggatunk belőlük. A kiszaggatott fánkokat egy konyharuhával letakarjuk és kis ideig tovább kelesztjük. Forró olajban megsütjük a fánkokat. (nagy lángon, gyorsan!) A fánkok egyik felét fedő alatt sütjük, a másikat fedő nélkül. Szűrőkanállal kihalásszuk a kisült fánkokat, és törlőkendőre szedjük, hogy ne legyenek olajosak. Forró, sajtszószos, pirított pulykamell filékkel tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-01-26 22:52:40, vasárnap
|
|
|
Borsópörkölt
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
kevés Vénusz olaj
zöldborsó (lehetőleg friss, mennyiség tetszés szerinti, ki mennyit bír megenni:-))
kis víz
só
bors
pirospaprika
ételízesítő
1-2 dl tejföl
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítom, s kevés étolajon üvegesre párolom. Hozzáadom a pirospaprikát, de amint elkevertem, már adok is hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy a paprika meg ne égjen benne. Ezután hozzáadom a zöldborsót, ízlés szerint sót, borsot, ételízesítőt, s puhára főzöm-párolom. Legjobb friss nokedlivel, főtt tésztával, de ehetjük rizzsel is. A tejfölt locsolhatjuk akár a tetejére is, de bele is keverhetjük.
Megjegyzés:
Ha hirtelen szeretnél valami meleget és magyarosat enni, ami ráadásul egyszerűen elkészíthető és mégsem túl megszokott, ez a recept biztos jól fog jönni! Még egyetemista koromban volt ez egyik kedvenc albérleti kajám.
A receptet Jépalé küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-01-26 22:50:39, vasárnap
|
|
|
Csopaki aprópecsenye II.
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg Bonduelle gomba
4 dkg Bonduelle zöldborsó
4 dkg hagyma
1 gerezd fokhagyma
só
bors
petrezselyem
1 zöldpaprika
1 paradicsom
reszelt sajt
zsiradék
Elkészítés:
Kevés zsiradékban megpirítjuk a szalonnát, majd a vöröshagymát. Csíkokra összevágjuk a húst, beletesszük, 20 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, a borsót, sót, borsot, a petrezselyemzöldet, a paprikát, a paradicsomot és a végén az apróra vágott fokhagymát.
Utána jénaiba lerakjuk, a tetejére sajtot
reszelünk, és betoljuk a sütőbe addig, míg a sajt szépen megpirul a tetején.
Bármilyen köret illik hozzá.
Megjegyzés:
A receptet Nagy Dezsőné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-01-26 22:44:41, vasárnap
|
|
|
Almaleves egyszerűen
Hozzávalók:
1 liter tej
3-4 alma
fahéj (egész és őrölt)
1 csomag vaníliás pudingpor
egész szegfűszeg
cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom vagy narancs leve
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk és feldaraboljuk, ízlés szerint fahéjjal meghintjük. A pudingport egy pohárban annyi tejjel, amennyi ellepi, simára keverjük. Az almát egy edénybe tesszük, ráöntjük a maradék tejet (ha nagyon sűrű, önthetünk hozzá vizet), belekeverjük a fűszereket és ízlés szerint cukrot, majd felforraljuk. Ha felforrt, belekeverjük a pudingot, és és újra felforraljuk. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha kb. 40 fokra hűlt, citromot vagy narancsot csepegtethetünk bele, hogy savanykásabb legyen.
Megjegyzés:
Ha esetleg a citrom miatt összemenne a tej, csak össze kell turmixolni.
A receptet Lery94 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-01-26 22:43:13, vasárnap
|
|
|
Heti menü ajánlat - 2014 január 27 - február 2.
Hétfő:
Előétel: Almaleves egyszerűen
Főétel: Csopaki aprópecsenye burgonyaropogóssal
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Borsópörkölt burgonyafánkkal
Kedd - ma télies időjáráshoz illő ételeket ajánlunk:
Előétel: Sajtleves sörös sült kenyérrel
Főétel: Hét vezér tokány Ördögorom módon
Desszert: Forró körtetorta
Vegetáriánus ajánlat: Pástétomos kosárkák
Szerda:
Előétel: Joghurtos céklaleves
Főétel: Tarhonyás hús ecetes almapaprikával
Desszert: Őszibarackbefőtt
Vegetáriánus ajánlat: Paradicsomos csicseriborsó ragu
Csütörtök:
Előétel: Savanyú tojásleves nagyi módra
Főétel: Kelkáposzta főzelék füstölt szalonnával és aszalt barackkal
Desszert: Isler
Vegetáriánus ajánlat: Bundás kelkáposzta sajtos gombaraguval
Péntek:
Előétel: Húsgombócos zöldbableves
Főétel: Felvidéki sztrapacska
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Hagymás sztrapacska
Szombat:
Reggeli: Lekváros vagy mézes vajas kenyér tejeskávéval
Előétel: Marhagulyás csipetkével
Főétel: Krumplis lángos fokhagymás tejföllel
Desszert: Gyümölcssaláta ananászban
Vacsora: Neszmélyi hagymás-túrós galuska
Vegetáriánus ajánlat: Hamis gulyás hús nélkül
Vasárnap:
Reggeli: Fokhagymás pirítós citromos vagy boros teával
Előétel: Almás sütőtökkrémleves a mézeskalács ízeivel
Főétel: Bakonyi csirkepaprikás erdei gombával, vajas galuskával
Desszert: Almás pite Habliliom módra
Vacsora: Három sajt saláta
Vegetáriánus ajánlat: Szilvalekváros gőzgombóc mákkal
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2014. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
490 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1424
- e Hét: 16296
- e Hónap: 30201
- e Év: 159908
|
|
|