Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szeretet ereje – a szív megújulása
  2016-08-05 17:23:54, péntek
 
  A szeretet ereje - a szív megújulása



A házasság magában hordozza az igazság erejét, amelynek segítségével képet kaphatunk valódi énünkről, hibáinkról. Csodálatos, hogy emellett a ,,szeretet ereje" is el van rejtve benne: egy páratlan erőforrás, amelynek révén megerősítést nyerhetünk, és begyógyulhatnak életünk legmélyebb sebei és fájdalmai.
Az ember egy adott énképpel, önértékeléssel lép be a házasságba. Nem más ez, mint annak a sok-sok véleménynek és ítéletnek az összessége, amelyet az évek során ránk ragaszt a környezetünk. Szüleink, testvéreink, szerelmeink, tanáraink, edzőink mind-mind véleményt formálnak rólunk, jónak vagy rossznak, értékesnek vagy értéktelennek, ígéretesnek vagy reménytelen esetnek tekintenek. Ezeket az értékítéleteket megszűrjük, s némelyiket igyekszünk elfelejteni, bármilyen nehéz is ez. A dicséret rendszerint jóval kisebb és kevésbé tartós hatást gyakorol az emberre, mint a kritika és az elutasítás. Környezetünk lesújtó véleménye komoly sebeket ejthet, kitörölhetetlen nyomot hagyhat bennünk. Az énképünk tehát több rétegben, nem kevés ellentmondással együtt rakódik le bennünk. Az önmagunkról alkotott képben sokszor semmiféle állandó motívumot nem lehet felfedezni. Ha láthatóvá válna, úgy nézne ki, mint valami zavaros, Frankensteinszerű torzó.
Ugyanakkor talán saját, önmagunkról alkotott véleményünk, kijelentéseink tehetik a legnagyobb kárt a lelkünkben. Sokan folyamatosan ostorozzák magukat vélt butaságukért, sikertelenségükért, ügyetlenségükért.
Ám egyszer csak megjelenik valaki az életünkben, aki képes a feje tetejére állítani az ítélethalmazt, amely mások rólunk formált véleménye és saját önértékelésünk nyomán felhalmozódott bennünk. A házasság jelentős erővel ruházza fel házastársunkat, hogy átprogramozza az önértékelésünket. Ő bármit képes megváltoztatni, ami valaha elhangzott velünk kapcsolatban, s ezáltal a múltunk nagy részét is képes jóvátenni. Házastársunk szeretetében és megerősítésében olyan erő rejlik, amely legmélyebb sebeinket is begyógyíthatja. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy ha a társam szerint szép vagyok, akkor szépnek érzem magam, tartson bármilyen csúnyának is a világ. A bibliai igét átfogalmazva így hangzik: a szíved elítélhet, de a házastársad szava erősebb a szívednél.
Bevallom, egészen addig nem éreztem ,,férfiasnak" magam, míg meg nem nősültem. Már akkor ,,kocka" voltam, amikor az még nem számított trendinek. Trombitán játszottam egy fúvószenekarban, és a gimnázium utolsó évéig tagja voltam a cserkészcsapatnak. Kétségtelen, hogy ezek nagyszerű dolgok, de ,,menőnek" vagy ,,macsónak" aligha nevezhetnénk őket. A társaim gyakran csúfoltak, kiközösítettek, különösen a gimnáziumi években. Kathy azonban a dicső lovagot látta bennem. A mai napig azt hangoztatja, hogy hiába néz a világ Clark Kentnek, ő pontosan tudja, hogy kék alsóruhát viselek. Mindig ő az első, aki észreveszi és szóvá teszi, ha valami bátor tettet hajtok végre. Ennyi év alatt sikerült megértenem: a feleségem szemében én vagyok Szupermen, és semmitől nem érezhetném férfiasabbnak magam.
Az igazság és a szeretet ereje a házasságban ugyanarról a tőről fakad. A házasságban egybeforró két élet a lehető legszorosabb kapcsolat, ami létezik, ezért házastársunk pozitív véleménye minden más ítéletnél hitelt érdemlőbb. Ha valaki, akit alig ismerek, közli velem, hogy nem ismer nálam kedvesebb embert, természetesen örülök a bóknak. Az viszont már más kérdés, hogy milyen mély hatást gyakorol rám. Azt gondolom magamban: ,,Ez kedves volt tőle, de nem ismer igazán." Ugyanakkor, ha a feleségem, aki évek óta egy fedél alatt él velem, kijelenti, hogy nálam kedvesebb férfit még nem hordott a hátán a föld, az szíven üt. Végtelenül jó érzés ezt épp tőle hallani, hiszen mindenki másnál jobban ismer. Ha az évek során mind jobban megismerjük és csodáljuk a társunkat, a tőle jövő dicséretből egyre több megerősítést és gyógyulást meríthetünk. Ahogy Faramir megjegyzi Csavardi Samunak A Gyűrűk Ura trilógia A két torony című kötetében ,,a dicséretre méltó dicsérete a legnagyobb jutalom". Nincs annál nagyszerűbb, mint ha olyan valaki tart sokra, akit mi magunk is tisztelünk.
Ez az elv arra is magyarázattal szolgál, miért jelenti a világegyetem Urának szeretete a legszilárdabb alapot az ember számára. A lehető legnagyobb ajándék, ha egyre jobban megérthetjük Isten irántunk való szeretetét Krisztusban. Közben persze nem szabad megfeledkeznünk az édenkertről és Ádámról sem: habár ő tökéletes összhangban volt Istennel, emberi lényként emberi kapcsolatokra és szeretetre is szüksége volt. A házastársunk és Krisztus irántunk való szeretete egymást erősítve munkálkodik az életünkben.
A házastársi szeretet gyógyító ereje a jézusi szeretet helyreállító hatásának e világi tükröződése. Krisztusban igaznak, szentnek és szépnek lát bennünket Isten (2Korinthus 5,21). A világ emlékeztet a hibáinkra, mi magunk is tisztában vagyunk a létezésükkel, de Isten szeretete eltakarja vétkeinket, és azok ellenére is számíthatunk rá. Jézus tehát mindent képes felülírni, amit valaha is mondtak rólunk embertársaink. A keresztény házasságban ugyanennek az e világi változata valósul meg. A házastársunk olykor közvetlenül Jézus szeretetére irányítja a figyelmünket, olykor pedig közvetve, a biztatásával mutatja be ugyanezt a szeretetet - arra serkentve bennünket, hogy még teljesebb szívvel higgyünk Jézus gondviselésében.
A házasság tehát minden más emberi kapcsolatnál alkalmasabb arra, hogy begyógyítsa sebeinket, és meggyőzzön arról, hogy egyediek, szépek és értékesek vagyunk.



Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: önértékelésünket, ügyetlenségükért, megerősítésében, fúvószenekarban, megfeledkeznünk, gondviselésében, értékítéleteket, kitörölhetetlen, begyógyulhatnak, ellentmondással, kiközösítettek, önértékeléssel, önértékelésünk, felhalmozódott, begyógyíthatja, kijelentéseink, megváltoztatni, házastársunkat, átprogramozza, ítélethalmazt, legszilárdabb, kapcsolatokra, természetesen, férfiasabbnak, magyarázattal, értéktelennek, embertársaink, megérthetjük, kapcsolatban, kapcsolatnál, házastársunk, környezetünk, helyreállító, világegyetem, figyelmünket, biztatásával, szeretet ereje, szív megújulása, házasság magában, igazság erejét, páratlan erőforrás, adott énképpel, sok-sok véleménynek, évek során, értékítéleteket megszűrjük, dicséret rendszerint, énképünk tehát, önmagunkról alkotott, legnagyobb kárt, feje tetejére, házasság jelentős, múltunk nagy, Clark Kentnek, Ahogy Faramir, Csavardi Samunak Gyűrűk Ura, Timothy Keller,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyi telefonál  Reggel van  Szép estét  Irgalom és ítélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Bounty krémes  Fehér virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fehér virág  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  képre írva  Popper Péter szavai  Albert Einstein gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  George Gordon Lord Byron: Inez...  képre írva  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Paul David Tripp Április 21  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Esti kép  Szívem tiéd  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Png férfi  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png lepke  Facebookon kaptam  képre írva  Nem tudhatod  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Albert Einstein gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  A sors  Esti kép  Nem tudhatod  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A boldog családok mind hasonló...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Garai Gábor - Takarítás  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Albert Einsteinről  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Nem számIt  Még csak most kezdődik a nap  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  A kételkedés kezelése  A televizió nem a kultúrát kép...  Hiányzik  Egy lelki imádság  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png fotel  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép álmokat!  Lóhere 
Bejegyzés Címkék
szeretet ereje, szív megújulása, házasság magában, igazság erejét, páratlan erőforrás, adott énképpel, sok-sok véleménynek, évek során, értékítéleteket megszűrjük, dicséret rendszerint, énképünk tehát, önmagunkról alkotott, legnagyobb kárt, feje tetejére, házasság jelentős, múltunk nagy, társam szerint, bibliai igét, szíved elítélhet, házastársad szava, gimnázium utolsó, társaim gyakran, gimnáziumi években, dicső lovagot, világ Clark, feleségem szemében, házasságban ugyanarról, tőről fakad, házasságban egybeforró, lehető legszorosabb, fedél alatt, tőle jövő, dicséretre méltó, legnagyobb jutalom&#8221, világegyetem Urának, legszilárdabb alapot, ember számára, lehető legnagyobb, házastársi szeretet, jézusi szeretet, világ emlékeztet, keresztény házasságban, házastársunk olykor, biztatásával mutatja, szeretetet &#8211, házasság tehát, önértékelésünket, ügyetlenségükért, megerősítésében, fúvószenekarban, megfeledkeznünk, gondviselésében, értékítéleteket, kitörölhetetlen, begyógyulhatnak, ellentmondással, kiközösítettek, önértékeléssel, önértékelésünk, felhalmozódott, begyógyíthatja, kijelentéseink, megváltoztatni, házastársunkat, átprogramozza, ítélethalmazt, legszilárdabb, kapcsolatokra, természetesen, férfiasabbnak, magyarázattal, értéktelennek, embertársaink, megérthetjük, kapcsolatban, kapcsolatnál, házastársunk, környezetünk, helyreállító, világegyetem, figyelmünket, biztatásával, szeretetében, átfogalmazva, nevezhetnénk, létezésükkel, segítségével, számíthatunk, megerősítést, folyamatosan, butaságukért, legszorosabb, reménytelen, házastársad, kétségtelen, ígéretesnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1009
  • e Hét: 34785
  • e Hónap: 64097
  • e Év: 251899
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.