Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Istennel való közösség titka
  2020-05-31 22:38:23, vasárnap
 
   
 
Az Istennel való közösség titka

Tartalom

Tartalomjegyzék
Előszó
Az olvasóhoz
Hogyan kezdjük Istennel a napunkat?
Hogyan töltsük Istennel a napunkat?
Hogyan bejezzük be Istennel a napunkat?Előszó

Másfél hónappal Matthew Henry születése előtt - ami Wales-ben, Escode birtokon, Flint-shire-ben történt 1662-ben - édesapja, Philip Henry megfosztatott kétezer más lelkésztársával együtt anglikán egyházi tisztétől. Ezek az emberek voltak azok a szakadárok, akik elvetették az új Act of Unity feltételeit, és elutasították Erzsébet királynő Book of Common Prayer-jének aláírását.

Charles Stuart (vagy Stuart Károly), akit 1660-ban II. Károly néven lépett a trónra, mindent megtett, hogy megnehezítse a szakadárok helyzetét. Csak Mrs. Henry szerény hozományának volt köszönhető, hogy férje tovább tudta folytatni lelkészi hivatását. Matthew, második fiúk, habár beteges gyermeknek bizonyult, lelkiekben nagyon erős volt: azt mondják, hogy három éves korában már hangosan fejezeteket olvasott a Szentírásból. Maga Matthew megtérését 1672-re teszi, mikor alig érte el a tízéves kort.

Matthew-t tehetséges apja oktatta más tanítók segítségével, míg a fiú el nem érte a tizennyolc éves kort. Azután tanulmányait két csodálatos teológus szárnyai alatt folytatta, - Thomas Doolittle és Thomas Vincent - az Eanslingtoni Akadémián (a szakadárok elvesztették bizalmukat a két ősi egyetem, Cambridge és Oxford iránt). Az üldözések arra kényszerítették az Akadémiát, hogy máshová költözzön. Ekkor Henry hazatért, megértve azt, hogy esélye, hogy felkérjék lelkészi szolgálatra, nagyon kicsi.

Elhatározta, hogy hivatalos tisztviselői tevékenységet fog folytatni. Így lett jogász Grace Inn-ben, Londonban. Feltűnő emlékezőtehetsége és csodálatraméltó ékesszólása hozzájárult karrierje növekedéséhez. Mindezek mellett megmaradt meggyőződéses puritánnak. Összegyűjtötte barátait az imádsághoz és a Biblia tanulmányozásához, ugyanakkor a két legnagyobb londoni igehirdetőtől - Edward Stillingfleet-től és John Tillotson-tól - tanulta az igehirdetés művészetét. 1687-ben, amikor huszonöt éves volt, egy csoport londoni lelkész kézrátétellel beiktatta, ami után a Liverpool melletti Chester presbiteriánus gyülekezet meghívta lelkészének. Ott szolgált 1712-ig, amikor a London melletti Chackne Silver Street-i gyülekezetének élére került. Két évvel később, ötvenkét éves korában halt meg.

Chester-i lelkészsége alatt kezdte Matthew Henry megírni hét kötetes kommentárját a teljes Szentíráshoz, amelynek köszönthetően nevéről megemlékeznek napjainkban is. Befejezte az Ószövetséget, az evangéliumokat és a Cselekedeteket, a többit barátai állították össze halála után. Wilber Smith úgy jellemezte munkáját, mint a ,,legkegyesebb kommentárt, amit valaha írtak". Az egykötetes, rövidített változata hárommillió szót tartalmaz. A hétkötetes változat három évszázada mindennapi hasznára van a keresztyén világnak. Azt mondják, hogy George Whitefield négyszer olvasta el élete folyamén ezt a kommentárt.

Dr. Leslie Church, a bibliamagyarázat egykötetes változatának angol szerzője, rendelkezésünkre bocsátott bizonyos adatokat Henry-ről. Alkalmakat vezetve, másfél órát imádkozott, egy órát hirdette az Igét, a végén csatlakozott a maga választotta zsoltárok énekléséhez. Házában családi imaalkalmakat vezetett, amit reggel az Ószövetség, este pedig az Újszövetség olvasásával kezdett. Szombatonként kátéórákat tartott gyerekek részére. Gyakran hetente hat alkalommal prédikált az összejöveteleken Chester vonzáskörzetében.

1712 augusztusában, ahogyan maga Henry emlékezett vissza, meghívták egy reggeli igehirdetést tartani Bednal Green-be, London egyik kerületébe. Augusztus és szeptember folyamán volt elmondva ez a három igehirdetés, amely könyvünk tartalmát képezi. Először Henry úgy tervezte, hogy ezt a három igehirdetést elküldi barátainak és volt chester-i gyülekezete tagjainak, de később, ahogyan fogalmaz, ,,kezdtek untatni azzal a kéréssel, hogy ezeket az igehirdetéseket publikáljam". Chester-ben levő volt gyülekezetének ajánlotta a megjelent publikációt.

Matthew Henry meggyőződéses puritán volt. Határozott meggyőződései voltak, és még erősebb előítéletei, elfogultságai. Mindazonáltal az olvasó meghökkentőnek fogja találni azt, hogy mennyire tükröződik Isten jelenléte ebben a kis könyvben, a szerző gondolataiban. Ahogyan maga Henry fogalmazott: ,,nagy a titka az igaz istenfélelemnek". Éppen az istenfélelemben való növekedés ezeknek az elmélkedéseknek a témája. Nehéz olyan embert találni, akit ez a könyv ne indítana lelki életének megjavítására.

Dr. Church beszél a ,,velős epigrammákról" és a ,,felejthetetlen frázisokról", melyeket Matthew Henry kommentárja tartalmaz. Ezek harmonikusan vannak szétszórva az egész könyvben. Kiválogattam néhányat, hogy elibétek adjam:

,,Ha valamikor is képesek vagyunk valami jót tenni, akkor ez reggel van".

,,Minden nap befejezése emlékeztető minden egyes napunk befejezésére".

,,Isten sokkal többet vár attól, amennyit Hozzá imádkoznak, és sokkal jobban kész meghallgatni imádságainkat annál, amilyen készséggel mi imádkozunk Hozzá".

,,Az, aki az aranypálca végét megérinti, késznek kell lennie arra, hogy elmondja, mi a kérése, könyörgése".

,,Isten érti a szív nyelvét".

,,Azt mondják, hogy az ókorban az istenfélő zsidóknak volt egy tradíciójuk: örömüket találva valamilyen teremtett dologban, dicsérték az Istent érte, a virágokat szagolva ezt mondták: ,,Áldott Az, Aki megalkotta jó illatát e virágnak".

,,Gyertek, mielőtt lefekszünk, megbékélésre minden emberrel".

Nem olyan rég meséltek egy lelkészről, akit meghívtak egy imacsoportba, és aki erre így felelt: ,,Nem, nekem nincs időm csatlakozni az imacsoportotokhoz, de van egy prédikációm az imádkozás témaköréből. Örülnék, ha eljöhetnék és prédikálhatnék nektek ebben a témában bármikor, ha ti is akarjátok". Matthew Henry az istenfélő élet nem ilyen elméleti embere volt. Ő szolgáló lelkész volt, gyakorlati helyet foglalt el a keresztyének Istennel való mindennapi járásában. Geoffrey Chauser szavaival élve: ,,Áldott példaképe volt testvéreinek. Először tette, amit tennie kellett, és csak utána tanított róla".

Számomra nagy megtiszteltetés bemutatni a múlt embereinek e nagy kincsét, akik az ,,igaz istenfélelem titkát" törekedtek tanulmányozni és megérteni.

Sherwood Eliot Wirt
1981 februárjaAz Olvasóhoz

Ezen igehirdetésekből az első kettő Bednal Green-ben, a reggeli igehirdetési alkalmakon hangzottak el: az első - 1712. augusztus 13-án, a második - augusztus 21-én, egy héttel később. Az utolsót azok az emberek kérték határozottan tőlem, akik azelőtt hallották az első kettőt. Akkor eszembe sem jutott ez, mert nálunk a különböző gyakorlati értekezésekben kitűnő tanítások vannak ebben a témában, amiket sokkal különb emberek írtak, mint én. Kicsit elgondolkodva rajta, úgy határoztam, hogy ezt a két igehirdetést összekapcsolva, mely arról szól, hogyan kezdjük és folytassuk a napunkat Istennel, lehetséges, hogy hasznára lehat azoknak, akiknek kezébe kerültek a fentebb említett, sokkal jobb és kimerítőbb traktátusok. Az a helyzet, hogy ezeknek a prédikációknak a témája olyan kategóriába tartoznak, hogyha azok bármilyen módon hasznosnak bizonyulnak, akkor sokaknak hosszú ideig hasznára válnak. Ennek eredményeként kezdtem azt a gondolatot melengetni keblemben, hogy átdolgozzam, kinyomtatásra kiegészítsem az igehirdetéseket, ha Isten ad hozzá erőt. Aztán, hogy ezekről a dolgokról beszéltem néhány barátommal, nagy buzgalommal támogattak szándékomban, és javasolták a harmadik igehirdetés hozzákapcsolását az első kettőhöz, amely a napnak Istennel való befejezéséről szól, ahogy ezt a szeptember 3-ai esti prédikációm témájává tettem, utána jelentősen kiegészítettem és kijavítottam. Ily módon jött létre az, ami létre jött.

Merem remélni, hogy ezek az erőfeszítések képesek Isten kegyelmén keresztül valami segítséget nyújtani az egyszerű embereknek ahhoz, hogy igazi istenfélelemben való növekedést eredményezzenek, ami könyvem nem titkolt célja volt. Mégis beismerem, hogy nem adtam volna ki ezeket a prédikációkat, ha nem vágytam volna arra, hogy megajándékozzam az én drága, szeretett testvéreimet, akiktől nem olyan régen elszakadtam.

Név szerint nekik szentelem könyvemet a leggyengédebb szeretettel és a legőszintébb tisztelettel, hogy bizonysága legyen gondoskodásomnak lelki jólétük felől, reménykedve és imádkozva azért, hogy szavaik mindig meg tudjanak egyezni Jézus Krisztus Evangéliumával. Függetlenül attól, hogy elmegyek-e hozzájuk, hogy találkozzam velük, vagy távol leszek-e, csak jó híreket halljak dolgaik felől. Arról, hogy ők erősen és határozottan állnak egy lélekben és egy gondolatban, egy szívvel tevékenykednek az evangéliumi hit mezején.

Szívbeli és szerető jóakarójuk,

Matthew Henry
1712. szeptember 8.
 
 
0 komment , kategória:  Matthew Henry prédikációi  
Címkék: hozzákapcsolását, igehirdetésekből, bibliamagyarázat, vonzáskörzetében, gondoskodásomnak, összejöveteleken, rendelkezésünkre, igehirdetéseket, kényszerítették, elmélkedéseknek, istenfélelemben, megtiszteltetés, istenfélelemnek, tartalomjegyzék, csodálatraméltó, eredményezzenek, megajándékozzam, lelkésztársával, összegyűjtötte, presbiteriánus, gyülekezetének, kiegészítettem, tevékenykednek, prédikációknak, felejthetetlen, összekapcsolva, prédikálhatnék, meghökkentőnek, evangéliumával, értekezésekben, cselekedeteket, evangéliumokat, megjavítására, igehirdetőtől, elutasították, epigrammákról, emberek voltak, szakadárok helyzetét, tízéves kort, tizennyolc éves, szakadárok elvesztették, üldözések arra, igehirdetés művészetét, csoport londoni, teljes Szentíráshoz, többit barátai, hétkötetes változat, keresztyén világnak, bibliamagyarázat egykötetes, órát hirdette, végén csatlakozott, maga választotta, Matthew Henry, Philip Henry, Common Prayer-jének, Charles Stuart, Stuart Károly, Csak Mrs, Maga Matthew, Thomas Doolittle, Thomas Vincent, Eanslingtoni Akadémián, Ekkor Henry, Grace Inn-ben, Edward Stillingfleet-től, John Tillotson-tól, Chackne Silver Street-i, Wilber Smith, George Whitefield, Leslie Church, Bednal Green-be, Először Henry, Áldott Az, Geoffrey Chauser, Sherwood Eliot Wirt, Bednal Green-ben, Jézus Krisztus Evangéliumával,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Másokért élünk, és másokkal él...  Az igazi  Rózsa csokor  Amikor túl sok  Pablo Neruda : Asszonyi test  Facebookon kaptam  Érik a ropogós cseresznye  Nátrolit kristály  A hűség  Facebookon kaptam  Realgar és kálcit  De ha van egy jó barát  Rossz ember nem lehetsz ....  Kobalt és kalcit  Kellemes délutánt ! ..........  Rózsaszín kálcit  Pünkösdi kilenced  Minőségi időt adj!  Realgar és kálcit  A barát egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt mindenkinek  Kellemes hétvégét !.........  Jó reggelt mindenkinek  Mangán  Szép napot kedves barátaim ! ....  Facebookon kaptam  Azurit kristály  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát!  Sárga kalcit  Homokkvarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Rodokrozin és kálcit  Látogatóimnak,- szeretettel ! ...  Facebookon kaptam  Kobalt és kalcit  Kezdje a napját vízzel és citr...  A házasság jogi egyezség  Facebookon kaptam  Ady Endre : Sorsunk  Bartimeushoz  Tisztelet és becsület  Alföldi emlék  A szeretetről  Esküvő  Malahit és kvarc  A divat változik  Tavaszi kép  Elmúlt szerelem  Fluorit  Nátrolit kristály  Png rózsa bokor  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mókus virággal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmónia......  Rózsa csokor  Dolomit és kvarc  Vágyakozás  Csodaszép napot !.......  Tavaszi kép  Szeretet.......  Facebookon kaptam  Közeleg a hét vége......  Rózsaszín kálcit  C-vitaminnal a szív és a bőr e...  Ó légy ma vendégünk  A házasság jogi egyezség  Facebookon kaptam  A házasság jogi egyezség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alföldi emlék  Jó éjszakát!  Szép estét kedves látogatóimna...  Sárga kalcit  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Pünkösdi kilenced  Facebookon kaptam  Lelked alaphangja a DERŰ.  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Azurit kristály  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png nő  A házasság jogi egyezség  Másokért élünk, és másokkal él...  Tavaszi kép  Rózsaszín kálcit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
emberek voltak, szakadárok helyzetét, tízéves kort, tizennyolc éves, szakadárok elvesztették, üldözések arra, igehirdetés művészetét, csoport londoni, teljes Szentíráshoz, többit barátai, hétkötetes változat, keresztyén világnak, bibliamagyarázat egykötetes, órát hirdette, végén csatlakozott, maga választotta, összejöveteleken Chester, reggeli igehirdetést, három igehirdetés, három igehirdetést, igehirdetéseket publikáljam&#8221, megjelent publikációt, olvasó meghökkentőnek, szerző gondolataiban, istenfélelemben való, egész könyvben, aranypálca végét, szív nyelvét&#8221, istenfélő zsidóknak, virágokat szagolva, imádkozás témaköréből, témában bármikor, istenfélő élet, keresztyének Istennel, múlt embereinek, első kettő, reggeli igehirdetési, első &#8211, második &#8211, héttel később, utolsót azok, emberek kérték, első kettőt, különböző gyakorlati, napunkat Istennel, fentebb említett, témája olyan, gondolatot melengetni, dolgokról beszéltem, harmadik igehirdetés, első kettőhöz, napnak Istennel, szeptember 3-ai, erőfeszítések képesek, egyszerű embereknek, leggyengédebb szeretettel, legőszintébb tisztelettel, szívvel tevékenykednek, hozzákapcsolását, igehirdetésekből, bibliamagyarázat, vonzáskörzetében, gondoskodásomnak, összejöveteleken, rendelkezésünkre, igehirdetéseket, kényszerítették, elmélkedéseknek, istenfélelemben, megtiszteltetés, istenfélelemnek, tartalomjegyzék, csodálatraméltó, eredményezzenek, megajándékozzam, lelkésztársával, összegyűjtötte, presbiteriánus, gyülekezetének, kiegészítettem, tevékenykednek, prédikációknak, felejthetetlen, összekapcsolva, prédikálhatnék, meghökkentőnek, evangéliumával, értekezésekben, cselekedeteket, evangéliumokat, megjavítására, igehirdetőtől, elutasították, epigrammákról, erőfeszítések, prédikációkat, leggyengédebb, stillingfleet, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 121 db bejegyzés
e év: 818 db bejegyzés
Összes: 30350 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 385
  • e Hét: 385
  • e Hónap: 11572
  • e Év: 250048
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.