Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Nyári csibekocsonya
  2010-09-01 23:53:07, szerda
 
  Nyári csibekocsonya

Hozzávalók 6 tálkához:
1 egész csirkemell,
csirkecsontok (mell, farhát, comb),
3 felsőcomb,
6 db csirkeláb,
6 db csirkemáj (dupla),
20 dkg füstölt hús (comb),
1 egész fej (nagyobb) fokhagyma,
só,
8 szem egész feketebors,
1 pici darabka szerecsendió,
1 nagyon pici darab (10 cm-es sárgarépa),
1 pici fehérrépa,
1/2 pingponglabdányi zeller vagy
1 csokor zellerlevél,
2-3 darabka szárított vargánya vagy
4-5 darab fekete trombitagomba.

Elkészítése
A húsokat, fűszereket egy lábosban föltesszük kis lángra főni. Forrás után épp csak pötyögjön. Három órán át főzzük, majd kivesszük a húsokat, a levét leszűrjük, a tetejét zsírtalanítjuk. Fehér papírtörlővel lehet szépen, többször tegyünk a tetejére egy-egy darabot.
A kihűlt húsokat elosztjuk a tálkákban. A csirkelábat nem tettem bele, csak a színhúsokat. (Alulra tettem egy-egy karika tojást, a díszítés kedvéért.) Felöntjük annyi lével, amennyi épp ellepi.
Ha félünk attól, hogy nem áll meg, tehetünk bele Horváth Rozi féle zselatint is. A hat tálkához elég 3 csapott teáskanál.
...... .......


Hűtőbe tesszük és 5-6 óráig minimum állni hagyjuk. Fogyasztáskor vékony pengéjű késsel körbevágjuk a szélén és tányérra borítjuk. Citrommal, lilahagymával, tormakrémmel kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Angol kenyérpuding
  2010-09-01 23:43:45, szerda
 
  Angol kenyérpuding - az ősz gyümölcseivel

Hozzávalók egy nagy tálhoz:
/2 kg-os szeletelt fehér szendvicskenyér,
80 dkg szilva,
2 nagy fürt nagyszemű szőlő,
1/2 kg füge,
3-4 evőkanál porcukor,
2 evőkanál verjus (citromlé),
2-3 vaníliás cukor vagy vaníliakivonat,
1 db csillagánizs,
1/2 mokkáskanál örölt fahéj,
1/4 mokkáskanálkányi őrölt szegfűszeg,
1 csipet só, 3 cl rum vagy szilvapálinka.
Plussz: 6 dl tejszín félig felverve.

...... ............


Elkészítése
A szendvicskenyereknek levágtam a héját. Kibéleltem vele egy nagy üvegtálat.
A gyümölcsöket megmostam. A szilvát, szőlőt kimagoztam és a fűszerekkel, cukorral, csipet sóval, verjus-sal (helyettesíthető citromlével) és 2 dl vízzel föltettem főni. (Ha felnőtteknek készítjük, a főzés befejeztekor tehetünk bele szilvapálinkát, vagy rumot is.)
Közben még magoztam ki szőlőszemeket és a fügét negyedekbe vágtam hosszában.
Mikor a szilva már félig puha volt, a füge felét is hozzátettem a gyümölcsökhöz és még pár percig rotyogtattam. Mikor készen volt, hozzákevertem a maradék fügéket (egyet hagytam díszítésnek) és a magozott szőlőszemeket is. Hogy ne csak főtt gyümölcs legyen a pudingban. Szilvát is hagyhatunk nyersen, ha érett, puha. Az enyémek elég kemények voltak, így muszály volt mindet megfőznöm. A gyümölcsöket ezután szűrőben átcsepegtettem, a levét felfogtam egy tálban. A gyümölcshúst beletettem a kenyérrel kibélelt tálbe, de csak a felét. Mert egy réteget csináltam rá a levágott kenyérhéjakból, hogy ne csak tiszta gyümölcs legyen a közepe. Ez nem szükséges, ha kisebb formában készítjük. Aztán rátettem a gyümölcs másik felét is, csorgattam rá bőven a léből is és befedtem az egészet kenyérszeletekkel. Arra ügyeljünk, hogy az oldalát is, az alját is lyukak nélkül, tökéletesen egymáshoz illeszkedve rakjuk ki kenyérszeletekkel.
Ezután egy folpackot tettem a tetejére, arra pedig egy lapos nagytányérat, majd rá a jó nehéz mozsaramat. Ha nincs mozsár, keressünk valami súlyos dolgot rá, mert így lenyomatolva kell 4-5 órára hűtőbe tenni.
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Hagymás bab
  2010-09-01 23:20:16, szerda
 
  Hagymás bab

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg bab,
1, 2 kg vöröshagyma,
2-3 kápia paprika,
8 evőkanál olívaolaj,
2 csapott evőkanál liszt,
2 teáskanál pirospaprika,
2-3 db babérlevél,
6-7 gerezd fokhagyma,
frissen őrölt bors, só.
Elkészítése
A babot előző este beáztatjuk. Nagyobb szemű bab legyen. Másnap föltesszük főni a babérlevelekkel és a fele fokhagymagerezdekkel. Én pici sót is tettem bele. A hagymát félkarikákra vágjuk és 6 evőkanál olívaolajon sóval megdinszteljük, végül a maradék fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és azt is megfuttatjuk az olajban. Borsozzuk is, és amikor kész, pirospaprikát keverünk hozzá.
Egy cseréptálban rétegezzük a hozzávalókat: egy sor sült hagyma, egy sor bab, liszttel meghintve. Megint hagyma, megint bab, liszt, stb. Míg tart a hozzávalókból. Öntünk rá a bab főzőlevéből az étel tetejéig. Vágjunk rá karikákra kápia paprikát. Nem tudom, mennyire autentikus, de legközelebb én a sorok közé is teszek ebből a finom ízű paprikából karikákat. Vagy szalonnacsíkokat.
Süssük jól össze sütőben

...... ........


Friss kenyérrel, vagy grillezett hús mellé köretként tálaljuk. Valamilyen száraz, tüzes vörösbor szinte kötelező mellé - egyszerűen kívánja az ember hozzá, így kerek az étel.
Én evéskor kis csilikarikákat is vágtam bele. Isteni.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Sárgabarack krémleves hidegen
  2010-09-01 23:07:35, szerda
 
  Sárgabarack krémleves hidegen

Hozzávalók:
fél kg sárgabarack
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 vanília rúd
1 fahéj rúd
1 mokkáskanál szerecsendió
2 dl joghurt
1 evőkanál étkezési keményítő vagy lisz



Elkészítése:
A barackokat öntsd nyakon forró vízzel, és húzd le a héjukat. A magjait távolítsd el. A lábas aljában olvaszd fel a vajat, majd gyorsan szórd rá a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Dobd rá a kopasz sárgabarackokat és keverd át alaposan. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd rakd bele a fahéjat, a szerecsendiót és a vaníliát. Forrald fel, majd pár perc után dolgozd össze egy botmixerrel. A joghurtot keverd el a liszttel vagy a keményítővel, majd öntsd a leveshez. Hagyd egyet rottyanni, majd állítsd a mosogatóba, hideg vízbe a lábast. Ha lehűlt, mehet a hűtőbe, tálald jéghidegen!

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Vörös cékla hatásai és recept
  2010-09-01 23:03:55, szerda
 
  Vörös cékla hatásai
Mondhatnánk, hogy a cékla egészséges, de ez nem fedi a teljes igazságot, hiszen a cékla valójában gyógyszer. Tartalmazza az összes létfontosságú ásványi anyagot, emellett nagyon magas a vitamintartalma. Elsősorban vérképző és méregtelenítő hatásáról ismert: serkenti a máj működését, így segítve a zsír lebontását. Magas vitamintartalmának köszönhetően remek ellenszer a téli betegségekre, a náthára és az influenzára. Védi a gyomrot, a szívet és az ereket, csökkenti a vérnyomást, rendszeres fogyasztása pedig tisztító hatásainak köszönhetően jobb közérzetet biztosít. Egyre több kutatás mutat arra utaló jeleket, hogy a cékla a rák ellen is véd. Különleges, gyümölcsös, édes íze és jellegzetes, élénk színe miatt a céklát a csúcsgasztronómia is kezdi felfedezni. Sós sajtokkal, savanykás gyümölcsökkel, ecettel, sülve vagy főve, kockázva csíkozva vagy reszelve: minden formájában finom.

Cékla leves



Hozzávalók 4 személyre:
•2 közepes méretű céklagumó
•1 liter húsleves
•2 dl joghurt
•só, bors, méz
•citromlé
Elkészítése:
A céklát alufóliába csomagolva, magas hőfokon, kb. másfél óra alatt süsd puhára, majd pucold meg, vágd negyedekre, és tedd turmixgépbe. Önts hozzá annyi húslevest, amennyi ellepi, és turmixold le. Fokozatosan add hozzá a maradék levest, majd kóstolgatva ízesítsd sóval, borssal, mézzel, citromlével

Nyers céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre:

•2 közepes méretű céklagumó
•2 kisebb alma
•1 nagyobb sárgarépa
•só, bors
•citromlé
•ecet
Elkészítése: A céklát nyersen hámozd meg, majd aprítógépben vagy késsel vágd gyufaszálnyi méretűre. Az almával járj el hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy aprítás után csepegtesd le citromlével. A sárgarépát ugyancsak gyufaszálakra aprítsd, majd az egészet forgasd össze, és ízesítsd.

Fetás-diós céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
•2 közepes méretű céklagumó
•15 dkg szilárdabb feta
•3 nagy marék dió
•só, bors
•olívaolaj
Elkészítése: A céklát pucold meg, és vágd negyedekre. Fektesd tepsibe, locsold meg olívaolajjal, fedd le alufóliával, és 200 fokon kb. 1 óra alatt süsd puhára. Hagyd kihűlni, majd a felkockázott fetával, és a durvára tört dióval keverd el, sózd, borsozd ízlés szerint.

Cékla-brownie
Hozzávalók:
•4 közepes cékla
•10 dkg vaj
•20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
•10 dkg cukor
•3 tojás
•10 dkg liszt
•3 evőkanál kakaó
Elkészítése:
A céklát egészben főzd vagy alufóliába burkolva süsd puhára, pucold meg, és aprítógépben vagy turmixgépben pürésítsd. A csokoládét törd apróra, a vajat kockázd fel. Szórd a céklához a csokit és a vajat, és pürésítsd őket tovább együtt. A tojásokat a cukorral verd fehéredésig, majd add hozzá a céklás masszát, és dolgozd össze. Fokozatosan add hozzá a lisztet és a kakaót, majd alaposan kivajazott formába töltve, 180 fokon, 25-30 perc alatt süsd meg
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Gyönyörű béka
  2010-09-01 21:58:49, szerda
 
  Gyönyörű béka

...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Iskola kezdés videókon
  2010-09-01 20:01:25, szerda
 
  Iskola kezdés

Videó link Link

Tanévnító
Videó link Link

Újra itt van Illés egy.
Videó link Link

Szeptember elseje elérkezett végre.
Örömöt csillant az elsősök szemébe.

Még alig pitymallik, ők már talpon vannak,
nehezen várják, hogy útnak induljanak.

Kis táskájuk fénylik,vadonatúj, tiszta.
Benne ábécéskönyv,tolltartó és irka.

Üres lett a fészek.kirepült a madár.
A sok kicsi elsős már iskolába jár
 
 
1 komment , kategória:  Iskola  
Juhász Gyula: ŐSZ
  2010-09-01 19:10:03, szerda
 
  Juhász Gyula:ŐSZ

Opálos színei bágyadt ködében
Leszáll reám a kora alkonyat,
Kései tűzrózsák nyílnak a réten
S az égen a mély csöndesség fogad.
Nagy topolyafák gallya hullong gyéren
És sötétben hallgat a tó
S a kolomp úgy méláz a lomha légben,
Mint altató.

Hűs szele húz át az ősznek a réten,
Fázik a lelkem, érzi a deret,
Keresnék valamit a messzeségben,
Kihunyt fényt, elnémult üzenetet...
Oly hirtelen borult az est fölébem
S az ősz oly gyorsan rám talált,
Úgy állok itt a hervadó vidéken,
Mint a topolyafák.

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Őszirózsák
  2010-09-01 16:19:45, szerda
 
  SZILÁGYI DOMONKOS: ŐSZIRÓZSÁK

Tegnap még szégyenlős növendéklányként
szemérmesen mosolyogtak az alig-hamvas
szilvák, barackok, riadt-kicsi almák,
hajladozó búzatáblák alig sejtették
szőkeségük élet-adó hatalmát,
a napok tüzes-arany csöndjébe
bele-belecsattant egy zápor,
a mezőn lesunyt füllel ázott a jószág,
és látod, kedves:
ma, a kert egyik zugában,
orgonabokrok szoknyája alatt
fölfedeztem néhány lapuló őszirózsát.

Remegtek, mikor tetten értem őket,
hogy szirmaikon cipelik már az őszt,
hisz jóformán még nyár se volt - hát mit akarnak,
de csak hallgattak makacsul,
és benne volt e hallgatásban,
hogy maholnap a faleveleken
dérré kegyetlenedik a harmat,
hogy a sarkon hancúrozó kölykök kezében
labda helyett ott-szomorkodik a szamárfüles irka,
az utcák megtelnek lebarnult emberekkel,
s a siető, álmos arcokat
piros-vidámra csipkedi a reggel;
a sétatéren fiók-festő-gigászok
lesik el a fáktól a pazar színkeverést,
s szerelmes kamaszok verses vallomásra ihletődnek;
lomhán csurognak a méz sugarak
s érett-gyümölcs-illata lesz az anyaföldnek,
és szemed parazsában
föllobban újra a szerelem, a gyöngédség, a jóság.
Szerettem volna neked adni a virágokat.
De aztán csak ez a vers maradt.
Mert mire hozzád érnek:
elhervadnak a remegő őszirózsák.
 
 
1 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Ősz kezdete
  2010-09-01 16:01:31, szerda
 
  Ősz kezdete
Bugyi Anna:

Nézem a fák hajladozását
Érzem a lombok cirógatását
Nézem a hulló levél szőnyegét
Érzem már az ősz kezdetét.

Nézem, ahogy közeledsz felém
Érzem a lépteidnek a neszét
Nézem a szemednek ragyogását
Érzem a szívednek dobogását.

Nézem az ég gyönyörű kékjét
Érzem a nap gyenge melegét
Nézem a mosolyt az ajkadon
Érzem, hogy átölel a karod.
 
 
1 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1083
  • e Hét: 36069
  • e Hónap: 69223
  • e Év: 302970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.