Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Halál a strandon:
  2018-08-14 18:43:53, kedd
 
  ...... .............


A parton felforrósodott testtel vízbe ugrani pillanatnyi döntés. Szervezetünk ugyanilyen gyorsan kap sokkot a hideg víztől, az ember elveszti cselekvőképességét, és ott vége is mindennek. A jelenséget leginkább hirtelen halált okozó szív ritmuszavarnak nevezhetjük.
Mindegy milyen évet írunk, nyáridőn, strandszezonban egyre-másra érkeznek a hírek: egy ember vízbe ugrott, elmerült és azóta keresik. Értelmetlen, feldolgozhatatlan halál, főként akkor, ha úszni tudó, makkegészséges fiatalokról van szó, ráadásul naponta elhangzik a figyelmeztetés, miszerint felhevült testtel senki ne vesse magát a vízbe. Mert ,,megáll a szíve" - tudjuk ezt jól laikusként is, annyiszor hallottuk. Mégis, mi történik ilyenkor ott a víz alatt abban a néhány másodpercben? Hogyan kerülhetjük el, és kinek kell fokozottan ügyelnie?
- Dr. Vaskó Péter kardiológust, belgyógyászt, a Kardio Központ orvosát kérdeztük.
A vagus-hatás
Mindenekelőtt azt kell tudni, hogy belső szerveink szabályozását két egymással ellentétes hatást kiváltó terület, a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer végzi. Utóbbi többek között lassítja a szív működését, a vérnyomást, mélyebb lélegzetvételt idéz elő, míg előbbi ezeket serkenti, gyorsítja.
Amikor testünk hideg vízzel érintkezik, a paraszimpatikus idegrendszer az úgynevezett vagus-hatással reagál: hirtelen és erőteljesen lecsökkenti a szív frekvenciáját és mély belégzést okoz
- magyarázza Vaskó doktor.
Mindenkit loccsantottak már nyakon nagy melegben hűvös vízzel, vagy legalább guggolt bele a medencébe, tehát ismerős, amikor az izmok összerándulnak, ,,hááááá..."-hörgéssel hosszan és mélyen áramlik a tüdőbe a levegő. Ez a vagus-hatás, csak ez után következik kinek - kinek vérmérséklete szerint a sikoltás vagy szitkozódás. Cselekvésképtelen a víz alatt.
Amikor valaki napon felforrósodott testtel átmenet nélkül ugrik vízbe, a vagus-hatás oly hirtelen és erős, hogy szervezete sokkot kap. A szívműködés a másodperc tört része alatt drasztikus mértékben lelassul, ebből nagyon gyorsan végzetes szívritmuszavar alakulhat ki, ami vagy azonnali eszméletvesztéssel, vagy bénulással jár, de mindkét esetben cselekvésképtelenné teszi az illetőt a víz alatt. Annyira gyorsan, hogy esélye nincs bármilyen módon még egyszer a felszínre emelkedni.
A reakció természetesen nem mindig ennyire végletes, nyilvánvalóan nem hal meg mindenki, aki forró testtel hideg vízbe ugrik, sőt. De magas a kockázat, és amikor egészséges, fiatal embert veszítünk el ily módon, az esetek túlnyomó többségében fent említett szívritmuszavar következményei vezetnek a halálhoz.
Kiérlelt terminus technikusa nincs a jelenségnek, kívülállóként hirtelen szívhalálnak neveznénk, de ez szakmailag nem helyes, a fogalom mást takar. A kardiológus szerint talán így lehetne a legpontosabban megfogalmazni: hirtelen szívritmuszavar okozta halál.
Minimális odafigyelés
Tragikus és szomorú, hogy évről évre még mindig többen életüket vesztik emiatt, mikor nagyon pici elővigyázatossággal megelőzhető lenne. Vaskó Péter szavai mindenkinek ismerősen csengenek, tessék megfogadni a tanácsokat.
Vízbe merülés előtt vizezzük be a testünket, főleg az arcot: utóbbi segít legtöbbet a vagus-hatás tompításában. Vizezzük, hűtsük a szívtájékot, a főbb ereket a nyak nedvesítésével, a karok vízbe lógatásával.
Általánosságban is mindig fokozatosan ereszkedjünk medencék, folyók, tavak, tengerek vizébe.
Hiába 25-26 fokosak, akkor is túl hidegek a túlhevült szervezetnek. Idősebb, illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek számára különösen fontos az elővigyázatosság: ugyanez a jelenség számukra még veszélyesebb.
Szaunából a jeges folyóba
A végére hagytuk talán leglaikusabb, de annál érdekesebb kérdésünket: ha a magyar kánikulában végzetes lehet még a ,,langymeleg" Balatonba is beugrani, miként élhetik túl északi népek fiai, akik a 90 fokos szaunából egyenesen a jeges vízbe vetik magukat?
Nyilvánvalóan velük is történhet baj, de érdekes módon őket épp a ,,túlfűtöttség" védi. A testük annyira meleg, ráadásul nedves is, hogy a legfeljebb négy fokos víznek is idő lehűteni. Ez pedig elég ahhoz, hogy a jelenség ne alakuljon ki életveszélyt okozó drasztikus hirtelenséggel.
Kiemelt képünk illusztráció: Fürdőzők a balatonmáriafürdői strandon 2015. júliusában (Fotó: Varga György / MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Összeomlott egy autópályahíd Genovában
  2018-08-14 18:32:46, kedd
 
  Kedden 12 óra körül összeomlott a négysávos A10-es autópálya Genovánál lévő hídja - írja az AFP hírügynökség jelentése alapján a Welt. Több autó is a mélybe zuhant,
A mentésben résztvevő tűzoltók közlése szerint legalább 35 ember meghalt.
30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe.
Eddig két embert sikerült élve kiszabadítani a romok közül, őket helikopterrel vitték kórházba.
Az A10-es autópálya Morandi nevű hídjának 80 méter hosszú szakasza zuhant 50 méteres mélységbe felhőszakadáskor. A híd egy folyót és ipari területet ível át. A tűzoltóság szerint több tucat autó lehet a törmelék alatt, szükséges lehet a katasztrófaelhárítás kiterjesztése, mert gázcsövek is megsérülhettek.
hatóságok szerkezeti problémákra gyanakodnak, a baleset egy hatalmas viharban történt.
Ennyire fontos híddal Európában évtizedek óta nem történt ilyen súlyos tragédia. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen forgalmas hidat úgy építsenek meg, hogy ilyen omlás történhet. A híd középső szakasza szakadt le - mondta kedd délután Edoardo Rixi olasz közlekedésügyi miniszter a tragédia helyszínén.
Nincs magyar érintett
A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, a jelenlegi információk alapján nincs magyar érintettje a genovai hídomlásnak. Hozzátették, a milánói magyar főkonzulátus folyamatos kapcsolatban áll az illetékes olasz hatóságokkal és kórházakkal.
A főkonzulátus ügyeleti telefonvonalára magyar állampolgártól segélyhívás nem érkezett.
- Szemtanú: láttam a hidat, ahogy összeomlik előttem
Az olasz napilap, az Il Giornale internetes verziója egy genovai szemtanút idéz. A férfi az autójában ült, amikor látta összeomlani a hidat. Davide Ricci így számolt be a tragédiáról: ,,drámai volt - először a központi pillér tört össze, aztán a többi is leomlott." A bolzanetói férfi Nervi felé tartott autójában, amikor látta a híd leomlását. A polceverai töltés (rakpart) mentén haladt, méghozzá dél felé, amikor leomlott a híd. A törmelékek húsz méterre a kocsimtól értek földet - mondta. Az egészre alig emlékezett a sofőr, aki szerint mindez olyan volt, mint egy villámcsapás érte volna. Mindezek után a többi autóssal együtt megállt, illetve megrekedt a törmelékek között. A rendőrök és a hatóságok ezután az utakat megtisztították a törmeléktől, hogy a mentők a tragédia helyszínére siethessenek.
A hatvanas évek óta állt a híd
A Morandi-hidat az olasz köztársasági elnök, Giuseppe Saragat avatta fel 1967. szeptember 4-én, egyes források szerint 1963 és 1967, mások szerint több idő, azaz hat év alatt építettek fel. A híd Genova két negyedét, Sampierdarenát és Corniglianót kötötte össze a Genovából Savonába vezető A10-es autópályán. A létesítmény a tervezője nevét viselte, akit Riccardo Morandinak hívtak. A hídnak az a része omlott le, amely Sampierdarena ipari negyedét, illetve a Polcevera folyócskát ívelte át. Az átkelőhely 1182 méter hosszú és 45 méter magas volt. A betonpillérei 90 méter magasak voltak. Az Il Giornale című olasz lap felveti, hogy a talaj megsüllyedése okozhatta a tragédiát, de természetesen ezt a későbbi vizsgálatoknak kell megerősíteniük.[/bg
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Ima Szent István királyhoz
  2018-08-14 10:13:42, kedd
 
  Imádkozzunk közösen Szent István királyhoz hazánkért, aki ma éppen 980 éve, 1038. augusztus 15-én lépett át az örökkévalóságba.
Nemzetünk apostola és hatalmas pártfogója, szeretett királyunk, Szent István király!
Te őseinket a hit világosságára hoztad, megtért népednek templomokat és iskolákat emeltél, szegényeit, árváit és özvegyeit szerető atyaként tápláltad és így műveltté, boldoggá iparkodtál tenni nemzetedet.
A te tömérdek fáradozásod, kiállott küzdelmeid és mindezekkel szerzett nagy érdemeid miatt gyermeki és most is alattvalói bizalommal fordulunk hozzád, ó, apostoli szent királyunk.
Kérünk, ne vond meg hathatós pártfogásodat a te magyar népedtől, melyet annyi munkával megtérítettél.
Kérj számára buzgó apostolokat; eszközöld ki a hit egységét, az erkölcsös életet, hogy üdvösséges törvényeid és az igaz atyai szívedből fakadt intelmeid szerint, a szeretetben egyesülve az egy igaz hitben állhatatosan megmaradjunk, szent életed nyomdokait kövessük és így egykor veled együtt az örök boldogságban Urunkat, Istenünket vég nélkül áldjuk és dicsérjük. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Dobó imája Szent István királyhoz
  2018-08-14 10:03:29, kedd
 
  Istenem! Te látod a mi kis romladozó várunkat s benne ezt a maroknyi, elszánt népet... A te nagy mindenségedben kicsi semmiség ez a földi világ. Ó, de minekünk ez a mindenségünk! Ha kell a mi életünk, vedd el uram, tőlünk! Hulljunk el, mint a fűszál a kaszás vágása alatt! Csak ez az ország maradjon meg... ez a kis Magyarország...
Mária, Jézus anyja. Magyarország védő asszonya! A te képedet hordozzuk a zászlóinkon! A te nevedet milliók ajka énekli magyarul! Könyörögj érettünk!
Szent István király! Nézz alá az égből! Nézd pusztuló országodat, veszendő nemzetedet! Nézd Egert, ahol még állnak a te templomod falai, és ahol még a te nyelveden, a te vallásodon dicséri a nép a Mindenhatót. Mozdulj meg mennyei sátorodban, Szent István király; ó, borulj az Isten lába elé! Isten, Isten! Legyen a szíved a miénk!
Négyszázötven éve, 1552. október 18-án az egri vár védői Dobó István vezetésével, 38 napi harc után visszaverték az ostromló török hadat. Az idézett részlet Dobó várkapitány imája, Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből.
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Szent István király imája a Magyarok Nagyasszonyához
  2018-08-14 09:56:28, kedd
 
  Szent István minden életének végét közeledni érzi,
Hő tanácsosait maga köré gyűjti.
Miden együtt voltak karok, papok és remeték,
István Szűz Mária oltárához lépett.

Reá helyezé a királyi koronát,
A kormánypálcát és az ország almáját.
Ő maga az oltár elé letérdepelt,
És a Szűz Anyához e képen esdekelt.

Dicső Védasszonyunk Hazánk Nagy Asszonya
Szálljon fel Te Hozzád hő szolgád imája.
Hallgasd meg legszentebb végső akaratom,
Amelyet Neked örökre felajánlom.

Én Te Reád Bízom a szép Magyar Hazánkat,
A nemzetet vele együtt koronámat.
Legyen ez mindenkor a Te örökséged,
Oltalmazd, Bízd, vezéreld e népet.

Maradj Nemzetem s Hazám Védasszonya,
Melynek Szent képednél tündöklik zászlaja.
Tekintsd ó Szűz anyám, mint örökségedet,
A Magyar koronát és a Magyar népet.

Legyen a Tied a Magyarok Hazája,
Általad szálljon rá az Isten áldása.
István a Nemzetet és a Szent Koronát,
A Szent Szűz Anyának e-képpen adá át.

Testvéreim, Barátim, Keresztes vitézek,
Szent a hely ahová most velem léptek.
Lábáról oldja le mindenki saruját,
És így keressük fel Megváltónk Szent Sírját.

Kétséggel tevé ezt az egész hadsereg,
Szent körmenetben mezítláb menének.
Lélekben szálljunk el mi is a Szent Földre,
Oda ahol ringat Szent Hitünk bölcsője.

Kérjük Jézust, Aki azt értünk szenvedte,
Hogy adjon irgalmat, adjon szent kegyelmet.
Ámen

...... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Szent István király imája
  2018-08-14 09:41:22, kedd
 
  ...... ........... ........... ........... .....


A mélységből kiáltok Hozzád, hallgass meg Uram!
Taníts meg, hogy kell könnyezni a meg nem érdemelt örömben, s hogyan kell örülni a megérdemelt könnyben.
Adj erőt, hogy kevélységem csillogását elhomályosítsam, s az alázatosság színtelenségét okosan csillogtassam.
Taníts meg, hogyan kell a gyengékhez lehajolni, s hogyan kell féktelen erővel egyenesen állni.
Adj erőt, hogy fölényesen legyőzzem a testet, s alázatosan megadjam magam a léleknek.
Taníts szelíd szóra, ha bántások érnek, s hideg mosolyra, ha jogtalan dicsérnek.
Adj erőt napközben, hogy el ne fáradjak, s fáradtságot este, hogy rögtön elaludjak.
Taníts meg lendülni, ha Reád találtam, s hirtelen megállni, ha utat hibáztam.
Ne add meg mindig, amit nagyon kérek. Taníts bátor lenni, mikor nagyon félek.
Engedd a világot megvetve szeretni, csak magadat ne hagyd soha elfeledni.
Ez a kívánságom, ez maradjon végleg, de ha másként szólnék, nagyon szépen kérlek, ne neheztelj reám, ne fordítsd el orcád, hiszen a mélységből kiáltok fel Hozzád.

- Szent István imája (Szarvaskő) Biró Máté Bence videó Link

- Istenem hallgass meg! videó Link

- A király imája - rövidfilm (2017) Videó Link
526. nyara, Buda vára. A magyar uralkodó, II. Lajos király kétségbeesetten fordul imájával Istenhez, hogy a törökök ellen vívott mohácsi csatában megsegítse őt.
Vágásgyakorlat a "Lajos király: Az ország bukása" című filmünk felvételeinek felhasználásával
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 419 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4696
  • e Hét: 27756
  • e Hónap: 60910
  • e Év: 294657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.