Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
szezámmagos csirkefalatok
  2008-11-17 23:56:18, hétfő
 
 


Hozzávalók

- 30 dkg csirkemell,
- 1 tojásfehérje,
- csipetnyi só,
- 1 teáskanál liszt,
- 1 póréhagyma,
- 1 db kisebb uborka,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- 1 evőkanál száraz vörösbor,
- 1 teáskanál ecet,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál szezámmag.

Elkészítés

A lebőrözött és kicsontozott csirkemellet vágjuk kockákra. A tojásfehérjét verjük fel a liszttel és a csipetnyi sóval, majd forgassuk bele a csirkehúst. A póréhagymát tisztítsuk meg, szeleteljük vékony karikákra. Az uborkát hámozzuk meg, vágjuk el hosszában, szedjük ki a magját, és karikázzuk félhold alakúra.

Forrósítsuk fel az olajat, dobjuk hozzá a húsdarabokat. Addig kevergessük magas lángon, míg kifehéredik a hús. Ezután szórjuk rá a hagymát, és locsoljuk meg a szójaszósszal. Három percig süssük. Öntsük fel a felszeletelt uborkát ecettel, száraz vörösborral, szórjuk a sült csirkéhez. Néhány percig süssük együtt állandóan kevergetve. Tetejét hintsük meg szezámmaggal. frissen, forrón, főtt rizzsel tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sertéssült édes-savanyú mártás
  2008-11-17 23:55:20, hétfő
 
 


Hozzávalók

- 40 dkg sovány sertéslapocka,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 zöld húsú paprika,
- 1 piros húsú paprika.
A mártáshoz:
- 1 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- 1 evőkanál száraz vörösbor,
- 2 evőkanál almaecet,
- 2 evőkanál paradicsompüré,
- 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítés

A húst először vékonyan szeleteljük, majd vágjuk csíkokra. Magozzuk ki a paprikát, csíkokra szeleteljük. A mártáshoz valókat keverjük ki egy csészében. A fokhagymát zúzva adjuk hozzá.

Forró olajon pirítsuk fehéredésig a csíkokra vágott húst kb. négy percig. Öntsük rá a kike¬vert mártást, keverjük jól össze, majd szórjuk hozzá a paprikát is. Süssük tovább pár percig, a paprika enyhén ropogós legyen. Forrón kínáljuk főtt rizzsel.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
betyár csirke
  2008-11-17 23:50:23, hétfő
 
 


Hozzávalók

- 1 db sütni való csirke,
- 2 db hagyma,
- 4 db újhagyma,
- 1 db pó¬réhagyma,
- 1 db piros húsú paprika,
- 1 db sárga húsú paprika,
- 3 evőkanál olaj,
- 1 pohár fehérbor,
- 2 dl zöldség lé,
- ½ kg,
- narancslé, só, bors.


Elkészítés

A megtisztított csirkét locsoljuk meg narancslével, sózzuk, borsozzuk, és pihentessük fél órát. Közben a megtisztított hagymát negyedeljük, a póréhagymát és az újhagymát karikázzuk fel, a paprikát pedig vágjuk csíkokra. Olajozott tűzálló edénybe tegyük a csirkét, pirítsuk át, majd szórjuk köré a szeletelt zöldséget és a szétszedett brokkolit. Locsoljuk meg a maradék olajjal, pohárnyi fehérborral és leveskockából feloldott zöldség lével.

Süssük, pároljuk addig, amíg a csirke húsa puha nem lesz. Tálra szedve, szeletelve kínáljuk a leszűrt, pirított zöldségekkel.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
hétfő
  2008-11-17 19:19:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
mai pasi
  2008-11-17 19:02:18, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai csaj
  2008-11-17 18:58:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mézeskalás
  2008-11-17 12:58:46, hétfő
 
  Karácsonyi mézeskalács

Hozzávalók:

90 dkg liszt
2 evőkanál szódabikarbóna
25 dkg margarin
35-45 dkg méz
25 dkg cukor
2 db tojássárgája
fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér (én mindezt leegyszerűsítve mézeskalács fűszerkeveréket használok)

Díszíteni mi nem cukormázzal, hanem magvakkal szoktuk a mézeskalácsot, még a sütőbe kerülés előtt. Kiváló ehhez a felezett dióbél, a mandula, a mogyoró vagy éppen a fenyőmag.

Elkészítés:

Egy nagyobb edénybe beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket vagy fűszerkeveréket, és végül a margarint. Egy lábosba öntjük a mézet és a cukrot, majd folyamatos kavarás mellett felforraljuk (ne féljünk, nem ragad le!) Ha felforrt, ráöntjük a lisztes margarinos keverékre. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját. Ha a méz kicsit kihűl, összedolgozzuk a tésztát, majd lisztezett deszkán még egyszer jól átgyúrjuk. Kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle. Ez után díszíthetjük a magokkal. Tetejüket megkenjük tojássárgájával, és sütőpapíros tepsibe téve megsütjük. Vigyázzunk, mert könnyen megég.
Kiszedve sima felületre tegyük hűlni, hogy a figurák ne deformálódjanak el. Ha kihűl, a mézeskalács megkeményedik, pakoljuk egy jól záródó dobozba.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
diós süti
  2008-11-17 12:56:59, hétfő
 
 


Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg Rama margarin
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál só
8 tojássárgája

A töltelékhez:

8 tojásfehérje
30 dkg darált dió
30 dkg porcukor

Szóráshoz:

vaníliás porcukor

Sütőlap kenéséhez:

Rama margarin

Elkészítése:

A sütést megelőző napon összeállítjuk a tésztát. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a puha margarint elmorzsoljuk benne. A tojások sárgáját hozzáadjuk, összegyúrjuk. Ezután a tésztából 64 egyenlő kis golyót formálunk. Ez úgy a legkönnyebb, ha addig felezgetjük a tésztát, míg 16 egyenlő részre sikerül osztani. Ezeket azután négybe vágjuk, meggömbölygetjük, és lefedve másnapig a hűtőbe tesszük. A töltelékhez a tojások fehérjéből kemény habot verünk, a végefelé belekeverjük a porcukrot és a darált diót is. A tésztagolyócskákat egyenként réteslap vékonyságúra, téglalap alakúra (kb. 8x5 cm-esre) kinyújtjuk. Egy csíkban a felénk eső oldalára kb. 1 púpozott kiskanálnyi tölteléket teszünk. A tészta két oldalát kb. 1 cm szélességben a töltelékre visszahajtjuk, majd a tésztát alulról feltekerjük, azaz a töltelékre hajtjuk. Margarinnal vékonyan megkent sütőlapra rakjuk úgy, hogy az az oldaluk kerüljön alulra, ahol a hajtogatás van. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 175 °C), 17-18 perc alatt szép sárgásra sütjük. Még melegen vaníliás porcukorral gazdagon megszórjuk.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Isteni túrós süti
  2008-11-17 12:52:56, hétfő
 
 



Hozzávalók:

1kg túró,
15 dkg lágy margarin,
5 evőkanál búzadara,
2 evőkanál liszt,
10 evőkanál cukor ,
4 egész tojás,
csipet só ,
reszelt citromhéj,
1-2 cs. vaníliás cukor,
1 mokkáskanál szódabikarbóna(vagy fél cs. sütőpor)

A tetejére:
1 pohár tejföl,
1evőkanál liszt,
1 tojás

Elkészítés:
A hozzávalókat szép sorjában összekeverjük, közepes méretű zsírozott lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére valókat is kikeverjük, és evőkanállal rácsurgatjuk, majd elsimítjuk a tetején . Forró sütőben közepes lánggal szép pirosra sütjük (legalább 40perc).
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mandulakrémes palacsinta
  2008-11-17 12:51:31, hétfő
 
  Hozzávalók:

A mandulakrémhez:

1 l tej,
10 dkg darált, pirított mandula,
18 dkg cukor,
3 dkg kukoricakeményítő,
4 tojás sárgája,
1 kávéskanál vaníliaaroma,
1/2 kávéskanál mandulaaroma,
2 evőkanál rum.

A palacsintához:

1 evőkanál szárított élesztő,
1 kávéskanál cukor,
5 evőkanál langyos víz,
25 dkg liszt,
csipetnyi só,
csipetnyi őrölt fahéj,
1 tojás,
3 dl tej.

Sütéshez és tálaláshoz:

olaj a sütéshez,
6 banán,
10 dkg pirított, hámozott mandula,
vékony narancshéj ízlés szerint.

Elkészítés:

A mandulakrémhez egy lábasban keverjük a tejbe a mandulát meg a cukor felét, és takarékon forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni 30 percig. Szűrjük át, és nyomkodjuk kanállal a mandulát, hogy minél több íz anyagot engedjen ki magából. Melegítsük fel ismét a tejet. Kis tálban keverjük össze a keményítőt a maradék cukorral meg a tojássárgákkal, és apránként adjuk hozzá a tejet. Töltsük vissza a keveréket a lábasba, és kevergetve, takarékon főzzük, míg besűrűsödve 1-2 percig forr. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a kétféle aromát és a rumot. Hagyjuk hűlni, majd takarjuk le, és legfeljebb 8 órát pihentessük.

A palacsintához kis tálban keverjük össze az élesztőt, a cukrot meg a langyos vizet. Tegyük meleg helyre, míg felhabzik. Szitáljuk közepes tálba a lisztet a sóval meg a fahéjjal. Nyomjunk mélyedést a közepébe,é s töltsük bele a felfutott élesztőt. Kis tálban keverjük össze a tojást a tejjel, majd apránként adjuk az élesztős liszthez, míg sima tésztát kapunk. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük 1 órát.

Kenjük ki olajjal a palacsintasütőt, forrósítsuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot. Öntsünk a sütőbe púpos evőkanálnyi masszát, és addig süssük, míg a teteje buborékos lesz. Fordítsuk meg, és süssük aranybarnára. Rakjuk tepsire, de ne halmozzuk őket egymásra. Takarékra állított sütőben tartsuk melegen.
Szeleteljük fel a banánt, és forgassuk a mandulakrémbe. Kanalazzuk a meleg palacsintákra, szórjuk rá a pirított mandulát és ízlés szerint a narancshéjat. Azonnal tálalhatjuk.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2008.10 2008. November 2008.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 148 db bejegyzés
e év: 1248 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2208
  • e Hét: 6436
  • e Hónap: 10840
  • e Év: 42569
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.