Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
A kishamis vitorlás
  2011-06-24 20:48:13, péntek
 
  A kishamis vitorlás

...... .....


A Balaton büszkesége: a Kishamis.
A Balaton klasszikus hajóinak bemutatását mivel is lehetne folytatni, mint a tó és talán Európa legidősebb belvízi vitorlásával, a Kishamissal. Az idén 109 esztendős vitorlás védett műszaki emlék. Büszkén képviseli az 1890-as évek balatoni hajóépítő tradícióit, mivel a mai napig aktívan versenyez. Ismerjük hát meg e különleges vitorlás történetét.
A Széchenyi-család neve sokszorosan kötődik a Balaton illetve a balatoni hajózás ügyéhez. Aligha meglepetés, ha ez a Kishamis történetében sincs másképp. 1881-ben alakult meg a Balatonfüredi Hajógyár, Angliából hozott mesterek segítségével. A Richard Young vezette üzem számos nagy jacht építésén dolgozott. Úgy hozta a sors ugyanis, hogy a millennium évében Magyarországra készült Erzsébet királyné. A lokálpatrióta mágnás családok a Balaton pezsgő hajós- és klubéletével kívánták elkápráztatni a magasrangú vendéget. A lelkesedés a továbbiakban közel 15 nagyhajó építését eredményezte. Mint tudjuk, Sissi végül is nem jött el, de a jó szándékkal épült hajók és a Stefánia Yacht Egyletbe tömörült hajósok maradtak.
A skót származású Emil Ratsey tervei alapján, a Széchenyi-család jóvoltából épült meg a Kishamis nevű, gaff-kutter vitorlázatú hajó 1896-ban. Egy kedves legenda szerint a megépüléskor családi emlékeztetőként rögzítették, ,,a hajó neve mindörökre maradjon Kishamis, színeiben a kék legyen a domináns".
A hajó honi kikötője Földvár lett, de a téli kisólyázását és karbantartását mindig Füreden végezték. A Stefánia Yacht Egylet színeiben versenyzett. Mindjárt megnyerte a millennium tiszteletére kiírt regattát. Széchenyi Pál kormányzásával 1924-ig három versenyen diadalmaskodott.
Az utolsó hitelt érdemlő feljegyzés szerint a Négy tó nemzetközi versenysorozatban, melyet a Chiemsee , az Attersee, a Ammersee és a Balaton vizein vívtak 1936-ban, az élen végzett a hajó. Legnagyobb eredménye a hajónak az 1992-es abszolút első helyezés a Fehér Szalagon, illetve több abszolút 2. és 3. helyezés a Kékszalagon. (Zárójelben jegyzem meg, hogy idén, 109 évesen még mindig az abszolút 60. helyen tudott végezni!) A Balaton vizét szelő mai modern hajókkal leginkább középszélben és a bőszeles menetekben képes felvenni a versenyt a Kishamis.
A Széchenyi-család közel fél évszázadon át gondozta a hajót szeretettel. Tolnai Laci bácsi, a Füredi Hajógyár nagy Öregjének anekdotája szerint egy ízben Széchenyi Ödön egy nagy viharban alaposan összetörte a hajót, melyet a javítás után ideiglenesen a ,,Csakazértis" névre kereszteltek..
Közvetlenül a háború előtt került a hajó egy textilgyáros tulajdonába, akit csak az ,,Őrült textiles" néven ismertek Balaton szerte. Nagy lelkesedéssel hajózott ugyanis ki minden időjárási körülmények között. A II. világháború alatt a front elérkezett a Balaton medencéjéhez is. Az északi parton a németek, a délin a szovjet csapatok ásták be magukat. A németek felégettek minden átkelésre alkalmas vízi járművet. A becstelen feladat érdemtelenül a Füredi Hajógyár hajóácsaira várt. A Széchenyiekkel sokat vitorláztak a hajógyár emberei, a család iránt még mindig lojális hajóépítők a Kishamist kivitték Tihany alá és az elégetés helyett elsüllyesztették. Legtöbb társa viszont a tűz martaléka lett. Ez a tet mentette meg a hajót az utókor számára.
A háború befejezése után a hajót kiemelték és kijavították. Tulajdonosa azonban 1945-ben külföldre távozott, így a Kishamis sok társával együtt az Elhagyott Nemzeti Javak nyilvántartásába került. A hajó a háború után ismét vízre került és a hajógyáriak vitorláztak is vele. Érdekesség, hogy a sok huzavona után vízre bocsátott vitorlásra találóan ismét az egykori Csakazértis név került.
Az újjászületés nem sokáig tartott. A hajóra a Kronstadt név került és a hivatal félretette. A hajógyár hangárjában elfekvő hajóra felfigyelt Szilvássy Zoltán, fiatal vízügyi mérnök (aki a jelenleg is a hajón szolgálatot teljesítő állandó mancsaft, Szilvássy Péter édesapja). Referált a Vízügy akkori vezetésének, hogy a Széchenyi-örökség részét képező hajó sorsáról és a Kishamis Kronstadt néven, 1953-ban a Vízügy tulajdonába került, mint kutató hajó.
A hajó ekkor már latin vitorlázatot viselt, orrsudarától megfosztva, amit csak 1960-ban kapott vissza. A három néven nyilvántartott hajó visszakeresztelése az eredeti Kishamis névre 1956-ban történt. 1960-ban védett műszaki emlékké nyilvánították és a Közlekedési Múzeum felügyelete alá került. Ezzel a Kishamis ,,révbe ért", visszatérhetett a balatoni vitorlás életbe!
A hajót ezek után több kapitány is vezette. 1954-62-ig Györke Olivér, 1962-től dr. Pásztó Péter. 1968-ban Hrehuss György és Vass Boldizsár felváltva versenyeztek, majd Hrehuss György a felújított Orionra került és Vass Boldizsár egyedül öregbítette a hajó hírnevét egészen 1978-ig.
1978-tól a dr. Pásztó-Hrehuss páros vezette a hajót. 1996-tól pedig Hrehuss György és fia, Hrehuss Pál viseli gondját a Kishamisnak.
A hajó eredetileg keményfa bordázatra épített tikfa palánkozással készült. A gyönyörű fahajó 1968 táján már nagyon elkezdett öregedni. 1972-76 között teljes átépítésen esett át a siófoki Mahartban. A teljes palánkozat vörösfenyő lett és vas bordázattal erősített tölgy bordázatot építettek be. A tőkesúly és a kormányveret kivételével szinte kicserélték a hajót, de a hajótestnek mind a víz alatti, mind a víz feletti formája teljesen megegyezik az eredetivel. Sajnos, a hajótest szerkezetét 1980 és 85 között megtámadta a tűzgomba, ami ellen sehogy nem sikerült védekezni. A szerkezet annyira elgyengült, hogy a hajót 1986-ban a Füredi Hajógyárban teljes egészében le kellett műanyagozni.. A fa szerkezetet azóta kizárólag lenolajjal eresztik be. Az epoxi technológiával megóvott hajótest azóta jó egészségnek örvend.
A hajó fő paraméterei:
Tömeg: 9,5 t
Hossz: 12,65 m
Szélesség: 2,88 m
Merülés: 1,85 m
Árbochossz: 16,7 m
Alapvitorlázat: 128 m2
Spinakker: 169 m2
A Kishamis jövőre lesz 110 esztendős. Reméljük e szép évfordulót méltó módon fogjuk majd ünnepelni minden hazai vitorlázó közös kincsével.
Jó szelet kívánunk a Balaton legidősebb hajójának és Kapitányainak!
.....



További weboldalak a hajóról
Link
Balaton nevezetes vitorlásai
"Minden hajó Anyja"
Link
Videó link
Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Házi úszómedence
  2011-06-24 20:32:39, péntek
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Balatonfüred
  2011-06-24 20:07:29, péntek
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Marika városának képei
  2011-06-24 19:44:48, péntek
 
  képek a városomról, Ősz Dánielné, Marika

........



...... ........... .......



Marika ide járt gimibe.
.........

 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
A vak leány
  2011-06-24 19:38:33, péntek
 
  A vak leány

.........


Volt egyszer egy vak leány, aki gyűlölte magát amiatt, hogy vak volt. Mindenkit
gyűlölt, kivéve a kedvesét. A fiú mindig vele volt. Mondta egyszer a
barátjának:
- Ha láthatnám a világot, hozzád mennék feleségül.
Egy napon valaki ajándékozott neki egy szempárt. Amikor levették szeméről a
kötést, láthatta az egész világot, beleértve a barátját is.
A fiú megkérdezte:
- Most, hogy látod a világot, hozzám jössz feleségül?
A leány a fiúra nézett, és látta, hogy vak. A lehunyt szemhéjak látványa szinte sokkolta. Erre nem számított. Az a gondolat, hogy az élete hátralévő részében ezt kell nézze, arra a döntésre vezette, hogy visszautasítsa a fiút.
A fiú csendesen könnyezett, majd pár nap múlva írt néhány sort:
,,Vigyázz jól a szemeidre, mert mielőtt a tied lettek, előtte az enyémek
voltak."
Valahogy így működik az emberi agy, amikor megváltozik a helyzetünk. Csak kevesen emlékeznek arra, milyen volt az életük azelőtt és ki az, aki mindig mellettük volt a nehéz időkben.
Videó link
Link


Az élet ajándék.
Ma, mielőtt kimondasz egy bántó szót, gondolj azokra, akik nem tudnak beszélni.
Mielőtt panaszkodsz az ételed íze miatt, gondolj azokra, akiknek nincs mit enni.
Mielőtt panaszkodsz a férjedre vagy a feleségedre, gondolj azokra, akik Istenhez fohászkodnak, hogy legyen társuk.
Ma, mielőtt panaszkodsz az életre, gondolj azokra, akik túl hamar mentek el a másvilágra.
Mielőtt siránkoznál amiatt, hogy túl nagy távolságon kell vezetned, gondolj azokra, akik ugyanezt a távolságot gyalog kell megtegyék.
És amikor fáradt vagy és panaszkodsz a munkádra, gondolj azokra a munkanélküliekre, akik szívesen végeznék a Te munkádat.
És amikor gyötrő gondolatok rosszkedvűvé tesznek, mosolyogj egyet és gondolj arra, hogy élsz és csodálatos, ami körülvesz

/Szerző ismeretlen/

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Balatonfüred, Vitorlás VB
  2011-06-24 17:39:06, péntek
 
  F18 Vitorlás VB 2011.07.01 - 07.09

...... ..............





 
 
1 komment , kategória:  vízi sport  
Dred: Bolond nyár
  2011-06-24 13:35:04, péntek
 
  Dred: Bolond nyár
Szöveg: Valla Attila


Videó link: Link
A szerelem csupa csoda,
az minimum buta,
aki ezt nem így tudta.
Fekszem egy padon, a napon,
úgy van, mint álmomban:
csak magamat kell adnom.

Jöjj velem, ma szerelem vár,
ha balatonparti a nyár -
az nagyon nyár.
Jöjj velem, és csoda is vár:
egy huszadik századi sztár -
a vízen is jár.

Szép bolond nyár,
új szerelem vár,
szabad a szívem még -
legyen a tiéd.
Vad bolond nyár,
új szerelem vár,
ezeregy titok véd,
de pont ez a szép. (2-szer)

Ha buli kell, akad ezer,
légy baromi lezser:
mindegy, hogy ki voltál, s ki leszel.
Bömböl a zene,
mindent bele,
nem gond, ha három napig tart ez a szép este.

Légy velem - csak ez a szabály -,
ma szuper a show - le ne állj:
most velem szállj.
Mondj igent, az sohase fáj,
a szívemig nincs akadály -
szeretni muszáj.

Szép bolond nyár,
új szerelem vár,
szabad a szívem még,
legyen a tiéd.
Vad bolond nyár,
új szerelem vár,
ezeregy titok véd,
de pont ez a szép.

Ez egy bolond nyár,
új szerelem vár,
szabad a szívem még -
legyen a tiéd.
Vad bolond nyár,
új szerelem vár,
ezeregy titok véd,
de pont ez a szép.

 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Te mindíg olyan kiegyensúlyozo
  2011-06-24 11:56:22, péntek
 
  Szia drága Marokám!
Olyan fáradt vagyok ettől a melegtől,folyton csak aludnék.Te hogy bírod ezt a nagy meleget?Én is örültem a konferencia beszélgetésnek.Te mindíg olyan kiegyensúlyozott vagy,legalább felvidítasz egy kicsit HI-HI-HI.Beszélhetünk sürübben is.Jó?Szép estét,jó éjt puszillak, Manyákné, Kati

...... ........... .............


Válasz a Ning oldalon
 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
A világ legdrágább edénye
  2011-06-24 11:38:33, péntek
 
  A világ legdrágább edénye

...... ........... .........


Csúcsfogyasztó: a világ legdrágább lábosa.
Több mint egy milliárd forintnyi összegbe kerül a világ legdrágább lábosa, amelyért még az üzletbe sem kell befáradni, ugyanis Rolls Royce-szal viszik házhoz.
...... ........... ............


Az unikális konyhai edényt Kínában lehet kapni, az ára pedig 3,8 millió jüanra (átszámítva 1,14 milliárd forintra) rúg. A lábost 13 gyémánt ékesíti, fülei színaranyból vannak. Súlya csaknem háromnegyed kiló, a vevőnek azonban nem muszáj saját kezűleg hazacipelnie: Rolls Royce-szal viszik ki a címére, a házhozszállítás ugyanis benne van vételárban.
......


A lábos most akciós: a vevő tíz fős vacsorameghívást kap hozzá, mely Európa legjobb Michelin-minősítésű éttermébe szól.
Mégsem állnak érte hosszú sorokban a vevők. A brit Metro újság szerint esetleg egy sztárfocista veheti meg a feleségének vagy a barátnőjének (vagy mindkettőnek).


 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Kiöntött a Balaton képekben
  2011-06-24 11:09:57, péntek
 
  ...... .......



...... ........



...... ......



......

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 317 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5225
  • e Hét: 28285
  • e Hónap: 61439
  • e Év: 295186
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.