Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjt, szép álmokat!
  2013-12-03 23:53:14, kedd
 
  Szeretettel kívánok



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Datolyaszilva, az istenek gyümölcse
  2013-12-03 23:53:02, kedd
 
  Datolyaszilva, az istenek gyümölcse

Az utóbbi néhány évben a magyar zöldségesek kínálatában is megjelent a kopasz barackba oltott ringlóra emlékeztető datolyaszilva. A khakiként ismert gyümölcs ebben a téli időszakban üde színfoltja lehet a konyhánknak, és lágy ízével az egész családot leveheti a lábáról.

A datolyaszilva igen régóta jelen van az európai, mediterrán gasztronómiában, ázsiai gyökerei mellett egyik fajtája Európában őshonos. A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs mindig is kedvelt volt. Az istenek gyümölcsének másik neve, a Khaki viszont már az ázsiai gyökerekre emlékeztet, hiszen a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve.




Napsárga és mézédes a datolyaszilva

A név jelentéstartalma miatt Ázsiában mély vallásos kapcsolat fűzi az embereket a datolyaszilvához. A halottak lelkei számára ezt a gyümölcsöt ajánlották fel a családi oltárokon. A spirituális tartalom mellett Japánban és Kínában a gyümölcsöt gyógyászati célokra is felhasználták. Magában kínálták, illetve a belőle préselt levet itatták a betegekkel, illetve gyógynövényekből készült keverékekhez is alkalmazták.

Az amerikai kontinenst több lépésben vette be a datolyaszilva. Először a XVII. század elején jelentek meg datolyaszilvafák az Újvilágban, majd a 1850-es években kezdődött meg az igazi gyümölcstermesztés. A japán datolyaszilvák őse pedig közel 1000 évvel korábban Kínából jutott a szigetországba.




Ősz végére, tél elejére érik be, mire már a levél is lehull a fáról: kis lámpásokként világítanak a gyümölcsök

A datolyaszilva nem véletlenül vált igen fontos gyümölccsé a Távol-Keleten, hiszen a gyógyításban jelentős szerepet kapott. Használták az agyi elváltozások (agyvérzés, agyhártyagyulladás, daganat) kezelésére, a hajnövekedés serkentésére, a szájon kialakult sebek gyógyítására, a légutak kezelésére. Ez utóbbi esetén a torokfájás, a torokgyulladás, illetve a hörghurut tüneteinek enyhítésében játszott fontos szerepet a datolyaszilva. Köptetőként is alkalmazták. Az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható volt ez a gyümölcs. Manapság főleg a rákgyógyítás terén bizonyul hatékony ellenszernek. A datolyaszilvában található nátrium, vas, kálcium, folsav és C-vitamin is.





Nálunk egzotikusnak számít a datolyaszilva, pedig déli fekvésű helyen itt is megterem!

A datolyaszilva a narancssárga különböző árnyalatiban játszó barack nagyságú gyümölcs, amely ugyan méretre a barackra hasonlít, megjelenésében mégis inkább a magyar nevét is adó csonthéjasra, a szilvára emlékeztet, még pontosabban a szilva szegény rokonára, a ringlóra. A datolyaszilva nem csak méreteiben emlékeztet a sárgabarackra, hanem ízében is hordozza a barack jelleget.

A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy sérülésmentes példányokat vegyünk. Mivel a datolyaszilva utóérő gyümölcs, így nyugodtan vehetünk éretlenebbnek tűnő szemeket is. A datolyaszilva akkor a legfinomabb, amikor már teljesen megpuhult, keményebb állapotában nem is érdemes megkóstolni, mert csak az érés folyamán tűnnek el belőle a csersavak. Az érett példányok viszonylag rövid ideig eltarthatóak, 1-2 napot bírnak csak ki a hűtőszekrényben.





Utóérő gyümölcs, várjuk meg, míg megpuhul, hogy minél édesebb legyen!

A datolyaszilvát általában nyersen fogyasztják. Ilyenkor meghámozzák, vagy a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzák az érett gyümölcshúst. A datolyaszilva jó ízesítője a tej alapú desszerteknek. Különféle túrós, tejszínes alapokon nyugvó krémekben nagyon finom, egy kevés reszelt citromhéj hozza ki igazán a benne rejlő aromákat. Lekvárt és chutneyt is készítenek belőle, édeskés íze és állaga miatt a fűszeres mártásoknak remek alapot ad. Az ételeken kívül az italokhoz is jó a datolyaszilva. A különféle tej alapú turmixokon kívül, a mostanság igen divatos smoothie-khoz is jó alapanyag ez a gyümölcs, sőt a különféle koktélokhoz is használható mind a friss gyümölcs, mind a belőle készített szirup. Ázsiában nagy hagyománya van a szárított datolyaszilva fogyasztásának, bort és likőrt is állítanak elő belőle, sőt még pótkávét is készítenek az Izraelben nemesített fajta magjából.





Éretten, puhán a legfinomabb

Datolyaszilvás kenyér

Hozzávalók:
25 dkg cukrot
8 dkg vaj
2 tojás
2,5 dl datolyaszilva püré
0,4 dl víz
0,4 dl kávé
15 dkg finomliszt
bő csipet só
1 teáskanál fahéj
1 csomag sütőpor
10 dkg mazsola
10 dkg dió

Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverem. Majd hozzáadom a tojásokat, a datolyaszilva pürésített húsát, a kávét és a vizet. A lisztet elkeverem a sütőporral, fahéjjal, sóval, és csomómentesen a vajas szilvakrémhez keverem. Végezetül a durvára vágott diót és a mazsolát is a tésztához adom, majd 170 fokon tűpróbáig sütöm.
Kókuszos-datolyaszilvás sütemény

Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
20 dkg cukor
25 dkg finomliszt
2,5 dl datolyaszilva püré
1 csomag sütőpor
2 tojás
csipetnyi só
1 bögre kókuszreszelék (kb. 3 dl)
1 teáskanál vanília esszencia

Elkészítés: A vajat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a gyümölcspürét, a tojást és a vanília esszenciát. A liszthez keverem a sütőport, a kókuszt, a sót, majd a lisztet hozzáadom a gyümölcsös keverékhez. A tésztát kikent, kilisztezett tepsibe öntöm, és 180 fokon tűpróbáig sütöm. Amíg sül, addig 25 dkg barna cukorból és 2,5 dl vízből szirupot főzök. Amikor kisült a torta, akkor meglocsolom a sziruppal, és meghintem kókuszreszelékkel.

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Őz, szarvas, fácán és más vadak
  2013-12-03 23:52:47, kedd
 
  Őz, szarvas, fácán és más vadak

Az őszi, téli időszak meghatározó húsfélesége a vadász szezon indulásának köszönhetően az őz, a fácán, a szarvas vagy a vaddisznó húsa. Manapság viszonylag ritkán, ünnepi alkalmakkor kerül terítékre, nem is olcsó, és hát nem mindenki biztos abban, hogy megfelelően el tudja készíteni az értékes húsfélét.

A vad otthoni elkészítése sokban függ attól, hogy milyen előkészítettségű hússal van dolgunk. A frissen lőtt állattól a konyhakész húsig sokféle változatban találkozhatunk a vaddal.




A fácánt érdemes egyben sütni, de a belőle készült leves is legendásan finom

Szerencsére ma már a legtöbb esetben érlelve kerül elénk a vadhús. Leggyakrabban vaddisznó, muflon, szarvas, őz, vadnyúl vagy fácán szerepel a palettán. A régebbi magyar szakácskönyveket áttekintve mára már igen szűk vadválasztékból csemegézhetünk. A korábban említett vadak mellett a kisvadak közül anno gyakorta került az asztalra szalonka, galamb, vadliba, vadkacsa, szárcsa, fogoly, fajd vagy épp fenyőmadár.

Ezeknek a húsoknak az elkészítése legfőképp az állatok életmódjának köszönhetően más, mint a háziállatok húsának feldolgozása. A táplálékért sokat dolgozó, rengeteget mozgó vadak húsa keményebb, sűrű és viszonylag zsírszegény.





Az egyben sült vadhúshoz érdemes valamilyen szószt is kínálni

A vadhús fogyasztásának előkészítéséhez elengedhetetlen lépés a hús érlelése. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a lelőtt állatot kibelezve jól szellőző, száraz, hűvös helyen fellógatják, és néhány napig (ez akár lehet egy hét is) hagyják, hogy érjen. Ennek a pihentetésnek köszönhetően az állat kemény húsa lassan puhábbá válik. Az érlelést követően megnyúzzák, perzselik vagy szárazon tollaitól megfosztják, majd megfelelő módon feldarabolják, és adott esetben tovább érlelik.

Ennek az érlelésnek az egyik legjobb módja a pácolás. A vad feldolgozásának, pácolásának megválasztásakor az is fontos szempont, hogy milyen korú állattal van dolgunk, ugyanis a fiatal állat húsa sokkal hamarabb megpuhul, mint az öregebb jószágoké. A húst pácolhatjuk olajos vagy vizes pácokban, amelyekben a leggyakrabban az alábbi alapanyagok, fűszerek találhatóak: citrom, ecet, mustár, feketebors, gyökérzöldségek, kapribogyó, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, borókabogyó, babérlevél, kakukkfű, szegfűszeg, koriander, köménymag. Klasszikus pácnak számít a félig vízből, félig ecetből készített alap, amibe fehérrépa, sárgarépa, babérlevél, bors, citrom, vöröshagyma és só kerül. A vadak pácolásánál gyakori a borral történő puhítás, ennek egyik elismert változata a burgundi pác, amely zöldségekkel megbolondított, kakukkfűvel ízesített borpác.





Vadhúsoknál a pácolás elengedhetetlen

A pácok mellett fontos, hogy a hús zsírosságát is megadjuk az elkészítés során. Éppen ezért a felhasználandó, lehártyázott húst vagy szalonnával megspékeljük, azaz a hús rostozatába juttatunk szalonnacsíkokat, amelyek sóssá és kissé zsírosabbá teszik a húst, vagy pedig - ha az állat mérete vagy az elkészítendő fogás mibenléte nem engedi - akkor a hús felületét vonjuk be szalonnával. Ilyenkor célszerű a húsos szalonna helyett zsírszalonnát használni, hogy minél egyenletesebben és jobban beleivódjon a húsba a zsiradék. Ezen kívül jó megoldást jelenthet a hús zsírban történő lassú sütése, azaz konfitálása is.





A sovány vadhúst érdemes szalonnával megspékelni vagy baconbe tekerni

A manapság leggyakrabban fellelhető vadak húsának megvannak a legízletesebb részei, amelyeknek felhasználásával garantált sikert arathatunk. A fácánt érdemes teljes egészében felhasználni (ha éppen nem jutunk fácánhoz, jó alternatívát jelent a gyöngytyúk is), a szarvas és őz combja mellett a bordája, gerince finom. Ez utóbbit érdemes szalonnával megtűzdelve elkészíteni. A vaddisznónak a combját használják fel a leggyakrabban, kedvelt a vaddisznó gerince, de Dobos C. József könyvében több vaddisznószegy recept is található.

A vadakat nem csak egyben vagy szeletben sütve készíthetjük el, hanem vagdaltként, pástétom formájában is asztalra kerülhetnek. Ezeknél az ételeknél is figyelni kell rá, hogy mindig kellő mennyiségű zsiradékkal dolgozzuk össze.

A vadételek mellé jól társíthatóak a kissé savanykás lekvárok, mit a csipkebogyó vagy az áfonya, de más piros gyümölcsből (ribizli, meggy, málna, szeder) készített lekvár vagy mártás is ideális lehet a vadhúsokhoz. A hús ízét a vad által elfogyasztott tápanyag is erőteljesen befolyásolja. Ennek köszönhetően a nyári füveken nevelkedett, hízott állatok húsa édeskésebb, ezért ezeknek a húsoknak a fűszerezése, sózása erőteljesebb kell hogy legyen a többi húshoz viszonyítva.





A vadhúsokhoz nagyon jól illenek a fanyar gyümölcsök

A magyar konyhában gyakorta előforduló tejfölös raguk is tökéletesen alkalmasak a vadhús ízesítésére, puhítására, de szintén a magyar konyha az, amely a keményebb húsok számára ideális pörköltek vagy levesek formájában is szereti viszontlátni a vadakat.
Vaddisznópörkölt

Hozzávalók:
1 kg vaddisznócomb
2 evőkanál libazsír
2 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 nagyobb paradicsom
pirospaprika
2 babérlevél
1 kávéskanál borókabogyó
6-7 szegfűbors
2 kávéskanál szárított kakukkfű
frissen őrölt feketebors

2-3 dl száraz vörösbor

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, majd a megolvasztott libazsíron megdinsztelem, amikor már majdnem jó, akkor az apróra vágott fokhagymát is rádobom a zsiradékra. Ezután a húst harapásnyi kockákra vágom, majd a zsiradékon kifehérítem. Az edényt lehúzom a tűzről, paprikával meghintem, s fűszerlabdában hozzáadom a szegfűborsot, a kakukkfüvet, a babérlevelet és a boróka bogyóit, valamint a félbevágott paradicsomot. Vízzel felöntöm, majd fedő alatt főzöm. Amikor már majdnem jó a hús, akkor borsozom, sózom, s a felhasított zöldpaprikát is hozzáadom, s az elfőtt levet a borral pótlom. Tésztával vagy szalvétagombóccal kínálom.
Vadas krumpligombóccal

Hozzávalók:
1 kg vaddisznócomb
5 szál sárgarépa
3 fehérrépa
2 evőkanál mustár
almaecet
1 lilahagyma
2-3 dl tejföl

pár szem feketebors
2 babérlevél

Elkészítés: Az egyben hagyott húst egy nagyobb lábasba teszem a karikára vágott zöldséggel, az egészben hagyott hagymával, borssal, babérlevéllel együtt. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi, majd egy kevés ecetet öntök hozzá, és fedő alatt kis lángon főzöm nagyjából 3 órán át. Ha megpuhult a hús, akkor külön tálba szedem.
A visszamaradt szószból kiszedem a babérleveleket, majd a zöldségeket turmixgéppel összesimítom. A szószt mustárral, tejföllel kiegészítem. A húst ujjnyi szeletekre vágom, majd a szaftba visszafektetem és átmelegítem. Krumpligombóccal tálalom.
Krumpligombóc

Hozzávalók:
1 kg krumpli
20 dkg finomliszt
1 egész tojás
csipet só
1 diónyi zsír

Elkészítés: A krumplit megpucolom, kockára vágom, megfőzöm, és krumplinyomóval összetöröm. Amikor már langyos, akkor hozzáadom a többi alkotóelemet, és lágy, de rugalmas tésztává gyúrom. Tenyérbe simuló, szilvásgombócnál kisebb gombócokat gyártok belőle.
Vizet forralok, kis sót hintek bele, majd ebben kifőzöm a gombócaimat. A kész egyedeket tálra helyezem, olvasztott vajjal finoman meglocsolom.





Borsos ára miatt leginkább ünnepi fogásként készül vadétel

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Vendégváró narancsos gesztenyegolyók
  2013-12-03 23:52:33, kedd
 
  Vendégváró narancsos gesztenyegolyók

Milyen egy jó vendégváró desszert? Különleges, egyedi és persze nagyon finom! A jó vendéglátáshoz mindenképp hozzátartozik, hogy az ember olyasmivel készüljön, ami cukrászdákban, közértekben nem szerezhető be, vagy nem abban a formában, ahogy a vendéglátó kieszeli.

A társasági összejöveteleken mindig hangsúlyos szerephez jutnak az édességek, ha a vacsora záróakkordja, akkor azért, ha csak teázós-kávézós beszélgetésekről van szó, akkor azért. Nem is tagadom, minden alkalommal kihívást jelent, hogy valami meglepetéssel álljak elő, ráadásul mindig olyasmivel, ami szezonális. Néha az is szempont persze, hogy sütés nélkül készüljön.





A friss gesztenye igazi téli csemege - gyakran azonnal elfogynak frissen sütve

A gesztenye igazi közép-európai csemegének számít, jóllehet tőlünk délre is igen kedvelik, a gesztenyepüré tejszínhabbal azonban valahogy mégis erre a régióra jellemző, ahogy majdnem minden gesztenyével töltött aprósütemény is. Most kisebb vendégségre készülve mindenképp szerettem volna gesztenyés desszertet készíteni, de sem a gesztenyés kiflit, sem a gesztenyekrémmel töltött tortát nem éreztem igazán megfelelőnek. Jóllehet a friss zalai gesztenyéket a múlt héten frissen sütve elnassoltuk, akadt a mélyhűtőben egy csomag jóféle gesztenyemassza. Úgy döntöttem ebből kerekítek sütés nélküli finomságot. Nem is akármilyet! A tél ízei és a színek is fontos szempontot jelentettek, így aztán könnyedén kivitelezhető, ízekben gazdag falatnyi desszertet formáztam. Szó szerint, merthogy gesztenyegolyókról van szó. Ezek nem csupán gesztenyét tartalmaztak, hanem aprított, kandírozott narancshéjat is bőségesen. Jóllehet a sütésre szánt időt megspóroltam, a hűtésre azonban ez esetben kétszeresen is számítanom kellett. Egyszer a massza összeállítását követően, egyszer pedig a kész golyócskák esetében. Ez azonban magától működik, a befektetett tényleges munka azonban inkább szórakozás, és nem is túlzottan időigényes.





A jó, lédús narancs valódi vitaminbomba, de ízesítőnek sem utolsó

A gesztenye aromáihoz remekül illik a narancs, így aztán nem is elégedtem meg a kandírozott, intenzív narancshéjjal, hanem az összeállításhoz is használtam frissen préselt narancslé formájában - ettől azonban még mindig nem lett volna igazán télies a desszert, és a formázással is gondjaim akadtak volna. Így hát a kötőanyagként szolgáló kekszet úgy választottam meg, hogy az kellően fűszeres, aromás legyen. A ma már számos nagyáruház kínálatában megtalálható fűszeres spekulatius tökéletes választásnak bizonyult. Így aztán a golyóbisok mindent tartalmaztak, amitől csak igazán télies lehet egy sütés nélküli finomság.

A hempergetéshez pedig többféle alapanyagot is használtam, hogy igazán változatos legyen a tál, amelyre a kész desszertek kerültek - így a pirított, hámozott mandulaszeletek éppúgy szerephez jutottak, mint az aranyszínű csokoládélapocskák, valamint a minőségi, cukrozatlan kakaópor.
Narancsos gesztenyegolyók





A változatos gesztenyegolyók nem egyszerűen nagyon finomak, de csinosak is

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza (készen kapható, jó minőségű, édesített)
10 dkg fűszeres, omlós keksz (spekulatius)
5 dkg porcukor
2 dkg vaj
10 dkg aprított, kandírozott narancshéj
½ dl frissen facsart narancslé
A hempergetéshez:
ízlés szerint enyhén pirított, kissé összetört hámozott mandulaszelet, cukrozatlan minőségi kakaópor, csokoládélapocska vegyesen
A díszítéshez:
koktélcseresznye, marcipánlevélke - el is maradhat

Elkészítés: A mélyhűtött gesztenyemasszát felengedtem. A kekszet néhány határozott húsklopfolóval mért csapással porrá zúztam. 1 nagyobb narancs levét kipréseltem.
A gesztenyéhez reszeltem a vajat, majd a narancslével, narancshéjjal, kekszzúzalékkal alaposan elkevertem. Frissen tartó fóliával lefedve 1 órára betettem a hűtőszekrénybe dermedni, hogy aztán jól formázható legyen.
Közben a mandulát zsiradék nélkül, serpenyőben világosra pirítottam, kissé összetörtem, mélytányérba kanalaztam. A kakaóport egy másik tányérba szitáltam, a csokoládélapokat beleszórtam egy harmadik tányérba.





A golyóbisok szilárd hozzávalóihoz már csak a narancslé szükségeltetik

A már megdermedt narancsos gesztenyemasszából kis diónyi darabokat csíptem le, nedves kézzel golyóvá formáltam, és meghempergettem az előkészített mandulában, egy következő adagot a kakaóporban, míg a harmadikat a csokoládélapokban.
Kis bonbonpapírba rakosgattam az elkészült golyókat. Mivel volt még a háztartásban egy kevés koktélcseresznye és marcipánlevél, a kakaóporba forgatott golyókat ezekkel is dekoráltam.
Az egész desszertet tálalásig hűtőszekrényben pihentettem. Legalább 1 órát mindenképp érdemes ott várakoztatni, és csak ezt követően tálalni.

Felturbózható még némi narancslikőrrel is, de ha gyerekeknek vagy alkoholt nem fogyasztó felnőtteknek készül, ezt nyugodtan elhagyhatjuk.





Ünnepi narancsos gesztenyedesszert - bármikorra!

Szinte gyerekjáték az elkészítése, a látványos, többféle külsővel rendelkező golyók igazi sikerdarabnak számítanak, és akár a közelgő ünnepekre is jól jöhetnek!

Habliliom

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Adventi apróságok
  2013-12-03 23:52:00, kedd
 
  Adventi apróságok

A karácsonyt megelőző hetek tervezgetéssel, ajándékvásrlással vagy -készítéssel telnek, no meg persze különleges aprósütik, kalácsok, gyümölcskenyerek sütésével. Ha új recepteket próbálnál ki, mutatunk néhányat!

Az advent az egykori keresztények egyik fontos böjti időszaka volt, amelynek jelentősége mára visszaszorult. A katolikus egyház 1917-ben el is törölte az adventi böjtöt. A karácsonyt megelőző hetek azonban a kevésbé vallásos vagy a legkevésbé sem vallásgyakorló lakosság körében is különös hangulattal telítődnek. Előkerülnek az adventi koszorúk, gyertyák gyúlnak - és aki csak egy kis kedvet is érez a sütéshez, ilyenkor biztosan készít egy-két vagy akár tucatnyi, esetleg még több aprósüteményt, bejglit, tortát, lekvárral, krémekkel töltött desszertet.






Az adventi süteménykészítés gyerekeket, felnőtteket egyaránt megörvendeztető kulináris szokása jórészt a 20. század közepétől terjedt el világszerte. Vannak kihagyhatatlan klasszikusok, szinte minden családban előkerülnek generációk óta öröklődő receptek, de izgalmas kalandnak ígérkezik, ha újdonságokkal is bővül a repertoár.
Gyümölcsös puszedli

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
10 dkg natúr kukoricapehely
10 dkg főtt gesztenye (vakuumos tasakban)
2 tojás + 1 tojásfehérje
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg darált mandula
50 kerek ostyalap
2 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál citromlé

Elkészítés: 1. A kandírozott gyümölcsöket összevagdaljuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a maradékot összekeverjük a kukoricapehellyel, a főtt gesztenyével. Konyhai aprítóba tesszük, péppé zúzzuk.
2. A tojássárgáját a mézzel, a mézeskalács fűszerkeverékkel habosra keverjük, hozzáadjuk a gyümölcsmixet és a mandulát. Az összes tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk.
3. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. Két teáskanál segítségével kis halmokat teszünk az ostyalapokra, tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 15-17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A porcukrot simára keverjük a citromlével, a puszedlikra csorgatjuk, és megszórjuk a félretett gyümölcsdarabokkal.





Gyümölcsös puszedli, ananászos golyó és pisztáciás hold

Ananászos golyó

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
5 dkg banánchips
5 dkg aszalt alma
10 dkg aszalt ananász
5 dkg aszalt papaja
5 dkg mazsola
5 dkg kétszersült
5 dkg marcipánmassza
1 citrom leve és reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál rum
1 teáskanál kakópor
1 teáskanál porcukor

Elkészítés: 1. Az aszalt gyümölcsöket összevagdaljuk, vagy konyhai aprítóban nem túl finomra daráljuk. A kétszersültet, a marcipánt lereszeljük, a gyümölcsökhöz adjuk.
2. A masszát összedolgozzuk a citrom levével és héjával, a fahéjjal, a rummal, és nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle.
3. A golyókat meghempergetjük a kakaóporban, megszórjuk porcukorral, és mignonpapírokba ültetjük.
Pisztáciás hold

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
7,5 dkg vaj
1 tojásfehérje
5 dkg barna cukor
4 evőkanál méz
6 dkg pisztácia (natúr, tisztított)
20 dkg liszt
2 evőkanál porcukor

Elkészítés: 1. A vajat simára keverjük a tojásfehérjével, a barna cukorral és 2 evőkanál mézzel. Ledarálunk 4 dkg pisztáciát, összekeverjük a liszttel, majd a vajas masszába dolgozzuk. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két réteg frissen tartó fólia között 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és holdakat szaggatunk ki belőle. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 12-14 percig sütjük.
3. A holdak felét még melegen megkenjük a maradék mézzel, és összeragasztjuk a holdak másik felével.
4. A maradék pisztáciát összevagdaljuk. A porcukrot néhány csepp vízzel simára keverjük, a holdakra csorgatjuk, és megszórjuk pisztáciával. Hagyjuk megszáradni.
Karamelles-mogyorós korongok

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
10 dkg cukor
1 dl tej
20 dkg vaj
10 dkg folyékony méz
1 tojás + 1 tojásfehérje
1 kávéskanál kakaópor
15 dkg őrölt mogyoró
15 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
15 dkg darált mandula

Elkészítés: 1. A karamellhez a cukrot egy kisebb edényben közepes lángon karamellizáljuk, megvárjuk, míg bugyogni kezd (4-5 perc), és beleteszünk 10 dkg vajat. Ha teljesen felolvadt, hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
2. A maradék 10 dkg vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót sorrendben: a mézet, a karamellszirupot, az egész tojást, a kakaóport, 1 csipet sót, az őrölt mogyorót, végül a lisztet és a sütőport. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, majd lisztezett deszkán 4 darab, kb. 2,5 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A rudakat kivesszük a hűtőből, a felvert tojásfehérjével megkenjük, és a darált mandulában megforgatjuk.
4. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A sütőlemez(eke)t kibélelünk sütőpapírral. A tésztarudakat 1,5-2 cm vastagon felszeleteljük, és a sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.





Karamelles-mogyorós korongok

Rózsás szív

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához:
10 dkg vaj
5 dkg cukor
10 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 evőkanál mandulalikőr
5 dkg darált mandula
A mázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
10 dkg piros marcipán
1 evőkanál vágott pisztácia

Elkészítés: 1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 10 percig sütjük.
3. A mázhoz a porcukrot sűrűre keverjük a citromlével (akkor jó, ha nagyon sűrű), és a szívekre folyatjuk. Hagyjuk megszáradni. A marcipánból apró virágokat készítünk, és a szívekre rakjuk. Megszórjuk pisztáciával.
Kókuszos szív

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg vaj
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
15 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kókuszlikőr
10 dkg eperlekvár

Elkészítés: 1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, a porcukorral, a kókuszreszelékkel, a likőrrel, és cipóvá gyúrjuk. Hűtőben, letakarva 2 órát pihentetjük.
2. Pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tésztából szíveket szaggatunk ki. A szívek felének a közepébe kisebb szív alakú mintával lyukat szúrunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 10 percig sütjük.
3. A lekvárt kissé felmelegítjük, megkenjük vele a sima szíveket, és ráragasztunk egy lyukas szívet. Porcukorral megszórva kínáljuk.





Rózsás szív, kókuszos szív és leveles szív

Leveles szív

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
50 dkg leveles tészta
1 tojásfehérje
15 dkg marcipán

Elkészítés: 1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. A marcipánt lereszeljük, a tojásfehérjével összedolgozzuk.
2. A leveles tésztát kinyújtjuk, 2 egyforma darabra vágjuk, mindkettőt megkenjük a marcipánnal, és hosszabb oldaláról, mindkét irányból középig feltekerjük. Kissé megnyomkodjuk, hogy szív alakú legyen. Fóliába tekerjük, és 15 percre betesszük a fagyasztóba.
3. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A két rudat 20-20 szeletre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, kissé megigazítjuk, hogy szív alakú legyen. A sütőben kb. 20 percig sütjük.
Mákos rudacska

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
20 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
10 dkg darált mák
20 dkg fehér csokoládé
5 dkg apró cukorgyöngy

Elkészítés: 1. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. A lisztet összevegyítjük a keményítővel és a mákkal, majd a vajas masszához dolgozzuk.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát csillagcsőrös habzsákba töltjük, és sütőpapírra 3-4 cm hosszú csíkokat nyomunk. A sütőben 10-15 percig sütjük. Rácsra szedjük, hagyjuk kihűlni.
3. A mázhoz vízfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét, és a rudakat félig megmártjuk benne. Megszórjuk cukorgyönggyel, és hagyjuk megszáradni.
Kókuszos csók

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
3 tojásfehérje
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál mandulaaroma
20 dkg kókuszreszelék
20 dkg étcsokoládé
5 dkg egész mandula (hámozott)
reszelt narancshéj

Elkészítés: 1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a mandulaaromát és a kókuszreszeléket.
3. Teáskanállal apró halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét vízfürdő fölött megolvasztjuk, belemártjuk a csókok alját, és rácsra tesszük megszáradni.
5. A mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk, és kevés csokimázzal a csókokra ragasztjuk. Reszelt narancshéjjal díszíthetjük.





Mákos rudacska, kókuszos csók, linzervirág, rumos golyó és mézes háromszög

Linzervirág

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg cukor
15 dkg darált mandula
20 dkg vaj
10 dkg málnalekvár
5 dkg vagdalt dió vagy mogyoró

Elkészítés: 1. A tésztához összekeverjük a lisztet a fahéjjal, a szegfűszeggel, a cukorral, a mandulával, összedolgozzuk a vajjal, és cipóvá gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe.
2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és virágokat szaggatunk ki belőle. Minden második virág közepét is kilyukasztjuk.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és rárakjuk a virágokat. Kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra szedjük, kihűtjük.
4. A sima virágokat megkenjük lekvárral, és összeragasztjuk a lyukas párjával. A tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, és megszórjuk vagdalt dióval vagy mogyoróval.
Rumos golyó

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
20 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűszeg
2 teáskanál rum
5 dkg mogyoróforgács
porcukor a szóráshoz

Elkészítés: 1. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a rummal. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.
2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
3. A tésztából diónyi gombócokat gyúrunk, megforgatjuk a mogyoróban, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben 10-15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és vékonyan meghintjük porcukorral.
Mézes háromszög

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
A tetejére:
1,5 dl tejszín
20 dkg cukor
7,5 dkg vaj
10 dkg méz
45 dkg mandulaforgács
10 dkg tejcsokoládé
maréknyi kandírozott meggy

Elkészítés: 1. A tésztához a lisztet összegyúrjuk a vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és egy csipet sóval. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.
2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát sütőpapíron tepsi nagyságúra (35 x 35 cm) nyújtjuk, és a papírral együtt a tepsibe húzzuk. A sütőben 10-15 perc alatt világosra sütjük.
3. A tejszínt elkeverjük a cukorral, a vajjal, a mézzel, és 5-10 percig rotyogtatva főzzük, amíg borostyánszínű lesz. Belekeverjük a mandulát, és azonnal a meleg tésztára simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és még 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét vízfürdő fölött felolvasztjuk, és vékony sugárban a süteményre csorgatjuk. Összevagdaljuk a meggyet, és rászórjuk. Éles késsel 3-4 centis négyzetekre, majd átlósan kettévágjuk.






Fotó: Springerpics

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zöldbabpörkölt korpás galuskával
  2013-12-03 23:51:44, kedd
 
  Zöldbabpörkölt korpás galuskával

Hozzávalók 4 személyre:

A Natura zöldbabpörkölthöz:
10 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
60 dkg mélyhűtött Natura zöldbab
1 evőkanál fűszerpaprika
majoránna, bazsalikom ízlés szerint
1 dl kefir
A galuskához:
25 dkg finomliszt
5 dkg zabkorpa
2 tojás
só ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, lereszeljük. A fokhagymát szintén meghámozzuk, szétnyomjuk.
Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát. A tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, beletesszük a mélyhűtött zöldbabot, majoránnával, bazsalikommal, sóval, a fokhagymával ízesítjük, és fedő alatt, mindig egy kevés vizet aláöntve kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Belekeverjük a kefirt, és összeforraljuk. Bő vizet forralunk a galuskafőzéshez. Közben a galuskához a lisztet, a zabkorpát és a tojást, szükség szerinti mennyiségű vízzel nem túl híg tésztává keverjük, sóval ízesítjük. A forró vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és a zöldbabpörkölttel tálaljuk.

Megjegyzés:
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 473 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gesztenyepüré
  2013-12-03 23:51:29, kedd
 
  Gesztenyepüré

Hozzávalók:

1 kg gesztenye vagy 1/2 kg massza
1 szelet csokoládé
porcukor
rum vagy rumaroma
tejszínhab

Elkészítés:

Az átpasszírozott gesztenyét vagy masszát 1 kávéskanál rummal, ízlés szerint porcukorral és az olvasztott csokival összedolgozom. Hogy szép formája legyen, burgonyanyomón átnyomom, vagy húsdarálón áthajtom. A tejszínhabot csak tálaláskor teszem rá.

Megjegyzés:
Hogy még szebb legyen, a tetejét megszórhatjuk egy kis csokidarával.

A receptet Geszty küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zöldbabos zöldségtál pulykahússal
  2013-12-03 23:51:05, kedd
 
  Zöldbabos zöldségtál pulykahússal

Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol
30 dkg Natura zöldbab

20 dkg filézett pulykamell
2 evőkanál vaj
bors
25 dkg sárgarépa
1 csokor zöldhagyma
2 csokor metélőhagyma
olívaolaj
2 evőkanál aprított mandula

Elkészítés:

Megtisztítjuk és megmossuk a karfiolt és a babot. A karfiolt rózsáira szedjük, a babot félbevágjuk, majd mindkettőt sós vízben 10 percig főzzük.

A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, és csíkokra vágjuk. A serpenyőben felhevített vajon körülbelül 4 percig sütjük. Kivesszük, sózzuk, borsozzuk, és melegen tartjuk.

A megtisztított sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. A zöldhagymát megmossuk és karikákra vágjuk, majd a répával együtt megpirítjuk a hús zsiradékában. Hozzáadjuk a karfiolt és a babot, és fedő alatt 5 percig pároljuk. Végül beleforgatjuk a húst.

A metélőhagymát megmossuk, szárazra rázzuk és felaprítjuk. Elkeverjük az olívaolajjal, a mandulával, sóval és borssal fűszerezzük. A keveréket a zöldségbe forgatjuk.

Zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Földesi Tiborné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fehérboros hagymaleves medvehagymával
  2013-12-03 23:49:55, kedd
 
  Fehérboros hagymaleves medvehagymával

Hozzávalók:

2 személynek:
1 db fej vöröshagyma
2 szál újhagyma zöldjével
3 gerezd fokhagyma
10 levél medvehagyma
1 nagy krumpli
1 db chilipaprika
petrezselyemzöld
1 db marhahúsleves-kocka
gouda sajt

őrölt feketebors
sült csülök zsírja

Elkészítés:

A zöldségeket megpucolom, a hagymát, újhagymát karikára, a krumplit kockára vágom, a zöldjét és a medvehagymát szeletelem, a fokhagymát aprítom. A sajtot lereszelem.

A csülök zsírját (csülökdarabkákkal) egy edénybe teszem, ezen megdinsztelem a hagymát, az újhagyma fehérjét, a medvehagyma szárát, majd hozzáadom a krumplit. Feleresztem vízzel, belemorzsolom a húsleveskockát, fűszerezem.

Amikor a krumpli megpuhult, beleteszem az újhagyma zöldjét, a medvehagymát, öntök bele bort. Elzárom, tálalok.

A tányérba merek levest, szórok rá sajtot, s díszítem medvehagymával, chilipaprikával.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2910
  • e Hét: 12413
  • e Hónap: 26318
  • e Év: 156025
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.