Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Jó éjszakát!
  2014-04-01 23:57:53, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Csúsztatott és rakott – a palacsintatorta!
  2014-04-01 21:00:57, kedd
 
  Csúsztatott és rakott - a palacsintatorta!

A palacsinta a magyar desszertkínálat igazi adu ásza. Gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte és mivel szinte bármivel megtölthető, így mindenki szája íze szerint variálható.

A klasszikus megkent, negyedbe hajtott vagy feltekert palacsinta mellett létezik olyan verzió is, ahol az egyén érdekei háttérbe szorulnak, s a palacsintákból nagy egység születik.






Diós rakott palacsinta borsodóval

Diós rakott palacsinta (a fenti kép receptje) >>>
Csúsztatott vagy rakott palacsinta?

A csúsztatott palacsinta nem új keletű édesség a magyar háztartásokban. Már Dobos C. József könyvében is szerepel, igaz itt még töltött palacsinta néven, de a lényeg ugyanaz. Dobos szerint a töltött palacsintát tölthetjük lekvárral, túróval, mandulával, illetve bármivel, amiről úgy gondoljuk, hogy illik hozzá. Dobos azt javasolja, hogy az összeállított süteményt tojássárgájával és cukorral gazdagított tejjel meglocsolva toljuk a forró sütőbe, s miután megsült, tálra borítva kínáljuk.




Ó, ez egy brutális palacsintatorta, kakaós tésztából sütve, tejszínes mascarponéval rétegezve...

Ínyesmester idejére a tojásos, cukros tej azonban már a múlté. Itt már csak a töltelékekről esik szó, illetve Magyar Elek szerint a csúsztatott palacsintának szánt tésztába érdemes a tojások fehérjét felverve hozzáadni, illetve úgy kell megsütni az egyes palacsintákat, hogy a felső részük szinte még híg legyen. Töltelékként csupán citromhéjas cukrot javasol.

A csúsztatott palacsinta és a palacsintatorta, valamint a rakott palacsinta között nincs egzakt különbség, de ettől függetlenül a magyar konyhában mégis megfigyelhető, hogy az adott fogalmak valamelyest elkülönültek. Sok háztartásban a palacsintatortát a normál mód lesütött palacsintából készítik, míg a csúsztatott palacsintánál ügyelnek arra, hogy csak a tészta egyik oldalát süssék meg. A rakott palacsintánál még egy extra csavart jelent a szokásos mód töltött, feltekert palacsintákból készített tál, amelyet a sütés előtt - a Dobosnál is írt - tojássárgájával és cukorral gazdagított tejjel vagy tejszínnel nyakon öntenek. Ennek tipikus példája a sült túrós palacsinta.

A palacsintatortához semmi extra alapanyagra vagy technikára nincs szükség, csupán egy kis fantáziára - s néhány jó hozzávalóra. A tortához szükséges tészta megegyezik a szokásos palacsintatésztával, azzal az egy különbséggel, hogy a csúsztatott palacsintánál tényleg csak a tészta egyik fele kerül kisütésre.





Erdei gyümölcsös lekvárral rétegezve, csokiszósszal, hmmmm...

A csúsztatott palacsinta zökkenőmentes elkészítése akkor lehetséges, ha mindent előkészítünk, és a félkész palacsintáinkat rögvest a sütésre használható tálba fektetjük, és azon nyomban megkenjük vagy megszórjuk a kívánt töltelékkel.

A palacsintatorta készítésénél jó, ha van egy olyan méretű edényünk, amelyben tökéletesen elfér a palacsinta. Erre alkalmas lehet egy csatos tortaforma vagy akár egy régi jénai is. Azzal számoljunk, hogy a tésztán kívül a töltelék is emelni fog a palacsintán, tehát érdemes viszonylag magas peremű edényt választani.




Horváth Ilona receptje, a klasszik!

Változatok palacsintatortára:

A csúsztatott palacsintáknak megannyi változata ismert, mondhatnánk azt is, ahány ház, annyi palacsintatorta. Egyrészt a tölteléket meghatározza az adott család ízlése, másrészt fontos befolyásoló tényező, hogy éppen mi található otthon.





Ebből még bármilyen rakott palacsinta lehet!

A leggyakrabban lekvárt, felvert, cukrozott tojásfehérjét, csokoládékrémet szoktak belekenni, illetve a lekvárral megkent palacsintákat darált csonthéjasokkal (dióval, mandulával, mogyoróval) vagy darált mákkal megszórni. Ezeken kívül kerülhet bele kakaópor, cukorral, áztatott mazsolával, citromhéjjal - esetleg egy tojással - kikevert túró, de különféle pudingokkal, édesített, ízesített sajtkrémekkel is megtölthetjük. A lekvár helyett használhatunk sűrűre főzött gyümölcsmártást is.





Mézzel vagy juharsziruppal, friss gyümölcsökkel tálalva is nagyon finom a palacsintatorta

Az egyik legjobb - mondhatni klasszikus - változat a felvert tojásfehérjével, valamint diós baracklekvárral töltött csúsztatott palacsinta. Ha az egészet még egy kis csokoládéval is meglocsoljuk, akkor máris kész a zserbó-palacsinta. A mákos töltelékhez jól passzolhat egy dinsztelt almás töltelék, de egy kis szilvalekvárral is nyugodtan rétegezhetjük a mákot. A mákot, diót, egyéb csonthéjast nem csak lekvárra, pudingra szórva tehetjük a palacsintába, hanem akár külön krémet is főzhetünk belőle, igaz ezzel valamelyest megnő a sütemény elkészítésének ideje.

Rakott palacsintából készíthetünk sós változatot is. Ilyenkor a tésztát már eleve sósra hangoljuk, s - a töltelék ismeretében - akár fűszerezhetjük is. Nagyon jól mutat a spenóttal, paradicsommal színezett tészta, s ezek között tökéletes töltelék lehet egy kis tejföllel, tojással elkevert sajt, vagy néhány szelet sonka, esetleg vékonyra szelt hideg sült hús, netalántán valamilyen zöldségből készített püré vagy mártás. A sós palacsintákat kínálhatjuk magukban, de köretként is megállják a helyüket.





Zöldséges raguval rétegezve, sajttal összesütve is tökéletes!

Amikor már minden töltelék a helyén, és az utolsó, üres palacsintával fedve elkészült a mű, akkor az egész mehet a sütőbe, hogy az ízek összeérjenek, a töltelékben lévő esetleges nyers alapanyagok megsüljenek (tojás), és az egész torta egy egységgé váljon. Miután kiszedtük a sütőből, érdemes egy kicsit várni, mert a rétegek között a töltelék a hőt nagyon jól tartja.

A kész édes palacsintatortát, illetve az abból vágott szeleteket meglocsolhatjuk csokoládéöntettel, gyümölcsöntettel, de kínálhatunk mellé frissen felvert tejszínhabot is.





Cukros kakaóval rétegezett csúsztatott palacsinta - puncsmártással

Spenótos palacsintatorta:

Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg finomliszt
3,5 dl tej
csipet só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg spenót
25 dkg bryndza

Elkészítés: A tojásból, tejből, spenótból és a sütőporos lisztből sűrűbb palacsintatésztát csinálok. Fél órát hagyom állni, majd közepes lángon kisütöm. Ahogy kisült, tálra teszem, bryndzával megkenem, és ezt a műveletet addig folytatom, amíg a tészta el nem fogy. Szaftos ételek mellé kitűnő köret.

Mákos csúsztatott palacsinta:

Hozzávalók:
2 tojás
4,5 dl tej
20 dkg finomliszt
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
cukor
darált mák
4 tojásfehérje
baracklekvár

Elkészítés: A tojást a vaníliás cukorral habosra keverem, majd a többi hozzávalóval egy kicsit vastagabb tésztát készítek. 14-16 palacsintát sütök. A palacsintáknak csak az egyik felét sütöm meg, majd azt tálra csúztatom, és rétegezem házi baracklekvárral, amibe mákot szórok és cukros tojáshabbal. Amikor kész vagyok, egy utolsó palacsintával zárom a sort, és a tortát 190 fokon fél órát sütöm.





Aki a tiramisut szereti, mindenből azt készít :)

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Fekete-erdő torta házilag
  2014-04-01 20:48:56, kedd
 
  Fekete-erdő torta házilag

Hozzávalók:

12 evőkanál liszt
12 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl Vénusz olaj
3 evőkanál kakaópor
2 üveg meggybefőtt
2 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg tejcsokoládé
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló

Elkészítés:

Piskótát készítünk: a tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgájához keverjük a 12 evőkanál cukrot. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját is felverjük. A lisztet is hozzáadjuk, majd az olajat és a 3 evőkanál kakaóport. Végül a habot hozzákeverjük, és egy kivajazott tortaformában kisütjük.

A krémhez a meggybefőttet leszűrjük, és a levében a 2 csomag vaníliás pudingot pár kanál cukorral és a vaníliás cukorral megfőzzük.
Ha besűrűsödött, a meggyeket belekeverjük még melegen, pár szem kivételével, ez a tetejére megy díszítésnek.

A habot felverjük keményre a habfixálókkal, majd belekeverjük a felébe a csokireszeléket.

Összeállítjuk a tortát: a piskótát 3 részre vágjuk, az első lapra krémet kenünk, erre jön egy lap, majd a csokis hab, végül a tetejét ráhelyezzük, megkenjük a habbal, és ízlés szerint díszítjük.





Megjegyzés:

Egy nappal érdemes fogyasztás előtt elkészíteni, mert az ízek akkor összeérnek. Hűtve tárolandó!

A receptet és a fotót Hollernora küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Diós fasírt II.
  2014-04-01 20:43:51, kedd
 
  Diós fasírt II.

Hozzávalók:

15 dkg dió darálva
4-5 zsemle
2 db kicsi főtt burgonya
fokhagyma
petrezselyem

bors
pirospaprika
3 db tojás
zsemlemorzsa
ételízesítő
Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A zsemléket beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Összedolgozzuk a hozzávalókkal, pogácsákat készítünk, végül zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.





Megjegyzés:

A receptet Fűzfa Lajosné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Túrós-barackos-narancskrémes süti
  2014-04-01 20:41:26, kedd
 
  Túrós-barackos-narancskrémes süti

Hozzávalók:

A tésztához:
8 tojás
8 evőkanál liszt
8 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál sütőpor
csipet só

A túrókrémhez:
50 dkg krémes túró
15 dkg porcukor
fél csomag zseléfix
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dl tejszín
1 üveg vagy konzerv őszibarack befőtt

A narancskrémhez:
2 narancs húsa és leve
2 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
a befőtt leve
2 evőkanál keményítő
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

1. A tésztához a 8 tojás fehérjét kemény habbá verem. A sárgákat a cukorral habosra keverem. A száraz anyagokat elvegyítem, és apránként a sárgájás masszához keverem, majd laza csuklómozdulatokkal belekeverem a tojáshabot.

2. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 180 C fokra előmelegített sütőben 30-40 percig tűpróbáig sütöm. Ha kész, hagyom kihülni, majd félbevágom.

3. Amíg hűl, elkészítem a krémet, amihez a túrót villával jól áttöröm, hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot és a zseléfixet. Felverem a tejszínt, és óvatosan belekeverem a krémbe.

4. A két lap közé kenem a túrós krémet, majd a tetejét vékony szeletekre vágott barackal megrakom, majd ráhelyezem a másik lapot.

5. A narancskrémhez a narancsokat kifilézem, villával áttöröm, nyeles edényben a mézzel, a citromlével, a befőtt levének egy részével felforralom, kicsit főzöm. Közben a keményítőt és a lisztet a befőtt maradék levével csomómentesen elkeverem, és a narancsos lébe keverem. Pudingszerű sűrű krémet kell kapjak.

6. A krémet melegen a süti tetejére kenem, és hagyom kihűlni, majd felszeletelem.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Regina0202 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fasírt sajtmártással
  2014-04-01 20:37:19, kedd
 
  Fasírt sajtmártással

Hozzávalók:

50 dkg darált hús
15-20 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás
1 nagyobb fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
olaj

bors

Elkészítés:

Készítünk egy fasírtmasszát a darált húsból, a lereszelt hagymából és a tojásból sóval, borssal fűszerezve. Alaposan összedolgozzuk.

Egy olyan lábasban vagy serpenyőben, amit utána be tudunk tenni a sütőbe a vajat egy kis olajjal keverve felolvasztjuk. A fasírtmasszából pici kis golyókat formálunk, és a forró zsiradékba helyezve, közepes lángon minden oldalukat aranybarnára sütjük.

Ezután levesszük a tűzről, öntünk alá 1-1,5 dl vizet. Alufóliával vagy fedővel lefedjük, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25-30 percre. Ezalatt a fasírtok belseje is készre sül. (Közben néha nézzünk rá, nehogy elfogyjon alóla a víz, de sokat se öntsünk alá.)

Ha kész, a fasírtokat kiemeljük az ízes szaftból. A tejfölben elkeverünk 1 evőkanál lisztet, és hozzákeverjük a szafthoz. A gázon egyet rottyantunk rajta, hogy a liszt ki tudja fejtetni a sűrítő hatását. Végül hozzáadjuk a lereszelt trappista sajtot, és elkeverjük benne. Így kapunk egy nagyon finom ízű sajtmártást.

Megjegyzés:

A fasírtgolyókat a sajtmártással meglocsolva, párolt rizzsel körítve tálaljuk, petrezselyemmel díszíthetjük, ami az ízéhez nagyon passzol.

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kakukkfüves zöldségleves
  2014-04-01 20:25:00, kedd
 
  Hozzávalók:

1 közepes szál sárgarépa
1 közepes szál fehérrépa
1 szelet zeller
1 kisebb fej vöröshagyma
5-6 kelbimbó
5-6 kicsi karfiolrózsa
1-2 maréknyi zöldborsó
2-3 evőkanál étolaj
csipetnyi só
1 mokkáskanál ételízesítő
1/2 mokkáskanál fehérbors
1 db zöldségleves kocka
csipetnyi kakukkfű
1-1,5 liter meleg víz

Elkészítés:

A zöldségféléket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, a hagymát pici kockákra aprítjuk.

Egy fazékban felmelegítjük az étolajat, rátesszük a feldarabolt répát, petrezselyemgyökeret és zellert, s kb. 5 percig pároljuk, rászórjuk a hagymát, összepirítjuk, megszórjuk ételízesítővel, fehérborssal és kakukkfűvel, majd gyors összekeverés után felöntjük a meleg vízzel. Beletesszük a többi zöldséget, felforraljuk, és lassú tűzön készre főzzük.

A befejezés előtt még csipetnyi kakukkfüvet adhatunk hozzá, hogy felfrissítsük ezt az ízt. Jó étvágyat kívánok hozzá!





Megjegyzés:

A 3 alap mellett tulajdonképpen bármilyen zöldséget felhasználhatunk hozzá. A leves összetételének az elkészítő ízlése és fantáziája szab határt. Fontos, hogy ne legyen túl sok leve. Fogyókúrázók figyelmébe is ajánlom, hiszen ízletes, szemet gyönyörködtető és nem hizlal.

A receptet és a fotót T.vica küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Április bolondja
  2014-04-01 19:52:39, kedd
 
 



Április bolondja

Közeleg április elseje, a tréfák ünnepe, amikor megengedett egy-két füllentés és beugratás. Kevesen gondolnák, hogy a gyerekesnek látszó szórakozásnak komoly lélektani háttere van. Pszichológusok szerint ennyi hazugság és tréfa szükséges is a kiegyensúlyozott lelki élethez.

A hazugsághoz mindig is felemásan viszonyult a társadalom. Egyfelől elítéljük a hazugságot, megbízhatatlannak tartjuk, és kerülni kezdjük, akit egyszer rajtakaptunk füllentésen. Másfelől viszont minden nap elejtünk apró hazugságokat, leginkább saját kényelmünk érdekében. Ilyen például, amikor őszinte véleményünket finomítjuk, vagy hiányos emlékezetünkre hivatkozunk, amikor számon kérnek valamit rajtunk, ahelyett, hogy bevallanánk: nem is volt kedvünk megcsinálni.

Egy évben egyszer szabad a káröröm





A szorongás azonban, ha észrevétlenül is, minden hazugságnál bennünk marad, félünk, hogy lebukhatunk, és a megszégyenülés kellemetlen érzését senki sem kívánja magának. Április elseje, a tréfák és füllentések ünnepe viszont arról szól, hogy büntetlenül téveszthetünk meg másokat. Pszichológusok szerint az áprilisi beugratás lélektanilag arról szól, hogy szabadon rászedhetünk másokat anélkül, hogy mi magunk kárt szenvednénk.

Évente egyszer tehát szabad manipulálni környezetünket, még szégyenkezni sem kell miatta, sőt, magunknak is (kár)örömet szerzünk. Kis túlzással azt is lehet állítani, hogy április elseje lélektani igénye az embereknek.





Április elsején volt a szilveszter

Ennek megfelelően gyökerei is régre nyúlnak vissza: már az 1600-as évek elejéről vannak írásos dokumentumok egy német tartományból, melyben részletesen beszámolnak az áprilisi tréfákról, de valószínűleg már korábban is ismert volt a tréfaünnep. Onnan ered, hogy a Gergely-naptár német bevezetése előtt április elsején ünnepelték az újévet. Az 1500-as években azonban átálltak a január elsejére, de ha valaki meg akarta tréfálni ismerősét, április elsejére küldött neki újévi meghívást. A bolondot aztán, aki elhitte, és megjelent az újévi ünnepségen, kikacagták, és kinevezték április bolondjának.

Április bolondja az, akit általános népszokás szerint április 1-én tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kikacagják. Az áprilisba küldés elterjedt szokás mindenfelé, s az április bolondját a francia poisson d'avril-nak, az angol Aprilfool-nak az olasz Calandrino-nak, a német Aprilsnarr-nak hívja. Honnan ered a tréfás szokás, nem tudják biztosan. Mondják, hogy az április hónap csalfa, változó volta adja magyarázatát; mondják, hogy egy ősi kelta szokás maradványa, mikor is április kezdetén bohó, vidám tavaszi ünnepeket ültek; mondják, hogy IX. Károly egy rendeletéből ered, amely rendelkezés 1564-ben az uj esztendőt április 1-éről áttette január 1-ére. Akkor is szokásban voltak az újévi ajándékok, de a rendelet után az emberek januárban az áprilisi, áprilisban a januári ajándékokkal biztatgatták egymást. Szigligeti Edének van ilyen című vígjátéka.





Áprilisi tréfák:

Április elsejét nagyon várják a vicces és jókedvű fiatalok, hogy elbolondítsák egymást. Régebben cédulákat is küldözgettek egyik a másikhoz, aztán mondták, hogy nem nekem szól s adtak egy másik címet, hogy vigye oda az illető. Mondóka is volt: Csiribiri bakveréb, a bolondot küld elébb. A másik mondóka: Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba, azt kérdezte hány óra, féltizenkettő, bolond mind a kettő. - Akinek csak eszébe jut, hogy április 1-e van, nagyon vigyáz, nehogy valaki elbolondítsa.





Április 1 a néphagyományban:

Ez a nap a szerencsétlenebbek közül való. Ilyenkor kellett futó növényeket - babot, dinnyét, tököt - ültetni, hogy hosszúra és szépre fejlődjön a növény. Egyes vidékeken megválasztották árpilis bolondját, de ez a tradíció hazánkban inkább a pünkösdhöz és a pünkösdi király választáshoz kötődik.

Forrás:http://makvirag.extra.hu








 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Április bolondja
  2014-04-01 19:40:19, kedd
 
  Április bolondja
magyar népköltés

Április bolondja
Felment a toronyba,
Megkérdezte: - Hány óra?
Fél tizenkettő;
Bolond ez a kettő.


Link

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Április bolondja
  2014-04-01 19:38:30, kedd
 
  Április bolondja





Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy az április bolondja.

Több országban elterjedt szokás. Eredete nem tisztázott. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Más magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered. 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 395 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3916
  • e Hét: 13419
  • e Hónap: 27324
  • e Év: 157031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.