Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2014-04-15 23:58:02, kedd
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Ünnepeljünk igazi sonkával!
  2014-04-15 23:53:06, kedd
 
  Ünnepeljünk igazi sonkával!

A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen. A legtöbben főve, tojással, tormával, friss zöldekkel tálalják, vannak, akik cipóban megsütik, vagy sárga túrót is kínálnak hozzá.
Milyen sonkát vegyünk?

A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.

A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, háztáji sonka vagy a vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Az biztos, hogy ezek nem olcsó dolgok, de aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, legalábbis húsvétkor.





Torma és tojás: a húsvéti sonka kötelező kísérői

Készül a húsvéti főtt sonka

A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.

Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.

Persze tűzhelyen is remekül megfő a sonka, de számoljunk bőségesen az idővel!





A sós, karakteres füstölt sonka mellé jól illik az édeskés kalács

Mire használjuk az igazi sonkát?

Húsvétkor együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával, kaláccsal, sárga túróval, készíthetünk mellé franciasalátát, krumplisalátát vagy burgonyasalátát.

De ha marad a finom sonkából, nagyszerűen használhatjuk. A mi klasszikus bablevesünk például elképzelhetetlen sonka nélkül, de nagyon jó a sonka szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik: a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.

A sonkás tészta nagy kedvenc, se sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de a salátákat is feldobhatjuk sonkával. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a ,,hemendegz" (ham and eggs). Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.





Ham and eggs - sonka és tojás serpenyős párosa

Különféle rakott ételeket is gazdagíthatunk sonkával, de jól illik sós pitékbe, quiche-be is a maradék sonka.

A sonka főzőlevét sem kell kiönteni, nagyszerű alap lehet levesekhez, sokan le is fagyasztják, és később használják bableveshez vagy kaszásleveshez.





A maradék sonka sós pitébe is jól illik

Híres külföldi sonkafajták

Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.

Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto) (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).

A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.





Ilyen a levegőn szárított Serrano-sonka

Kenyérben sült sonka, német vidékeken népszerű





SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Töltött sertésszűz balzsamos hagymákkal és édesburgonya-püré
  2014-04-15 23:45:48, kedd
 
  Töltött sertésszűz balzsamos hagymákkal és édesburgonya-pürével

Hozzávalók:

90 dkg (2 kisebb darab) sertésszűz
15 dkg orda
1 kápia paprika
1 paprika
2-2 evőkanál tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgómag keverve

bors
1 tojás
4 fej lilahagyma
20 dkg gyöngyhagyma
2 evőkanál balzsamecet
60 dkg édesburgonya
2 evőkanál tökmagolaj
olívaolaj

Elkészítés:

A sertésszűzek végeit levágjuk. A maradék hengereket keresztben félbevágjuk, majd a hosszanti oldal mentén 1 centi vastagra felvágjuk úgy, mintha piskótatekercset akarnánk kigöngyölni. Az így keletkezett téglalapokat sózzuk, borsozzuk.

A paprikákat és a sajtot fél centis hasábokra szeljük, a hússzeletek hosszabb oldalára fektetjük, feltekerjük. Egy-egy darab alufóliát megkenünk olívaolajjal, rátesszük a töltött húsokat, beletekerjük, a végeit is összefogjuk, mint a szaloncukrot.

Egy tepsibe ültetjük, ujjnyi vizet öntünk alájuk, 180 fokon fél órát sütjük. Kivesszük, langyosra hűtjük.

Leszedjük róluk a fóliát, megkenjük a tojásfehérjével, meghempergetjük a magkeverékben. Egy serpenyőben, kevés olívaolajon minden oldalukat megpirítjuk.

A lilahagymát nagyobb kockákra vágjuk. A hússütő serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a kétféle hagymát, ráöntjük a balzsamecetet. Addig kevergetjük nagy lángon, míg a nedvesség elfő, a hagyma kicsit megpuhul, de roppanós marad.

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, bő sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tökmagolajat, pürésítjük.

Tálaláskor a húst ferdén óvatosan felvágjuk, tányérra tesszük. Csillagcsővel alakzatokat nyomunk a püréből, közéjük kanalazzuk a balzsamos hagymákat.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Bluesun küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Citromos-sajtos hekk diétásan
  2014-04-15 23:43:01, kedd
 
  Citromos-sajtos hekk diétásan

Hozzávalók:

50 dkg hekk
1 citrom
pár csepp olívaolaj

őrölt feketebors
10-20 dkg zsírszegény sajt

Elkészítés:

1. A halszeleteket egyesével alufólia darabokra fektetjük (akkora legyen a fólia, hogy be tudjuk vele csomagolni). A halra teszünk pár csepp olajat. Sózzuk, borsozzuk. Sajtszeletekkel borítjuk. A sajt tetejére tesszük a citromkarikákat. Rátekerjük az alufóliát minden egyes halszeletre.

2. Előmelegített sütőben maximális hőmérsékleten 10-15 perc alatt kész.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Blondevilke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Gyors ebéd ázsiai módra
  2014-04-15 23:40:21, kedd
 
  Gyors ebéd ázsiai módra

Hozzávalók:

25 dkg chow mein tészta
15 dkg gomba
1 közepes répa
10 dkg füstölt szalonna
25 dkg csirkemell
1 nagy lilahagyma
3 evőkanál szójaszósz

bors

Elkészítés:

A tésztát egy tálba tesszük, forró vízzel felöntjük, legalább 4 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A szalonnát felcsíkozzuk, egy nagy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. A pörcöket félretesszük.

Közben a répát nagyon vékonyra szeljük, a csirkemellet 1x5 cm-es csíkokra, a lilahagymát nagyobb kockákra vágjuk, a gombát felszeleteljük.

A zsírba dobjuk a lilahagymát, mikor kicsit megfonnyadt, mehet hozzá a hús, a répa és a gomba. Közepes lángra vesszük, enyhén sózzuk, nagyon borsozzuk. 5 perc után, mikor a hús kifehéredett, a zöldségek pedig már nem nyersek, hozzáöntjük a szójaszószt, összekeverjük, felforraljuk. A serpenyőbe öntjük a tésztát, alaposan összeforgatjuk a raguval.

Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Bluesun küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tonhaltekercs diétásan
  2014-04-15 23:37:18, kedd
 
  Tonhaltekercs diétásan

Hozzávalók:

2 személynek:
1 tojásfehérje
5 dkg zabpehely
víz (kb. 1,5-2 dl)

édes-nemes fűszerpaprika
őrölt feketebors
olívaolaj
A töltelékhez:
saláta
tonhal
paradicsom
paprika

Elkészítés:

1. A zabpelyhet keverjük össze a tojásfehérjével és a vízzel. Fűszerezzük. Pihentessük (nálam 1 éjszaka volt).

2. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kicsit hígabb legyen, mint a palacsintatészta.

3. Forró serpenyőben pici olívaolajon süssünk minél vékonyabb lepénykét közepes lángon.

4. Halmozzunk rá kevés salátát, paradicsomot, paprikát és tonhalat. Hajtsuk össze, és a végét visszahajtva tekerjük körbe alufóliával.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Blondevilke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Csirkével töltött kaliforniai paprika
  2014-04-15 23:35:01, kedd
 
  Csirkével töltött kaliforniai paprika

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
2 fej lilahagyma
2 db tv paprika
4 db kaliforniai paprika
2 tojásfehérje
15 dkg főtt barna rizs (nyersen 10 dkg volt)
1 evőanál olívaolaj

őrölt feketebors
petrezselyem
ételízesítő
majoranna
kakukkfű
rozmaring
bazsalikom

Elkészítés:

1. A tv paprikát és az egyik hagymát félbevágva vékonyan felkarikázzuk. Egy kis tálkában összekeverjük őket, megfűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, ételízesítővel és borssal.

2. A csirkét felkockázzuk. Befűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel, majorannával.

3. A másik hagymát felkockázzuk. Serpenyőben az olajon megpirítjuk a hagymát, rajta a húst. Egy tálba szedjük, és hagyjuk kihűlni.

4. Addig levágjuk a kaliforniai paprikák tetejét, a belsejüket megtisztítjuk, tepsibe állítgatjuk.

5. A csirkéhez öntjük a hagymás paprikát, a rizst és a tojásfehérjét.
Összekeverjük, majd a paprikába kanalazzuk a tölteléket. A tetejét rátesszük.

6. Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.





Megjegyzés:

A kaliforniai paprika vásárlásnál figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, ami megáll a talpán.

A receptet és a fotót Blondevilke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Indiai fokhagymás tofu zöldséges rizzsel
  2014-04-15 23:32:16, kedd
 
  Indiai fokhagymás tofu zöldséges rizzsel

Hozzávalók:

20 dkg jázmin rizs
30 dkg tofu
8 evőkanál szójaszósz
6 gerezd fokhagyma
3 kisebb sárgarépa
3 kisebb cukkini
8 szem aszalt szilva
1 dl olívaolaj
1 teáskanál indiai fűszerkeverék
1 kávéskanál tengeri só
5 dl víz
A tálaláshoz:
friss saláta kevés olívaolajból és pár csepp citromléből készült öntettel összeforgatva

Elkészítés:

A kockákra vágott tofut, a fokhagymát és a szójaszószt összekeverjük és félretesszük. 1-1 sárgarépát és cukkinit apró kockára vágunk.

Az olívaolaj felén megfuttatjuk a rizst, hozzáadjuk az indiai fűszerkeveréket, a sót és az imént kockára vágott zöldségeket. Felöntjük 4 dl vízzel, majd kis lángon, időnként megkevergetve főzzük. Ha már felitta a vizet, lefedjük, és félrerakjuk 20 percre.

Közben a másik 2-2 répát és cukkinit vékony csíkokra vágjuk. A maradék olívaolajon először a répát 2 percig, majd a cukkinivel együtt még 2 percig sütjük. Hozzáadunk 1 dl vizet, a félretett tofut, és csíkokra vágott aszalt szilvát keverünk bele. Még 2 percig főzzük, majd ha kész, a rizzsel és sok friss salátával tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Morfika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Paradicsomsaláta gazdagon
  2014-04-15 23:30:15, kedd
 
  Paradicsomsaláta gazdagon

Hozzávalók:

2 személynek:
4 db paradicsom
1 db csípős hegyes zöldpaprika
1 szelet füstölt sonka
10 dkg mini mozzarella (golyók)
olívabogyó
bazsalikom
citrom
citromos olívaolaj

őrölt feketebors

Elkészítés:

A paradicsomot, a paprikát és a sonkát szeletelem, majd a többi hozzávalóval együtt elhelyezem a tányéron. Sózom, borsozom, facsarok rá citromot, locsolok rá olajat, teszek rá bazsalikomot.

Beteszem a hűtőbe, hogy jól lehűljön, s hogy az ízek összeérjenek. Vajas zsemlével és rozskenyérrel fogyasztom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Petrezselymes-újhagymás csirkemell
  2014-04-15 23:26:14, kedd
 
  Petrezselymes-újhagymás csirkemell

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
1 szál újhagyma
1/2 csokor friss petrezselyemlevél

őrült feketebors
olívaolaj

Elkészítés:

1. A csirkét vágjuk ujjnyi csíkokra. A hagymát karikázzuk fel. A petrezselymet aprítsuk fel.

2. Keverjük össze a csirkét, a hagymát és a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Pici olajon serpenyőben pirítsuk meg nagyobb lángon. Tetszőleges körettel azonnal tálalhatjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Blondevilke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 395 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1863
  • e Hét: 11366
  • e Hónap: 25271
  • e Év: 154978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.