|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2014-04-15 23:53:06, kedd
|
|
|
Ünnepeljünk igazi sonkával!
A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen. A legtöbben főve, tojással, tormával, friss zöldekkel tálalják, vannak, akik cipóban megsütik, vagy sárga túrót is kínálnak hozzá.
Milyen sonkát vegyünk?
A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.
A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, háztáji sonka vagy a vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Az biztos, hogy ezek nem olcsó dolgok, de aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, legalábbis húsvétkor.
Torma és tojás: a húsvéti sonka kötelező kísérői
Készül a húsvéti főtt sonka
A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.
Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.
Persze tűzhelyen is remekül megfő a sonka, de számoljunk bőségesen az idővel!
A sós, karakteres füstölt sonka mellé jól illik az édeskés kalács
Mire használjuk az igazi sonkát?
Húsvétkor együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával, kaláccsal, sárga túróval, készíthetünk mellé franciasalátát, krumplisalátát vagy burgonyasalátát.
De ha marad a finom sonkából, nagyszerűen használhatjuk. A mi klasszikus bablevesünk például elképzelhetetlen sonka nélkül, de nagyon jó a sonka szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik: a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.
A sonkás tészta nagy kedvenc, se sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de a salátákat is feldobhatjuk sonkával. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a ,,hemendegz" (ham and eggs). Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.
Ham and eggs - sonka és tojás serpenyős párosa
Különféle rakott ételeket is gazdagíthatunk sonkával, de jól illik sós pitékbe, quiche-be is a maradék sonka.
A sonka főzőlevét sem kell kiönteni, nagyszerű alap lehet levesekhez, sokan le is fagyasztják, és később használják bableveshez vagy kaszásleveshez.
A maradék sonka sós pitébe is jól illik
Híres külföldi sonkafajták
Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.
Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto) (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).
A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.
Ilyen a levegőn szárított Serrano-sonka
Kenyérben sült sonka, német vidékeken népszerű
SB
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-04-15 23:45:48, kedd
|
|
|
Töltött sertésszűz balzsamos hagymákkal és édesburgonya-pürével
Hozzávalók:
90 dkg (2 kisebb darab) sertésszűz
15 dkg orda
1 kápia paprika
1 paprika
2-2 evőkanál tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgómag keverve
só
bors
1 tojás
4 fej lilahagyma
20 dkg gyöngyhagyma
2 evőkanál balzsamecet
60 dkg édesburgonya
2 evőkanál tökmagolaj
olívaolaj
Elkészítés:
A sertésszűzek végeit levágjuk. A maradék hengereket keresztben félbevágjuk, majd a hosszanti oldal mentén 1 centi vastagra felvágjuk úgy, mintha piskótatekercset akarnánk kigöngyölni. Az így keletkezett téglalapokat sózzuk, borsozzuk.
A paprikákat és a sajtot fél centis hasábokra szeljük, a hússzeletek hosszabb oldalára fektetjük, feltekerjük. Egy-egy darab alufóliát megkenünk olívaolajjal, rátesszük a töltött húsokat, beletekerjük, a végeit is összefogjuk, mint a szaloncukrot.
Egy tepsibe ültetjük, ujjnyi vizet öntünk alájuk, 180 fokon fél órát sütjük. Kivesszük, langyosra hűtjük.
Leszedjük róluk a fóliát, megkenjük a tojásfehérjével, meghempergetjük a magkeverékben. Egy serpenyőben, kevés olívaolajon minden oldalukat megpirítjuk.
A lilahagymát nagyobb kockákra vágjuk. A hússütő serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a kétféle hagymát, ráöntjük a balzsamecetet. Addig kevergetjük nagy lángon, míg a nedvesség elfő, a hagyma kicsit megpuhul, de roppanós marad.
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, bő sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tökmagolajat, pürésítjük.
Tálaláskor a húst ferdén óvatosan felvágjuk, tányérra tesszük. Csillagcsővel alakzatokat nyomunk a püréből, közéjük kanalazzuk a balzsamos hagymákat.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Bluesun küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-04-15 23:43:01, kedd
|
|
|
Citromos-sajtos hekk diétásan
Hozzávalók:
50 dkg hekk
1 citrom
pár csepp olívaolaj
só
őrölt feketebors
10-20 dkg zsírszegény sajt
Elkészítés:
1. A halszeleteket egyesével alufólia darabokra fektetjük (akkora legyen a fólia, hogy be tudjuk vele csomagolni). A halra teszünk pár csepp olajat. Sózzuk, borsozzuk. Sajtszeletekkel borítjuk. A sajt tetejére tesszük a citromkarikákat. Rátekerjük az alufóliát minden egyes halszeletre.
2. Előmelegített sütőben maximális hőmérsékleten 10-15 perc alatt kész.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Blondevilke küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2014-04-15 23:40:21, kedd
|
|
|
Gyors ebéd ázsiai módra
Hozzávalók:
25 dkg chow mein tészta
15 dkg gomba
1 közepes répa
10 dkg füstölt szalonna
25 dkg csirkemell
1 nagy lilahagyma
3 evőkanál szójaszósz
só
bors
Elkészítés:
A tésztát egy tálba tesszük, forró vízzel felöntjük, legalább 4 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A szalonnát felcsíkozzuk, egy nagy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. A pörcöket félretesszük.
Közben a répát nagyon vékonyra szeljük, a csirkemellet 1x5 cm-es csíkokra, a lilahagymát nagyobb kockákra vágjuk, a gombát felszeleteljük.
A zsírba dobjuk a lilahagymát, mikor kicsit megfonnyadt, mehet hozzá a hús, a répa és a gomba. Közepes lángra vesszük, enyhén sózzuk, nagyon borsozzuk. 5 perc után, mikor a hús kifehéredett, a zöldségek pedig már nem nyersek, hozzáöntjük a szójaszószt, összekeverjük, felforraljuk. A serpenyőbe öntjük a tésztát, alaposan összeforgatjuk a raguval.
Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Bluesun küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-04-15 23:37:18, kedd
|
|
|
Tonhaltekercs diétásan
Hozzávalók:
2 személynek:
1 tojásfehérje
5 dkg zabpehely
víz (kb. 1,5-2 dl)
só
édes-nemes fűszerpaprika
őrölt feketebors
olívaolaj
A töltelékhez:
saláta
tonhal
paradicsom
paprika
Elkészítés:
1. A zabpelyhet keverjük össze a tojásfehérjével és a vízzel. Fűszerezzük. Pihentessük (nálam 1 éjszaka volt).
2. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kicsit hígabb legyen, mint a palacsintatészta.
3. Forró serpenyőben pici olívaolajon süssünk minél vékonyabb lepénykét közepes lángon.
4. Halmozzunk rá kevés salátát, paradicsomot, paprikát és tonhalat. Hajtsuk össze, és a végét visszahajtva tekerjük körbe alufóliával.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Blondevilke küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2014-04-15 23:35:01, kedd
|
|
|
Csirkével töltött kaliforniai paprika
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
2 fej lilahagyma
2 db tv paprika
4 db kaliforniai paprika
2 tojásfehérje
15 dkg főtt barna rizs (nyersen 10 dkg volt)
1 evőanál olívaolaj
só
őrölt feketebors
petrezselyem
ételízesítő
majoranna
kakukkfű
rozmaring
bazsalikom
Elkészítés:
1. A tv paprikát és az egyik hagymát félbevágva vékonyan felkarikázzuk. Egy kis tálkában összekeverjük őket, megfűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, ételízesítővel és borssal.
2. A csirkét felkockázzuk. Befűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel, majorannával.
3. A másik hagymát felkockázzuk. Serpenyőben az olajon megpirítjuk a hagymát, rajta a húst. Egy tálba szedjük, és hagyjuk kihűlni.
4. Addig levágjuk a kaliforniai paprikák tetejét, a belsejüket megtisztítjuk, tepsibe állítgatjuk.
5. A csirkéhez öntjük a hagymás paprikát, a rizst és a tojásfehérjét.
Összekeverjük, majd a paprikába kanalazzuk a tölteléket. A tetejét rátesszük.
6. Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.
Megjegyzés:
A kaliforniai paprika vásárlásnál figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, ami megáll a talpán.
A receptet és a fotót Blondevilke küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-04-15 23:32:16, kedd
|
|
|
Indiai fokhagymás tofu zöldséges rizzsel
Hozzávalók:
20 dkg jázmin rizs
30 dkg tofu
8 evőkanál szójaszósz
6 gerezd fokhagyma
3 kisebb sárgarépa
3 kisebb cukkini
8 szem aszalt szilva
1 dl olívaolaj
1 teáskanál indiai fűszerkeverék
1 kávéskanál tengeri só
5 dl víz
A tálaláshoz:
friss saláta kevés olívaolajból és pár csepp citromléből készült öntettel összeforgatva
Elkészítés:
A kockákra vágott tofut, a fokhagymát és a szójaszószt összekeverjük és félretesszük. 1-1 sárgarépát és cukkinit apró kockára vágunk.
Az olívaolaj felén megfuttatjuk a rizst, hozzáadjuk az indiai fűszerkeveréket, a sót és az imént kockára vágott zöldségeket. Felöntjük 4 dl vízzel, majd kis lángon, időnként megkevergetve főzzük. Ha már felitta a vizet, lefedjük, és félrerakjuk 20 percre.
Közben a másik 2-2 répát és cukkinit vékony csíkokra vágjuk. A maradék olívaolajon először a répát 2 percig, majd a cukkinivel együtt még 2 percig sütjük. Hozzáadunk 1 dl vizet, a félretett tofut, és csíkokra vágott aszalt szilvát keverünk bele. Még 2 percig főzzük, majd ha kész, a rizzsel és sok friss salátával tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Morfika küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-04-15 23:30:15, kedd
|
|
|
Paradicsomsaláta gazdagon
Hozzávalók:
2 személynek:
4 db paradicsom
1 db csípős hegyes zöldpaprika
1 szelet füstölt sonka
10 dkg mini mozzarella (golyók)
olívabogyó
bazsalikom
citrom
citromos olívaolaj
só
őrölt feketebors
Elkészítés:
A paradicsomot, a paprikát és a sonkát szeletelem, majd a többi hozzávalóval együtt elhelyezem a tányéron. Sózom, borsozom, facsarok rá citromot, locsolok rá olajat, teszek rá bazsalikomot.
Beteszem a hűtőbe, hogy jól lehűljön, s hogy az ízek összeérjenek. Vajas zsemlével és rozskenyérrel fogyasztom.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-04-15 23:26:14, kedd
|
|
|
Petrezselymes-újhagymás csirkemell
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
1 szál újhagyma
1/2 csokor friss petrezselyemlevél
só
őrült feketebors
olívaolaj
Elkészítés:
1. A csirkét vágjuk ujjnyi csíkokra. A hagymát karikázzuk fel. A petrezselymet aprítsuk fel.
2. Keverjük össze a csirkét, a hagymát és a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Pici olajon serpenyőben pirítsuk meg nagyobb lángon. Tetszőleges körettel azonnal tálalhatjuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Blondevilke küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2014. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
395 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1863
- e Hét: 11366
- e Hónap: 25271
- e Év: 154978
|
|
|