Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Friss tavaszi zöldek
  2014-04-21 23:49:32, hétfő
 
  Friss tavaszi zöldek

Az ínséges tél után a tavasz megannyi csábító finomsággal vár minket. Az április - többek között - már a karalábé, a medvehagyma, a spenót, a sóska és a retek uralmáról szól. Ezekkel az alapanyagokkal szinte bármi elkészíthető, íme néhány ötlet, hogy mi mindenhez használhatók a tavaszi zöldek.

Medvehagyma:

A néhány éve robbanásszerűen piacra és köztudatba törő medvehagyma a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, ami nem is csoda, hiszen kellemes, harmonikus, semmivel össze nem téveszthető íze és lágy, fokhagymás illata tényleg ellenállhatatlan. A medvehagymát sokféleképp felhasználhatjuk kisebb vagy nagyobb mennyiségben. Ízesíthetünk vele sajtkrémeket, túrókrémeket, salátákat, készíthetünk belőle pestót, hozzáadhatjuk a reggeli rántottánkhoz, belekeverhetjük egy quiche töltelékébe, de péksüteményeinket, kiflinket, pogácsáinkat is ízesíthetjük vele.





Ha sok medvehagymához jutunk, érdemes pestót készíteni belőle: nagyon intenzív az íze, sokáig használhatjuk

A levesek terén is hódít a medvehagyma. Tejszínnel lazítva, krumplival vagy bármilyen más zöldséggel keverve kellemes, fokhagymás krémleves válhat belőle. A különféle szószok és mártások terén is nyugodtan használhatjuk a medvehagymát, könnyedén ízesít, s ha ügyelünk a mennyiségre, akkor más fűszerek számára is hagy némi teret. A húsokhoz töltelékként is adható, illetve az elkészített pestóval szintén végtelen számú fogásba csempészhetünk egy kis medvehagymás tavaszt.





Krémlevesnek is nagyon finom a medvehagyma

Retek:

A retek szintén igazi sláger, bár mostanában nem minden esetben a gumóért rajonganak a gasztroőrültek, hanem a levelét részesítik előnyben. Míg a retek maga főleg a hidegtálakon, szendvicsekben, salátákban és reggelizőasztalokon jut érvényre, addig a reteklevél - akárcsak a medvehagyma - jó alapja lehet egy salátának, készülhet belőle pesto vagy akár leves, főzelék, mártások, esetleg smoothie (zöldségturmix) is.





Csupa frissesség a retek, nem lehet eleget enni belőle tavasszal!

A zsenge és ropogós piros retek mellett érdemes a fehér sörretekkel is barátkozni. Nyersen is nagyon finom, karikázva szendvicseken, kockázva salátákban tökéletes, de cikkekre vágva serpenyőben vagy sütőben sütve egészen új arcát mutatja meg. Krémes, omlós, tökéletes köret, ráadásul 10 perc alatt átsül, egy kis kakukkfűvel és borssal megszórva még finomabb, ráadásul alig van benne kalória.





A sörretekről se felekezzünk el! Nem csak nyersen, de sütve is nagyon finom!

Karalábé:

A karalábé esete szintén sokban hasonlít a retekéhez, hiszen az utóbbi években lassan tudatosul bennünk, hogy a korábban lecsavart és azonnal elhajított karalábélevél nagyon kellemes és változatosan felhasználható alapanyag. A karalábélevélből főhet leves, főzelék, elkészíthetjük rakottasan, tölthetjük is, illetve ezekben a fogásokban nyugodtan ötvözhetjük a karalábéval.





Nyersenés párolva is érdemes gyakran fogyasztani a zsenge karalábét

A karalábé nyersen kitűnő salátazöldség, nagyon jó alanya sokféle levesnek, mint például a húsleves, de önmagában is érdemes belőle levest főzni. A karalábéból nagyon finom főzelék válhat, de elkészíthetjük rakottasan is. Igazi klasszikus még a töltött karalábé, illetve a mostanság kedvelt zöldségfasírozottaknak is jó alapot kínálhat.





Klasszikus a töltött karalábé, már csak a finom szósz hiányzik hozzá

Sóska:

A levelek vonalán továbbhaladva, ott figyel a rendkívül megosztó sóska, amellyel sokan egy bölcsődei vagy óvodai menzán kóstolt, rosszul elkészített fogásnak köszönhetően nem nagyon szimpatizálnak. A sóskának érdemes még egy esélyt adni, hiszen nem csak egészséges, hanem jól elkészítve nagyon finom is. Sóskából készülhet saláta, leves, főzelék, mártás vagy éppenséggel turmix.





A zsenge, friss sóska üdesége maga a tavasz

A sóskát érdemes finoman édesíteni, krémesíteni, amihez jó alap lehet a tejszín vagy éppenséggel a mascarpone. Ezen kívül plusz cukrot, mézet vagy valamilyen más, természetes édesítőszert is tehetünk bele, ami a növény savasságát ellensúlyozni tudja. Sóskát adhatjuk rántottához, omletthez, rizottóhoz is, de ideális tölteléke lehet a franciák kedvelt lepényének, a quiche-nek is.





A savanykás sóskából frissítő leves is készülhet

Spenót:

A spenótnak szintén folyamatosan meg kell küzdenie a jó hírnevéért, bár - többek között - az olasz konyha térnyerésének hála a spenótos fogások egyre jobban elfogadottá válnak. A klasszikus spenótfőzelék mellett így a levelek kapcsán felmerülhet bennünk a saláta lehetősége (ehhez minden esetben javasolt bébispenótot vagy zsenge spenótot vásárolni), valamint a spenóttal, sajttal töltött cannelloni hívogató képe.





A zsenge spenót nyersen is kerülhet salátába: nagyon finom!

A spenót tényleg ideális töltelék, a tojásos, sajtos, túrós ételekkel remekül harmonizál. Spenót adható gyúrt tésztákhoz, péksüteményekhez, különféle húsokhoz, zöldségekhez szánt töltelékekhez. Készíthetünk belőle mártást, amelyet azután kífőtt tésztához, húsokhoz vagy épp krumplinudlihoz is kínálhatunk. Mivel a spenótos fogások kedvelik a fokhagymás ízeket, így jól kombinálható a medvehagymával, amely kitűnő fűszere ennek az alapanyagnak.





A zsenge spenótból nem csak főzelék készülhet, bár úgy is nagyon finom

Mascarponés sóskakrém:

Hozzávalók:
70 dkg friss sóska
25 dkg mascarpone
1 bő fakanál vaj
cukor vagy méz
csipet só

Elkészítés: Egy nagyobb lábasban vajat olvasztok, majd az alaposan, minimum három vízben megmosott, száruktól megszabadított leveleket megfonnyasztom. Miután minden levél összeesett, botmixerrel elsimítom, hozzákeverem a mascarponét, majd picit sózom és ízlésemnek megfelelően édesítem. Főtt újkrumplival és tükörtojással kínálom.

Medvehagymás stangli:

Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
20 dkg vaj
1 tojás
15 dkg tejföl
1,5 teáskanál só
15 levél medvehagyma
A tetejére:
1 habart tojás
fél maréknyi szezámmag

Elkészítés: A medvehagymát vékony csíkokra vágom. A liszteket összeöntöm, majd hozzáadom a sót, a darabokra vágott vajat, és az egészet alaposan elmorzsolom, anélkül, hogy túlságosan felmelegíteném a vajat. A homogén morzsához hozzáadom tejföllel elkevert tojást és a medvehagymát, majd rugalmas tésztává gyúrom.
Lisztezett deszkára borítom a tésztát, majd ujjnyira nyújtom, s derelyevágóval ujjnyi csíkokra metélem. A stanglikat sütőpapíros tepsire fektetem, majd tojással lekenem, szezámmaggal megszórom.
195 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg finoman meg nem színesedik.





És mindjárt jön a spárga, már nagyon várjuk!

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Padlizsánpüré dióval - hidegen
  2014-04-21 23:35:20, hétfő
 
  Padlizsánpüré dióval - hidegen

Hozzávalók:

1 nagy padlizsán
3 gerezd reszelt fokhagyma
1-1 késhegynyi bors, gyömbér, kömény és só
2 evőkanál nagyon finomra darált dió
1-2 teáskanál citromlé
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2-3 evőkanál Vénusz olaj

Elkészítés:

Forró sütőben süssük puhára a padlizsánt, vágjuk ketté, kanállal szedjük ki a megsült belsejét, majd a fele olajjal és a fűszerekkel keverjük simára. Tegyük bele a diót, citromlevet, olajmaradékot. Keverjük habosra, öntsük kis mély tálkákba, szórjuk be petrezselyemzölddel. Tálaljuk pirított kenyérrel.

Megjegyzés:

Bulgáriában ettem, a háziak készítették kedvességből, és nagyon finom volt.

A receptet Julianna küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Bánica (bolgár rétes)
  2014-04-21 23:33:47, hétfő
 
  Bánica (bolgár rétes)

Hozzávalók:

kb. 10 db réteslap /vagy yufka, filoutészta/
30 dkg szirene /bolgár fehér sajt/ vagy feta
3 tojás
1 dl meleg víz
kevés Vénusz olaj

Elkészítés:

Egy tepsit /20x30 cm/ nagyon vékonyan kikenek olajjal. Belehelyezek 2 réteg réteslapot, majd rámorzsolom a szirene 1/3-át, majd újabb 2 lap következik, ismét szirene, és így folytatom, majd a legvégén 2 réteslappal zárom. Felvágom kockákra.

A 3 tojást felverem és összekeverem az 1 dl meleg vízzel, ezt ráöntöm a lapokra, hagyom, hogy kicsit beszívja. Közben felmelegítem a kevés olajat, és utána ráöntöm a vágásokra. Fontos, hogy a lapokat egészen a tepsi aljáig vágjuk fel. A forró olajat csak a vágásokba öntsük, mert különben túl zsíros lesz.

A sütőt előmelegítem kb. 180 fokra, és kb. 20 percig sütöm, míg szépen megpirul. Ha ropogósra szeretnénk, hagyjuk csak kihűlni, ha puhára, fedjük be, miután kivettük a sütőből.





Megjegyzés:

Bulgáriában újévre egy fémpénzt rejt el benne a készítője, aki megtalálja, szerencsés lesz az egész évben.

A receptet és a fotót Bebitigris küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Bolgár édeskáposztás hús
  2014-04-21 23:31:30, hétfő
 
  Bolgár édeskáposztás hús

Hozzávalók:

1 fej (kb. másfél kilós) káposzta
2-3 fej vöröshagyma

bors
köménymag
4-5 egész csirkecomb vagy 4-5 szelet vékony szelet karaj
4-5 paradicsom
kb. 5 dl paradicsom ivólé

Elkészítés:

A káposztát félbevágod, torzsáját kiszeded. Éles késsel kb. 3 mm vastagra felszeleteled. A hagymát feldarabolod. A káposztát és a hagymát kevés olajon üvegesre párolod, beleteszed a hámozott paradicsomot. Tovább kevered, a fűszereket is beleteszed.

Közben a kettévágott csirkecombokat vagy a karajokat hirtelen megpirítod úgy, hogy kicsit piros színe legyen.

Veszel egy mély jénait vagy tepsit: alulra kerül a káposzta, majd a hús, majd ismét káposzta. Ráöntöd a paradicsom ivólevet, és sütőbe rakod.

Hamar kész, de azért időnként jó megnézni, nehogy odaégjen. Ha erre utaló jelet találsz, tegyél rá még egy kicsi paradicsom ivólevet.

Megjegyzés:

A receptet Rózsa Küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Feltámasztó bolgár uborkaleves
  2014-04-21 23:29:58, hétfő
 
  Feltámasztó bolgár uborkaleves

Hozzávalók:

3 db közepes kígyóuborka
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor zsenge zöldhagyma
2 csokor friss kapor
4 gerezd fokhagyma
8 dl natúr joghurt
5 dl tejföl
8 dl tej

fehérbors

Elkészítés:

Mély tálban elkeverjük a joghurtot a tejjel és a tejföllel. Káposztareszelőn lereszeljük a két nagyobb fej hagymát és 2 db kígyóuborkát. Az uborkán a héját rajta hagyjuk. A zöldhagymát apró karikákra vágjuk a zöldjével együtt, a két csomó kaprot apróra vágjuk.
A fokhagymákat fokhagymanyomóval kinyomjuk. A maradék 1 db kígyóuborkát uborkagyalun legyaluljuk. Az összes feldolgozott zöldséget a joghurtos-tejes-tejfölös alapba tesszük és jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (kizárólag fehér borssal). Éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggeltől jéghidegen fogyasztható.

Megjegyzés:

Bulik alkalmával célszerű előző délután elkészíteni, mert ez a leves a másnapos gyomor legjobb gyógyszere. A bolgárok ezért nem másnaposak soha, mert reggel ezt eszik. :-)

A receptet Pancho57 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
További szép ünnepet!
  2014-04-21 23:28:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Köszönet
  2014-04-21 23:04:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Köszönöm
  2014-04-21 23:03:34, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Boldog, vidám húsvétot!
  2014-04-21 20:29:41, hétfő
 
  Ezzel a videómmal kívánok Mindenkinek

Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Vidám húsvét hétfőt
  2014-04-21 20:25:59, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 395 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5151
  • e Hét: 14654
  • e Hónap: 28559
  • e Év: 158266
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.