|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 23
|
|
|
|
2014-04-21 23:49:32, hétfő
|
|
|
Friss tavaszi zöldek
Az ínséges tél után a tavasz megannyi csábító finomsággal vár minket. Az április - többek között - már a karalábé, a medvehagyma, a spenót, a sóska és a retek uralmáról szól. Ezekkel az alapanyagokkal szinte bármi elkészíthető, íme néhány ötlet, hogy mi mindenhez használhatók a tavaszi zöldek.
Medvehagyma:
A néhány éve robbanásszerűen piacra és köztudatba törő medvehagyma a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, ami nem is csoda, hiszen kellemes, harmonikus, semmivel össze nem téveszthető íze és lágy, fokhagymás illata tényleg ellenállhatatlan. A medvehagymát sokféleképp felhasználhatjuk kisebb vagy nagyobb mennyiségben. Ízesíthetünk vele sajtkrémeket, túrókrémeket, salátákat, készíthetünk belőle pestót, hozzáadhatjuk a reggeli rántottánkhoz, belekeverhetjük egy quiche töltelékébe, de péksüteményeinket, kiflinket, pogácsáinkat is ízesíthetjük vele.
Ha sok medvehagymához jutunk, érdemes pestót készíteni belőle: nagyon intenzív az íze, sokáig használhatjuk
A levesek terén is hódít a medvehagyma. Tejszínnel lazítva, krumplival vagy bármilyen más zöldséggel keverve kellemes, fokhagymás krémleves válhat belőle. A különféle szószok és mártások terén is nyugodtan használhatjuk a medvehagymát, könnyedén ízesít, s ha ügyelünk a mennyiségre, akkor más fűszerek számára is hagy némi teret. A húsokhoz töltelékként is adható, illetve az elkészített pestóval szintén végtelen számú fogásba csempészhetünk egy kis medvehagymás tavaszt.
Krémlevesnek is nagyon finom a medvehagyma
Retek:
A retek szintén igazi sláger, bár mostanában nem minden esetben a gumóért rajonganak a gasztroőrültek, hanem a levelét részesítik előnyben. Míg a retek maga főleg a hidegtálakon, szendvicsekben, salátákban és reggelizőasztalokon jut érvényre, addig a reteklevél - akárcsak a medvehagyma - jó alapja lehet egy salátának, készülhet belőle pesto vagy akár leves, főzelék, mártások, esetleg smoothie (zöldségturmix) is.
Csupa frissesség a retek, nem lehet eleget enni belőle tavasszal!
A zsenge és ropogós piros retek mellett érdemes a fehér sörretekkel is barátkozni. Nyersen is nagyon finom, karikázva szendvicseken, kockázva salátákban tökéletes, de cikkekre vágva serpenyőben vagy sütőben sütve egészen új arcát mutatja meg. Krémes, omlós, tökéletes köret, ráadásul 10 perc alatt átsül, egy kis kakukkfűvel és borssal megszórva még finomabb, ráadásul alig van benne kalória.
A sörretekről se felekezzünk el! Nem csak nyersen, de sütve is nagyon finom!
Karalábé:
A karalábé esete szintén sokban hasonlít a retekéhez, hiszen az utóbbi években lassan tudatosul bennünk, hogy a korábban lecsavart és azonnal elhajított karalábélevél nagyon kellemes és változatosan felhasználható alapanyag. A karalábélevélből főhet leves, főzelék, elkészíthetjük rakottasan, tölthetjük is, illetve ezekben a fogásokban nyugodtan ötvözhetjük a karalábéval.
Nyersenés párolva is érdemes gyakran fogyasztani a zsenge karalábét
A karalábé nyersen kitűnő salátazöldség, nagyon jó alanya sokféle levesnek, mint például a húsleves, de önmagában is érdemes belőle levest főzni. A karalábéból nagyon finom főzelék válhat, de elkészíthetjük rakottasan is. Igazi klasszikus még a töltött karalábé, illetve a mostanság kedvelt zöldségfasírozottaknak is jó alapot kínálhat.
Klasszikus a töltött karalábé, már csak a finom szósz hiányzik hozzá
Sóska:
A levelek vonalán továbbhaladva, ott figyel a rendkívül megosztó sóska, amellyel sokan egy bölcsődei vagy óvodai menzán kóstolt, rosszul elkészített fogásnak köszönhetően nem nagyon szimpatizálnak. A sóskának érdemes még egy esélyt adni, hiszen nem csak egészséges, hanem jól elkészítve nagyon finom is. Sóskából készülhet saláta, leves, főzelék, mártás vagy éppenséggel turmix.
A zsenge, friss sóska üdesége maga a tavasz
A sóskát érdemes finoman édesíteni, krémesíteni, amihez jó alap lehet a tejszín vagy éppenséggel a mascarpone. Ezen kívül plusz cukrot, mézet vagy valamilyen más, természetes édesítőszert is tehetünk bele, ami a növény savasságát ellensúlyozni tudja. Sóskát adhatjuk rántottához, omletthez, rizottóhoz is, de ideális tölteléke lehet a franciák kedvelt lepényének, a quiche-nek is.
A savanykás sóskából frissítő leves is készülhet
Spenót:
A spenótnak szintén folyamatosan meg kell küzdenie a jó hírnevéért, bár - többek között - az olasz konyha térnyerésének hála a spenótos fogások egyre jobban elfogadottá válnak. A klasszikus spenótfőzelék mellett így a levelek kapcsán felmerülhet bennünk a saláta lehetősége (ehhez minden esetben javasolt bébispenótot vagy zsenge spenótot vásárolni), valamint a spenóttal, sajttal töltött cannelloni hívogató képe.
A zsenge spenót nyersen is kerülhet salátába: nagyon finom!
A spenót tényleg ideális töltelék, a tojásos, sajtos, túrós ételekkel remekül harmonizál. Spenót adható gyúrt tésztákhoz, péksüteményekhez, különféle húsokhoz, zöldségekhez szánt töltelékekhez. Készíthetünk belőle mártást, amelyet azután kífőtt tésztához, húsokhoz vagy épp krumplinudlihoz is kínálhatunk. Mivel a spenótos fogások kedvelik a fokhagymás ízeket, így jól kombinálható a medvehagymával, amely kitűnő fűszere ennek az alapanyagnak.
A zsenge spenótból nem csak főzelék készülhet, bár úgy is nagyon finom
Mascarponés sóskakrém:
Hozzávalók:
70 dkg friss sóska
25 dkg mascarpone
1 bő fakanál vaj
cukor vagy méz
csipet só
Elkészítés: Egy nagyobb lábasban vajat olvasztok, majd az alaposan, minimum három vízben megmosott, száruktól megszabadított leveleket megfonnyasztom. Miután minden levél összeesett, botmixerrel elsimítom, hozzákeverem a mascarponét, majd picit sózom és ízlésemnek megfelelően édesítem. Főtt újkrumplival és tükörtojással kínálom.
Medvehagymás stangli:
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
20 dkg vaj
1 tojás
15 dkg tejföl
1,5 teáskanál só
15 levél medvehagyma
A tetejére:
1 habart tojás
fél maréknyi szezámmag
Elkészítés: A medvehagymát vékony csíkokra vágom. A liszteket összeöntöm, majd hozzáadom a sót, a darabokra vágott vajat, és az egészet alaposan elmorzsolom, anélkül, hogy túlságosan felmelegíteném a vajat. A homogén morzsához hozzáadom tejföllel elkevert tojást és a medvehagymát, majd rugalmas tésztává gyúrom.
Lisztezett deszkára borítom a tésztát, majd ujjnyira nyújtom, s derelyevágóval ujjnyi csíkokra metélem. A stanglikat sütőpapíros tepsire fektetem, majd tojással lekenem, szezámmaggal megszórom.
195 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg finoman meg nem színesedik.
És mindjárt jön a spárga, már nagyon várjuk!
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-04-21 23:35:20, hétfő
|
|
|
Padlizsánpüré dióval - hidegen
Hozzávalók:
1 nagy padlizsán
3 gerezd reszelt fokhagyma
1-1 késhegynyi bors, gyömbér, kömény és só
2 evőkanál nagyon finomra darált dió
1-2 teáskanál citromlé
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2-3 evőkanál Vénusz olaj
Elkészítés:
Forró sütőben süssük puhára a padlizsánt, vágjuk ketté, kanállal szedjük ki a megsült belsejét, majd a fele olajjal és a fűszerekkel keverjük simára. Tegyük bele a diót, citromlevet, olajmaradékot. Keverjük habosra, öntsük kis mély tálkákba, szórjuk be petrezselyemzölddel. Tálaljuk pirított kenyérrel.
Megjegyzés:
Bulgáriában ettem, a háziak készítették kedvességből, és nagyon finom volt.
A receptet Julianna küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-04-21 23:33:47, hétfő
|
|
|
Bánica (bolgár rétes)
Hozzávalók:
kb. 10 db réteslap /vagy yufka, filoutészta/
30 dkg szirene /bolgár fehér sajt/ vagy feta
3 tojás
1 dl meleg víz
kevés Vénusz olaj
Elkészítés:
Egy tepsit /20x30 cm/ nagyon vékonyan kikenek olajjal. Belehelyezek 2 réteg réteslapot, majd rámorzsolom a szirene 1/3-át, majd újabb 2 lap következik, ismét szirene, és így folytatom, majd a legvégén 2 réteslappal zárom. Felvágom kockákra.
A 3 tojást felverem és összekeverem az 1 dl meleg vízzel, ezt ráöntöm a lapokra, hagyom, hogy kicsit beszívja. Közben felmelegítem a kevés olajat, és utána ráöntöm a vágásokra. Fontos, hogy a lapokat egészen a tepsi aljáig vágjuk fel. A forró olajat csak a vágásokba öntsük, mert különben túl zsíros lesz.
A sütőt előmelegítem kb. 180 fokra, és kb. 20 percig sütöm, míg szépen megpirul. Ha ropogósra szeretnénk, hagyjuk csak kihűlni, ha puhára, fedjük be, miután kivettük a sütőből.
Megjegyzés:
Bulgáriában újévre egy fémpénzt rejt el benne a készítője, aki megtalálja, szerencsés lesz az egész évben.
A receptet és a fotót Bebitigris küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-04-21 23:31:30, hétfő
|
|
|
Bolgár édeskáposztás hús
Hozzávalók:
1 fej (kb. másfél kilós) káposzta
2-3 fej vöröshagyma
só
bors
köménymag
4-5 egész csirkecomb vagy 4-5 szelet vékony szelet karaj
4-5 paradicsom
kb. 5 dl paradicsom ivólé
Elkészítés:
A káposztát félbevágod, torzsáját kiszeded. Éles késsel kb. 3 mm vastagra felszeleteled. A hagymát feldarabolod. A káposztát és a hagymát kevés olajon üvegesre párolod, beleteszed a hámozott paradicsomot. Tovább kevered, a fűszereket is beleteszed.
Közben a kettévágott csirkecombokat vagy a karajokat hirtelen megpirítod úgy, hogy kicsit piros színe legyen.
Veszel egy mély jénait vagy tepsit: alulra kerül a káposzta, majd a hús, majd ismét káposzta. Ráöntöd a paradicsom ivólevet, és sütőbe rakod.
Hamar kész, de azért időnként jó megnézni, nehogy odaégjen. Ha erre utaló jelet találsz, tegyél rá még egy kicsi paradicsom ivólevet.
Megjegyzés:
A receptet Rózsa Küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-04-21 23:29:58, hétfő
|
|
|
Feltámasztó bolgár uborkaleves
Hozzávalók:
3 db közepes kígyóuborka
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor zsenge zöldhagyma
2 csokor friss kapor
4 gerezd fokhagyma
8 dl natúr joghurt
5 dl tejföl
8 dl tej
só
fehérbors
Elkészítés:
Mély tálban elkeverjük a joghurtot a tejjel és a tejföllel. Káposztareszelőn lereszeljük a két nagyobb fej hagymát és 2 db kígyóuborkát. Az uborkán a héját rajta hagyjuk. A zöldhagymát apró karikákra vágjuk a zöldjével együtt, a két csomó kaprot apróra vágjuk.
A fokhagymákat fokhagymanyomóval kinyomjuk. A maradék 1 db kígyóuborkát uborkagyalun legyaluljuk. Az összes feldolgozott zöldséget a joghurtos-tejes-tejfölös alapba tesszük és jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (kizárólag fehér borssal). Éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggeltől jéghidegen fogyasztható.
Megjegyzés:
Bulik alkalmával célszerű előző délután elkészíteni, mert ez a leves a másnapos gyomor legjobb gyógyszere. A bolgárok ezért nem másnaposak soha, mert reggel ezt eszik. :-)
A receptet Pancho57 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 23
|
|
|
|
2014. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
395 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 5151
- e Hét: 14654
- e Hónap: 28559
- e Év: 158266
|
|
|