Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Határidő 2016. október 26.
  2016-07-30 20:34:51, szombat
 
  Addigra kell befejeznem az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére indított Százötvenhat vers Ötvenhatról, a Százötvenhat beszéd Ötvenhatról, az Ötvenhatszor Ötvenhatról és az Egy Ötvenhatos hagyományőrző naplója című blogjaimat. Addigra szeretnék elérni a három éve vezetett Az én újságom 1956-ról című blogomban egy szimbólikus jelentésű bejegyzés számot.

De vannak egyéb feladataim is október 26-ig. Megígértem és meg is rendezem egy helyi alkotó '56-os művészeti kiállítását és részt veszek egy másik rendezésében.

Aztán ott vannak még a facebook-os '56-os oldalak és a hét éve vezetett '56-os honlap is.

Ezekkel szintén számolnom kell még addig.

Minderre van 88 napom. Jó lesz belehúzni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Esély az ’56-os múzeumra
  2016-07-30 10:18:01, szombat
 
  Tegnap kaptam egy e-mailt, melyben felhívták a figyelmemet az 56-os Emlékév kapcsán kiírt központi pályázatok közül a
,, Büszkeségpont" című kiírásra. Nem mintha nem ismerném az összes megjelent pályázatot, ez a célzott ajánlás elgondolkodtatott.
Nyilván a mosonmagyaróvári ,soha meg nem valósult '56-os múzeum miatt küldte az illető, vagy az ő nevében/ neve alatt valaki más, de mindegy is.
A lényeg, hogy az adott kiírás keretében, több minden más mellett, lehetséges ,, emlékszobák, kiállítások létrehozása, amelyeken keresztül a települések megemlékezhetnek a helyi kötődésű antikommunista hőseikről, különös tekintettel az ellenállás és az 1956-os forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjairól" .
Igen. Ez a pályázati kiírás lehetőséget nyújt Mosonmagyaróvárnak, hogy '56-os múzeumot, emlékszobát hozzon létre, ha már a grandiózus laktanya múzeumi tervekből 2005 óta semmi nem valósult meg. Valószínű, hogy a küldő is így gondolhatja, ezért is írta meg nekem (is?) a kiírást.
Nézzünk akkor utána a dolgoknak!
Ami biztos, hogy a magyarforradalom1956.hu oldalon található nyertes pályázatok között Mosonmagyaróvár kettővel már szerepel. Az egyik a Flesch Művelődési Központ művészeti pályázata és kiállítása, a másik a Hansági Múzeum ötvenhatos fotókönyve. Szóbeli közlés alapján tudok a múzeumnak egy másik nyertes pályázatáról is, ami kiállítást ugyan tartalmaz, de csak időszakit. S olvastam az újságban az önkormányzat által beadott, s épp a ,,Büszkeségpont" témára, egyebek mellett a Gyásztér egyes részeinek letérkövezésére irányuló beadványáról.
Megnézve a többi nyertes ,, Büszkeségpont" - ot, közülük pedig azokat, akik emlékszobát, emlékházat, kiállítóhelyet, állandó kiállítást szeretnének, azok közül majdnem mindet az adott település önkormányzata akarja.
Ugyan, sok mindenki más mellett, akarhatja civil szervezet is, esetünkben a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület, de aki a helyi viszonyokat ismeri az annak ez eszébe se jut (hat). De, ha mégis akkor küldje el a kiírást az egyesület posta címére ( sajnos csak azzal rendelkeznek) .
De inkább javaslom, hogy küldje el az önkormányzatnak , hátha ők is belátják, hogy térkövezés helyett egy állandó kiállítóhelyet kellene csinálni, mert igazi esély csak most van rá!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győrbe is jön az '56-os táncjáték
  2016-07-30 08:20:06, szombat
 
  1956 - Országos turnéra indul a forradalmi táncjáték

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon júniusban bemutatott, '56 - Egy nép kiáltott című forradalmi táncjáték országos turnéra indul, amelynek első állomása augusztus 19-én Szekszárd lesz.

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára készült mű a 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait idézi meg a zene és a tánc nyelvén. A darab jeleneteket ragad ki ezekből az időkből harcosan, romantikusan, búsan, optimistán, sodró zenei kísérettel és látványosan sok tánccal. A produkció a nyár folyamán csak Szekszárdon, októberben viszont Szolnokon, Győrben, Budapesten, Kecskeméten és Kazincbarcikán lesz látható - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A táncjáték visszaidézi azt az állapotot, amely a terror elleni szabadságharchoz vezetett, megjeleníti a forradalom utáni diktatúra, majd annak felpuhulásának időszakát és a jövőbe mutató optimizmussal, változásokkal érkezik el a mához.

A darab koreográfiájában megjelenik a magyar néptánc, a kortárs színpadi tánc, valamint a különböző korszakokra jellemző műfajok, mint a tangó vagy a rock and roll, ehhez illeszkedik a zene is, amely az adott korok dallamvilágából táplálkozik. A produkciót a színpadi képeket erősítő háttérvetítés teszi teljessé.

A produkcióban közreműködik a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, a Bihari János Táncegyüttes, a Pilisi Kolibri Táncegyesület és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is.

A Mucsi János által rendezett és koreografált egészestés előadásban szerkesztő koreográfusként Juhász Zsolt, valamint Mihályi Gábor működött közre.

In.: gyorplusz.hu
2016.07.29.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A honlapod a holnapod
  2016-07-30 06:46:30, szombat
 
  Hét éve vagyok felelős szerkesztője a Mosonmagyaróvár, 1956 című, www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu elérhetőségű weboldalnak.
Tudom mennyire fontos, hogy egy ötvenhatos szervezet (is) rendelkezzék netes felülettel.
Ezért örülök minden ilyen kezdeményezésnek.

Most épp a POFOSZ 1956-os Hagyományőrzők Tagozata új weboldalának, mely az alábbi linkről érhető el: http://hagyomanyorzok1956.weebly.com/

Link

A tagozatnak természetesen eddig is volt honlapja és az is elérhető: http://www.pofosz.inf.hu/

Ők is tudják, hogy a honlapod a holnapod. Kövesse példáját minden '56-os szervezet!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Képregény is lesz
  2016-07-30 05:20:59, szombat
 
  Olvasom a magyarhirlap.hu - n ( 2016.07.30.) az alábbi cikket:

Jól haladnak az emlékév előkészületei

Nemzetközi és központi programok, imázsfilm, himnusz, óriásplakátok, tűzfalfestmények, sőt képregény is segíti az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseinek felidézését.
Az előkészítő munkálatok az előzetesen meghatározott ütemben zajlanak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplésére - közölte az Emmi parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában. Rétvári Bence felidézte, hogy 2015 őszén megalakult az 1956-os Emlékbizottság, s a kormány a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt jelölte ki az évfordulós előkészületek lebonyolítására. A közalapítvány által kiírt pályázatokra több mint ezerkétszázan jelentkeztek, a nyertes pályázatok száma már meghaladja a hatszázat. A közalapítvány rendszeresen egyeztet a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársaival az emlékév nemzetközi programjáról, a kormány illetékeseivel pedig az október 22. és november 4. közötti központi programok előkészítéséről.

Az augusztusra elkészülő imázs­filmet filmszínházakban, a televízióban és az interneten is be fogják mutatni. A világ egyik leghíresebb magyar származású zeneszerzője, Desmond Child írta meg az emlékév ,,himnuszát" - közölte. Közbeszerzéseket írtak ki az emlékév több elemének bonyolítására, így megbízták a Sziget Fesztivált üzemeltető céget, hogy fesztiválprogramjába vegye fel az emlékév tematikáját, és kiválasztották azokat a piaci szereplőket, amelyek az emlékév óriásplakátjait, tűzfalfestményeit készíttetik el és helyezik ki Budapest és több vidéki város frekventált pontjain. Képregény is készül.

Megj.: A képregényes bejelentésről eszembe jutott, hogy az én '56-os könyvgyűjteményemben már van egy ilyen témájú képregény, az a címe, hogy Tűzvihar 1956
Alkotók: Fazekas Attila; Bán Mór
Kiadó:Képes Kiadó, 2006

Tartalom: Fazekas Attila és Bán Mór a forradalomról készített képregényt. A ma is Pesten élő Évi visszaemlékezik véres harcokra, szenvedélyes szerelmekre, családi konfliktusokra, önfeláldozó barátokra, világpolitikai játékokra, tovatűnő reményekre.

Biztos ez az újabb is jó lesz!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 914
  • e Hét: 4082
  • e Hónap: 8963
  • e Év: 31016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.