Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
grillezés
  2010-07-08 17:32:36, csütörtök
 
 



Nagy vétek lenne, ha a nyári vendégeskedések nem a kertben vagy a szabadban zajlanának... Egyrészt, mert jó a levegő, másrészt... mert hihetetlenül finomakat készíthetünk grillen. Pácolt húsok, omlós halak, illatos zöldségek mind csodálatossá válnak a parázsnak köszönhetően. De a sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai.

Lehet sütni bármit, nagy baj nem lehet... De szerencsésebb, ha egy kissé előkészítjük a dolgokat. Mit tegyünk és mikor, ez itt a kérdés.





Előző este
Készítsünk pácot, ebbe tegyük a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítünk, ne tegyünk sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszáradnak sütéskor. A sózást hagyjuk a tálalás előtti pillanatra.


Egy órával sütés előtt

Vegyük ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen tesszük fel sülni. Érdemes ilyenkor begyújtani a tüzet. A jó parázshoz nagyjából egy óra szükséges. Amikor a faszén darabkák már fehéren izzanak, akkor tökéletes a hőfok a grillezéshez. Amíg lángot látunk, ne tegyük fel sülni az ételeket, csak megég, megpörkölődik a gondosan előkészített hús, hal vagy zöldség.


A sütéskor

A grillrácsot olajozzuk meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöljük át, majd tegyük a parázs fölé. Csak akkor tegyük rá a sütnivalót, amikor már forró. Így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett inkább csipeszt használjunk, ne engedjük, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnénk, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobjunk a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot.

Pácok

Pikáns pác
1 dl olívaolaj,
1 nagy fej lilahagyma,
fél dl alma- vagy borecet,
2 babérlevél,
8-10 szem egész fekete bors,
1 száraz cseresznyepaprika,
1 gerezd fokhagyma,
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Gyömbéres pác
1 dl száraz fehérbor,
3 evőkanál szójaszósz,
1 dl olívaolaj,
1 tyúkhúsleves-kocka,
1 teáskanál gyömbérpor (vagy friss reszelt gyömbér),
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve,
ízlés szerint törött bors,
Az olajat, citromlevet, szójaszószt, bort, borsot, gyömbért és a zúzott fokhagymát összekeverjük, majd meglangyosítjuk, és belemorzsolom a húsleveskockát.

Mustáros pác
1 dl olívaolaj,
kakukkfű,
majoranna,
petrezselyem,
bors,
mustár,
fokhagyma
A hozzávalókat összekeverjük.

Fokhagymás pác
2 evőkanál mustár
4 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál erőspaprikakrém
1 dl olaj
A hozzávalókat összekeverjük.



És végül néhány ötlet, hogy beinduljon a fantáziátok!

Sajtkrémmel töltött paradicsom grillezve

A paradicsomok kalapját levágjuk, belsejét kikanalazzuk. Maradék sajtokat lereszelünk, összekeverjük krémsajttal, kevés mustárral, zúzott fokhagymával, őrölt borssal és zöldfűszerekkel. Ha szükséges, túróval vagy tejföllel ,,lazíthatunk" a krém állagán. Megtöltjük a paradicsomokat, visszatesszük a kalapokat, majd grillrácson megsütjük.

Paprikahajók sajttal töltve

Szép, húsos paprikát választunk, minél színesebb, annál jobb. Három-négy ,,hajóba" vágjuk, mindegyikbe teszünk egy szelet karakteres sajtot (füstölt, ilmici, vagy amilyet szeretünk). Grillrácsra tesszük és megsütjük. A legvégén frissen őrölt borsot szórunk rá.

Garnélarák paprikamártással

Két darab szép, húsos pirospaprikát felkockázunk, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Hozzáöntünk fél deci paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, majd negyed órát főzzük. Ha kész, összemixeljük. 12 konyhakész garnélarákot (mélyhűtött is lehet, kiengedve) fél citrom levéből, 1 gerezd zúzott fokhagymából és 4 evőkanál olívaolajból álló páccal bekenjük, pihentetjük. Grillen megsütjük, és a paprikamártással tálaljuk.

Szalonnás spárga nyársra húzva

A spárgákat megtisztítjuk, majd kb. 5 centis darabokra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. Baconszeletekből 2 centis csíkokat vágunk, majd a spárgát és a bacont - váltogatva - nyársra húzzuk. Grillrácson megsütjük.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: baconszeletekből, paprikamártással, paradicsomlevet, zöldfűszerekkel, vendégeskedések, meglangyosítjuk, erőspaprikakrém, szalonnabőrrel, paradicsomokat, húsleveskockát, visszatesszük, összekeverjük, összemixeljük, megtisztítjuk, szerencsésebb, pirospaprikát, kiszáradjanak, megpörkölődik, megtisztított, belemorzsolom, finomságokat, készíthetünk, paradicsomok, tyúkhúsleves, fokhagymával, előkészített, felkockázunk, petrezselyem, hozzávalókat, grillezésnek, paprikahajók, olívaolajból, előkészítjük, babérlevelet, hihetetlenül, garnélarákot, nyári vendégeskedések, kertben vagy, szabadban zajlanának…, parázsnak köszönhetően, sikeres grillezésnek, kissé előkészítjük, megtisztított húst, pácban pihentetni, ízek átjárhassák, sózást hagyjuk, tálalás előtti, órával sütés, sütésre szánt, faszén darabkák, gondosan előkészített, grillrácsot olajozzuk,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hiányzik  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kutya  Makszim Gorkij gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Annuska bar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Julian Brass gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Németh László tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  Csak a fogyatkozás látható  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Reggel van  Szép álmokat!  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png csokor  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Mi lenne ha  Próbálj meg ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép napot kívánok  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 19  képre írva  Tanuld meg ezt a versemet  Lóhere  Png virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Éretlen vers  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Julian Brass gondolata  Soha ne kedvezz...  Alázat  Julian Brass gondolata  Akarat  Jó éjszakát  Csak a fogyatkozás látható  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png telefon  Akarat  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Örülök, hogy látlak!  Julian Brass gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  A jó emberek mindig szépek mar... 
Bejegyzés Címkék
nyári vendégeskedések, kertben vagy, szabadban zajlanának&#8230, parázsnak köszönhetően, sikeres grillezésnek, kissé előkészítjük, megtisztított húst, pácban pihentetni, ízek átjárhassák, sózást hagyjuk, tálalás előtti, órával sütés, sütésre szánt, faszén darabkák, gondosan előkészített, grillrácsot olajozzuk, parázs fölé, forgatáshoz villa, finom falatok, sültek különös, sütés utolsó, tűzre babérlevelet, hagymát megtisztítjuk, ecetet összekeverjük, többi hozzávalót, zúzott fokhagymát, hozzávalókat összekeverjük, paradicsomok kalapját, krém állagán, szelet karakteres, legvégén frissen, paprikamártással tálaljuk, spárgákat megtisztítjuk, baconszeletekből, paprikamártással, paradicsomlevet, zöldfűszerekkel, vendégeskedések, meglangyosítjuk, erőspaprikakrém, szalonnabőrrel, paradicsomokat, húsleveskockát, visszatesszük, összekeverjük, összemixeljük, megtisztítjuk, szerencsésebb, pirospaprikát, kiszáradjanak, megpörkölődik, megtisztított, belemorzsolom, finomságokat, készíthetünk, paradicsomok, tyúkhúsleves, fokhagymával, előkészített, felkockázunk, petrezselyem, hozzávalókat, grillezésnek, paprikahajók, olívaolajból, előkészítjük, babérlevelet, hihetetlenül, garnélarákot, fokhagymából, grillezéshez, köszönhetően, kikanalazzuk, csodálatossá, belekeverjük, megpirítjuk, átjárhassák, pihentetjük, grillrácson, sajtkrémmel, felerősödik, olívaolajon, fantáziátok, kiszáradnak, hozzáöntünk, grillrácsot, kakukkfüvet, felaprítjuk, lazíthatunk, krémsajttal, forgatáshoz, grillrácsra, rozmaringot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1736
  • e Hét: 5964
  • e Hónap: 10368
  • e Év: 42097
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.