|
2011-07-16 22:37:01, szombat
|
|
|
A makrobiotikus étrend
A makrobiotikus táplálkozás harmóniára törekvő jellegénél fogva kerüli a szélsőséges, túlzottan jin vagy jang tulajdonságú élelmiszereket. Fő ételei a gabonafélék, amelyek az ember ősi táplálékai lévén kiegyesúlyozott, komplex hatású élelmiszerek. A gabonafélék az étkezés 50-60%-át teszik ki, a zöldségek nagyjából ennek felét. A hüvelyesek a táplálék további 5-10 %-át jelentik. Természetesen a makrobiotikus étrend is nagy figyelmet fordít az évszaknak megfelelő gyümölcsök, a magvak és a csonthéjasok fogyasztására.
A jin-jang fogalompár az élelmiszerek kálium-nátrium arányával is modellezhető. Ez a két elem fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges mûködésének fenntartásában. A makrobiotika azt az étkezést tartja helyesnek, amelyben az egyes ételek úgy vannak összeválogatva, hogy a napi táplálék K-Na aránya 5:1 és 10:1 között legyen, ugyanis ez felel meg a legjobban az emberi szervezet sajátságainak. A mai világ tele van káros jin hatásokkal (sugárzással, vegyi anyagokkal), ezért egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a jang típusú gabonafélék, sőt még a nagyon mértéktartóan alkalmazott konyhasó fogyasztásának is, amit az egyéb táplálkozási rendszerek általában nem ajánlanak. (Utóbbi alkalmazásánál vegyük figyelembe, hogy az erjesztett élelmiszerek, a szójaszósz, a miszó, a savanyú káposzta, valamint az ételízesítők eleve tartalmaznak konyhasót!)
Az alábbi ábra a jin-jang felosztás szerint ábrázolja az élelmiszereket:
Jóllehet a makrobiotika nem ajánlja a tej fogyasztását, a táblázatban mégis szerepel, mert a zöldségekhez hasonló helyen áll a jin táplálékok között.
Az élelmiszereken kívül a táplálkozást nagymértékben befolyásolják az évszakok, az ízek és a színek.
A nyári meleg jang, a téli hideg jin energiát ad. Főzéssel, sütéssel jang energiát juttatunk ételeinkbe, ezért télen inkább főtt ételt együnk, nyáron nyerset. A tavasz az energiák kifelé irányulásának az ideje a téli összehúzódás után, ilyenkor kell megadnunk szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát csíráztatott magvak, friss hajtások formájában. Ahogy melegszik az idő, a főzés, párolás idejét és a fûszerezést egyaránt csökkentsük. A nyár a gyümölcsök és a nyers zöldségek ideje kevesebb gabonafélével. A hideg italokat lehetőleg kerüljük, ellentétben a szokásokkal inkább meleg, gyógynövényekből készült teákat igyunk. Az ősszel fogyasztott ételeket nagyobb darabokra vágjuk, hosszabb ideig főzzük és gazdagabban fûszerezzük. A téli hidegben fontos, hogy meleg ételeket vegyünk magunkhoz, még a gyümölcs jellegû élelmiszereket is sütjük, mint a sült tököt vagy a gesztenyét. Ilyenkor több sóra, fûszerre, olajos magra, olajra, ghíre, főtt gabonára van szüksége szervezetünknek, ezek mind melegítenek.
A zöldségfélék makrobiotikus elkészítési módjai egész évben alkalmazhatók: a nituke (idényjellegû zöldségből készült, olajon pirított, majd nagyon kevés vízzel párolt, szójaszósszal ízesített étel, mely akkor lesz teljesen kész, amikor a folyadék teljesen elpárolgott róla) inkább őszi-tavaszi étel, míg a tempura (teljes őrlésû és durum liszt keverékéből készült sûrû, hideg palacsintatésztába mártott idényjellegû zöldségfélék forró ghíben vagy étolajban kisütve) kifejezetten téli táplálék. Nyáron, a fentiek szellemében, természetszerûen nyers zöldségsalátákat fogyasszunk.
Az ízek kölcsönhatásban állnak az egyes szervekkel, szervrendszerekkel, és egyben az energia különböző megnyilvánulási formáit is jelentik. A savanyú íz előnyös a májnak és az epének, s az energia, amit képvisel, gyorsító, összehúzó hatású. A keserû íz száraz, szétszóródó energiát jelent, serkentő hatást gyakorol a szívre, a vérkeringésre és a vékonybélre. Az édes íz tápláló energiát közvetít, nyugtatja a gyomrot, a hasnyálmirigyet és a lépet, míg a csípős íz a tüdőre, a légutakra, valamint a vastagbélre és az emésztésre van jó hatással. Az energia, amely megnyilvánul benne, erős, szétszóródó jellegû. Végül a sós íz a vesére, a húgy- és ivarszervekre, valamint a csontokra és az agyra hat pozitívan, és erős, lefelé húzó hatású energiát közvetít. Fő étkezésünknél ügyeljünk arra, hogy ételeinkben, ha csak nyomokban is, de jelenjen meg mind az öt íz.
Az ízeken kívül a színek sem elhanyagolhatók a makrobiotikus táplálkozásban. Nem mindegy, hogy egyhangú, a sok főzéstől színüket vesztett, barnás árnyalatú ételeket eszünk, vagy éppen színpompás, zöldségekből és gabonából álló kompozíció kerül a tányérunkra.
Az öt színt, ízt, az érzelmek ötféleségét, az időjárás elemeit, a világtájakat, az év- és napszakokat, az emberi élet korszakait, az érzékszerveket, azok mûködéseit, a szerveket és szervrendszereket a taoista filozófia alapján a makrobiotika analógiás rendszerbe foglalta az öt elemmel. A következőkben ezeknek az összefüggéseknek az egyszerûsített ábrázolása látható.
|
|
|
0 komment
, kategória: makrobiotika |
|
Címkék: összefüggéseknek, zöldségsalátákat, elhanyagolhatók, kölcsönhatásban, hasnyálmirigyet, megnyilvánulási, szervezetünknek, kiegyesúlyozott, alkalmazásánál, élelmiszereket, érzékszerveket, fogyasztásának, gyógynövényekb, fenntartásában, összeválogatva, élelmiszereken, táplálkozásban, makrobiotikus, sajátságainak, alkalmazhatók, mértéktartóan, természetszer, étkezésünknél, fogyasztására, újrakezdéshez, természetesen, szójaszósszal, gabonafélével, ivarszervekre, irányulásának, vérkeringésre, nagymértékben, befolyásolják, zöldségekhez, zöldségfélék, makrobiotika, makrobiotikus étrend, makrobiotikus táplálkozás, ember õ, étkezés 50-60%-át, zöldségek nagyjából, táplálék további, évszaknak megfelelõ, csonthéjasok fogyasztására, jin-jang fogalompár, élelmiszerek kálium-nátrium, étkezést tartja, egyes ételek, napi táplálék, emberi szervezet, jang típusú, nagyon mértéktartóan,
|
|
|
|
Gonosz démon-álarc Radikális szeretet Hogyan lehet Jézust szenvedély... Alázat Nem számIt Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Sose bánj semmit Facebookon kaptam Jónás Tamás – Végtelen b... Facebookon kaptam Erdőn A nemzeti hovatartozás kulturá... Bertolt Brecht -től idézet Facebookon kaptam Szép álmokat! Az igazi szeretetért rendszeri... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mindig jusson idő nevetni A boldog családok mind hasonló... Németh László tollából Régi emberek, akikre máig büsz... Facebookon kaptam Akik bántanak téged Png virág Png ház s immár én is felragyogva, ért... Julian Brass gondolata Facebookon kaptam Bertolt Brecht -től idézet Facebookon kaptam Png lepke Akarat Facebookon kaptam A Megváltó szolgálatában Png csokor Julian Brass gondolata Radikális szeretet Tóth Ágnes - Szervusz pad Facebookon kaptam Alázat Ne kapaszkodj magasabbra, Varga János Veniam - Fontos sz... Facebookon kaptam Tóth Ágnes - Szervusz pad Facebookon kaptam Akarat Reménység és erő Krisztustól e... Sokan azt tartják Facebookon kaptam Egy maradéktalanul uralt világ Mai harmónia kártyám Neked tudnod kell Gyökössy Endre - Virágok virág... Mit beszél, nem értem, hogy m... Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Akarat Lóhere Facebookon kaptam Szabolcska Mihály – Ákác... Egy lelki imádság Paul David Tripp Április 21 Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Popper Péter szavai A jó emberek mindig szépek mar... Illyés Gyula - Milyen hamar. Örülök, hogy látlak! Hogy lehet megtartani Adakozás Facebookon kaptam Fehér virág Julian Brass gondolata Hiányzik A sors Ne kapaszkodj magasabbra, Elköszönt Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Fehér virág Akarat Albert Einstein gondolata Egy maradéktalanul uralt világ Lóhere Őrizkednünk kell... Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Facebookon kaptam Krisztinától Ami embereknek lehetetlen, az... A Megváltó szolgálatában Png virág Aki nem dolgozik, ne is egyék Facebookon kaptam Facebookon kaptam Reggel van George Byron - Ahogy itt jár -... Kövesd a cowboyt! Png fotel Mi lenne ha Ágai Ágnes – Csendélet
|
|
|
|
makrobiotikus étrend, makrobiotikus táplálkozás, ember õ, étkezés 50-60%-át, zöldségek nagyjából, táplálék további, évszaknak megfelelõ, csonthéjasok fogyasztására, jin-jang fogalompár, élelmiszerek kálium-nátrium, étkezést tartja, egyes ételek, napi táplálék, emberi szervezet, jang típusú, nagyon mértéktartóan, egyéb táplálkozási, erjesztett élelmiszerek, savanyú káposzta, alábbi ábra, jin-jang felosztás, táblázatban mégis, zöldségekhez hasonló, élelmiszereken kívül, táplálkozást nagymértékben, nyári meleg, téli hideg, energiák kifelé, téli összehúzódás, újrakezdéshez szükséges, nyers zöldségek, hideg italokat, szokásokkal inkább, téli hidegben, gyümölcs jellegû, sült tököt, zöldségfélék makrobiotikus, folyadék teljesen, fentiek szellemében, ízek kölcsönhatásban, egyes szervekkel, energia különbözõ, ízeken kívül, makrobiotikus táplálkozásban, érzelmek ötféleségét, emberi élet, taoista filozófia, makrobiotika analógiás, összefüggéseknek, zöldségsalátákat, elhanyagolhatók, kölcsönhatásban, hasnyálmirigyet, megnyilvánulási, szervezetünknek, kiegyesúlyozott, alkalmazásánál, élelmiszereket, érzékszerveket, fogyasztásának, gyógynövényekb, fenntartásában, összeválogatva, élelmiszereken, táplálkozásban, makrobiotikus, sajátságainak, alkalmazhatók, mértéktartóan, természetszer, étkezésünknél, fogyasztására, újrakezdéshez, természetesen, szójaszósszal, gabonafélével, ivarszervekre, irányulásának, vérkeringésre, nagymértékben, befolyásolják, zöldségekhez, zöldségfélék, makrobiotika, élelmiszerek, táplálkozást, fogyasztását, szervezetünk, csíráztatott, kifejezetten, táplálkozási, megnyilvánul, világtájakat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 641
- e Hét: 4869
- e Hónap: 9273
- e Év: 41002
|
|
|