|
2013-09-13 23:31:14, péntek
|
|
|
Termése apró kékesfekete, sötétkék szín. Éretlen állapotban erősen fanyar az íze. Miután a dér megcsípi, megpuhul, s fanyarságából is veszít, kicsit édes íze lesz. A kökény bogyója vitaminokban gazdag, C-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz.
A kökény egész Európában megtalálható cserje, a rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Valamennyi része felhasználható. Mind virága, mind termése fogyasztásra alkalmas. Tavasszal, körülbelül április környékén lehet virágát gyűjteni. A fehér színű virágot akkor érdemes szedni, mikor még nem teljesen nyílt ki. A legjobb, hogyha a bimbós és a már kinyílt virágzatúakat vegyesen gyűjtjük.
A virágot meg kell szárítani, s utána teát készíthetünk belőle. A szárításnál ügyeljünk arra, hogy még olyankor nem melegít annyira a nap, így nagy valószínűséggel mesterségesen melegítve kell azt szárítani. A kökény termését október vége felé lehet szedni, miután megcsípte a dér. Termése apró kékesfekete, sötétkék szín. Éretlen állapotban erősen fanyar az íze. Miután a dér megcsípi, megpuhul, s fanyarságából is veszít, kicsit édes íze lesz. A kökény bogyója vitaminokban gazdag, C-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz. A kisméretű gyümölcs télen is a fákon marad. Emellett még van benne cukor, növényi savak és cserzőanyag. Fogyaszthatjuk nyersen, ugyanakkor meg is száríthatjuk, vagy készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, befőttet.
Kökénytea
A kökény virágából főzött tea étvágycsökkentő hatású. Kiválóan alkalmas azoknak, akik természetes módon akarnak fogyni. Enyhén hashajtó hatású, vizelethajtó, vértisztító. A tea csökkenti a vérnyomást is. Méregtelenítő hatásának köszönhetően bőrkiütések megszüntetésre is kiváló. A tea elkészítéséhez vegyünk egy evőkanál szárított virágot, majd 2 dl forró vízzel öntsük le. 20 percig hagyjuk állni, ezután pedig leszűrjük. Naponta két-három csészével igyunk belőle.
Kökénylekvár
Az érett termést mossuk meg, s kézzel morzsoljuk szét. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy az pont ellepje a bogyókat, majd tíz percig főzzük, amíg meg nem puhul. Miután áttörtük szitán, kis lángon állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint mézzel édessé tehetjük az amúgy rendkívül savanyú termést. A termésből készített lekvár immunrendszer- és idegrendszer-erősítő.
Kökény
Prunus spinosa
Egész Európában megtalálható, Magyarországon is meghonosodott cserje, a rózsafélék családjába tartozik. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva. Melius J. Péter Herbáriuma szerint: ,,ha a kökényvirágnak vizét vészed, az öklelést, oldalfájást, nyilallást meggyógyítja." Szárazanyagtartalma csak érett, dércsípett állapotban nagy és csak vízzel macerálva, darálva préselhető. (A lékihozatal így 50%-os.)
Gyógyhatásai
Drogját áprilisban szedhető virágai, októberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. C-vitaminban gazdag terméseit október végén szedjük, ha már kissé megcsípte a dér. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.
Házi alkalmazása
Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.
Kökénylikőr: A fáradságos munkával leszedett kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük. A hideg téli napokon 1 kis pohárnyi kökénylikőr felmelegít, sült húsok mellé készített szószokba is tehetjük vagy vendégeknek desszert mellé kínálhatjuk.
(Híres a spanyolországi Navarra környékén előállított patxaran kökénylikőr.)
Házi termesztése
Kertekbe ültetve egyszerűen termeszthető évelő, kb. 4 m magas tövises cserje, rossz kerítés mellé ültetve áthatolhatatlan élő sövényként használható. Virágait áprilisban szedjük, megszárítva papírdobozban tároljuk. Termése éretten kékes-fekete fanyar ízű csonthéjas bogyó, télen is az ágakon marad. A fészekrakásra is alkalmas kökénybokrok méhlegelőként is értékesek.
II.
Kökény
Prunus spinosa L.
Egyike a legáltalánosabban elterjedt növényféléknek, mert csak Európa legészakibb részéről, illetve Izland szigetéről hiányzik. Erdőszéleken, legelők szélén, kultúrterületek és a mezőgazdasági térségek határain, bokros, bozótos, lejtős oldalakon szinte mindenütt előforduló bokornövény. Nálunk vadon termő, de a tőlünk keletre fekvő országokban termesztett növényféle.
A 2-3 méter magasra megnövő tövises cserje fehér virágai még a lombfakadás előtt megjelennek, és díszessé teszik a tájat. Egy-egy virágba borult kökénybokor emlékeztet egy művészi kezek által megalkotott virágcsokorra. A kökény virágát akkor kell gyűjteni, mielőtt teljesen kinyílna. Erre legalkalmasabb az az időszak, amikor fele már kinyílt, de a másik fele a virágzatnak még bimbóban van. A virág gyűjtésére legalkalmasabb idő a március és az április első fele. A virággyűjtés egyik módja, hogy a kökénybokor alá terítőt helyezünk el, és vékony bottal leverjük a virágot. Az összegyűjtött virágot a hozzákeveredett egyéb anyagoktól, a letöredezett ágrészektől megtisztítjuk. Tekintettel arra, hogy ez idő tájt a nap melege még gyenge szokott lenni, mesterségesen hevítve szárítjuk.
A kökény virágából készített tea étvágytalanságot vált ki, ezért fogyókúra kiegészítésére ajánlják. A kökénybokor gyümölcse kis méretű - 1,5-2 cm átmérőjű -, nyersen savanykásan fanyar ízű. Íz- és zamatanyaga megváltozik, amikor a tájat az első dér belepi. Egyes országokban pék- és teasütemények ízesítésére is használatos. A kökény magja is figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illő olajat, 35% olajat, szaponint, nigellin keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. A kökény gyümölcse vitaminokban gazdag, ezért téli tartósítására többféle módszert is ajánlhatunk.
Kökénykocsonya
2 kg mennyiségű megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezünk, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűvé főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk, úgy, hogy közepén mélyedés legyen, ráöntjük a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel látjuk el, és kihűlés után celofánnal lezárjuk.
Kökénylikőr
Amikor az első dér megcsípte a kökényt, szedünk belőle 1,5 kg-ot. Ezt mozsárban magostul összezúzzuk, és egy üvegedénybe téve ráöntünk 1,5 liter tiszta szeszt. Naponta többször rázogatjuk, éppen ezért a konyhában tartjuk kb. egy hónapig. Egy hónap múlva szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, és hozzáadunk egy fél kg cukorból és egy liter vízből főzött, kihűlt szirupot. Egy hétig állni hagyjuk, utána újra átszűrjük szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon, palackozzuk, és minél tovább hagyjuk állni, annál ízletesebb lesz.
Kökénybefőtt
4 kg dércsípte kökényt megmosunk és szitára téve lecsurgatunk. 2 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörphöz adjuk a kökényt. Néhány percig közepes tűzön főzzük, majd levéve a tűzhelyről kihűlésig a gyümölcsöt a szörpben hagyjuk. Azután kiszedjük a kökényt, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer felfőzzük, és kihűlve a kökényre öntjük. A gyümölccsel megtöltött és szörppel felöntött üvegeket tartósítószerrel történő kezelés után lezárjuk. 80°C-on 25 percig hőkezeljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.
Almával mártás készíthető belőle, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.
Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk.
Gyümölcsbor készítésére is alkalmas, de fogyasztják cukrozott gyümölcsént, vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.
III.
Grúz kökényszósz
Hozzávalók:
500 g kökénybogyó;
1/2 pohár víz;
2 evőkanál korianderlevél (kindza);
1 1/2 evőkanál kapor;
2-3 gerezd fokhagyma;
1 kávéskanál őrölt pirospaprika.
A kökényt öntsük le vízzel, és teljesen főzzük szét gyenge tűzön, fedő alatt. Törjük össze pürévé, adjuk hozzá az apróra vágott, összetört fűszereket, sózzuk meg, keverjük össze, enyhén főzzük fel.
|
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
Címkék: nélkülözhetetlen, kökényterméseket, tartósítószerrel, felhasználhatunk, étvágytalanságot, valószínűséggel, kultúrterületek, hozzákeveredett, vesebántalomnál, megszüntetésére, étvágycsökkentő, áthatolhatatlan, kökénykocsonya, cickafarkfűvel, fogyaszthatjuk, alkalmazhatjuk, spanyolországi, növényféléknek, legalkalmasabb, kiegészítésére, korianderlevél, befőttesüvegbe, felhasználható, aranyvesszővel, megszüntetésre, elkészítéséhez, kökényvirágnak, átcsepegtetjük, magyarországon, meghonosodott, mezőgazdasági, vászondarabot, összegyűjtött, vászondarabon, gyógyszertári, fanyarságából, kökény bogyója, kökény egész, rózsafélék családjába, fehér színű, szárításnál ügyeljünk, kökény termését, kisméretű gyümölcs, fákon marad, kökény virágából, evőkanál szárított, érett termést, pont ellepje, amúgy rendkívül, termésből készített, kökényvirágnak vizét, szárított virágokból, Egész Európában, Melius, Péter Herbáriuma,
|
|
|
|
Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Alakot vált... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Alakot vált... Környezetvédelem Naplemente Facebookon kaptam Az udvariasság alapja: önismer... Palóc Grand Canyon A Mester kezének érintése Facebookon kaptam Ahogy emelkedik a rezgés... Az elfogadásnak... Facebookon kaptam Idézetek a barátságról Esti kép Föld napja április 22 Az Európai Unió is foglalkozik... Facebookon kaptam Krisztinától Naplemente Ünnepelj csak Jékely Zoltán: Szent György-k... Ünnepelj csak Miért nem menti meg Jézus... Aki szeret, annak senki sem id... Viharban csak az a fa marad ál... Muratáj Becsüld meg azt amid van,... Szent György nap A végzet az A könnyek összegyűjtése Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 25 Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mindenünk, amink van, amit sze... Facebookon kaptam Volt egy... Pocsai Piroska - NE SIESS! Paul David Tripp Április 24 Facebookon kaptam Cs Ildikótól Fodor Ákos költő, Jó éjszakát Facebookon kaptam Szent György napi hiedelmek, s... Zilahy Lajos gondolata Muratáj Az idő elsodorja létezésünk Föld napja április 22 Szent György napi hiedelmek, s... Rögtön puha Mézes Krémes Amit átélünk, Szép estét kedves látogatóimna... A föld szépségéért Facebookon kaptam A boldogság ült a világvégén Facebookon kaptam Becsüld meg azt amid van,... Az Európai Unió is foglalkozik... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Pillangó Irgalom és ítélet Föld napja április 22 Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztina b... Becsüld meg azt amid van,... A lelki élet nem arról szól, .... Emberként automatikusan értéke... Gábor Dénes gondolata Őrangyalod, ha vigyáz rád... Zilahy Lajos gondolata Gábor Dénes gondolata Viharban csak az a fa marad ál... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Két tekintet van Mindenünk, amink van, amit sze... Ha így haladunk... Facebookon kaptam Föld napja április 22 Föld napja április 22 Facebookon kaptam Esti kép képre írva Pillangó Facebookon kaptam Minden gyerek jó. Facebookon kaptam Facebookon kaptam Ünnepelj csak Szép estét kedves látogatóimna... Nehezen engedem Ma Az udvariasság alapja: önismer... Facebookon kaptam Facebookon kaptam
|
|
|
|
kökény bogyója, kökény egész, rózsafélék családjába, fehér színű, szárításnál ügyeljünk, kökény termését, kisméretű gyümölcs, fákon marad, kökény virágából, evőkanál szárított, érett termést, pont ellepje, amúgy rendkívül, termésből készített, kökényvirágnak vizét, szárított virágokból, termésekből készített, fáradságos munkával, hideg téli, spanyolországi Navarra, ágakon marad, legáltalánosabban elterjedt, mezőgazdasági térségek, tőlünk keletre, lombfakadás előtt, művészi kezek, kökény virágát, másik fele, virág gyűjtésére, április első, virággyűjtés egyik, összegyűjtött virágot, hozzákeveredett egyéb, letöredezett ágrészektől, kökénybokor gyümölcse, kökény magja, kökény gyümölcse, fazékra vászondarabot, péppé főzött, levével együtt, lefolyt levet, tetején képződő, üvegedénybe téve, konyhában tartjuk, hónap múlva, liter vízből, hétig állni, forrásban levő, tűzhelyről kihűlésig, szörpben hagyjuk, kökényre öntjük, gyümölccsel megtöltött, kökényt öntsük, apróra vágott, nélkülözhetetlen, kökényterméseket, tartósítószerrel, felhasználhatunk, étvágytalanságot, valószínűséggel, kultúrterületek, hozzákeveredett, vesebántalomnál, megszüntetésére, étvágycsökkentő, áthatolhatatlan, kökénykocsonya, cickafarkfűvel, fogyaszthatjuk, alkalmazhatjuk, spanyolországi, növényféléknek, legalkalmasabb, kiegészítésére, korianderlevél, befőttesüvegbe, felhasználható, aranyvesszővel, megszüntetésre, elkészítéséhez, kökényvirágnak, átcsepegtetjük, magyarországon, meghonosodott, mezőgazdasági, vászondarabot, összegyűjtött, vászondarabon, gyógyszertári, fanyarságából, zsírcsökkentő, mesterségesen, megtisztítjuk, fészekrakásra, papírdobozban, leszedegetjük, méhlegelőként, teasütemények, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1735
- e Hét: 8513
- e Hónap: 12917
- e Év: 44646
|
|
|