Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ajvár-zakuszka
  2015-12-07 21:38:34, hétfő
 
  Ajvár - Zakuszka






Sok helyen olvastam ajvárról , aztán zakuszkáról, aztán megint ajvárról.
Vajon a kettő ugyanaz?
Vagy két teljesen különböző kence?
Elkezdtem kutatni, sajnos sokra nem mentem vele.
A Wikipédiában ezt találtam róla:

Az ajvár

...paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.

Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez.

Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé.





Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában.

A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.

A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb.

Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.


Ellenben a zakuszka...

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is.

Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el.

Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek.

Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal (paszullyal) és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik.

Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható adzsika ételízesítőhöz.



Összetevői változatosak:

Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők.

Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta.

Így nem gondolkodtam tovább a különbségeken, elkészítettem az én ajváromat.
Halkan hozzáteszem, tavaly készítettem zakuszkát is, és tényleg két különböző íz, bár gyanítom, ahány ház - annyi íz.





Hozzávalók:

2 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
1 fej fokhagyma (nekem 10 gerezd volt benne)

olaj

Először a padlizsánokat toltam be héjastól a forró sütőbe és gyakori forgatás mellett addig sütöttem, amíg a héja meg nem feketedett.
Ezután a kápia paprikákkal tettem ugyanezt.

Mindkettőhöz kb háromnegyed óra kellett.




Aztán a padlizsánokat is és a paprikákat is még forrón letakartam alufóliával és a saját gőzükben hagytam kihűlni.

Végül mindegyiket megpucoltam (kanállal óvatosan kikapargattam a héjukból, a paprikánál előtte óvatosan kiszedtem a magokat) és a sült zöldséghúsokat egy lábasba tettem a fokhagymagerezdekkel együtt, majd botmixerrel simára mixeltem.

Aztán kevés olajjal (kb 2 evőkanál) összefőztem, sóztam, borsoztam és még forrón csírátlanított üvegekbe töltöttem.

Mindegyik üveg ajvár tetejét fél ujjnyi réteg olajjal "zártam le".

Végül már csak a fedőt tekertem rá és ment a száraz dunsztba, takarók közé.

(a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt)



(Forrás: Marka boszikonyhája)
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: helyettesíthetik, csírátlanítottam, befőttesüvegekbe, befőttesüvegeket, tésztaételekhez, örményországból, pritaminpaprika, ételízesítésére, felhasználható, zöldséghúsokat, csírátlanított, magyarországon, háziasszonynak, ételízesítőhöz, túlnyomórészt, padlizsánokat, különbségeken, kikapargattam, boszikonyhája, elkészítettem, fűszerkeverék, fokhagymából, ízesíthetnek, gondolkodtam, készítéséhez, padlizsánból, mindkettőhöz, változatosak, rókagombával, padlizsánnal, ízesítéséhez, mennyiségben, említetteken, ételízesítők, wikipédiában, összegyúrva, kettő ugyanaz, ajvár továbbá, paprikától függően, saját ajvár-receptje, zakuszka eredetileg, erdélyi alaprecept, említetteken kívül, padlizsánokat toltam, forró sütőbe, kápia paprikákkal, saját gőzükben, paprikánál előtte, sült zöldséghúsokat, lábasba tettem, fedőt tekertem, száraz dunsztba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Örülök, hogy látlak!  Png fotel  A kételkedés kezelése  Fekete István - Akác  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png cica  Irgalom és ítélet  Fehér virág  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Fehér virág  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  Fehér virág  A Megváltó szolgálatában  Régi emberek, akikre máig büsz...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem méltó hozzád  Adakozás  Facebookon kaptam  Adakozás  képre írva  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reggel van  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Lóhere  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Éretlen vers  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fehér virág  Az igazi szeretetért rendszeri...  Bounty krémes  Png fotel  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Alvó cicák  Kövesd a cowboyt!  Julian Brass gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Örülök, hogy látlak!  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Tavaszi kép  Zilahy Lajos gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png cica  Csak a fogyatkozás látható  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kettő ugyanaz, ajvár továbbá, paprikától függően, saját ajvár-receptje, zakuszka eredetileg, erdélyi alaprecept, említetteken kívül, padlizsánokat toltam, forró sütőbe, kápia paprikákkal, saját gőzükben, paprikánál előtte, sült zöldséghúsokat, lábasba tettem, fedőt tekertem, száraz dunsztba, befőzés előtt, tálcára állítottam, üvegeket szájával, fedőkkel együtt, helyettesíthetik, csírátlanítottam, befőttesüvegekbe, befőttesüvegeket, tésztaételekhez, örményországból, pritaminpaprika, ételízesítésére, felhasználható, zöldséghúsokat, csírátlanított, magyarországon, háziasszonynak, ételízesítőhöz, túlnyomórészt, padlizsánokat, különbségeken, kikapargattam, boszikonyhája, elkészítettem, fűszerkeverék, fokhagymából, ízesíthetnek, gondolkodtam, készítéséhez, padlizsánból, mindkettőhöz, változatosak, rókagombával, padlizsánnal, ízesítéséhez, mennyiségben, említetteken, ételízesítők, wikipédiában, összegyúrva, készítettem, vargányával, vöröshagyma, zöldpaprika, hozzáteszem, alufóliával, háromnegyed, zöldségkrém, összefőztem, mindegyiket, zakuszkáról, paprikákkal, botmixerrel, megpucoltam, feketedett, szerbiában, változatát, hozzávalók, összetevők, alaprecept, paprikánál, eredetileg, készítenek, paszullyal, összetevői, paprikákat, letakartam, paprikától, paradicsom, majonézzel, paprikából, babérlevél, mártásként, állítottam, zakuszkát, gombákkal, padlizsán, grúziából, mindegyik, leginkább, erdélyben, töltöttem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 970
  • e Hét: 5198
  • e Hónap: 9602
  • e Év: 41331
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.