|
2016-03-02 17:58:54, szerda
|
|
|
Az édesburgonya nem csicsóka
Bár mindkettő édeskés, körülbelül ennyi is a hasonlóság. Amúgy nem rokonok, az édesburgonya a nevén kívül még csak nem is burgonyaféle. Tavaly találkoztunk először: egy recept kapcsán keresgéltem és találtam nagy nehezen batátát. Aztán kicsit utánanéztem, mi fán is terem, és érdekes dolgokra bukkantam.
Ahogy tudományos neve - Ipomoea batatas - is mutatja, a szulákfélék családjába és a hajnalka (Ipomacea) nemzetségbe tartozik. Ez jól látszik a virágán, ami hasonlít a kerti hajnalkáéra és az apró szulákéra is.
A trópusi vidékeken alapvető élelmiszernek számít; nagyon népszerű Afrikában, Kínában, Japánban, Indiában, az Egyesült Államok déli államaiban, illetve az óceáni szigetvilágban is. Sokféleképpen készítik, őshazájában, Peruban sütve, főzve, szárítva, lisztté őrölve fogyasztják. A japánok édességet és pálinkát is készítenek belőle. Sok trópusi területen fiatal hajtását és levelét zöldségként fogyasztják, ill. takarmányként állatok etetésére használják.
A batátának két alapvető fajtája van. Az első narancssárga, sárga vagy lila húsú, íze pedig a sütőtökére emlékeztet. A második világos-szürkés húsú és a gesztenyéhez hasonló ízű. Sárgás színének köszönhetően az előbbi béta-karotin tartalma sokkal magasabb, ha tehetjük, ezt részesítsük előnyben.
Nem csupán az íze nagyszerű, édeskés, kicsit karamellszerű, hanem tápanyagtartalma is magas. Az édesborgonya az egyik legtáplálóbb zöldségféle, amit csak bolygónkon fellelhetünk. (Egy 1992-es kutatás során, amely a zöldségek komplex szénhidrát, rost, fehérje, A- és C-vitamin, valamint vas és kalcium tartalmát hasonlította össze, az édesburgonya toronymagasan végzett az élen, 182 pontjával majdnem százat verve a második helyezettre!) Lássuk hát, mi minden van benne:
edesburgonya-d00000B2C177329407362Béta-karotin és A-vitamin: Héjastól fogyasztva egyetlen közepes méretű édesburgonyában a napi ajánlott mennyiséget négyszeresen meghaladó béta-karotin található. A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. Ez azt jelenti, hogy a testünk alakítja át A-vitaminná, amely rendkívül fontos szerepet játszik a látásban, a csontfejlődésben és az immunrendszer működésében. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így mindig ügyeljünk arra, hogy az édesburgonyát egy kis egészséges zsiradékkal (bio ghível vagy olíva olajjal) együtt fogyasszuk.
C-vitamin: Az édesburgonya a citrusfélékhez hasonló, kiváló C-vitamin forrás. Ez a vitamin segíti a fertőzésekkel való megküzdést, a sebgyógyulást, valamint a vas felszvódását. Egy közepes édesburgonya napi C-vitamin szükségletünk 35 százalékát fedezi. Jelentős még E- és B6-vitamin tartalma.
Nyomelemek: Az édesburgonya igen jó mangánforrás. Ez a nyomelem segíti a normális vércukorszint megőrzését, valamint a pajzsmirigyműködés optimális szinten tartását. A mangán mellett még valamennyi rezet, kalciumot, káliumot és vasat is tartalmaz.
Rostok: Az édeskrumpli fantasztikusan gazdag rostokban, amelynek egyik előnye, hogy nagy tömeget képez a gyomrunkban, így tovább biztosítja a jóllakottság érzését. Emellett a rostok a bélmozgások egészséges szinten tartásában is segédkeznek, valamint csökkentik a koleszterinszintet. Egy héjában sült közepes édesburgonya több rostot tartalmaz, mint egy zacskó instant zabpehely!
Komplex szénhidrátok: Az édesburgonya komplex szénhidrátokból épül fel, így olyan energiát nyújt, amely fokozatosan és állandó ütemben szabadul fel. Ezzel szemben például a cukor és a finomított cukrokat tartalmazó élelmiszerek hirtelen árasztják el a szervezetet, egy időre megdobják a szervezetünket, ám amikor a pörgés abbamarad, annál fáradtabbak leszünk.
Antioxidánsok: Az édesburgonya a többi zöldséghez képest erőteljes antioxidáns aktivitást mutat. Az antioxidánsok segítik az olyan krónikus betegségek megelőzését, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek.
Alacsony kalóriatartalom: Egy közepes édesburgonya (12 cm hosszú és 5 cm széles) energiatartalma héjában sütve mindössze száz kalória. Az édeskrumpli így fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Zsírtartalma szinte nincs.
Jó tudni, hogy ha héjastól fogyasztjuk az édesburgonyát, alacsonyabb lesz a glikémiás indexe, és további tápanyagokhoz jutunk általa. Fontos viszont, hogy ezt csak biotermesztésből származó zöldségekkel tegyük, mivel a zöldségek és gyümölcsök héjával egyébként igen sokszor rengeteg vegyszert viszünk be a szervezetünkbe.
Cukorbetegek is fogyaszthatják! Annak ellenére, hogy a nevében szerepel az ,,édes" szó, az újabb kutatások szerint az édesburgonya nagyon jó a cukorbetegek számára is, mivel stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az inzulin rezisztenciát. Glikémiás indexe igen alacsony, ezért lassan bomlik le a testben, így a vércukor és az inzulin szintjében csak kisebb ingadozásokat okoz. A cukorbetegek számára legjobb, ha héjában megfőzve fogyasszák. Akiknek erős az emésztése, nyersen is lereszelhetik és salátába tehetik (vátáknak, kapháknak ez kevésbé ajánlott). A héjatlan édesburgonya a közepes glikémiás indexű ételek közé tartozik, 63-66 közötti értékkel, amely még mindig alacsonyabb, mint a többi keményítő tartalmú étel, mint a krumplipüré vagy akár a teljes kiőrlésű kenyér.
Ájurvédikus szempontból édes, nehéz minősége jól egyensúlyozza a vátát és a pittát, és még a kaphák is viszonylag nyugodtan fogyaszthatják, bár legyenek vele kicsit mértékletesebbek, mivel elnehezítheti őket. Mivel könnyen emészthető, de mégis sok értékes tápanyagot tartalmaz, valóságos kincs azoknak, akiknek gyenge az agnija.
Állítólag már VIII. Henrik is nagy rajongója volt, mert esküdött rá, hogy a batátából sütött lepény javítja szexuális életét. Így vagy úgy, nem véletlen, hogy ilyen népszerű, hiszen a gumószerűen megvastagodott batátagyökér béta-karotinban és szénhidrátban gazdag, sok C-, E- és B6-vitamint, antioxidánsokat tartalmaz. A normális vércukorszinthez és az optimális pajzsmirigyműködéshez szükséges mangán mellett némi vas, kálium, kalcium és réz is van benne. Rostokban rendkívül gazdag, így sokáig biztosítja a jóllakottság érzését. Ez utóbbi miatt fogyókúrázóknak is kiváló, ráadásul alacsony a kalóriatartalma, zsír pedig gyakorlatilag nincs benne.
Két alapvető fajtája (és ezeknek sok-sok alfaja) van: a sötétlila héjú, világosszürke húsú, melynek íze a szelídgesztenyéére hasonlít, a másik pedig a sárgás héjú, sötét narancssárga húsú, nagyon édes sütőtök ízű (én ez utóbbival találkoztam).
Forrás: kapanyel.blog.hu és tminfo.hu |
|
|
0 komment
, kategória: kertészet |
|
Címkék: mértékletesebbek, tápanyagtartalma, csontfejlődésben, vércukorszinthez, biotermesztésből, fogyókúrázóknak, kalóriatartalma, antioxidánsokat, szénhidrátokból, vércukorszintet, édesburgonyában, energiatartalma, kalóriatartalom, citrusfélékhez, fogyaszthatják, megvastagodott, szervezetünkbe, fantasztikusan, szervezetünket, szigetvilágban, antioxidánsok, rezisztenciát, fertőzésekkel, édesburgonyát, takarmányként, sokféleképpen, vércukorszint, immunrendszer, egyensúlyozza, szénhidrátban, sebgyógyulást, élelmiszernek, elnehezítheti, világosszürke, tápanyagokhoz, szükségletünk, nevén kívül, recept kapcsán, szulákfélék családjába, kerti hajnalkáéra, apró szulákéra, trópusi vidékeken, óceáni szigetvilágban, japánok édességet, első narancssárga, sütőtökére emlékeztet, második világos-szürkés, gesztenyéhez hasonló, előbbi béta-karotin, egyik legtáplálóbb, 1992-es kutatás, zöldségek komplex, Egyesült Államok,
|
|
|
|
nevén kívül, recept kapcsán, szulákfélék családjába, kerti hajnalkáéra, apró szulákéra, trópusi vidékeken, óceáni szigetvilágban, japánok édességet, első narancssárga, sütőtökére emlékeztet, második világos-szürkés, gesztenyéhez hasonló, előbbi béta-karotin, egyik legtáplálóbb, 1992-es kutatás, zöldségek komplex, édesburgonya toronymagasan, második helyezettre, napi ajánlott, testünk alakítja, immunrendszer működésében, citrusfélékhez hasonló, vitamin segíti, fertőzésekkel való, közepes édesburgonya, édesburgonya igen, nyomelem segíti, normális vércukorszint, mangán mellett, édeskrumpli fantasztikusan, jóllakottság érzését, bélmozgások egészséges, héjában sült, zacskó instant, édesburgonya komplex, finomított cukrokat, időre megdobják, pörgés abbamarad, többi zöldséghez, antioxidánsok segítik, olyan krónikus, glikémiás indexe, nevében szerepel, újabb kutatások, édesburgonya nagyon, cukorbetegek számára, inzulin rezisztenciát, inzulin szintjében, héjatlan édesburgonya, közepes glikémiás, többi keményítő, krumplipüré vagy, teljes kiőrlésű, batátából sütött, gumószerűen megvastagodott, normális vércukorszinthez, sötétlila héjú, másik pedig, sárgás héjú, mértékletesebbek, tápanyagtartalma, csontfejlődésben, vércukorszinthez, biotermesztésből, fogyókúrázóknak, kalóriatartalma, antioxidánsokat, szénhidrátokból, vércukorszintet, édesburgonyában, energiatartalma, kalóriatartalom, citrusfélékhez, fogyaszthatják, megvastagodott, szervezetünkbe, fantasztikusan, szervezetünket, szigetvilágban, antioxidánsok, rezisztenciát, fertőzésekkel, édesburgonyát, takarmányként, sokféleképpen, vércukorszint, immunrendszer, egyensúlyozza, szénhidrátban, sebgyógyulást, élelmiszernek, elnehezítheti, világosszürke, tápanyagokhoz, szükségletünk, karamellszerű, ingadozásokat, gyakorlatilag, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 535
- e Hét: 4763
- e Hónap: 9167
- e Év: 40896
|
|
|