Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
édesburgonya-batáta
  2016-03-02 17:58:54, szerda
 
  Az édesburgonya nem csicsóka

Bár mindkettő édeskés, körülbelül ennyi is a hasonlóság. Amúgy nem rokonok, az édesburgonya a nevén kívül még csak nem is burgonyaféle. Tavaly találkoztunk először: egy recept kapcsán keresgéltem és találtam nagy nehezen batátát. Aztán kicsit utánanéztem, mi fán is terem, és érdekes dolgokra bukkantam.

Ahogy tudományos neve - Ipomoea batatas - is mutatja, a szulákfélék családjába és a hajnalka (Ipomacea) nemzetségbe tartozik. Ez jól látszik a virágán, ami hasonlít a kerti hajnalkáéra és az apró szulákéra is.





A trópusi vidékeken alapvető élelmiszernek számít; nagyon népszerű Afrikában, Kínában, Japánban, Indiában, az Egyesült Államok déli államaiban, illetve az óceáni szigetvilágban is. Sokféleképpen készítik, őshazájában, Peruban sütve, főzve, szárítva, lisztté őrölve fogyasztják. A japánok édességet és pálinkát is készítenek belőle. Sok trópusi területen fiatal hajtását és levelét zöldségként fogyasztják, ill. takarmányként állatok etetésére használják.

A batátának két alapvető fajtája van. Az első narancssárga, sárga vagy lila húsú, íze pedig a sütőtökére emlékeztet. A második világos-szürkés húsú és a gesztenyéhez hasonló ízű. Sárgás színének köszönhetően az előbbi béta-karotin tartalma sokkal magasabb, ha tehetjük, ezt részesítsük előnyben.

Nem csupán az íze nagyszerű, édeskés, kicsit karamellszerű, hanem tápanyagtartalma is magas. Az édesborgonya az egyik legtáplálóbb zöldségféle, amit csak bolygónkon fellelhetünk. (Egy 1992-es kutatás során, amely a zöldségek komplex szénhidrát, rost, fehérje, A- és C-vitamin, valamint vas és kalcium tartalmát hasonlította össze, az édesburgonya toronymagasan végzett az élen, 182 pontjával majdnem százat verve a második helyezettre!) Lássuk hát, mi minden van benne:

edesburgonya-d00000B2C177329407362Béta-karotin és A-vitamin: Héjastól fogyasztva egyetlen közepes méretű édesburgonyában a napi ajánlott mennyiséget négyszeresen meghaladó béta-karotin található. A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. Ez azt jelenti, hogy a testünk alakítja át A-vitaminná, amely rendkívül fontos szerepet játszik a látásban, a csontfejlődésben és az immunrendszer működésében. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így mindig ügyeljünk arra, hogy az édesburgonyát egy kis egészséges zsiradékkal (bio ghível vagy olíva olajjal) együtt fogyasszuk.

C-vitamin: Az édesburgonya a citrusfélékhez hasonló, kiváló C-vitamin forrás. Ez a vitamin segíti a fertőzésekkel való megküzdést, a sebgyógyulást, valamint a vas felszvódását. Egy közepes édesburgonya napi C-vitamin szükségletünk 35 százalékát fedezi. Jelentős még E- és B6-vitamin tartalma.

Nyomelemek: Az édesburgonya igen jó mangánforrás. Ez a nyomelem segíti a normális vércukorszint megőrzését, valamint a pajzsmirigyműködés optimális szinten tartását. A mangán mellett még valamennyi rezet, kalciumot, káliumot és vasat is tartalmaz.

Rostok: Az édeskrumpli fantasztikusan gazdag rostokban, amelynek egyik előnye, hogy nagy tömeget képez a gyomrunkban, így tovább biztosítja a jóllakottság érzését. Emellett a rostok a bélmozgások egészséges szinten tartásában is segédkeznek, valamint csökkentik a koleszterinszintet. Egy héjában sült közepes édesburgonya több rostot tartalmaz, mint egy zacskó instant zabpehely!

Komplex szénhidrátok: Az édesburgonya komplex szénhidrátokból épül fel, így olyan energiát nyújt, amely fokozatosan és állandó ütemben szabadul fel. Ezzel szemben például a cukor és a finomított cukrokat tartalmazó élelmiszerek hirtelen árasztják el a szervezetet, egy időre megdobják a szervezetünket, ám amikor a pörgés abbamarad, annál fáradtabbak leszünk.

Antioxidánsok: Az édesburgonya a többi zöldséghez képest erőteljes antioxidáns aktivitást mutat. Az antioxidánsok segítik az olyan krónikus betegségek megelőzését, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Alacsony kalóriatartalom: Egy közepes édesburgonya (12 cm hosszú és 5 cm széles) energiatartalma héjában sütve mindössze száz kalória. Az édeskrumpli így fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Zsírtartalma szinte nincs.

Jó tudni, hogy ha héjastól fogyasztjuk az édesburgonyát, alacsonyabb lesz a glikémiás indexe, és további tápanyagokhoz jutunk általa. Fontos viszont, hogy ezt csak biotermesztésből származó zöldségekkel tegyük, mivel a zöldségek és gyümölcsök héjával egyébként igen sokszor rengeteg vegyszert viszünk be a szervezetünkbe.

Cukorbetegek is fogyaszthatják! Annak ellenére, hogy a nevében szerepel az ,,édes" szó, az újabb kutatások szerint az édesburgonya nagyon jó a cukorbetegek számára is, mivel stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az inzulin rezisztenciát. Glikémiás indexe igen alacsony, ezért lassan bomlik le a testben, így a vércukor és az inzulin szintjében csak kisebb ingadozásokat okoz. A cukorbetegek számára legjobb, ha héjában megfőzve fogyasszák. Akiknek erős az emésztése, nyersen is lereszelhetik és salátába tehetik (vátáknak, kapháknak ez kevésbé ajánlott). A héjatlan édesburgonya a közepes glikémiás indexű ételek közé tartozik, 63-66 közötti értékkel, amely még mindig alacsonyabb, mint a többi keményítő tartalmú étel, mint a krumplipüré vagy akár a teljes kiőrlésű kenyér.

Ájurvédikus szempontból édes, nehéz minősége jól egyensúlyozza a vátát és a pittát, és még a kaphák is viszonylag nyugodtan fogyaszthatják, bár legyenek vele kicsit mértékletesebbek, mivel elnehezítheti őket. Mivel könnyen emészthető, de mégis sok értékes tápanyagot tartalmaz, valóságos kincs azoknak, akiknek gyenge az agnija.

Állítólag már VIII. Henrik is nagy rajongója volt, mert esküdött rá, hogy a batátából sütött lepény javítja szexuális életét. Így vagy úgy, nem véletlen, hogy ilyen népszerű, hiszen a gumószerűen megvastagodott batátagyökér béta-karotinban és szénhidrátban gazdag, sok C-, E- és B6-vitamint, antioxidánsokat tartalmaz. A normális vércukorszinthez és az optimális pajzsmirigyműködéshez szükséges mangán mellett némi vas, kálium, kalcium és réz is van benne. Rostokban rendkívül gazdag, így sokáig biztosítja a jóllakottság érzését. Ez utóbbi miatt fogyókúrázóknak is kiváló, ráadásul alacsony a kalóriatartalma, zsír pedig gyakorlatilag nincs benne.

Két alapvető fajtája (és ezeknek sok-sok alfaja) van: a sötétlila héjú, világosszürke húsú, melynek íze a szelídgesztenyéére hasonlít, a másik pedig a sárgás héjú, sötét narancssárga húsú, nagyon édes sütőtök ízű (én ez utóbbival találkoztam).

Forrás: kapanyel.blog.hu és tminfo.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
Címkék: mértékletesebbek, tápanyagtartalma, csontfejlődésben, vércukorszinthez, biotermesztésből, fogyókúrázóknak, kalóriatartalma, antioxidánsokat, szénhidrátokból, vércukorszintet, édesburgonyában, energiatartalma, kalóriatartalom, citrusfélékhez, fogyaszthatják, megvastagodott, szervezetünkbe, fantasztikusan, szervezetünket, szigetvilágban, antioxidánsok, rezisztenciát, fertőzésekkel, édesburgonyát, takarmányként, sokféleképpen, vércukorszint, immunrendszer, egyensúlyozza, szénhidrátban, sebgyógyulást, élelmiszernek, elnehezítheti, világosszürke, tápanyagokhoz, szükségletünk, nevén kívül, recept kapcsán, szulákfélék családjába, kerti hajnalkáéra, apró szulákéra, trópusi vidékeken, óceáni szigetvilágban, japánok édességet, első narancssárga, sütőtökére emlékeztet, második világos-szürkés, gesztenyéhez hasonló, előbbi béta-karotin, egyik legtáplálóbb, 1992-es kutatás, zöldségek komplex, Egyesült Államok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  A sors  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png rózsa csokor  Png fotel  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png csokor  Próbálj meg ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png lepke  Paul David Tripp Április 21  Hogy lehet megtartani  Nevem  Png lepke  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Nevem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Hogy lehet megtartani  Akarat  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó éjszakát  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nagyon különös  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  A sors  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Lóhere  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png lepke  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png kislány  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Adakozás  Julian Brass gondolata  Örülök, hogy látlak!  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Hiányzik  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Tóth Ágnes - Szervusz pad 
Bejegyzés Címkék
nevén kívül, recept kapcsán, szulákfélék családjába, kerti hajnalkáéra, apró szulákéra, trópusi vidékeken, óceáni szigetvilágban, japánok édességet, első narancssárga, sütőtökére emlékeztet, második világos-szürkés, gesztenyéhez hasonló, előbbi béta-karotin, egyik legtáplálóbb, 1992-es kutatás, zöldségek komplex, édesburgonya toronymagasan, második helyezettre, napi ajánlott, testünk alakítja, immunrendszer működésében, citrusfélékhez hasonló, vitamin segíti, fertőzésekkel való, közepes édesburgonya, édesburgonya igen, nyomelem segíti, normális vércukorszint, mangán mellett, édeskrumpli fantasztikusan, jóllakottság érzését, bélmozgások egészséges, héjában sült, zacskó instant, édesburgonya komplex, finomított cukrokat, időre megdobják, pörgés abbamarad, többi zöldséghez, antioxidánsok segítik, olyan krónikus, glikémiás indexe, nevében szerepel, újabb kutatások, édesburgonya nagyon, cukorbetegek számára, inzulin rezisztenciát, inzulin szintjében, héjatlan édesburgonya, közepes glikémiás, többi keményítő, krumplipüré vagy, teljes kiőrlésű, batátából sütött, gumószerűen megvastagodott, normális vércukorszinthez, sötétlila héjú, másik pedig, sárgás héjú, mértékletesebbek, tápanyagtartalma, csontfejlődésben, vércukorszinthez, biotermesztésből, fogyókúrázóknak, kalóriatartalma, antioxidánsokat, szénhidrátokból, vércukorszintet, édesburgonyában, energiatartalma, kalóriatartalom, citrusfélékhez, fogyaszthatják, megvastagodott, szervezetünkbe, fantasztikusan, szervezetünket, szigetvilágban, antioxidánsok, rezisztenciát, fertőzésekkel, édesburgonyát, takarmányként, sokféleképpen, vércukorszint, immunrendszer, egyensúlyozza, szénhidrátban, sebgyógyulást, élelmiszernek, elnehezítheti, világosszürke, tápanyagokhoz, szükségletünk, karamellszerű, ingadozásokat, gyakorlatilag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 535
  • e Hét: 4763
  • e Hónap: 9167
  • e Év: 40896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.