Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
A törvény
  2020-09-22 23:06:50, kedd
 
  A törvény

,,Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más istened rajtam kívül." (2Móz 20,2-3)

Ha gondosan megfigyeljük azt az időt, amikor a törvény adatott, meg fogjuk tanulni azt is, hogy milyen célt kell a törvénynek betöltenie a megváltottak életében.
A törvény az exodus (kivonulás) és az ígéret földje közötti időben felel meg a maga rendeltetésének. Izráel most a pusztaságban van, a Sínai-hegy lábánál. Az exodus mögöttük van. Már megváltattak. Nem parancsolatok megtartása, hanem Isten kegyelme és hatalma szabadította meg őket a szolgaság házából. Isten megkönyörült rajtuk. Szabadságukat nem a saját cselekedeteiknek, hanem Isten szeretetének köszönhetik. Megmenekülésük Isten cselekedete volt.
Most hát a pusztaságban vannak, amelyen át kell utazniuk, hogy eljussanak rendeltetési helyükre. Ezen a ponton kapják a törvényt, mint a megváltott nép életére vonatkozó térképet és útikalauzt. Ez a törvény az ő Megváltójuk és a közöttük kötött szövetség alkotmánya. Ezek az Isten népének adott szabályok, amelyek az Urukkal való partneri viszonyt határozzák meg.
Ezért tisztán kell látnunk, hogy a törvény sohasem az üdvösség útja.
Mégis, alig lehet megszabadulni attól a hajlandóságtól, hogy a törvényt az üdvösség útjának tartsuk.
Az izráeliták a törvény birtoklását - vagy a törvény megtartását - olyan eszköznek tartották, amellyel megigazulásra tehetnek szert. Mióta csak Pál apostol megírta leveleit, az evangélium valamennyi hirdetőjének rengeteg időt kell arra fordítania, hogy megmagyarázza: a törvény nem az üdvösség útja, és nincs hatályon kívül helyezve.
Az exodus az üdvösség. És ez a hatalmas tett Isten műve. A törvény kicövekeli az engedelmesség útját. Megmagyarázza, hogy egy választott népnek most már hogyan kell élnie, Megváltója iránti hálából.
Később, az Újszövetségben, a törvény értelme elmélyül, és kijelentés által megjelenik a törvény megtartásához szükséges erő. A törvény szerepe azonban változatlan: az Isten törvényének való engedelmességben Isten népe hódolatát fejezi ki az exodus Istene előtt.

Napi gondolat
Hogyan szolgálhat Isten törvénye ,,térképként és útikalauzként" a te életedben?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Jézus
  2020-09-22 20:19:49, kedd
 
  Jézus lelkem minden problémáját és zűrzavarát ismeri és megoldja.

Oswald Chambers
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Engedelmesség
  2020-09-22 20:18:17, kedd
 
  Urunk soha nem erőszakolja ki engedelmességünket: nem vesz igénybe eszközöket azért, hogy akarata teljesítésére rábírjon.

Oswald Chambers
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Jézus
  2020-09-22 20:17:41, kedd
 
  Jézus azért egyedi, mert Őhozzá senki sem hasonlít, s azért is, mert meg tudja tenni az emberek számára azt, amit senki más nem képes megtenni.

James M. Boice
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Jézus
  2020-09-22 20:17:08, kedd
 
  Jézus a lényének minden vonatkozásában egyedi. Egyedi a személyét, a születését, a tanítását, a munkáját, a csodáit, a halálát, a feltámadását és a jövendőbeli győzelmeit tekintve.

James M. Boice
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Isten Lelke
  2020-09-22 20:16:37, kedd
 
  Isten Lelke tesz képesekké minket arra, hogy azokat is szeressük, akik minket nem szeretnek.  
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A nekünk szóló figyelmeztetés
  2020-09-22 19:57:21, kedd
 
  A nekünk szóló figyelmeztetés

,,De többségükben nem lelte kedvét az Isten, úgyhogy elhullottak a pusztában."(1Kor 10,5)

Mindannyiunknak, akik Krisztusban keresztelkedtünk bele, megvolt a magunk exodusa.
Elhagytuk a rabszolgaság házát, és belekóstoltunk a szabadság borába. Mi mindnyájan úton vagyunk a ígéret földje felé. Jézus Krisztus feltámadása révén tulajdonképpen máris részesei
lettünk az új teremtésnek.
És most Isten komolyan figyelmeztet minket, elébünk tárva azt, ami atyáinkkal történt:
mindnyájan a felhő alatt voltak,
mindnyájan a tengeren mentek át,
mindnyájan megkeresztelkedtek Mózesre,
mindnyájan a lelki eledelt ették,
mindnyájan a lelki italt itták a kősziklából.
De többségükben nem lelte kedvét az Isten.
Ötször mondja Isten, hogy mindnyájukat bele kell érteni, azután meg a többségüket kirekeszti.
Semmiféle lelki előjogunk nincs, hacsak nem úgy élvezzük azokat, mint Isten népének része. A keresztyénség nem individualista. Szabadulásunk egyetlen módja az, hogy Krisztusba oltatunk, és a hívők közösségének tagjaivá válunk. Mégsem keresheti egyikünk sem a maga biztonságát abban, hogy a közösséghez tartozik. A biztonság Krisztusban van, az üdvösséget az iránta tanúsított engedelmesség erősíti meg.
A Jézus Krisztusba való beleoltatás nem egyfajta örökélet-biztosítás. Soha senki nem üldögélhet kényelemben a lelki örökségén, vagy nem lehet biztonságban a jelenlegi lelki környezetében. A kérdés az, hogy miként reagálunk Isten jóindulatára.
Egyik lábunkkal már az ígéret földjén vagyunk. Most hát szegezzük tekintetünket a jövőre, keressük Istent és az ő országát és gyűlöljük a bálványimádás minden formáját. Milyen irtózatos dolog hajótörést szenvedni, miközben feltűnt már a kikötő! Milyen tragikus dolog meghalni, amikor már majdnem hazaértünk a hosszú útról!
Mindnyájan,mindnyájan...! Ötször is az a ,,mindnyájan". És aztán: ,, Többségükben nem lelte kedvét az Isten." Pál folytatja: ,,Mindez pedig próbaképpen történt velük, figyelmeztetésül íratott meg nekünk..." (11. vers)

Napi gondolat

,,Senki nem üldögélhet kényelemben a lelki örökségén." Hogy veszélyeztethet bennünket ez?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Hit
  2020-09-22 07:27:54, kedd
 
  ,,A Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát, de én imádkoztam érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited" (Lk 22,31-32).

A hitünk van a középpontjában annak a célnak, amit Isten kitűz, amikor megpróbál bennünket, és ha bármilyen adomány elkerüli a kipróbálást, akkor az bizonyára nem a mi hitünk. Semmi sincs, ami átdöfi a hitet a velejénél úgy - hogy kiderüljön, vajon az a halhatatlanok hite vagy nem -, mint amikor az érzelem nyilait kilövik, hogy beletaláljanak. És csak a valódi hit menekül meg sértetlenül a csata hevéből, miután a földi élvezetek fegyverzetétől megfosztották, és miután az ellene irányuló körülményeket kiállta, amit a hatalmas Isten keze megengedett.
A hitet ki kell próbálni a szokásosnál ,,hétszerte jobban" befűtött kemencében ( Dán 3,19), ahova esetleg bedobják. Áldott az az ember, aki kiáll egy ilyen tűzpróbát! (Charles H. Spurgeon)
Pál mondta: ,,A hitet megtartottam" (2 Tim 4,7), de ezért a fejét vették! Levágták ugyan, de nem bánthatták a hitét. A pogányoknak ez a nagy apostola három dolog miatt örvendezett: megharcolta a ,,nemes harcot", elvégezte ,,futását", és ,, a hitet megtartotta". Ezért mi volt az értéke minden másnak? Pál megnyerte a versenyt, és elérte a végső díjat - nemcsak a ma élők csodálatát nyerte meg a Földön, hanem a mennyeiek csodálatát is. Akkor miért nem élünk úgy, hogy megéri mindent elveszíteni, ,,hogy Krisztust megnyerjük" (Fil 3,8)? Miért nem vagyunk annyira hűségesek a hitben, mint Pál volt? Azért, mert a mi matematikánk eltérő - ő másként számolt, nem úgy, mint ahogy mi tesszük. Amit mi nyereségnek tekintünk, azt ő veszteség számba vette. Ha végül óhajtjuk viselni ugyanazt a koszorút, akkor ugyanabban a hitben kell élnünk!

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 295 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3386
  • e Hét: 26030
  • e Hónap: 55342
  • e Év: 243144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.