2011-02-23 20:17:56, szerda
|
|
|
A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén.
A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.
A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású segít a felgyülemlett víz eltávolításában.
Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát.
Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklé-kúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül.
Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett.
Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük.
Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az izületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert.
A retekkúra
A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.
A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét. 1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki.
Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.
A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű megtartani.
Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4 részletben kell meginni a nap folyamán.
A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.
Légúti panaszokra mézzel keverve használják, 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet kell hozzáadni.
Mézes retekkúra
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze. Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta.
Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát. Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti 'recept' szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.
Retek-méz, a torok kéményseprője
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!
Reteksaláta sajttal
Hozzávalók: 1 db közepes méretű fekete retek, só, sajt, néhány darab ecetes uborka, olívaolaj, fehérbors, cukor, citromlé, víz.
Elkészítés: A vízből, só, cukor, olívaolaj, fehérbors, citromlé hozzáadásával salátalevet készítünk. Előzőleg a retket meghámozzuk, legyaluljuk és besózzuk. Az ecetes uborkát szintén legyaluljuk, vagy vékony szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. Végül a retket, az uborkát és a sajtot elkeverjük egymással, majd ráöntjük a már előre elkészített salátalevet.
Fekete retek hagymával
Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors
A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fûszerekkel elkeverjük.
Kedvelt előétel, de sokan a húsleveshez is eszik.
Retek-cékla saláta
6 db cékla, 1 db feketeretek, 1 db kisebb zeller, 2 db sárgarépa, 4 db csicsóka (vagy helyette főtt krumpli), kis citromlé, víz, só, méz
A céklát, a feketeretket, a zellert, a sárgarépát .és a csicsókát közepes lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és citromlével, mézzel összekeverjük:
Tormás reteksaláta
50 dkg fekete retek, 30 dkg sárgarépa, 5 dkg torma, 3 citrom, 1 evőkanál méz, kevés metélőhagyma, 1-2 evőkanál búzacsíra, őrölt köménymag
A citromok levét és húsát összekeverjük a restélt tormával, a mézzel, a finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi őrölt köménymaggal, sóval, és belereszeljük a fekete retket és a sárgarépát. Lazán elkeverve, egykét órán át hűtőszekrényben érleljük. A tetejére búzacsírát hintve tálaljuk.
Köménymagos reteksaláta
Hozzávalók: 60 dkg fekete retek, köménymag, petrezselyemzöld, ecet, só
A retket lereszeljük, megsózzuk és egy kis ideig állni hagyjuk. Az ecetből kevés vízzel, köménymaggal salátalevet készítünk és ráöntjük a kicsit kinyomkodott retekre, tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Méregtelenítő fekete retek saláta
40 dkg retket lereszelünk majd egy közepes nagyságú hagymát apróra vágunk, megsózzuk és egy kevés növényi olajjal meglocsoljuk. Tehetünk bele egy kis petrezselymet is. Ehetünk hozzá egy kis rozskenyeret (más fajta retekből is elkészíthetjük a salátát). A fekete retek étvágygerjesztő és jót tesz a bélműködésnek.
Grillezett feketeretek
A retket megpucoljuk, felkarikázzuk, picit megsózzuk és hagyjuk állni 15 percet. (ezalatt kienged egy csomó vizet magából). Lecsöpögtetjük és az olívaolajon, mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Sózzuk ízlés szerint.
Fekete retek és füstölt tofu wasabi öntettel
60 dkg feketeretek, 40 dkg tofu (füstölt, haa találunk), wasabi szósz, szójaszósz szójaszósz
A retket vékony metéltre vágjuk, vagy lereszeljük, hozzá adjuk a kockákra vágott füstölt tofut és összekeverjük. A wasabit és a szójaszószt összekeverjük, és a salátára locsoljuk.
Feketeretek saláta tökmagolajjal
30 dkg feketeretek, citrom, 30 g tökmagolaj, 60 g tökmag, 20 g napraforgóolaj, 10 g borecet, 1 gerezd fokhagyma, tengeri só, babárlevél
A feketeretket alaposan megmossuk, és hajszálvékonyra szeleteljük. Sóval, citromlével és tökmagolajjal érleljük. A tökmagot mozsárban összetörjük és a napraforgó olaj, fokhagyma, borecet, bazsalikom, só hozzáadásával mártássá keverjük ki. A reteksalátát tányérra helyezzük, meglocsoljuk a mártással és pirosretekkel díszítjük.
Márványsajtsaláta retekkel
50 dkg fekete retek, 10 dkg márványsajt, 2 dl kefir, 1 szál póréhagyma, fél citrom leve, 2-2 evőkanál olaj és borecet, 1-1 evőkanál méz és mustár, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, ízlés szerint só, a tálaláshoz néhány salátalevél
Előkészítése: a retket meghámozzuk, megmossuk és letörölgetjük, majd nagyon vékony karikákra vágjuk, a karikákat felcsíkozzuk (vagy almareszelőn lereszeljük). A póréhagyma fehér részét tisztítás után hajszálvékony karikákra vágjuk, zöld részét feldaraboljuk. A hagymát és retket összekeverjük és megsózzuk. Lefedve fél órán keresztül állni hagyjuk. A sajtot megreszeljük. Ezután a kefirt összekeverjük a sajttal, citromlével, olajjal, mézzel, borecettel, sóval és borssal. Miután levet eresztett, rálocsoljuk a mártást a hagymás retekre. Jól összeforgatjuk, lefedjük, és a hűtőszekrényben néhány óráig érleljük. (Jól zárható edénybe tegyük).
Fekete retkes öntet
Hozzávalók: 1 közepes fekete retek, ½ só, 1 tk. méz, szárított, apróra vágott menta, kis citromlé, 2-3 dl joghurt.
A retket megreszelünk, s összekeverjük, a sóval, a mézzel, szárított mentával, és egy kis citromlével. Legalább 10 percig állni hagyjuk, majd a joghurtot hozzáadva kész az öntetünk.
Fekete retek kaviárral (Party-recept)
Hozzávalók 8 személyre: 1 fekete retek, 10 dkg vörös kaviár, 1 zöldcitrom A zöldcitrom héját lereszeljük, majd félbevágjuk, levét kifacsarjuk. A meghámozott fekete retket vékony hasábokra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. Tálra halmozzuk, beborítjuk a vörös kaviárral és megszórjuk a reszelt zöldcitromhéjjal.
Rántott fekete retek
70 dg zsenge fekete retek (kisebb gumókat vásároljunk), hámozzunk meg, majd megmosva vágjuk kb. 7-8 mm vastag szeletekre. Tegyük egy zománcozott edénybe, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzzük puhára, vagy pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert szétesik. Panírozzuk liszt, tojás, prézli bundába és majd mindkét oldalát bő, forró olajban, közepes lángon, fedő nélkül süssük világospirosra. A kiszedett szeleteket terítsük szét a tányéron, mert egy kupacba halmozva befüllednek egymástól, és átgyengül a bundájuk. Megsózva, melegen, párolt rizzsel, rizibizivel, hasábburgonyával vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk. Még finomabb és kiadósabb lesz, ha tartármártást vagy tejfölös uborkasalátát is adunk hozzá. Kellemes zamatúvá tehetjük a kirántott zöldségféléket, ha a zsemlemorzsába belekeverünk 3 dg reszelt sajtot, vagy néhány dekagramm őrölt mandulát illetve szezámmagot, de dúsíthatjuk apróra zúzott burgonyaszirommal (chips) is.
Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors
A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fûszerekkel elkeverjük. Kedvelt előétel, de sokan a húsleveshez is eszik.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|