2011-04-11 20:39:53, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg sütőmargarin
1 db tojás
45 dkg liszt
3 dkg élesztő
7 dkg cukor
egy csipet só
1 dl tejföl
1 db tojás a tészta megkenéséhez
a töltelékhez:
almás:
2 kg alma
1 db citrom
10 dkg porcukor
fahéj
10 dkg darált háztartási keksz
túrós:
50 dkg túró
5 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
2 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 dkg vaníliás pudingpor
meggyes:
1 kg kimagozott meggy
10 dkg darált dió
5 dkg zsemlemorzsa
egy csipetnyi fahéj
15 dkg cukor
Elkészítés:
A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a liszttel összedolgozott margarinhoz adjuk. Meggyúrjuk a tésztát. Fél óráig hűvös helyen pihentetjük. A tésztát megfelezzük, az egyik felét a tepsinek megfelelő méretre nyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és rákenjük a tölteléket. A másik, kinyújtott tésztalapot
Ráhelyezzük, és villával megszurkáljuk. Az egész tojást és a megmaradt fehérjét felverjük, majd ezzel megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Almás töltelék:
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Tíz percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a fahéjat. (A töltelék alatt a tésztát a darált keksszel meghintjük.)
Túrós töltelék:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a langyos vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a pudingport, a citromhéjat, majd az egészet elkeverjük. A végén óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.
Meggyes töltelék:
A meggyet jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, ráhintjük a cukorral elkevert fahéjat, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát.
Az almás és meggyes változatot fahéjas porcukorral, a túrósat porcukorral hintjük meg, és kockákra vágva tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|