Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Fekete gólya
  2011-08-26 22:19:42, péntek
 
  fekete gólya (Ciconia nigra)

.........


A fekete gólya, akárcsak a fehér, a gázlómadarak rendjébe tartozik. A gázlómadár fogalmán ökológiai típust értünk, amely több különböző, egymással csak részben rokon családba sorolható, mégpedig a gémfélék, a gólyafélék, a darufélék és a flamingófélék családjába. Ezek egymástól jól megkülönböztethetőek, ami összeköti őket, hogy táplálékukat mindannyian hosszú lábaikkal a vízben gázolva szerzik.
A fekete gólya a fehér gólyával ellentétben nem húzódott be az emberi településekre, inkább háborítatlan erdők mélyén fészkel. Általában természetszerű, gazdag és változatos élővilágú öreg erdőket választ, melyek rendkívül sok természeti értéket hordoznak. Életmódja sokkal inkább vízhez kötött, mint fehér rokonáé. A hazai állomány a Magyar Madártani Egyesület (MME) által 1995-ben elvégzett felmérés alapján 150-200 pár volt. Legjelentősebb élőhelyei a Dunántúl déli részén Somogyban, Baranyában és a Duna menti galériaerdőkben találhatóak. Előfordul csaknem valamennyi középhegységben, a Tisza mentén és Szatmárban is. Az 1930-as években végzett felmérések szerint hasonló volt hazai elterjedése. Vonulási időszakban táplálkozásra alkalmas vizes területeken bárhol megjelenhet. Augusztusban, szeptemberben tarlókon, mezőgazdasági területeken is megfigyelhetők pihenő, táplálkozó csapatok. Sok fekete gólya-pár a korábbi irodalmi adatokkal szemben csak néhány évig használja fészkét, vagy évről évre újat épít.
A fekete gólya legkedveltebb élőhelyei a kisebb vízfolyásokkal, patakokkal átszőtt, csendes holtágakkal, láprétekkel tarkított erdős területek, melyekből nem hiányoznak az idős fák, az egykori legelőerdőkből visszamaradt, fiatal fák sűrűjében megbújó öreg kocsányos tölgyek. A Duna árterében a tölgy-kőris-fehérnyár erdőket szereti legjobban. Dél-Dunántúlon keményfás ligeterdőkben fordul elő, míg a Tisza mentén a fűz-nyár ligeterdőt választja. Középhegységeinkben bükk- és fenyőerdőkben fészkel. Mindig szüksége van beszálló folyosóra, ezért nagyon sűrű erdőben nem szeret fészkelni: gyakori, hogy fészke utak vagy nyiladékok közvetlen közelében található.
...... .............


Egy-egy megfelelő erdőfoltban folyamatosan - akár több mint húsz éven át - fészkel fekete gólya. Előfordul, hogy egy-egy párnak csak egy fészke van, de ismertek olyan élőhelyek, ahol több fészket is épít, és azokat felváltva használja. Több helyen megfigyelhető, hogy az adott évben költésre nem használt fészkeit is javítgatja. Márciusban megjelenik a fészkelőhely környékén, 7-10 nap múlva a fészkénél. Április közepéig rakja le tojásait. A kotlás gyakran már az első tojás lerakása után megkezdődik, és 30-40 napig tart. A fiókák körülbelül három hónapig maradnak a fészekben. Évente egyszer költ. Amíg a fiókák kicsik, az egyik öreg madár mindig a fészekben tartózkodik. Tollasodástól a táplálék gyűjtésében mindkét szülő részt vesz. A fiatalok néha már július második felében elhagyják a fészket, de nem ritka, hogy augusztus közepéig a fészekben tartózkodnak. Leggyakrabban három fiatal repül ki egy-egy fészekből. Fészkét általában alacsonyabbra építi, mint a ragadozó madarak: a lombkorona alsó felébe. A fészek általában lapos, nagy és kerek
Fiókáival


Táplálkozóhelye rendszerint a fészkelőhely közelében lévő sekély állóvíz, nedves rét vagy patakmeder. Fő tápláléka hal, béka, ebihal, gőte, ritkábban gyík, rovar, kisemlős. Kedveli a sekély vizeket. Nyár végén, a vonulás előtti időszakban kis- és nagy kócsagok, szürke gémek és kanalas gémek társaságában, csoportosan halásznak.
Vonulása nem teljesen ismert. Az Európában fészkelők legnagyobb része Afrikában tölti a telet. Augusztusban csapatokba verődnek, és általában október elején tűnnek el teljesen a magyarországi táplálkozóhelyekről. A Magyarországon gyűrűzött madarak közül egy a Nílus torkolatvidékén, egy Csádban, egy az Egyenlítő közelében pusztult el. Március elejétől a telelőhelyről visszatérő csapatok ismét láthatók a Boszporuszban. A színes gyűrűs jelölés bevezetésének köszönhetően a vonulás kutatásában az elmúlt években látványos eredmények születtek. A fekete gólyák különböző korcsoportjai egymással nem keveredő csapatokban vonulnak. Ma még nem tudjuk, hogy a fiatalok származási helyüktől mekkora távolságra fészkelnek majd kifejlett korukban.
Egy 1995-ben végzett felmérés szerint a világon fészkelő fekete gólya-állomány 65 százaléka van kitéve zavarásnak fészkelőhelyén, illetve a telelőterületeken. A zavarás fő tényezői a fészkelőhelyeken főleg erdészeti jellegűek. Ilyen probléma a költőhelyként szolgáló idős erdők kitermelése, helyettük ipari nyersanyag-termesztő ültetvények telepítése. Második helyen említhetjük a táplálkozóhely-vesztéssel járó vízrendezést, harmadik helyen pedig az elektromos távvezeték-oszlopok okozta áramütéseket.
A fekete gólya Magyarországon csakúgy, mint Közép-Európában mindenütt, veszélyeztetett faj. Hazánkban a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 250 000 Ft. Védelme a mai napig megfelelő összehangolt országos program hiányában egyedi esetekre korlátozódott. A madárvédők világszervezete (a BirdLife International) szerint az úgynevezett SPEC 3 kategóriába tartozik, míg máshol a ritka fajok között tartja számon
 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Badacsonyi látkép a Balatonra
  2011-08-26 21:43:23, péntek
 
 



......



....



...


 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Fagyizó gyerekek
  2011-08-26 21:33:53, péntek
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Kisfaludy étterem Badacsony
  2011-08-26 21:02:09, péntek
 
  Kisfaludy étterem

........


A Kisfaludy-ház Éttermet Badacsonyban nem csak a helyiek ismerik. Az étterem ugyanis a Balaton part egyik legszínvonalasabb étterme, csodálatos panorámájával, élő cigány zenéjével. Bár talán a magyar vendég ritkábban fordul itt elő, mint a külföldi.
Az étterem besorolása I. kategória, melyhez úgy gondolom elvárás is társulhat a vendég részéről.
Nagy megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy egy ilyen színvonalú étteremnek nincs saját parkolója. Az étterem melletti parkolóban egy óra parkolás 250 Ft-ba kerül. Vagy, ha ez nem felel meg, vissza lehet menni Badacsonyba és a hegy lábánál le lehet tenni az autót, majd a kedves vendég felsétálhat a meglehetősen meredek hegyre alkalmi ruhában. A panoráma valóban magával ragadó, a teraszról látni a Balatont és a déli partot.
A felszolgálók sokan voltak, így nem kellett hosszan várnunk a kiszolgálásra. A választék azonban bőséges. A megszokott magyar ételek mellett már helyet kaptak az étlapon a reformkonyha remekei is.
Az étterem linkje
Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Rozmaringos-hagymás csirkecomb
  2011-08-26 20:51:59, péntek
 
  Rozmaringos-hagymás csirkecomb

Hozzávalók 3-4 személyre:
- 7-8 db csirke felsőcomb
- 1 fej hagyma
- 1 ág friss rozmaring
- zöldfűszer keverék (1/2 kávéskanál szárított kakukkfű,
- 1/2 kávéskanál szárított rozmaring,
- 1/2 kávéskanál szárított oregánó)
- só
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
A csirkecombokat mosd meg alaposan, ezután törölgesd meg. A bőrös felüktől indulva egy hegyes késsel szúrd át a csont mellett egy-két helyen. Így biztosan ár fog sülni. Mindkét oldalukat dörzsöld be sóval. A nem bőrős oldalukat szórd meg a zöldfűszer keverékkel is. A besózott, befűszerezett csirkecombokat helyezd egy tepsibe. Nem kell sem víz, sem zsiradék alá!
És most jön a trükk!
...... ........... .............


A hagymát szeld fel fél 2-3 mm-es szeletekre. A rozmaring ágad darabold fel annyi darabra, ahány csirkecombod van. Ezután egy szelet hagymát és egy darab rozmaring ágat tegyél mindegyik csirke bőre alá. Ha megvagy szórd meg őket a zöldfűszer keverékkel. Tegyél alufóliát a tepsire. Mehet a sütőbe. 20 percig süsd lefedve, majd vedd le a fóliát, és körülbelül még 15 perc alatt süsd pirosra a húst.
Nagyon különleges íze lesz.
Tálald friss salátával.
.....


Jó étvágyat hozzá!

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Tánc az ugrókötéllel
  2011-08-26 20:26:09, péntek
 
 
Klikk a linkre
Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Strandos hétvége
  2011-08-26 19:22:53, péntek
 
  ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 351 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2130
  • e Hét: 25190
  • e Hónap: 58344
  • e Év: 292091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.