Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
csípős savanyú leves
  2011-09-09 15:20:04, péntek
 
  A magyarokkal ellentétben a kínaiak a levest általában az étkezés 3/4-énél szokták megenni, hogy a gyomrukban keletkezett apró "pórusokat" is kitöltsék. Persze, ekkor már túl vannak legalább egy tucat más kínai finomságon. Az alábbiakban az egyik legkedveltebb kínai leves receptjét szeretnénk megismertetni.

HOZZÁVALÓK (1 főre)
Zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes)
Napraforgóolaj
Fokhagyma (2-3 gerezd)
Bors (őrölt - fehér/fekete is jó)

Étkezési keményítő (kínai, de jó a kukorica, burgonyakeményítő is)
1 tojás
Sárgarépa
Fafüle gomba
Tofu
Bambusz
Szójabab-csíra
Füstölt/ sült/ főtt hús (lehetőleg kacsamell)
Víz
Ecet (10%-os a legjobb)
Na-glutamát (kínai só)

ELKÉSZÍTÉS
1. Felaprítjuk egészen kis darabokra (kb. 3x3x3mm) a FOKHAGYMÁT, a SÁRGARÉPÁT, a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, a TOFUT és a HÚST.
2. Felverjük enyhén a TOJÁST.

3. Feloldunk kb. 2 evőkanál KEMÉNYÍTŐT legalább háromszor annyi vízben.
4. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT (kb. 4 cl). Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet.
5. Beleöntjük a nem túl forró olajba az ERŐS PAPRIKÁT és a FOKHAGYMÁT. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba.

6. Elmossuk a wokot.

7. VIZET forralunk a tiszta wokban.
8. A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított SÁRGARÉPÁT, a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, a TOFUT (ezt el is hagyhatjuk) és a HÚST. Néhány percig (kb. 3) kevergetjük. Közben sózzuk, borsozzuk, de mindig csak ,,keveset".
9. Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt, majd egy csipet Na-glutatmátot.

10. Belekeverjük a FELVERT TOJÁST. Gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos.

11. A levest hozzáadjuk az erőspaprika-fokhagyma-olaj trióba.
12. Általában a végén kerül bele az ECET, ízlés szerint. Lehet korábban is beletenni az ecetet.
13. KÉSZ, LEHET TÁLALNI!


TIPPEK
A felhasznált hús lehet tetszőleges állaté.
A szárított fafüle gombát meleg (de nem forró) vízbe kell áztatni kb. 15 percig, mielőtt bármilyen akcióba lendülnénk vele.
A Na glutamátot ez esetben akár el is hagyhatjuk - az ízek itt rendkívül erősek, intenzívek.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
ázsiai pirított tészta
  2011-09-09 15:09:30, péntek
 
  HOZZÁVALÓK
Spagetti tészta
Hús 5 dkg
Káposzta
Hagyma
Fokhagyma
Répa
Szójababcsíra
Szójaszósz

Víz
Napraforgóolaj
Erős Pista (zúzott erős paprika)
Kínai só (rizskivonat, glutamát).

ELKÉSZÍTÉS
A SPAGETTIT vízben megfőzzük, leszűrjük.
Hosszú, vékony szeletekre vágjuk a HÚST, és a ZÖLDSÉGEKET: a káposztát, hagymát, répát, szójababcsírát.
Forrósítsuk fel a wokot, töltsünk bele annyi OLAJAT, amiben kényelmesen megsül a hús (semmiképpen ne ússzon a hús az olajban, de ne is maradjon száraz! Ehhez a mennyiséghez kb. 4 cl olaj kell). Akkor megfelelő a sütési hőmérséklet, ha az olaj fodrozódik, és enyhén gőzölög (nem füstölög!). Kb. 1 perc.
Süssük át a HÚST. Adjunk hozzá SZÓJASZÓSZT, ERŐS PISTÁT és péppé vert FOKHAGYMÁT.
Adjuk hozzá a ZÖLDSÉGEKET. Pároljuk át a zöldségeket, hogy levet eresszenek. A folyamatot VÍZ hozzáadásával lehet gyorsítani. Adjunk hozzá SÓT.
Az átpárolt-átsütött alapba rakjuk bele a FŐTT TÉSZTÁT. Jól átsütjük az egészet.
KÉSZ, LEHET TÁLALNI!
TIPPEK:
Az ételt bármilyen húsból, sőt, sonkából is el lehet készíteni, de a húst akár ki is lehet hagyni.
Ugyanígy bármilyen zöldséget hozzá lehet adagolni, ki lehet venni, fel lehet cserélni. Érdekes az egyre divatosabbá váló kínai kel használata.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
péntek
  2011-09-09 15:04:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1973
  • e Hét: 6201
  • e Hónap: 10605
  • e Év: 42334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.