|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2013-05-16 19:32:37, csütörtök
|
|
|
Te is el tudod készíteni az otthoni BIO öblítőszeredet, amit a mosógépben vagy akár kézi mosáskor is használhatsz. Nem bonyolult dolog és ami még fontosabb: OLCSÓ!
Hozzávalók:
fél literes ásványvizes flakon
bio almaecet
víz
illóolajok
Elkészítés:
A fél literes flakonodba tegyél kb. 0,5 dl bio almaecetet, töltsd fel vízzel a flakon nyakáig és helyezd bele kedvenc illóolajaidat. Csavard rá a kupakot a flakonra és jól rázd fel. Minden mosás előtt rázd fel az üveget!
Használata: helyezd bele a mosógép öblítőrekeszébe ugyanolyan mennyiségben mintha rendes bolti öblítőt tennél bele. A ruha puha lesz és jól vasalható.
Itt be is fejezhetném a tanácsadást, de azért néhány tippet, praktikát még leírok ide nektek:
ha teafaolajat teszel a flakonos öblítődbe (max. 2 cseppet, mert elég intenzív az illata), akkor még a mosás utolsó fázisában is fertőtlenítesz.
zokni, konyharuha, rongyzsebkendő mosásánál a teafaolajból akár 4-5 cseppet is tehetsz pluszba az öblítőrekeszbe, így a kritikus anyagok garantáltan mentesek lesznek a gombáktól, baktériumoktól.
allergiásoknak, atópiás dermatitiszben szenvedőknek és ekcémásoknak nem ajánlok semmilyen illóolajat. Ők csak simán almaecet-víz eleggyel öblítsenek. Nem lesz ecetszagú a ruha!
nálunk a legkedveltebb öblítőbe rakható illóolaj-keverék: narancs (édesnarancs vagy mandarin) illóolaj 5 csepp+ grapefruit illóolaj 4 csepp+ levendula illóolaj 3 csepp+ylang-ylang (vagy jázmin) illóolaj 3 csepp+teafaolaj 2 csepp
a flakonos zöld bolti ecet nálunk nem jött be, én nagyon érzékeny vagyok az ecet illatára (konkrétan rosszul vagyok tőle "gyomorilag":-)), és a sima ecetet éreztem a ruhán. Az almaecet viszont teljesen eltűnik a ruhán. Semmi illatot nem hagy a száradt ruhán.
Mindnekinek jó szívvel ajánlom ezt a receptet, mert soha nem lesz öblítőhiány a háztartásban. Nem kell a családfőt leugrasztani a közértbe egy öblítőért vasárnap délelőtt:-)). Nem utolsósorban pedig nem szennyezzük a környezetünket és nem szintetikus szerekkel mérgezzük magunkat.
A néhány bejegyzéssel ezelőtti folyékony mosódió+jelen öblítő receptet jó előre (akár egy évre is) lehet tervezni. Nem kerül sokba a hozzávalók beszerezése és saját magunk házilag tudjuk szabályozni az elkészített mennyiségeinket. Így garantáltan nincs pazarlás, nincs pénzkidobás. Gyorsan és nagyon környezetbarát módon tudunk mosni.
|
|
|
0 komment
, kategória: hasznos |
|
|
|
|
|
2013-05-16 09:57:06, csütörtök
|
|
|
A kókuszolajat (Oleum Cocois) a kókuszpálma diójának szárított beléből, a koprából nyerik ki. Amíg a kókuszolaj friss, addig fehéres színű, illata és íze emlékeztet a kókuszéra, igen kellemes aromája van, de ez is, mint a többi lipid képes megavasodni. Ilyenkor csípős lesz az íze és a szaga is elveszti kellemes aromáját. A kókuszolajjal általában vajszerű formában találkozhatunk, hiszen szobahőmérsékleten szilárd a halmazállapota. Olvadáspontja 24 Celsius-fok. Kókuszolajat is többfélét választhatunk a bioboltokban, hiszen a különböző elkészítési módon szerint változik a minősége és az állapot
Milyen fajtái vannak?
Hidegen sajtolt kókuszolajról beszélünk, ha az olaj nem esett át semmilyen finomító folyamaton: nem hőkezelték és az úgynevezett RBD-t (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) sem végezték el rajta. Ez tehát az a változat, mely a kókusz minden egyes pozitív tulajdonságát tartalmazza. Íze és aromája rendkívül intenzív ennek az áttetsző, tiszta folyadéknak.
A szűz kókuszolaj (VCO -Virgin cocoil) nagyban hasonlít az előző típushoz, hiszen ez sem esett át az RBD folyamatos és ezt is mechanikusan állítják elő. Nem hidrogénezték, viszont hőkezelésen keresztülment, ami némiképp roncsolhatta a szerkezetét. Illata még ennek is igen kellemes, megőrizte a kókusz aromáját, mert a laurinsavat nem vonták ki belőle. Ezt az olajat 55 Celsius-fokon nyerik ki a friss kókuszhúsból, hiszen ezen a hőmérsékleten a leggazdaságosabb és leghatékonyabb az előállítása, mivel a kókuszzsír olvadáspontja igen alacsony.
A finomított kókuszolaj, amit már színtelenítettek, szagtalanítottak és egy finomító eljáráson esett át, mely során a laurinsavat is kivonták belőle. Ez a változat sárgás, már nem lehet érezni rajta semmilyen illatot és íze is semleges. Ez az olaj kiválóan alkalmas sütésre és főzésre is, hiszen ételeink nem kapnak plusz kókuszízt. Azonban a finomítás során sok olyan anyagot veszít el, melyek igen értékesek lennének a szervezetünk számára: a vitaminokat és az aminosavakat is kivonják belőle. Mégis, habár ez a legértéktelenebb változat, sokkal értékesebb, mint bármelyik más telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, így érdemes iolíva- vagy napraforgóolajunkat kókuszolajra cserélni!
A kókusz zsír a legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. A kókuszolaj 92 %-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll.
Rendszeres használata olyan zsírsavakat juttat a szervezetbe amilyen az anyatejben található, ez a laurinsav. A laurinsav jótékony hatással van az immunrendszerre. Az emberi szervezetben monolauránná alakul át, amelyet többek közt a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel.
Étkezési célú felhasználása mellett számos területen alkalmazható. Molekuláris szerkezetének köszönhetően könnyen felszívódik a bőrbe anélkül, hogy zsíros foltot hagyna maga után. Bejutva a bőr mélyebb rétegeibe megerősíti a belső szöveteket. Ugyanígy a napsütés okozta károkat is képes csökkenteni. Közreműködik a hámszövetek eltávolításában, így bőrünk selymesebb, puhább lesz.
Hogyan készül a kókusz zsír
A kókuszdió rostos termésfalát kézzel vagy géppel hántják le, majd csontárját erős késsel általában kétfelé hasítják, és a kb. 50% vizet és 30-40% olajat tartalmazó táplálószövetét (kopra) kiszárítják. A kókuszzsírt a megtisztított, zúzott koprából főleg sajtolással és oldással vonják ki.
Fogyás kókusz zsírral
Az 1940-es években az amerikai farmerek az akkor még Amerikában olcsón beszerezhető kókuszolajjal próbálták felhizlalni sertéseiket. A hízókúra nem vált be: a disznók ahelyett, hogy hízásnak indultak volna, fogyni kezdtek, majd kifejezetten arányossá, szálkássá váltak. Így a farmerek abbahagyták a kókuszolaj adagolását és áttértek a kukorica-, valamint szójaolajra.
A kókuszolaj energiává alakul és nem zsírpárnává! A kókuszolaj zsírsavjai szerkezetüket tekintve alapvetően különböznek a többi étkezési olaj zsírsavjaitól. Az étkezési olajak általában hosszú szénláncú zsírsavakból tevődnek össze. A kókuszolajat ezzel ellentétben főként közepes szénláncú zsírsavak alkotják. Ezek a vékonybélből közvetlenül felszívódnak, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Ehelyett közvetlenül felhasználódnak a a mozgást végző vázizmokban. Nem okoznak ugrásszerű emelkedést a vércukor szintjében. Így ez az energiaforrás akár cukorbetegek számára is teljesen biztonságos.
Kókusz olaj kozmetikai alkalmazási lehetőségi
Testápolás A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik.
Ajakápolás A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló.
Hajápolás A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít - használja hajpakolásként.
Bőrkeményedés Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését.
Pattanások A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésre serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését.
Fürdés Fürdőolajként használva ápolja a bőrt - tetőtől talpig.
UV-védelem A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap, mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz - bizonyos feltételeket figyelembe véve - kiválóan használható Borotválkozás Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
|
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2013. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
55 db bejegyzés |
e év: |
776 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2444
- e Hét: 6672
- e Hónap: 11076
- e Év: 42805
|
|
|