Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
lecsó télire
  2014-08-22 21:12:57, péntek
 
 



Hozzávalók
4 kg paprika
2 kg paradicsom
1 ek só
1 csapott tk szalicil
Elkészítés
Előkészítünk kb. 15-20 db 300 ml körüli befőttes üveget, melyeket kimosunk, és szárazra törlünk. Fontos, hogy jól zárjon a tető!
A paradicsomokat forró vízbe dobjuk egy fél percre, hogy könnyen le tudjuk húzni a héját, majd nagyobb darabokra vágjuk. A paprikákat felszeleteljük. Egy nagyobb edénybe odatesszük a paradicsomot főni. Amikor levet enged, beletesszük a felszeletelt paprikákat és a sót, majd kb. 10 percig főzzük. 10 perc elteltével keverünk bele 1 csapott tk szalicilt.
Végül üvegekbe adagoljuk, és a tetőkkel szorosan lezárjuk azokat.
Szárazdunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek. Ez általában 1-2 nap.

Tartósítószer nélkül-egyszerűbben

-Olajon hagymát pirítok, bele színes paprika, ízlés szerint só, paradicsom darabolva, hozzá az aprított zölpaprikát + 1 csapott ek. cukrot. Készre főzöm. Bele az üvegbe, olajjal öntöm le és nem kell bele tartósító!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
narancsos sütőtök lekvár
  2014-08-22 21:01:27, péntek
 
 
Amikor kedved van akkor készíted el. Egészen ősztől tavaszig hozzáférhetünk a sütőtökhöz, a narancshoz pedig egész évben

Hozzávalók
1 kg (pucolt mennyiség) sütőtök
2 narancs
1 csomag dzsemfix
1 dl víz
kb. 1 dl cukor (elhagyható, attól függően, milyen édes a tök)
Elkészítés
A sütőtököt vágjuk koc­kákra. A narancsokat na­gyon vékonyán hámozzuk meg, lehetőleg egyáltal ne maradjon rajta fehér rész. A héjukat vágjuk apró darabokra, a levüket facsarjuk ki.
A tököt a narancsok héjával, levével és húsa valamint az 1 dl vízzel pároljuk puhára, majd krumlitörővel nyomjuk szét.
Adjuk hozzá a cukrot a dzsemfixet, és 3 perc zubogva főzzük. Amúgy forrón üvegekbe rakjuk (vigyázva, nehogy szét pattanjon), erősen lezárjuk-minimum 5 percre fejükre állítjuk.




 
 
0 komment , kategória:  receptek  
superchip
  2014-08-22 20:53:12, péntek
 
 



Az emberi agyhoz hasonlóan működő új szuperchip

Az IBM olyan számítógép chipet fejlesztett ki, ami a cég elmondása szerint az emberi agyhoz hasonlóan működik és óriási előrelépést jelent a mesterséges intelligencia megvalósításának irányába. A TrueNorth nevű chipet a világ legelső idegszinaptikus számítógép chipjeként harangozták be, mivel magától rá tudd jönni bizonyos dolgokra.

TruenorthEmellett, a chip egymillió ,,neuronnal" rendelkezik, lehetővé téve, hogy egy szuperszámítógép teljesítményét egyetlen postai bélyeg méretű lapra sűrítsék.

A szakértők szerint a fejlesztés felér a 80-as években bemutatott szuperszámítógépek jelentőségével. Horst Simon, a Lawrence Berkeley National Laboratórium helyettes vezetője a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy ,,rendkívül jelentőségteljes lépésről van szó a kicsi méret és az alacsony fogyasztás szempontjából."

A modern processzorok hozzávetőleg 1,4 milliárd darab tranzisztorral rendelkeznek és akár 140 watt energiát is fogyaszthatnak, míg az új IBM chipben 5,4 milliárd tranzisztor található, az áramfogyasztása azonban csupán 70 milliwatt. Ez azt jelenti, hogy a chip rendkívül hatékony.

A TrueNorth az agyhoz hasonlóan, szorosan összekapcsolt ,,neuronokat" használ, soha nem látott, proaktív szintre emelve a számítógép működését. Az egymillió ,,neuron" mellett 256 millió programozható szinapszis is került a chipbe, ami szintén rekordnak számít az IBM-nél.

Az emberi agyban 100 billió neuron és akár 150 trillió szinapszis található, azonban Dharmendra Modha, az IBM egyik vezetője a CNET-nek nyilatkozva elmondta, hogy a chip ettől még számos komoly feladatra képes.

Például emberi segítség vagy felügyelet nélkül képes figyelmeztetést kiadni egy olajszivárgás vagy cunami esetén.

Ruchard Doherty, az Envisioneering Group nevű technológiai kutató cég igazgatója szerint az új IBM chip ,,nagyon jelentős dolog".

Szemléltetésként elmondta, hogy egy oszlop felé haladó robotnak ma még nagyon komoly számítógépes kapacitásra lenne szüksége ahhoz, hogy elkerülje az ütközést, míg a TrueNorth chippel egy emberhez hasonlóan, önállóan, külső utasítás vagy segítség nélkül is kikerülné.

terminatorA számítógépek lassan közelednek ahhoz a ponthoz, amikor több szempontból is ,,okosabbnak" tekinthetők az embernél. Az idei év elején fordult elő első alkalommal, hogy egy számítógépprogram átment a Turing teszten, ami igazi mérföldkőnek számít a mesterséges intelligencia terén.

A Terminátorhoz hasonló filmek pedig az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatos emberi félelmekre játszanak rá. A mára klasszikussá vált sci-fiben egy számítógépes rendszer öntudatra ébred és atomcsapást indít, hogy elpusztítsa az emberiséget, egy kiterjedt háborút indítva az emberek és a gépek között.

Érdekes módon az IBM kognitív számítógépes programját SyNapse-nak hívják, aminek hangzása nagyon hasonlít a Terminátor Skynet-jéhez.



 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 857
  • e Hét: 5085
  • e Hónap: 9489
  • e Év: 41218
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.