|
2012-08-14 11:42:27, kedd
|
|
|
Csicseriborsó jó, ha van otthon. Ha előrelátóak vagyunk és időben beáztatjuk, nagyon finom és különleges dolgokat kreálhatunk belőle. Leginkább keleties módon készíthetjük el, de persze a babhoz, feles borsóhoz hasonlatosan hagyományos módokon is. Csinálhatunk belőle falafelt, humuszkrémet, salátát, egytálételt, de akár krémlevest is.
Áztatás nélkül nem megy
Amint azt fentebb is írtam, a csicseriborsót felhasználás előtt mindenképpen be kell áztatni. Egy éjszakára minimum, ebből alkudni nem lehet. Az egy éjszaka lehet persze nappal is, de nem lehet kevesebb, mint 10, de inkább 12 óra. A beáztatásnál vigyázzunk, mert a csicseriborsó meg fog dagadni kb. a kétszeresére, ehhez pedig sok hely és sok víz kell neki. Mikor felöntjük vízzel, legyen bőven hely a tálban és a víz se csak éppen ellepje, hanem bőven legyen rajta. Akkor a legjobb, ha háromszoros a vízmennyiség. Főzéskor, mint más szárított hüvelyeseknél is, érdemes kevés szódabikarbónát tenni a vízbe, így hamarabb készen lesz.
Csicseriborsót a piacokon magárusoknál vagy keleti boltokban kaphatunk, de persze nagyobb boltokban is vásárolhatunk.
A csicseriborsót érdemes jól záródó üvegben tárolni, megromlani ugyan nem igazán tud (molyosodni se nagyon), de fél évnél tovább lehetőleg ne tároljuk.
Humusz
Áztassuk be a csicseriborsót a fent leírt módon. Vigyázzunk, mert a csicseriborsó nagyon kiadós, 25 dkg-nál többet csak akkor készítsünk, ha nagyon sokan leszünk vagy nagyon szeretünk sok humuszt enni. A további adagokat kb. 25 dkg csicseriborsóra vonatkoztatva adom meg.
Másnap szűrjük le, és bő vízben tegyük fel főni. A vízbe tegyünk egy fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát és sót. A szódabikarbóna segít abban, hogy a csicseriborsó hamar teljesen puhára főjön, de ha nem vigyázunk, amikor felforr, akkor ki fog futni a habja és takaríthatjuk le a tűzhelyet. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy forráskor figyelünk, kicsire vesszük a lángot és szűrőlapáttal levesszük a habot a tetejéről.
Ha teljesen megpuhult, leszűrjük, aprító gépben (ha nincsen, használhatunk botmixert is, ezzel kicsit szenvedősebb, de a végeredmény ettől még jó lesz) alaposan pürésítjük. A pürésítéshez hozzáadunk fokhagymát (legalább 4 nagyobb gerezd kell, de lehet, hogy kétszer ennyi, ez ízlés kérdése), olívaolajat (nagyon sokat fel tud venni, legalább 1 dl kell), sót, őrölt római köményt (egy teáskanálnyi biztos, de inkább több, függ persze, hogy milyen és főleg milyen korú a fűszerünk), egy citrom levét (kezdhetjük féllel és utána ízlés szerint állíthatjuk be a megfelelő mennyiséget).
Lehetőleg használjunk tahinát is. Ez szezámmagkrém, amit készen érdemes vásárolni keleti boltokban. Elkészítése is egyszerű: két-három evőkanál tahinához apránként (mint a majonézhez az olajat) hideg vizet keverünk. Folytonos keverés mellett egyre habosabb lesz, megváltozik az állaga, kivilágosodik a színe, látni fogjuk, ha készen lesz.
Ha tehát ezzel is megvagyunk, hozzákeverjük a humuszunkhoz, és megkóstoljuk. Tapasztalatom szerint ekkor még kell bele tenni fokhagymát, citromot, olívaolajat és fűszereket is, de ritkán az ember elsőre is eltalálhatja a mennyiségeket. Tálaláskor tányérban lapítsunk el 1-2 cent vastagon humuszt, szórjuk meg akár római köménnyel, akár kevés pirospaprikával és alaposan locsoljuk meg olívaolajjal. |
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
Címkék: szódabikarbónát, csicseriborsóra, pirospaprikával, csicseriborsót, mokkáskanálnyi, szódabikarbóna, hozzákeverjük, vonatkoztatva, csicseriborsó, szűrőlapáttal, mennyiségeket, tapasztalatom, használhatunk, szezámmagkrém, hüvelyeseknél, vásárolhatunk, kivilágosodik, takaríthatjuk, kétszeresére, magárusoknál, eltalálhatja, mindenképpen, beáztatásnál, teáskanálnyi, vízmennyiség, megkóstoljuk, pürésítéshez, szenvedősebb, felhasználás, humuszunkhoz, csinálhatunk, olívaolajjal, készíthetjük, hasonlatosan, humuszkrémet, elkészítése, csicseriborsót felhasználás, éjszakára minimum, beáztatásnál vigyázzunk, piacokon magárusoknál, csicseriborsót érdemes, fent leírt, csicseriborsó nagyon, további adagokat, vízbe tegyünk, szódabikarbóna segít, csicseriborsó hamar, végeredmény ettől, pürésítéshez hozzáadunk, teáskanálnyi biztos, citrom levét, megfelelő mennyiséget,
|
|
|
|
csicseriborsót felhasználás, éjszakára minimum, beáztatásnál vigyázzunk, piacokon magárusoknál, csicseriborsót érdemes, fent leírt, csicseriborsó nagyon, további adagokat, vízbe tegyünk, szódabikarbóna segít, csicseriborsó hamar, végeredmény ettől, pürésítéshez hozzáadunk, teáskanálnyi biztos, citrom levét, megfelelő mennyiséget, ember elsőre, szódabikarbónát, csicseriborsóra, pirospaprikával, csicseriborsót, mokkáskanálnyi, szódabikarbóna, hozzákeverjük, vonatkoztatva, csicseriborsó, szűrőlapáttal, mennyiségeket, tapasztalatom, használhatunk, szezámmagkrém, hüvelyeseknél, vásárolhatunk, kivilágosodik, takaríthatjuk, kétszeresére, magárusoknál, eltalálhatja, mindenképpen, beáztatásnál, teáskanálnyi, vízmennyiség, megkóstoljuk, pürésítéshez, szenvedősebb, felhasználás, humuszunkhoz, csinálhatunk, olívaolajjal, készíthetjük, hasonlatosan, humuszkrémet, elkészítése, előrelátóak, használjunk, hagyományos, olívaolajat, kerülhetjük, állíthatjuk, egytálételt, háromszoros, mennyiséget, megváltozik, kreálhatunk, végeredmény, megvagyunk, beáztatjuk, készítsünk, hozzáadunk, fokhagymát, megromlani, különleges, vigyázzunk, kezdhetjük, krémlevest, tálaláskor, fűszereket, pürésítjük, molyosodni, majonézhez, apránként, boltokban, felöntjük, lehetőleg, szárított, tahinához, vigyázunk, köménnyel, folytonos, leginkább, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 970
- e Hét: 5198
- e Hónap: 9602
- e Év: 41331
|
|
|