Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
csőröge fánk koszorú
  2016-01-29 22:03:19, péntek
 
 



hozzávalók / 4 adag

50 dkg finomliszt
4 db tojássárgája
4 ek olvasztott sertészsír
2 ek porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál só
2 ek tejföl
4 dl napraforgó olaj (sütéshez)

elkészítés

Alapanyagokat összedolgozzuk, és fél órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán kisodorjuk, kb. 2-3 cm széles és 30 cm hosszú csíkokat vágunk.
Megfogjuk az egyik végét, és körbe-körbe tekerjük (kör alakúra).
Forró olajban kisütjük, és porcukorral meghintjük.

 
 
0 komment , kategória:  farsang  
csőröge forgácsfánk
  2014-03-01 22:33:24, szombat
 
  Forgácsfánk vagy Csörögefánk


Hozzávalók:

60 dkg liszt
¼ csomag sütőpor
2 dl tejföl
1 tojás
2 tojás sárgája
2 evőkanál porcukor
5 dkg margarin
só és olaj

A margarint, sót , porcukrot habosra keverjük. Az egész tojásokat és a tojás sárgákat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, és a tejföllel keményebb tésztává gyúrjuk. Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és különböző formájúra vágjuk, így készíthetünk akár rózsafánkot is. Linzerszaggatóval 1 teli és 2 lyukas formát szaggatunk, majd megkenjük tojásfehérjével és összetapasztjuk. Forró olajban kisütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.


Forgácsfánk II.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
5 evőkanál vaj
4 evőkanál porcukor
5 tojássárgája
3 dl tejföl
0,5 dl rum
1 mokkáskanál só

a sütéshez olaj

A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
A lisztből és a tojások sárgájából - kevés só és cukor hozzáadásával - tésztát gyúrunk. Késfoknyira nyújtjuk, majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ujjunkra tekerjük, majd a tekercseket forró olajba rakjuk és pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve adjuk az asztalra.
fél centiméteres lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.


Forgácsfánk III.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg finomliszt
3 tojás sárga
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum
1 dl tejföl
1 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só, olaj a sütéshez,

A tetejére:
1 tasak vaníliás cukor;

A tálaláshoz:
2 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 evőkanál rum.


A tojás sárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos dolgozni! A tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott derelyemetélővel hosszúkás rudakat vágunk belőle. A derelyemetélővel a tészta közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban bevagdossuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát, annál változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma alakzatokat is készíthetünk belőle. A megsült fánkokat papírtörlőn lecsöpögtetjük a felesleges olajtól, majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.




 
 
0 komment , kategória:  farsang  
csurgatott fánk
  2014-03-01 22:28:35, szombat
 
  Csurgatott fánk recept



6 dl tej

10 dkg vaj

1 csipet só

2 ek cukor

40 dkg liszt

8 db tojás

4 ek rum

olaj a sütéshez

A tejet a vajjal együtt felforraljuk, beleszórjuk a sót és a cukrot, ha felforrt hozzáadjuk a lisztet és erős kevergetés mellett addig hagyjuk a tűzön míg összeáll annyira, hogy elváljon az edénytől. A masszát langyosra hűtjük, majd habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat és a rumot.
A tésztát habzsákba rakjuk, és a felforrósított olajba borzas csigákat nyomunk, mindkét oldalukat szép pirosra sütjük, a felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk. Porcukorral megszórva lekvárral tálaljuk.



 
 
0 komment , kategória:  farsang  
különleges farsangi fánk
  2014-03-01 22:23:08, szombat
 
  BÁBA FOGA




hozzávalók / 4 adag

25 dkg liszt
2 dkg vaj
2 tojássárgája
1 dl tejföl
csipet só
csipet porcukor
1 cs sütőpor
kb 5 cl pálinka (amennyit a tészta felvesz)
olaj a sütéshez

elkészítés

A liszthez hozzátesszük a sütőport.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Csipet sót, majd porcukrot teszünk hozzá, s elkeverjük. Így egy morzsalékos lisztet kapunk, melynek közepébe fészket készítünk.
Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját és jól összedolgozzuk. Annyi pálinkát adunk hozzá, hogy összeálljon (gyúrt tészta állagot kapjunk).
Amikor a tésztánk összeállt kivesszük a tálból, s nyújtódeszkán jól összegyúrjuk. Letakarjuk, s hűtőben pihentetjük fél órát.
A tésztát több részre osztjuk és vékony (ujjnyi vastagságúra) sodorjuk. Lehelletnyi lisztet teszünk a deszkára, ügyeljünk rá, hogy ne legyen nagyon lisztes a deszkánk, mert nem tudunk vele dolgozni.
Felvágjuk 8-10 cm-es darabokra. A közepéig bevágjuk, majd 90°-ot fordítva a másik oldalon is bemetsszük.
Bő, közepesen forró olajban szép szalmasárgára sütjük.
A már majdnem kihűlt tésztát vaníliás porcukorba megforgatjuk.
Lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
csöröge fánk
  2014-02-12 22:25:04, szerda
 
 




hozzávalók / 6 adag

50 dkg liszt
3 ek porcukor
3 ek rum

6 tojássárgája
5 ek tejföl
10 dkg olvasztott vaj


elkészítés

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a rumot, a sót, a tojások sárgáját, a tejfölt és a vajat, majd összegyúrjuk és egy órát pihentetjük.
Vékonyra nyújtjuk deszkán, és derelyemetszővel kivánt formára vágjuk esetleg hajtogatjuk.
Bő olajban pirosra sütjük, és melegen vaníliás porcukorba hempergetjük.

 
 
0 komment , kategória:  farsang  
haraszt fánk
  2014-02-12 22:05:43, szerda
 
 




hozzávalók / 4 adag

200 g liszt
2 db tojás
10 ml vodka
0.5 kk só
400 ml napraforgó olaj (a sütéshez)
4 ek porcukor (a tálaláshoz)

elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vodkát, a tojásokat és kemény tésztát gyúrunk. Egy tiszta konyharuhát benedvesítünk, kicsavarjuk belőle a vizet és a tésztát a nedves konyharuhával bugyolálva 40 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
Lisztezett felületen több részletben olyan vékonyra nyújtjuk a tésztát, amennyire csak tudjuk. Négy különböző átmérőjű, kerek szaggatóval mindegyik méretből ugyanannyi tésztakorongot gyártunk. Mindegyik haraszt négy, egymásra helyezett, eltérő átmérőjű korongból áll, mégpedig úgy, hogy alulra helyezzük a legnagyobbat és az egyre kisebb átmérőjűeket tesszük rá. Az így elkészített tésztatornyok közepét ujjunkkal benyomjuk, ezáltal összetapasztjuk az egymásra helyezett tésztakorongokat, majd a széleket bevagdossuk (hét vágással nyolc egyenlő részt kapunk). A szaggatók méretétől függ, hogy hány harasztot tudunk készíteni. (Nekem tíz darab lett belőle.)
Serpenyőben az olajat felhevítjük és két-három adagban aranyszínűre sütjük a harasztokat. Megvárjuk míg kissé kihűlnek, porcukorral meghintjük vagy mézet csurgatunk rájuk és tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
rózsafánk
  2014-02-12 22:02:45, szerda
 
 



Keresés:
mi van a hűtődben?

recept
kalória
tápanyag

Rózsafánk - Haraszt 2. recept
receptek fánk haraszt
zora85 zora85 receptje
Rózsafánk - Haraszt 2.
hozzászólások (2)
story

Az idei farsangi idő nagyon hosszú volt, ezért szinte minden vasárnap más fánk készült a konyhában. A mai vasárnap a rózsafánkra esett a választás.
hozzávalók / 4 adag
A tésztához

250 g liszt
150 ml tejföl
2 g porcukor
4 g fahéj (őrölt)
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

A tálaláshoz

20 dkg sárgabaracklekvár
2 ek porcukor

elkészítés

Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
A tésztát vékony liszten kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és három különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle.
A kiszúrt tésztalapokat körbe fél-egy centi mélyen bevágjuk, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé. A tésztákat középen ujjunkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt, és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket.
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk, és a közepükbe baracklekvárt teszünk.

 
 
0 komment , kategória:  farsang  
farsang
  2014-02-12 21:13:56, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  farsang  
farsang
  2014-02-12 21:11:56, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  farsang  
farsang
  2014-02-12 21:10:00, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  farsang  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 46 db bejegyzés
Összes: 7552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 160
  • e Hét: 1703
  • e Hónap: 3864
  • e Év: 12719
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.