Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
görögdinnye
  2014-07-21 14:32:45, hétfő
 
 



A görögdinnye csodás hatásai

Görögdinnye szezon van. Szinte minden ember szereti ezt a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöt, melynek több mint 90%-a egyszerűen víz, ezért telít.
A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezheted az ízét. Kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, és még finom is. Ha nem elég édes a vásárolt gyümölcs, készíthetsz belőle salátát zöldségekkel vegyítve, a héját pedig befőttnek is elteheted. Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési idejükben különböznek egymástól. Súlyuk négy és tíz kilogramm között mozog. Az érett dinnyének megkopogtatáskor mély hangja van. A kiválasztásnál figyelj arra is, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. Segítségedre lehet a kacs: ha elszáradt, biztosan érett gyümölccsel van dolgod.

Annak ellenére, hogy édes, viszonylag kalóriaszegény. 100 g görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal. Fehérje- (0,5 g) és zsírtartalma (0,2 g) minimális. 6,5-8,5 g szénhidrátja sem túl sok, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból áll, ezért viszonylag gyorsan megemeli a vércukor-szintet. Emellett növényi rostokat is tartalmaz. A-vitamint, 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2-vitamint, valamint 7 mg C-vitamint tartalmaz. Húsának pirosas színét nagyrészt színes antioxidánsainak köszönheti, emiatt még rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Nyomokban tartalmaz karotint és valamennyi likopint. 100 g dinnye 0,8 mg-1 mg vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz.
Fogyasztása jól oltja a szomjat a nyári melegben, víztartalma és teltségérzetet okozó volta miatt akár fogyókúrás ételnek is beválik, bár némelyeket puffaszt. Méregtelenítő kúrákhoz és a vese és hólyag átmosásához is kiválóan alkalmas, sőt könnyed nyári salátát is készíthetünk belőle. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott fogyasztása. A folsav létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során, ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki.

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. Tarthatsz kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel.





Ime négy dolog, amit nem biztos, hogy tudott a görögdinnyéről!

Több likopint tartalmaz, mint a paradicsom: agy átlagos méretű görögdinnye 12 mg likopént tartalmaz. A likopin egy vörös színű karotinoid, ami erős antioxidáns. Képes a szabad gyököket semlegesíteni, ami hatékonynak bizonyulhat a rák megelőzésében. Elsősorban prosztatarák megelőzésében találták hatékonynak. A maximális hatás érdekében szobahőmérsékleten fogyasszuk a dinnyét. Talán nem is gondolnád, de az édes gyümölcs még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető - hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.

A dinnyelé csökkenti az izomfájdalmat: ha sikerült megfelelőképpen kifárasztanunk magunkat, ajánlott, hogy dinnyeitallal oltsuk utána a szomjunkat, mivel a dinnye citrullin összetevője hatásosan enyhíti az izomlázat. A dinnye a tökfélék családjába tartozik: sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A legtöbb vizet tartalmazó gyümölcs: víztartalma 91,5%, ezért a legjobb választás a hosszú nyári délutánokra. A forró napokon különösen oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra, és a dinnye kiválóan alkalmas erre a feladatra.
Hogyan válasszuk ki az igazit?

A dinnyék érettségét úgy lehet megállapítani, hogy a kacsuk elszárad, illetve több harmat ül meg az érett példányokon, ekkor a gyümölcs szüretelhető. A piacokon is figyelni kell a szárra, annak ellenére, hogy az eladók előszeretettel levágják ezeket.

Csak olyan dinnyét válasszunk, mely mindenhol egészséges zöld színű, legbiztosabbak azonban akkor lehetünk, ha megütögetjük a gyümölcsöt és mélyebb hangot hallunk, mint éretlen társainál. A hagyomány szerint dinnyét csak Szent Lőrinc napjáig, vagyis augusztus 10-ig lehet venni, mert utána már "lőrinces" lesz a gyümölcs. Manapság azonban már vannak később érő típusok is, melyek szeptember során is igen zamatosak.

A dinnye behűtve a legfinomabb, de ne hűtsük túl, mert íze és állaga megváltozik. A megfelelő tárolás során frissességét akár egy hétig is megőrizheti.Ha nem elég édes a megvásárolt dinnye, akkor készíthetünk belőle nagyon finom salátát: például paradicsommal, uborkával, olívaolajjal, fűszerekkel, joghurttal ízesítve.

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Címkék: megkopogtatáskor, antioxidánsainak, folyadékpótlásra, energiatartalma, megfelelőképpen, kifárasztanunk, kiegészítheted, görögdinnyéről, tulajdonítanak, tejtermékekkel, teltségérzetet, kalóriaszegény, folsavtartalma, kifejlődéséhez, legbiztosabbak, előszeretettel, kiválasztásnál, víztartalmának, dinnyeitallal, méregtelenítő, létfontosságú, szénhidráttal, semlegesíteni, megelőzésében, izomfájdalmat, paradicsommal, megállapítani, hagyományosan, kifejezetten, zöldségekkel, frissességét, szénhidrátja, segítségedre, zsírtartalma, köszönhetően, készíthetünk, görögdinnye csodás, görögdinnye szezonja, meleg nyári, vásárolt gyümölcs, héját pedig, érett dinnyének, kiválasztásnál figyelj, nyári melegben, folsav létfontosságú, magzati gerincvelő, fogantatás utáni, különböző diétáknak, szükséges ásványi, diéta ideje, dinnyét kiegészítheted, vörös színű, Szent Lőrinc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png lepke  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Próbálj meg ...  Png csokor  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Kövesd a cowboyt!  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Éretlen vers  Szép napot kívánok  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hazára minden embernek szükség...  Tavaszi kép  Nagyi telefonál  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Idő  Zilahy Lajos gondolata  Adakozás  Még csak most kezdődik a nap  Fekete-erdő desszert  Leonardo da Vinci gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Png virág  Png csokor  Tanuld meg ezt a versemet  Png cica  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A kételkedés kezelése  Próbálj meg ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Próbálj meg ...  Alázat  Facebookon kaptam  Png ház  Egy maradéktalanul uralt világ  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png virág  Erdőn  Facebookon kaptam  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Popper Péter szavai  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Rátalálsz  Ágai Ágnes – Csendélet  Popper Péter szavai  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nagyi telefonál  Png fotel 
Bejegyzés Címkék
görögdinnye csodás, görögdinnye szezonja, meleg nyári, vásárolt gyümölcs, héját pedig, érett dinnyének, kiválasztásnál figyelj, nyári melegben, folsav létfontosságú, magzati gerincvelő, fogantatás utáni, különböző diétáknak, szükséges ásványi, diéta ideje, dinnyét kiegészítheted, vörös színű, szabad gyököket, maximális hatás, édes gyümölcs, anyag fogja, dinnyelé csökkenti, dinnye citrullin, tökfélék családjába, legtöbb vizet, legjobb választás, hosszú nyári, forró napokon, dinnye kiválóan, dinnyék érettségét, kacsuk elszárad, érett példányokon, gyümölcs szüretelhető, eladók előszeretettel, hagyomány szerint, dinnye behűtve, megfelelő tárolás, megvásárolt dinnye, megkopogtatáskor, antioxidánsainak, folyadékpótlásra, energiatartalma, megfelelőképpen, kifárasztanunk, kiegészítheted, görögdinnyéről, tulajdonítanak, tejtermékekkel, teltségérzetet, kalóriaszegény, folsavtartalma, kifejlődéséhez, legbiztosabbak, előszeretettel, kiválasztásnál, víztartalmának, dinnyeitallal, méregtelenítő, létfontosságú, szénhidráttal, semlegesíteni, megelőzésében, izomfájdalmat, paradicsommal, megállapítani, hagyományosan, kifejezetten, zöldségekkel, frissességét, szénhidrátja, segítségedre, zsírtartalma, köszönhetően, készíthetünk, szüretelhető, mindemellett, olívaolajjal, prosztatarák, megütögetjük, rendelkezik, bizonyulhat, hatékonynak, görögdinnye, megőrizheti, megváltozik, dinnyekúrát, víztartalma, tartalmazza, különböznek, készíthetsz, példányokon, fogyasztása, antioxidáns, magnéziumot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 970
  • e Hét: 5198
  • e Hónap: 9602
  • e Év: 41331
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.