Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A Lateráni bazilika felszentelése - evangélium 11.09
  2019-11-08 23:47:26, péntek
 
  OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Láttam a templomból fakadt vizet, és akikhez eljutott ez a víz, meggyógyultak.
Száműzetésünk huszonötödik esztendejében az Úr eljött isteni látomásban, és egy angyal odavezetett a jeruzsálemi templom kapuja elé. Láttam, hogy a küszöb alól víz fakadt, a ház keleti oldalán, keletre nézett ugyanis a templom főbejárata. A víz az épülettől jobbra folyt le, az oltártól dél felé. Azután az angyal kivitt az északi kapun, s a külső kapun kívül fekvő útra vezetett, amely keletre visz. És íme, jobbról forrás tört elő!
Kísérőm így szólt: ,,A keleti vidék felé indul ez a víz, tehát keletre, onnét majd lehömpölyög a sivatag felé; a sivatagtól zúg tovább le a Holt-tengerig. Ez a víz a sós tengervizet is egészségessé teszi. Amerre árad e folyó, minden lény élni fog! Ahová eljut ez a víz, igen sok lesz a hal; amit csak öntöz e folyó, minden virulni fog! A folyó mentén mindkét parton sok gyümölcsfa nő: lombjuk le nem hull, és gyümölcsük nem fogy el. Havonként érik friss gyümölcsük, mert vizük a szentélyből fakad, gyümölcsük étel, lombjuk pedig orvosság lesz."
Ez az Isten igéje. Ez 47,1-2.8-9.12

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Ti Isten temploma vagytok!
Testvéreim!
Ti Isten épülete vagytok. Mint bölcs építőmester az Istentől nekem juttatott kegyelemmel megvetettem az alapokat; de más épít rá. Ügyeljen azonban mindenki, hogyan épít rá! A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, mást senki sem rakhat.
Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és Isten Lelke lakik bennetek? És aki Isten templomát lerontja, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, és ti vagytok az!
Ez az Isten igéje. 1Kor 3,9c-11.16-17

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus saját teste templomáról beszélt.
Abban az időben mivel közel volt a zsidók húsvétja, Jézus fölment Jeruzsálembe. A templomban árusokat talált, akik ökröt, juhot és galambot árultak, valamint pénzváltókat, akik ott ültek. Ekkor kötelekből ostort font, és kikergette mindnyájukat a templomból, ugyanígy a juhokat és az ökröket is, a pénzváltók pénzét pedig szétszórta. Az asztalokat felforgatta, a galambárusoknak meg azt mondta: ,,Vigyétek innét ezeket, ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!" Tanítványainak eszébe jutott, hogy írva van: ,,Emészt a házadért való buzgóság."
A zsidók erre így szóltak: ,,Miféle csodajelet mutatsz, hogy ezeket teszed?"
Jézus azt válaszolta: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!"
A zsidók azt felelték: ,,Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt fölépíted azt?"
Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor feltámadt a halálból, tanítványainak eszébe jutott, hogy ezt mondta, s hittek az írásnak és Jézus szavainak.
Ezek az evangélium igéi. Jn 2,13-22
...... ......



*
- Útravaló - 2019. november 9.
Emészt a házadért való buzgóság." Jézus kiűzi a kereskedőket a jeruzsálemi templomból, mert vásári forgataggá tették a templom udvarát. A jó kezdeményezés, hogy segítsenek a zarándokoknak az áldozati állatok helybeli megvásárlásában, rosszá vált, mert fölváltotta a haszonszerzés. Jézusból pedig az indulatot, hogy ostorral kikergesse őket a templomból, a szeretet váltotta ki. A zsidók számon kérik, hogy milyen jogon tesz így. Igazolja magát valami csodával. Ekkor kimondja a legnagyobb csodát: a megváltás titkát. Ő a templom. Ő az Isten lakóhelye az emberek között. Le fogják rombolni ott a kereszten testének templomát, de ő újra felépíti. Az ember nem zárhatja holt kövek közé az Életet.

*
- Magyar kurír oldalon
A Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a Legszentebb Üdvözítő bazilikája, a pápa székesegyháza. A homlokzatán lévő felirat hirdeti: ,,A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje".
...... ...........


A lateráni főszékesegyház a pápák legősibb bazilikája. A hozzáépült palota volt a katolikus egyházfők székhelye a 4-16. századig. Eredetileg az előkelő római család, a Lateranusok háza volt. A Nero elleni összeesküvés miatt elkobozták, és császári birtok lett. Nagy Konstantin megtérése után Miltiadész pápának adományozta, aki a római püspök székhelyévé tette, és 313-ban már itt tartott zsinatot. A házban lévő bazilikát 324-ben a Legszentebb Megváltó tiszteletére szentelte I. Szilveszter pápa. II. Sergius pápa az 9. században Keresztelő Szent Jánost, II. Lucius pápa a 12. században Szent János apostolt is a templom védőszentjévé nyilvánította, így lett a nép nyelvén Szent János-bazilika.
A lateráni bazilika a római püspöknek mint pátriárkának a székhelye. A pápák megválasztásuk után ellátogatnak a lateráni bazilikába, és elfoglalják tanítói székét, katedráját.
A 14. században V. Orbán pápa a főoltár fölötti cibóriumba [az építészetben szarkofágok, trónok vagy szobrok fölé épített mennyezet - a szerk.] helyezte el Szent Péter és Pál apostol koponyáját. A templom főoltárába befoglalt faoltár az ,,apostololtár" maradványa. A templom hajójában dombormű őrzi emlékét annak a történelmi eseménynek, amikor II. Szilveszter pápa átadta a magyar küldöttségnek az államalapító királyunknak küldött koronát.
A következő századok során tűzvész, földrengés és fosztogatás sújtotta templomot XIII. Benedek pápa 1726-ban szentelte fel újra a Megváltó és Keresztelő Szent János tiszteletére, és november 9-ére tette a szentelés évfordulójának megünneplését. Az Egyház iránti szeretet és a Péter egyházához való hűség jeleként ezt a napot az egész Egyház megüli. Aki ezen a napon meglátogatja egyházmegyéje székesegyházát, és ott elmondja a Miatyánkot és a Hiszekegyet, teljes búcsúban részesül.
Istenünk, te élő kövekből, választottaidból emelsz örök hajlékot fölséges nevednek. Add, hogy Egyházadat bőkezűen töltse el az ajándékozó Szentlélek, és hívő népedből egyre inkább felépüljön a mennyei Jeruzsálem. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Istenünk! Életünk egyes pillanataiban ugyanúgy átérezhetjük közelségedet és jelenlétedet, miként azt a három kiválasztott apostol a színeváltozás hegyén megtapasztalta. Azokban a napokban és órákban, amikor a kereszthordozás nehézségeit érezzük, szívünkben ott él a feltámadás és az isteni dicsőség megtapasztalásának reménye, mert a szenvedés útjának végső állomása nem a halál, hanem az Isten által ajándékozott új élet, a feltámadás. Istenünk, jó nekünk veled lennünk, veled élnünk.


Forrás
Magyar katolikus lexikon
Adoremus
Fotó: Commons.wikimedia.org
Magyar Kurír 2019. november 9.

Magyar kurír 2011. november 9.,Link


- Wikipedia oldalon Link

- ktp oldalon Link

- Network oldalon Link

- Turul madár oldalon Link

*
- Elmélkedés: (2006)
Az olyan felfokozott helyzetekben, amikor megnyilvánul emberi természetünk hevessége vagy eltölt minket valamiféle indulat és buzgóság, gyakran elszóljuk magunkat. Itt nem a káromkodásokra vagy más trágár beszédre gondolok, mert véleményem szerint sosem veszíthetjük el annyira önuralmunkat, hogy ne tudnánk odafigyelni beszédünkre. Az elszólás esetében egyszerűen csak arra gondolok, hogy felindultságunkban olyan dolgokat is elmondunk, amit más, nyugodtabb helyzetben nem árulnánk el. Hasonló történhetett Jézussal is. Miután észrevehetően nagyon megindultan és meglehetősen hevesen kiűzi a kereskedőket az Isten házából, Jézus elszólja magát a csodajelet követelő nép előtt és - bár nagyon burkoltan - de egyértelműen feltámadásáról beszél. Amikor az evangéliumi beszámolók szerint megjövendöli szenvedését és halálát, általában a feltámadásra is tesz utalást, itt azonban nem egy ilyen jövendölésről van szó. Jézus elszólja magát, elárul valamit eljövendő sorsáról, de az emberek nem értik meg beszédét. Jézus teste lesz az a "templom", amely a halál nagypénteki rombolása után három nap múlva újjáépül húsvét hajnalán a feltámadásban.
C. Horváth István Sándor)

- Elmélkedés 2019
A Lateráni Szent János-bazilika Rómában található, ez a négy legnagyobb bazilika egyike, ez a mindenkori római pápa székesegyháza. A bazilika felirata saját rangját hirdeti: ,,a város (Róma) és a földkerekség minden templomának anyja és feje." A templom a IV. században épült és I. Szilveszter pápa szentelte fel a Legszentebb Üdvözítő tiszteletére, majd később az Üdvözítő Jézus Krisztuson kívül két másik személyt is védőszentjévé nyilvánítottak, Keresztelő Jánost és János apostolt. Ennek a templomnak a felszentelését ünnepeljük a mai napon.
Az evangéliumban arról olvasunk, hogy Jézus kiűzi a kereskedőket a jeruzsálemi templomból. Isten házából, jelen esetben annak előcsarnokából eltávolíttat minden olyan tevékenységet, amelyet méltatlannak tart. Amikor kérdőre vonják őt magabiztos és határozott cselekedete miatt, akkor talányos kijelentést tesz: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!" A kérdezők természetesen a kőből épült templomépületre gondoltak, ahol éppen tartózkodtak, de Jézus saját testének templomáról beszél, amelyet a halál lerombol, de a feltámadás által újjáépül harmadnapon.
Minden templom az Isten háza és az Istennel való találkozás szent helye. Minden templomban jelen van Jézus az Oltáriszentségben, ő vár, ő hív engem. Ő akar szeretetközösségben élni velem és ő szenteli meg életemet.
C. Horváth István Sándor

- Plébánia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Arany János: Ősszel
  2019-11-08 23:16:08, péntek
 
  Híves, borongó őszi nap;
Beült hozzám az unalom:
Mint a madár, ki bús, ki rab,
Hallgat, komor, fázik dalom.
Mit van tennem? olvasni tán...?
Maradj Homér, fénydus egeddel,
Maradj te most!... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Mert fájna most felhőtlen ég,
Mosolygó, síma tengerarc,
Élénk verőfényes vidék -
Óh, fájna most nekem e rajz!
Kék fátyol messze bérc fokán -
Arany hajó, mely futva szegdel
Bibor habot... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Ott kéken a Zeüsz-lakta domb;
Itt zölden a nyájas sziget;
Fölötte lomb, alatta lomb,
Árnyas berek, zengő liget, -
Hullám-mosott gazdag virány -
Fehér juhak s tulkok sereggel -
Minő kép ez!... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Füst koronáz erdőt, bokort,
Vendégies hivójelül;
Hősek családja, víg csoport,
Áldoz, toroz máglyák körül;
Lantszóra lejt ifjú, leány;
Kettős pohár, méz ízű nedvvel,
Vígan forog... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

S ha zúdulnak véres csaták,
Szabadságért nem küzdenek,
Mert elnyomás, népszolgaság
Előttük ismeretlenek.
Törvényök nincs - boldog hiány!
A vének élőszája rendel
Igazságot... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Oda van a szép nyár, oda!
A természet lassan kihal;
Nincs többé nagyszerű, csoda,
Többé se napfény sem vihar;
Pacsirta nem szánt, csalogány
Nem zöngi dalját este, reggel;
Nincs délibáb... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Egyhanguság, egyformaság;
A nappal egy világos éj;
Nem kék az ég, nem zöld az ág,
Menny, föld határán semmi kéj;
Csak sír az égbolt ezután
Örök unalmú lanyha cseppel,
Míg szétolvad... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Óh jer, mulattass engemet,
Hunyó dicsőség lantosa;
Érdekli mostan lelkemet
Borongó ég, kihalt tusa,
Emlékhalom a harc fián,
Ki az utolsók közt esett el,
Remény nélkül... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Felhőid és zúgó szeled,
A zizegő haraszt, mohar,
Magános tölgy a domb felett,
Bolyongó tűz, hullámmoraj -
Ez, amit lelkem most kíván!
Enyésző nép, ki méla kedvvel
Múltján borong... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Kinek sötétes éjjelen
A hős apákhoz költözött
Daliák lelke megjelen,
Alánéz bús felhők között
És int feléd: ,,Jer, Osszián,
A holtakat miért vered fel?
Nincs többé Caledonián
Nép, kit te felgyújts énekeddel
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Szent Márton püspök ünnepén bemutatott szentmise 11.09
  2019-11-08 22:47:13, péntek
 
  Élő közvetítés a szombathelyi Székesegyházól 2019. november 9-én 10 órától a Szent Márton püspök ünnepén bemutatott szentmiséről
Szent Márton ünnepség szónoka Varga László kaposvári megyéspüspök
Videó Link

...... ........


 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
2019.11.08 Koncert - Mozart: Requiem
  2019-11-08 22:15:07, péntek
 
  Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar ingyenes hangversenyt adott 19:00 órai kezdettel.
Az együttes Mozart: Requiem-jét adta elő Hamar Zsolt vezényletével. A hangversenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.
Mozart élete Link
..


Saját fotózás
...... ........... .......



...... ........... .....


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Legnépszerűbb szentjeink
  2019-11-08 16:42:17, péntek
 
  a Google tanúsága szerint 2019. november 7. Link  
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szombathelyen a Missziós kereszt
  2019-11-08 16:34:04, péntek
 
  2019. november 8-án megérkezett Szombathelyre az 52. Eucharisztikus Kongresszus Missziós keresztje. Szent Márton püspök ünnepének napján, a Székesegyházban fogadták a keresztet. 15 órától a hívek szentségimádáson vettek részt, amelyet Császár István általános helynök, a Székesegyház plébánosa vezetett.
...... ....... ...... ...........



...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Zas Lóránt: Novemberben
  2019-11-08 16:11:22, péntek
 
  Mihályfalvi János videója Link

*
Novemberben sírnak az utcák,
novemberben sírnak az emberek.
Novemberben Budán és Pesten
nevetni nem lehet.

Novemberben a Farkasréten
halottak napi mise-csend fogad.
Novemberben fehér virággal
fedik a sírokat.

Novemberben égnek a gyertyák.
Kicsinyek, teltek, véznák és nagyok.
Novemberben földig hajolnak
a sötét kalapok.

Novemberben csend van és béke.
Temető, fejfa, virág és kereszt.
Novemberben könnyek köszöntik
az elesetteket.

Novemberben géppuskák szórtak,
tankok tapostak. A föld remegett.
Novemberben gyilkoltak, öltek.
November temetett.

Novemberben itt esküt szegtek,
gyaláztak törvényt, tiportak jogot.
Novemberben vörössel, vérrel
a máglya lobogott.

Novemberben erőszak vágott,
gumibot tépett, börtön kacagott.
Novemberben a homlokunkra
égettek csillagot.

Novemberben öklök szorulnak
és felbizseregnek a tenyerek.
Novemberben élők a holtak.
November fenyeget.
*
Szép és gazdag jelentésű vers. Külső s belső megformáltsága is tiszta, érthető. Felépítése és gondolatvezetése pedig mély érzelmeket ébreszt, hiszen élet s halál felől gondolkodva megérinti erkölcsi valónkat. Nagyon pontosan elhelyezett szavai mögött a magyarság XX. századi történelmi, társadalmi igazságérzetét is életben tartja.
Ismerjük föl a vers tagolódását: hogy az első négy szakasz jelenidejű lefojtottsága külön egységet képez; majd a következő három - történelmi visszaemlékezés; a záróversszak pedig jelen és múlt történelmi, társadalmi igazságérzetébe olvad össze. Így villannak elénk az 1956-os forradalom képei, de mindenekelőtt e dicső nemzeti tett elárulása a fájdalmas e versben. Hogy a rövid ideig tartó egységes nemzeti fellépés egyes szereplői az idegenekkel összefogva fojtották vérbe a szabadságküzdelmet.
De ki ne tudná felismerni most, 2003-ban, hogy akkor, novemberben kik ,,szegtek esküt", ,,gyaláztak törvényt, tiportak jogot"! Kik ,,égettek" honfitársaik ,,homlokára csillagot", és kik azok, akik ennek feledését várják el az ,,élőktől". Ám ha van, aki elbizonytalanodott ebben a tekintetben, figyeljen az igazságérzetére: az ,,elesettek", a holtak emléke miatt ökölbe szorul-e a keze, avagy fél azoktól, akiken észreveszi ezt. Mert a Halottak Napját is áthatja a történelmi emlékezet.
/Penckófer János/

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Hiszek - Vallásos videó
  2019-11-08 16:03:39, péntek
 
  Forráspont 2019 videó Link

Isten, örökkön élő
egyetlen Teremtő, Mindenható!
A Te Szentlelked által
fogant meg a Fiú: Jézus, Megváltó!

Hiszek Istenben: Atyánkban,
egyszülött Fiában,
hiszek én a Szentlélekben,
Háromság - Istenben.

Hiszem azt, hogy a holt föltámad,
hogy mind föléledünk,
hiszek, igen, Jézus szent nevében!

Te vagy bíránk és védőnk,
ki értünk meghaltál,
ó, Irgalmasság!
Leszálltál sötétségbe,
dicsőn föltámadtál,
égi, örök Király!

Hiszek Istenben: Atyánkban,
Egyszülött Fiában,
hiszek én a Szentlélekben,
Háromság - Istenben.

Hiszem azt, hogy a holt föltámad,
hogy mind föléledünk,
hiszek, igen, Jézus szent nevében!

Ó, így hiszek - benned,
mert hiszem: föltámadtál!
És hiszem, hogy Jézus Krisztus az Úr!

Hiszek Istenben: Atyánkban,
Egyszülött Fiában,
hiszek én a Szentlélekben,
Háromság - Istenben.

Hiszem azt, hogy a holt föltámad,
hogy mind föléledünk,
hiszek, igen, Jézus szent nevében!

Hiszek Istenben: Atyánkban,
Egyszülött Fiában,
hiszek én a Szentlélekben,
Háromság-Istenben.

Hiszem azt, hogy a holt föltámad,
hogy mind föléledünk,
hiszek, igen, Jézus szent nevében!
Hiszek, igen, Jézus szent nevében!
Hiszek, igen, Jézus szent nevében!

Hiszem azt, hogy van öröklét,
hogy Szűztől születtél,
hiszem szentek közösségét,
Egyházad szentségét!
Hiszem azt, hogy a holt föltámad,
hogy Jézus újra jön!
Hiszek, igen, Jézus szent nevében!

Hiszek Istenben: Atyánkban,
Egyszülött Fiában,
hiszek én a Szentlélekben,
Háromság-Istenben.
Hiszem azt, hogy a holt föltámad,
hogy mind föléledünk,
hiszek, igen, Jézus szent nevében!
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Széchenyi Zsigmond - idézet
  2019-11-08 08:35:24, péntek
 
  Csend kell ahhoz, hogy megérezzük a mindenséget, hogy meghallhassuk az örökkévalóság szavát. A Csend az örökkévalóság alkotórésze. A világ elmúlik, de a Csend megmarad, azért érezzük azt, hogy mérhetetlen erő és el nem érhető bölcsesség rejlik a Csendben.

~ Széchenyi Zsigmond
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Újabb Szent Miklós-ereklye érkezett Olaszországból .....
  2019-11-08 08:32:02, péntek
 
  Újabb Szent Miklós-ereklye érkezett Olaszországból Nyíregyházára
Csodatévő Szent Miklós sírja Bariban található, ahol napjainkban is szivárog csontjaiból a szent manna, melyet minden évben május 9-én gyűjt össze a sírt őrző domonkos rend elöljárója. Ebből érkezett pár csepp ereklye formájában.
...... ..........


Szent Miklós ereklyéje, a csontjaiból folyó szent manna (müró) november 6-án érkezett a Nyíregyházi Egyházmegyébe az itáliai Bariból.
Csodatévő Szent Miklós sírja Bariban található, ahol napjainkban is szivárog csontjaiból a szent manna, melyet minden évben május 9-én gyűjt össze a sírt őrző domonkos rend elöljárója.
November 5-én Giovanni Distante OP perjel az általa bemutatott szentmise keretében ünnepélyesen adta át a sacra manna pár cseppjét, a helyi hagyományoknak megfelelően kézzel festett üvegcsében, a hitelesítő dokumentummal együtt a Nyíregyházi Egyházmegye főpásztorának, Szocska A. Ábel megyéspüspöknek.
Csodatévő Szent Miklós földi maradványaihoz sokan zarándokolnak az olasz városba, több ezer kilométert megtéve, hogy kérjék a szent püspök közbenjárását. A görög katolikus egyházmegye számára öröm, hogy híveinek lehetősége van a Szent Miklós-székesegyházban is - ereklyéit tisztelve - kérni az ő pártfogását.
Csodatévő Szent Miklós püspök emléknapját december 6-án tartjuk. Az elő esti vecsernyén helyezik a nyíregyházi székesegyházban méltó helyére és nyilvános tiszteletre a szent csontjaiból folyó mürót, csontereklyéje mellé, melyet 2017 decembere óta tisztelhetnek a hívek Nyíregyházán.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye
...... ..........


Magyar Kurír 2019. november 7.
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 246 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 34986
  • e Hónap: 68140
  • e Év: 301887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.