Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A nagy probléma
  2016-11-10 21:40:11, csütörtök
 
  A nagy probléma



Láthattuk, miként hordozza magában a házasság az igazság és a szeretet erejét. Az igazság segítségével megláthatjuk valódi énünket, a szeretet erejével pedig átprogramozhatjuk az énképünket, megváltást nyerhet a múltunk, és begyógyulhatnak a legmélyebb sebeink. De van valami, ami körültekintést igényel.
Mint említettük, a házastárs szavaiban olyan erő rejlik, hogy ha ő szépnek lát, miközben az egész világ szerint csúnya vagyok, szépnek fogom érezni magam. Csakhogy ennek az ellenkezője is igaz. Ha mindenki más szerint szép vagyok, ám a házastársam csúnyának tart, csúnyának fogom érezni magam. A házastársam véleménye veszélyes fegyver is lehet. Legtöbben már a házasság kezdetén szembesülünk azzal, milyen mélyen meg tudjuk bántani egymást. Mindenki másnál jobban ismerjük a társunk gyenge pontjait, így egy-egy csípős megjegyzéssel igazán fájó sebet ejthetünk rajta.
Mivel bűnös világban élünk, a házasságban rejlő két erő, az igazság és a szeretet ereje gyakran egymás ellen dolgozik. Mivel a társam azt is észreveszi bennem, amit még én sem tudok magamról, a házasság kiváló terep arra, hogy felismerjem a hibáimat. Éppen ezért van akkora hitele és ereje a társam részéről érkező megerősítésnek, véleménynek, áldásnak. Csakhogy van itt egy bökkenő: a feleségem nem úgy diagnosztizálja a hibáimat, mint az orvos a betegségeimet, vagy mint a pszichológus a bennem lévő harag és félelem mozgatórugóit. A bűneim elszenvedője leggyakrabban a feleségem - ezért van tisztában velük. Onnan tudja, hogy érzéketlen vagyok, hogy vele szemben is az voltam. Azért látja, hogy önző vagyok, mert ő volt az önzésem áldozata.
Pontosan ez okozza a legnagyobb problémát a házasságban. A világon az egyetlen ember, akinek odaadtuk a szívünket, akinek az elismerésére leginkább vágyunk, a legfőbb elszenvedője a bűneinknek. Amikor a házastársam az első komolyabb bűnt elköveti ellenem, azonnal bevetem ellene az igazság erejét: elmondom, milyen ostoba, milyen éretlen, milyen önző. Aztán én magam döbbenek meg a legjobban azon, hogy mennyire összetörik a kritikámtól. Jól megmondom a véleményem, cseppet sem kímélem, de mire észbe kapok, ő már szinte teljesen megsemmisült. Vajon miért? Azért, mert ha a szeretetet visszatartva tárom a házastársam elé az igazságot, nem segítek, hanem pusztítok vele.
Előfordul, hogy megrettenünk az igazság pusztító hatásától, és inkább a másik végletbe esünk. Úgy döntünk, hogy maradunk a pozitív megerősítésnél. Nem mondjuk el a másiknak, ha csalódást okozott, inkább csendben maradunk. Magunkba fojtjuk, rejtegetjük, amit érzünk és gondolunk. Ilyenkor kizárólag a szeretet erejével élünk, az igazságéval nem.
Így azonban kiaknázatlan marad a házasságban rejlő lehetőség a lelki növekedésre. Amint rájövök, hogy a társam nem őszinte hozzám, már a szeretetteljes megerősítés sem fog a korábbi erővel hatni rám. Csakis akkor képes változást előidézni bennem a szeretete, ha biztos lehetek benne, hogy minden esetben megmondja az igazat.
A lényeg tehát nem más, mint az, hogy az igazságnak és a szeretetnek kéz a kézben kell járnia egymással, még ha ez nem is olyan könnyű. Gyakori hogy amikor a másik megbánt, megmondjuk az igazat, de szeretet nélkül. Ezek a beszélgetések haraggal és fájdalommal járnak, ezért inkább elkövetjük azt a hibát, hogy ezentúl inkább csak a szeretetre szorítkozunk, az igazságot pedig megtartjuk magunknak. Sajnos azonban ettől egyikünk sem fogja azt érezni, hogy a másik szereti.
Mindkettőre szükség van tehát. Olyan biztosnak kell lennünk a másik szeretetében, hogy amikor felhívja a figyelmünket egy-egy hibánkra, nyugodtan elismerhessük azt. Így szembesülhetünk önmagunkkal, és fejlődhetünk. Ez lenne az ideális, sajnos sokszor mégsem ez történik. Vajon miért?
Azért, mert a társunk hibái feldühítenek bennünket. Ilyenkor pedig rendkívül nehéz szeretetbe csomagolni az igazságot. Mi lehet akkor a megoldás? (folyt. köv.)

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Pál három kihallgatása Cézáreában
  2016-11-10 08:06:24, csütörtök
 
  PÁL HÁROM KIHALLGATÁSA CÉZÁREÁBAN * APCSEL 24-26

KÖZPONTI IGERÉSZ: APCSEL 26

ÖSSZEFOGLALÁS * Pál ugyan nem viheti másokhoz szabadon az evangéliumot, de Isten felhasználja bebörtönzését arra, hogy eljuttassa az evangéliumot három római uralkodóhoz: Félixhez, Fesztuszhoz és Agrippához. Félix két teljes évig hallogatja Pál ügyének elbírálását, azt remélve, hogy foglya megvesztegeti őt. Utódja, Fesztusz megpróbálja a nagytanácsra hárítani a felelősséget, hogy a zsidók kegyeibe férkőzhessen. Pál végül római polgárjogát gyakorolva a császárhoz fellebbez. Az odalátogató Agrippa király előtt is nyilvánvalóvá válik, hogy a Pál ügyét övező korrupció és határozatlanság csak Rómában oldható fel.

NAPI ÚTRAVALÓ * Írd föl egy papírlap tetejére a ,,Bárcsak" szót, majd egészítsd ki az első 10 dologgal, ami eszedbe jut! (Bárcsak el lehetne távolítani a szeplőket! Bárcsak ne buktam volna meg analízisből! Bárcsak ne mondogatnám olyan gyakran, hogy ,,bárcsak"!)
Pál többször is kísértést érezhetett a ,,bárcsak" játékra: ,,Bárcsak ne fellebbeztem volna a császárhoz! Bárcsak Agrippa pár nappal korábban jött volna! Bárcsak Fesztusz abbahagyná a halogatást! Bárcsak ne dühítettem volna föl a tömeget!" Azonban Isten 23,11-beli ígéretétől megerősítve (,,ahogyan bizonyságot tettél az én ügyem mellett Jeruzsálemben, úgy kell Rómában is bizonyságot tenned") minden csalódásban az evangélium továbbadására vonatkozó isteni megbízatást látott. Ahelyett, hogy az egész helyzet igazságtalanságán kesergett volna, úgy tekintett láncaira, mint amelyek segítségével Isten az ország legmagasabb hivatalaiba is bejuttatja a jó hírt.
A tíz ,,bárcsak" kezdetű mondatodra írd rá keresztben a nevedet és a következő szavakat: ,,az én kudarcaim az Úr harcai". Amint Pál kifejtette a rómaiaknak a Róma 8,28-ban, minden a javunkra van, s ez a titka annak, hogy minden látszólag kezelhetetlen napi eseményben meglássuk Isten irányítását.

BETEKINTÉS * ,,KIRÁLYI HATALOM ÉS SZOLGAI ELME" - Tacitus, a történész az előbbi kijelentést tette Félixről, és Félix Pállal való bánásmódja mintha igazolná ezt a jellemrajzot (24,24-27). Félix nem azért találkozott gyakran Pállal, hogy választ keressen a Pál által föltett kérdésekre, hanem azért, hogy lehetőséget adjon az apostolnak a megvesztegetésre. Pál nem tette meg neki ezt a szívességet, így két évig börtönben kellett ülnie.

Az egész világ úgy van elrendezve, hogy megfeleljen Isten népe szükségleteinek.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
"Íme itt a kellemetes idő..."
  2016-11-10 07:08:22, csütörtök
 
  "Ímé itt a kellemetes idő, ímé itt az üdvösség napja." (2Korinthus 6:2)



Kérdés számodra, hogy vajon elmúlt számodra a kellemetes idő? Megkérdezem tőled: ér-e szorongattatás utadon, és meghallod-e szorongattatásaidban Isten szavát? Szorongattatásodban küld-e Isten magyarázót, aki rámutat romlottságodra? Küld valakit, aki megmutatja, miért nehezedik rád Isten keze, mivel vétkeztél Isten ellen? Küld Isten valakit, aki tudatja veled, hogy Isten azt akarja, jöjj Hozzá? Akkor még nem múlt el a nyár, és nincs vége az aratásnak. Figyelj erre, és ne ellenkezz tovább, hogy Isten sötétséget ne hozzon és meg ne botoljék lábad a homályos hegyeken.
Ellenállást és csalódást tapasztalsz vállalkozásaidban? Fellöknek és elnyomnak? Az annak a jele, hogy Isten még egyáltalán nem hagyott el. Még vár rád, hogy Hozzá mégy-e. Isten szeretetében kerítést és falat vont köréd, hogy feltartóztasson a bűn útján. Tekintsd azt hívó szónak, hogy menj Hozzá. Isten mindezzel a balszerencsével arra mutat rá, hogy jobb részt akar neked adni.
Ha Isten lemond az emberekről, és elhatározza, hogy sorsukra hagyja őket a széles úton, akkor általában szabadjára engedi őket, és megad nekik minden helytelen dolgot, amit csak kívánnak. Ne szállj szembe Isten sújtó kezével. Inkább vizsgáld meg annak az okát, miért nehezedik rád Isten keze. Amikor Isten a tékozló fiút hazatérítette, és visszavitte édesapjához, éhínséggel látogatta meg. Nem engedte meg neki, hogy megtöltse hasát a disznók moslékjával. És figyeld meg, hogy amikor szorultságba került, hogyan gondolt az édesapja házában levő jólétre. Így cselekszik Isten veled is minden csapásban. Meg akarja mutatni, hogy valami jobbat akar neked adni.

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 629 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3158
  • e Hét: 36934
  • e Hónap: 66246
  • e Év: 254048
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.