Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A Szent Benedek - medál segítsége
  2019-07-11 09:36:29, csütörtök
 
  ...... ........


,,Gonosz szellem, hordd el magad, ne tukmáld rám hívságodat!"
A Szent Benedek-medált nagy erővel ruházzák fel; különösképp a gyógyulást és megkötözöttségekből való szabadulást keresők folyamodnak hozzá.
A Szent Benedek-medál ereje kizárólag Jézus Krisztusnak tulajdonítható, és Szent Benedek közbenjárásának, az egyházi áldásnak, a kérő személy hitének - semmi esetre sem a medál szépségének, vagy a rávésett ima szavainak. Nem babonaságból használják, hanem hitből - hasonlatosan az evangéliumi asszonyhoz, aki hitt benne, ha csupán megérinti Jézus ruhája szegélyét, meggyógyul (Mt 9,20); vagy hasonlóan azokhoz, akik hittek benne, ha Pál kendőit és kötényeit a betegekre helyezik, azok meggyógyulnak betegségeikből, és a gonosz lelkek elhagyják őket (ApCsel 19,12).
A Szent Benedek-medál mindkét oldalán ábrázolásokat és különös betűket láthatunk. Az előoldal a szentet ábrázolja, amint jobb kezében a keresztet tartja, bal kezében nyitott könyv van: a Szentírás által ihletett Regula (szerzetesi szabályzat). Az ő jobbján egy serleg (méregpohár) látható, amelyből egy vipera kúszik ki, miután keresztet vetett rá. A balján egy holló készül elrepülni a mérgezett kenyérrel.
Szent Benedek alakjának két oldalán ez olvasható: CRUX SANCTI PATRIS BENEDICTI - azaz: ,,Szent Benedek atyánk keresztje". A körülötte futó latin szöveg: ,,Eius in obitu nostro praesentia muniamur!" magyarul így hangzik: ,,Erősítsen meg minket jelenléte halálunk óráján!" - hiszen Benedek, Szent Józsefhez hasonlóan a jó halál patrónusa.
Benedek lába alatt az ex SM Casino MDCCCLXX betűket láthatjuk, vagyis: ,,Monte Cassino szent hegyéről, 1880" - ami arra emlékeztet, hogy a medált Benedek születése 1400. évfordulóján verték. Ez a Benedek-medálnak az egész világon leginkább elterjedt változata.
A medál jelképrendszerének megértéséhez ismernünk kell Szent Benedek életét: abban az időben, mikor remeteként élt egy Subiaco melletti barlangban, egy közeli közösség, melynek meghalt a rendfőnöke, megkérte, hogy vegye át a vezetésüket. Egyeseknek viszont nem tetszett az az aszkézissel és vezekléssel teli élet, amelyet Benedek megkövetelt, és megkísérelték megölni: Vicovaróban mérgezett bort és kenyeret kínáltak neki. Szent Benedek a kereszt jelével áldotta meg a feléje nyújtott méregpoharat, mire az szétpattant, egy holló pedig elrepült a kenyérrel. Benedek elhagyta őket, visszatért a barlangjába, és mivel sokan gyűltek köré, akik követni akarták őt, idővel megalapította a rendet, amely a nevét viseli. 529-ben létrehozta a rend legfontosabb anyaházát Monte Cassino hegyén, Itáliában.
A medál hátoldala, az úgynevezett Benedek-pajzs egy keresztet ábrázol a szent kereszt iránti tiszteletére emlékeztetve; a kereszt fölött a Pax (béke) szó olvasható; mellette és körben iniciálék (szavak kezdőbetűi), melyek feloldása egy imádság szövegét adja.
Magának a medálnak nincs csodatévő ereje; hanem látható jele a hívő ember Krisztusban való hitének és Szent Benedek iránti tiszteletének. Mivel a rajta olvasható szöveg egy, a Sátánt elűző imádság, alkalmas arra, hogy általa Isten áldását és védelmét kérjük a nagy szent közbenjárása révén, emellett pedig emlékeztet minket arra is, hogy keresztségünk által ellene mondtunk minden gonosznak.
...... .......


A kereszt szárai között lévő négy mezőben (a kereszt szárainak találkozásánál) a következő betűk állnak:
C. S. P. B. (Crux Sancti Patris Benedicti) - Szent Benedek atya (atyánk) keresztje
A kereszt függőleges szárán felülről lefelé:
C. S. S. M. L. (Crux Sacra Sit Mihi Lux) - A Szent Kereszt legyen az én fényem (világosságom)
A kereszt vízszintes szárán balról jobb felé olvasva:
N. D. S. M. D. (Non Draco Sit Mihi Dux) - Ne a gonosz legyen az én uram (Ne a sárkány legyen az én vezérem)
A Benedek-pajzson jobbról körben:
V. R. S. (Vade Retro Satana!) - Távozz tőlem, sátán!
N. S. M. V. (Nunquam Suade Mihi Vana) - Nem fogsz soha meggyőzni hiábavalóságokkal (Soha ne kísérts hiábavaló dolgokkal)
S. M. Q. L. (Sunt Mala Quae Libas) - Amit nekem mutatsz, az rossz (Rossz, amivel kínálsz)
I. V. B. (Ipse Venena Bibas) - Te magad idd meg a mérged
A kereszt felett:
PAX - Béke (A Benedek-rendiek köszöntése és mottója). A bencés PAX felirat eredetileg egy Krisztus-monogram: XP volt, a Christos név kezdőbetűi.

A medál imájának régi magyar formája:
,,A Szent Kereszt legyen fényem, ne az ördög a vezérem!
Gonosz szellem, hordd el magad, ne tukmáld rám hívságodat!
Elém ne tedd étkedet, magad idd meg mérgedet!"
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2019. július 11.
  2019-07-11 09:02:28, csütörtök
 
  Szent Benedek jelmondata: ,,Imádkozzál és dolgozzál!" Az imádság és munka összefügg, és egymást erősíti. Istentől kapjuk az erőt, hogy elvégezzük azt a munkát, amit az ő akarata rendelt számunkra. És minden munkavégzés Istennek adott hálára indít, aki szintén munkálkodik időtlen valóságában. Folyamatosan teremti, megváltja és megszenteli a világot. Szent Benedek hatása máig tartó, mert a hitre, az Istennel való élő kapcsolatra (imádság) és a tevékeny szeretetre (munka) buzdította követőit, és ezt vitte egész Európába.
Százakat, ezreket megnyerve Krisztusnak. Kérjük égi közbenjárását Európáért, ahol kétségbe vonnak évezredes értékeket, pedig csak ezek alapján lehet igazán emberi életet élni.
Képen: Carlo Dolci: Nursiai Szent Benedek (17. század)
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Szent Benedek apát, Európa fő védőszentje 07.10
  2019-07-11 08:59:03, csütörtök
 
  Szent Benedek


OLVASMÁNY a Példabeszédek könyvéből
Tárd ki szívedet az okosság megismerésére.
Fiam, ha megfogadod szavaimat, és megtartod parancsaimat, ha füledet megnyitod a bölcsesség előtt, és szívedet kitárod az okosság megismerésére, sőt ha hívod is a bölcsességet és szívedet az okosságra hajtod, ha keresed azt, mint az ezüstöt, és kutatod, mint rejtett kincset, akkor érted meg az Úr félelmét, és nyered el az Isten ismeretét. Mert csak az Úr adhat bölcsességet, az ő szájából származik a tudás és az értelem.
Kész üdvöt adni az igazaknak, védőpajzsuk azoknak, akik jámborul élnek. Védelmezi az igazság ösvényét és őrködik azok felett, akik hűek hozzá. Ha szívedbe fogadod a bölcsességet, akkor megérted az igazságosságot, a törvényt, a becsületet, a helyes utat.
Ez az Isten igéje. Péld 2,1-9

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ti, akik elhagytatok mindent és követtetek engem, százannyit kaptok.
Egy alkalommal Péter megkérdezte: ,,Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?" Jézus így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem: a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet."
Ezek az evangélium igéi. Mt 19,27-29
...... ......



Imádság
Kérünk, Urunk, Istenünk, taníts meg bennünket arra, hogy helyesen kérjük tőled azt, ami javunkra szolgál! Te kormányozd életünk hajóját magad felé, minden viharvert lélek csendes kikötője! Mutasd meg az irányt, amerre mennünk kell! Újítsd meg bennünk az engedelmesség lelkületét!

Elmélkedés
Szent Benedeket, a bencés rend alapítóját és Európa fő védőszentjét ünnepeljük. Ő volt az, aki a nyugati Egyházban elsőként írt szabályzatot, regulát a szerzetesek számára. Szabályzatának bevezetésében többek között ezt írta: ,,Övezzük fel derekunkat a hittel és a jó cselekedetek gyakorlásával, és az evangélium vezetésével járjuk az Úr útjait, hogy méltók legyünk meglátni azt, aki országába hívott minket."
Jogosan érezzük, hogy ez a felhívás nem kifejezetten a szerzetesi életre vállalkozókra vonatkozik, hanem minden keresztény emberre. Amire itt Szent Benedek felszólít minket, azok nem csupán a szerzetesi hivatás elemei, hanem a keresztény élet elemei is, melyek minden megkeresztelt emberre vonatkoznak. Az Istenbe vetett hit a mi keresztény életünk forrása. Ebből merítünk, ebből iszunk, ez éltet minket nap mint nap. A hit ad nekünk erőt a mindennapi élet küzdelmeihez. Hitünkből pedig jó cselekedetek fakadnak, mert a keresztény élet nem elmélet csupán, hanem naponta megvalósítandó feladatot jelent. Az Úr útján haladva legfőbb vezetőnk az ő tanítása, örömhíre. Az evangélium üzenetét nem elég vasárnap, ünnepeken vagy életünk boldog napjaiban olvasni, hanem mindennapi útmutatásnak, bátorításnak kell tekintenünk. Olyan igazságnak, amely elvezet minket Isten örök országába, az üdvösségre.
C. Horváth István Sándor

*
- Szent Benedek élete katolikus Network oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
,,Szent Benedek mélységes emberi érzékenységgel volt megáldva. Társadalmi reformtervében az emberre mindenekelőtt három vezérfonalat figyelembe véve tekintett: az egyes ember, mint személy értéke; a munka méltósága, melyet úgy kell értelmezni, mint Isten és a testvérek szolgálatát; az elmélkedés szükségessége, vagyis az imádság."
Szent II. János Pál pápa
Istenünk, te Szent Benedek apátot az istenszolgálat iskolájában kiváló mesterré tetted. Add, kérünk, hogy az irántad való szeretetet mindennél többre becsüljük, és szárnyaló szívvel járjunk parancsaid útján. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Benedek 547. március 21-én halt meg. Halála napját előre megmondta szerzeteseinek. Égi születésnapját a 9. századtól március 21-én, Galliában ismeretlen okok alapján július 11-én ünnepelték. III. Honorius pápa avatta szentté 1220-ban. Mérgezések, tűzvész, varázslás, láz, vese-, fog- és epebetegségek ellen könyörögtek hozzá, emellett a haldoklók, az iskolás gyermekek, bányászok, barlangkutatók, rézmetszők patrónusa. Boldog VI. Pál pápa 1964. október 24-én Európa fő védőszentjévé nyilvánította. Ünnepét a nagyböjtből kiemelve július 11-re tették át.
Képen: Pietro Perugino: Szent Benedek (1495-98)
...... .........



- Katolikus oldalon Link

- Jeles napok oldalon Link
- Szent Benedek apát (miniatúra), Konrad Mörlin imakönyve, Augsburg, 1505 - Országos Széchényi Könyvtár, Kézirattár
Kosztolányi Dezső: Európa (részlet)
Európa, hozzád,
feléd, tefeléd száll szózatom a század
vak zűrzavarában,
s míg mások az éjbe kongatva temetnek,
harsány dithyrambbal én terád víg,
jó reggelt köszöntök.

Ó ősi világrész,
te régi, te rücskös, te szent, te magasztos,
lelkek nevelője, illatokat és ízt
szűrő, csodatévő, nagy homlokú, könyves,
vén Európa.

Ha mostoha is vagy, viaskodom érted
és verlek a számmal és csókkal igézlek
és szókkal igázlak, hogy végre szeress meg.
*
- Új Ember oldalon Link
Képen: Tihanyi Bencés apátság előtti szobra
........



- Katolikus tábori püspökség oldalon Link
- Himnusz
Égi fények közt, kiket áldva hirdet
harci győztesként diadalmi ének,
ott ragyogsz, boldog Benedek sugárzó
érdemeiddel.

Testben ifjú még, de szívedben érett:
perzselő vágyak tüze nem hevített,
földi életnek gyönyörét kerülve
égre figyeltél.

Távol várostól, a szülői háztól,
sziklás erdőknek vadonába tértél,
s boldog életnek tükörét megírtad:
bölcs Reguládat.

Így a népek nagy nevelője lettél,
hintve Jézus szép tanait; te gyúrj át
minket is bátor követőddé, s gyújts fel
mennyei vágyra.

Zengje énekszó az Atyát Fiával,
és a Szentlelket, vigaszát ki adja:
Ők díszítettek kegyelemmel téged
gazdagon áldva. Ámen.

*
- Saját TVN blogomba Link

- Hang anyag: 2019. július 11. csütörtök - Szent Benedek apát, Európa fő védőszentje ünnepe
Itt hallgatható Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Nem csak keresztényekNEK - Böjte Csaba írása
  2019-07-11 08:24:35, csütörtök
 
  Mindenkivel, mindenkiNEK! - a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) harmadik előkészületi évének egyik üzenetét igazán komolya vette a Debreceni Hajdú Táncegyüttes. a Népművészet Európa-díjával is kitüntetett csapat Törökországba utazott, hogy Magyarországot képviselje egy nemzetközi versenyfesztiválon, ám emellett elhatározták, hogy a Kongresszus örömhírét is továbbadják ottlétük révén. Az utazás előtti utolsó táncpróbán már izgatottan öltötték magukra a NEK szimbólumaival ellátott pólókat, karkötőket, amiket büszkén viselnek majd a török forgatag utcáin is.
*
- Miért aktuális az üzenet, és miért pont egy táncegyüttes hívja fel erre a figyelmet? Az Eucharisztiában jelenlévő Krisztusban való egyéni és közösségi elmélyülés mellett a kongresszusi készület a világra is fókuszál: elérkezett a nyitás és a misszió ideje. Ezt a világ felé fordulást képviseli az éppen most Törökországba utazó táncegyüttes.
Július 5-én hajnalban indult el a Népművészet Európa-díjával is kitüntetett csapat, hogy Magyarországot képviselje egy nemzetközi versenyfesztiválon. A magyar kulturális értékek közvetítése mellett célul tűzték ki, hogy a kongresszus örömhírét is továbbadják. Az utazás előtti utolsó táncpróbán már izgatottan öltötték magukra a NEK szimbólumaival ellátott pólókat, karkötőket, amiket büszkén viselnek majd a török utcákon is.
A Debreceni Hajdú Táncegyüttest kérték fel, hogy képviselje hazánkat egy rangos nemzetközi néptánc fesztiválon Törökországban, Bursa városában. A versenyfesztiválon 25 együttes vesz részt a világ minden tájáról.
Fotó: Debreceni Hajdú Táncegyüttes
...... ...........


Miért példa és önmagában is üzenet egy ilyen csapat megjelenése? A tánc mindig az együtt mozdulást, az úton való együtt haladást vetíti elénk. A közösség, amely ebben a hivatástudatban jár, minden lépésével hitelesen közvetít a hitről, emberségről és szeretetről. A mi feladatunk pedig nem más, mint ezt a szeretetet vinni az emberek közé. Ez az igazi misszió.
A táncegyüttes törökországi fellépéseit folyamatosan kísérjük, és hamarosan ismét jelentkezünk! Hajrá, Hajdú! Mindenkivel, mindenkiNEK!

Forrás: NEK Titkárság

- táncosok az Isztambulban eltöltött gyönyörű, tartalmas nap után megérkeztek a fesztiválvárosba, Bursába, ahol rövid pihenés után készülnek a megnyitóra. A versenyfesztiválon 25 együttes vesz részt a világ minden tájáról. A bemutatókat rangos nemzetközi zsűri pontozza és értékeli különböző szempontok alapján.
...... .........


 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 391 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1083
  • e Hét: 36069
  • e Hónap: 69223
  • e Év: 302970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.