Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Jézus szentséges szívéhez - Pio Atya imája
  2020-05-01 12:07:57, péntek
 
  Jézus szent szíve, minden jónak forrása, imádlak Téged, hiszek Benned szeretlek Téged és bánom minden bűnömet.
Neked ajándékozom az én szegény szívemet. Tedd alázatossá, tisztává és minden kívánságodnak megfelelővé.
Add jóságos Jézusom, hogy én Benned és Te énbennem élj.
Védj meg veszedelemben és veszélyben, vigasztalj a szenvedésben, őrizd meg testem egészségét, add áldomást minden művemre, és a szent halál kegyelmét add meg nekem.
Pió atya: imádkozd ezt az imát reggel, este gyakran napközben is, templomba szentáldozás után, és majd közelebb fogsz jutni Jézushoz. Ö nekünk emberek az Atya és a Fia és a Szentisten szeretetének forrása.
Add azt imát tovább és próbáld meg szereteteidet ennek a napi elmondására buzdítani. Az Úr akarja, hogy a Földön minden ember imádkozza ezt az imát. Különösen az ifjúság és a gyerekek. Imát a pápa jóváhagyta és ajánlja is. Amen.


Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Elmaradhat a búcsúzás hagyományos és megrendítő pannonhalmi
  2020-05-01 12:06:15, péntek
 
  Elmaradhat a búcsúzás hagyományos és megrendítő pannonhalmi rítusa
Egy prefektus gondolatai
Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium érettségiző, búcsúzó osztálya prefektusának gondolatait adjuk közre. Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A munka ünnepe - Új Buda 05.01
  2020-05-01 12:03:40, péntek
 
  1886. május 1-jén a chichagói szakszervezetek sztrájkba kezdtek a 8 órás munkaidő kivívásáért. 1890-ben a tüntetések hatására Párizsban döntött úgy a II. Internacionálé, hogy ezután május 1-jét a munkásosztály nemzetközi harcos összefogásának ünnepévé nyilvánították. 1904-ben a nemzetközi felhívás hatására nőttek a munkások jogai és világszerte csatlakoztak a mozgalmakhoz. Így hazánkban is 1946 óta hivatalos ünnep ez a nap.
1955-ben XII. Piusz pápa május 1-jét a Munkás Szent József ünnepnapjává nyilvánította, aki az ácsok, asztalosok, favágók, bognárok, kádárok védőszentje volt. József, Jézus nevelőapja ács volt, de óvta az ifjú házasokat, a családokat, az árvákat is.
Ősidők óta ezen a napon a természet megújulását, a tavasz eljöttét is ünnepelték ekkor. Egyes vidékeken ezen a napon hajtották ki az állatokat a szabadba. Európában, így Magyarországon is szokás volt a májusfa-állítás.
A 20. századra május 1-je egyben munkásmozgalmi, keresztény és pogány ünnepnappá vált. Vidám, külsőségeiben harsány együttlét volt felvonulással, majálissal. A család általában a szabadban együtt ünnepelt, látványos programokon vettek részt. Mára ezek már vidám társasági és családi összejövetelekké váltak.
- Az idén sajnos nem vehetünk rész közösségi rendezvényen, de egészségünk védelmében ezt az áldozatot meg tudjuk hozni. Megfelelő elővigyázatosság mellett, a jelenlegi korlátozások betartásával azért tartózkodjanak ezen a napon is a szabadban!
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Május elsején e szép ősi ima legyen
  2020-05-01 11:53:02, péntek
 
  A legrégibb (3-4. sz.) ismert Mária-ének és -imádság, a Decius (ur. 249-52) vagy a Valerianus (ur. 253-260) féle keresztényüldözés idején keletkezett, Egyiptomban.
Május elsején e szép ősi ima legyen
az első hangosan kimondott fohászunk:

Oltalmad alá futunk, Istennek szent Szülője,
könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején.
Hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől,
ó dicsőséges és áldott Szűz.
- Mi asszonyunk, mi közbenjárónk, mi szószólónk,
engeszteld meg nekünk szent Fiadat,
ajánlj minket szent Fiadnak,
mutass be minket szent Fiadnak. Amen.

Csobánka - Szűzanya képe
...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Dr. Székely János megyéspüspök május 1-jei üzenete
  2020-05-01 11:47:54, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
2020.Május elseje Szent József ünnepe
  2020-05-01 11:44:04, péntek
 
  Munkás Szent József ünnepén az idősebb generáció tagjai közül sokan örömmel nosztalgiáznak, visszagondolva a rendszerváltás előtti május elsejékre. Felvonulások, a közös éneklések, a majálisok, az elmaradhatatlan sör és virsli együtt adták meg a munkaszüneti nap hangulatát.
Mára pedig eltűntek a mozgalmi indulók, nincsenek közös felvonulások és már ingyen virsli és sör sincs a dolgozó népnek, a munkaszüneti nap azonban megmaradt.
Az egyház számos úton próbált kapcsolatot építeni a munkásosztállyal. Ilyen volt a Keresztény Munkásifjú Mozgalom, mely Brüsszel munkásnegyedéből indult és az egész világon elterjedt mozgalommá vált.
Forrás: 777blog
*
Az egyház ma is megünnepli a munkásokat és a kétkezű munkás atyját - Szent Józsefet.
Imádság:
Istenünk, te adtad a törvényt, hogy az ember dolgozzék és részt vegyen teremtő munkádban. Segíts jóságoddal, hogy Szent József példájára és oltalmával úgy dolgozzunk, ahogy megparancsoltad, és elnyerjük tőled a jutalmat, amelyet megígértél. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Nagyobb kép Link

...... ........... ............


Ősi Szent József ima
.......


Nagyobb kép Link
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Ölelés, vagy műpuszi!? - Ballagás virtuálisan
  2020-05-01 10:42:12, péntek
 
  Pécsi Rita a ballagásról, búcsúzásról, személyességről.
,,Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént!" (G.G. Marquez)
Ballagunk. Lassan, néha inkább visszafelé szeretnénk menni. Talán ezért is nevezzük ezt a napot ,,ballagásnak". Érdekes, hogy miért nem búcsúzásnak? Pedig igazából ilyenkor minden az utóbbiról szól, éppen ezért jelentős. Búcsúzunk. Ha jó volt, akkor természetesen fáj. Jól tudjuk, a szeretet fájhat. Lehet, hogy csak ilyenkor döbbenünk rá, hogy amit oly sokszor szidtunk, kritizáltunk, milyen jó is volt! Sajnáljuk talán, hogy nem értékeltük eléggé mindazt, ami olyan természetesnek tűnt, és most mégis nemsokára a múlté lesz... ezt most jó lenne kifejezni.
Kár, hogy ,,wellness kultúránk" ennyire fél a (jótékony) fájdalomtól is. Könnyebb, - és furcsa módon - gazdagítóbb lenne, ha hagynánk fájni.
Tulajdonképpen így keletkezett a ballagási ünnep a búcsúzás köré. Ezért hiányzik, ha most elmarad, és ezért szeretnénk mindenképpen átélni. Szükség is van erre, találjuk meg a módját!
Sajnos a jelenlegi körülmények nem segítik ezt, mert a személyességet, a jelenlétet semmilyen ravasz technika nem pótolja. Most tudatosan is, elevenen át kell(ene) élnünk a találkozást, a kapcsolatok vonzását, erejét, hogy mindazt, ami ezekben az években valóban számított, magunkkal vihessük. Mit szoktunk ilyenkor felidézni? Semmiképpen nem a teljesítményeket, az adatokat... Csupa személyes élményt, emléket, embereket, történeteket, találkozásokat, sírós-nevetős pillanatokat, - EGYMÁST. Amit adtunk, és kaptunk egymástól, és Attól, Aki minket életünk egy igen fontos szakaszában egy kis időre összeterelt. Megünnepeljük, megörvendezzük, újra ízleljük, meg-megrendülünk, és ami érték volt benne, abba belekapaszkodunk. Furcsa összehangolódást élünk ekkor át, lélektől-lélekig. Nem is tudjuk kifejezni igazán. Segítségül hívunk hát minden közvetítőt: zenét, költészetet, retorikát, ajándékokat, virágot, az öleléseket, a véget nem érő kézfogásokat, a tekintetek egymásba fonódását. Magunkkal visszük, ha igazán átéltük. Valóságosan is.
Lehet, hogy most készítünk egy-két klipet, megpróbálunk egy ,,mintha-együttlétet" a technika segítségével megteremteni, de tudnunk kell, hogy ez soha nem lesz képes még arra sem, amit egy poros udvaron, kicsit kuszán megszervezett ,,offline" együttlét jelentett volna.

Akkor mi legyen?
Nézzünk szembe a valósággal, és legyünk alkotói a jövőnknek! Most nem lehet találkozni - vagy csak ,,képletesen" -, de tudunk várni. A vágyakozás nagy teremtő erő! A hiány, mégha fáj is, fogékonyabbá teszi a szívet. Ne féljünk tőle! Miért ne jöhetnénk össze valamikor később? Miért ne búcsúzhatnánk el egymástól pár hét múlva? És akkor talán már arról is lesz némi tapasztalatunk, hogy elindult bennünk egy új élet. A veszteség nyomán ugyanis az élet nagy törvényei szerint mindig új élet keletkezését sejthetjük. És a születés vajúdása bizony az élet velejárója. A búzamag csak akkor hoz kalászt, ha a földbe vetjük, a természet őszi-téli meghalása nélkül nem várhatunk zsendülő tavaszt, és így van ez az emberi kapcsolatainkkal is. Átrendeződnek, ami nem volt számottevő, az megmarad kellemes emléknek, ami a szívünkig ért, annak pedig az idő nem számít.
Visszatekintve bizonyára nem az lesz a fontos, hogy mindez hányadikán is történt, hanem a ,,találkozás törölhetetlen ténye". Erre érdemes várni, ezt érdemes keresni, - és megtalálni. Most nem segítenek a bevált szokások, lehet, hogy nemcsak új időpontot, hanem új formát is kell teremtenünk.
De nem mindegy, hogy mit keresünk: a tartalmat, vagy csak a formát! A köntöst, vagy a személyt, aki viseli?
Ahogyan nem szeretnénk ballagásunkra művirágot kapni, úgy ne elégedjünk meg ezen az életfordulón egy ,,műbúcsúzással" sem! Ölelés, vagy műpuszi....!?
A személyességet nem pótolja semmi, ,,Az ember olyan lény, aki csak a másik kezéből, szeméből, öléből kaphat kenyeret, poharat, tudást, örömöt - mindent." (Ancsel É.)

"Egyáltalán nem fontos, hogy milyen volt,
vagy, hogy milyen lesz
utolsó találkozásunk.
Csupán egy fontos:
A Találkozás Törölhetetlen Ténye."
(Fodor Ákos)

Magyar Kurír 2020.05.01

*
- Gaudeamus igitur II. hanganyag Link
Gábor Ugrin · Traditional · Ifjú Zenebaráton Központi Kórusának Férfi kara
- GAUDEAMUS IGITUR- Corul Gh. Dima al Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii Transilvania din videó Link

Dalszövegek
Gaudeamus igitur
Juvenes dum sumus.
Gaudeamus igitur
Juvenes dum sumus.
Post jucundam juventutem
Post molestam senectutem
Nos habebit humus.
Nos habebit humus.

Vita nostra brevis est
Brevi finietur.
Vita nostra brevis est
Brevi finietur.
Venit mors velociter
Rapit nos atrociter
Nemini parcetur.
Nemini parcetur.

Vivant omnes virgines
Faciles, formosae.
Vivant omnes virgines
Faciles, formosae.
Vivant et mulieres
Tenerae amabiles
Bonae laboriosae.
Bonae laboriosae.

Vivat academia!
Vivant professores!
Vivat academia!
Vivant professores!
Vivat membrum quodlibet
Vivant membra quaelibet
Semper sint in flore.
Semper sint in flore.

Magyarul:
Rajta ifjak útra fel!Innen el kell válnunk.
Rajta ifjak útra fel!Innen el kell válnunk.
Menni hív a búcsúének,messze tűnnek elmúlt évek
Véget ér sok álmunk,véget ér sok álmunk.

Élj mi kedves iskolánk,Nőljön egyre fényed.
Élj mi kedves iskolánk,Nőljön egyre fényed.
Becsben áll majd köztünk végig,Mind hittel munkál,épít,
Mind,ki jól küzd érted,Mind ki jól küzd érted.

Szép hazánk most bízva kér,száll feléd az ének,
Szép hazánk most bízva kér,száll feléd az ének,
Add,hogy éljünk mindig békén,s jusson áldott új nap fényén
Boldog út e népnek,Boldog út e népnek!

(Régi, kedves iskolánk, tőled is most válunk.
Holnap útján emberül tiszta szívvel járunk.
Add kezed hát búcsúzóra, válni kell, hát, itt az óra,
S boldog élet vár reánk, boldog élet vár reánk.)

- Magyarul: másik változat /Magyarul nehezen visszaadható rész értelemszerű, szabados fordítása/
Hát, akkor örvendezzünk
Míg ifjú életünk;
Gyönyörű ifjúság után,
Gyötrelmes öregkor múltán
Mind hamuvá leszünk!

Nagyon rövid az élet,
Hamar itt a vége.
Sebesen jön a halál,
Elragad és tovaszáll
Senkit nem kímél meg.

Éljen, hát az iskola,
Éljen, ki tanárunk,
Éljen, aki faggatta,
Válaszait hallgatta,*
Mindig virulhassunk!
...... ........... ...........



*
- Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Útravaló – 2020. május 1.
  2020-05-01 10:27:01, péntek
 
  Az eucharisztikus kenyér az a búzaszem, ami a földből alkotott ember testébe hull, hogy eggyé váljon vele, ezáltal pedig a feltámadás reménye lesz benne. Ezért tanítja Szent Ambrus: a szentáldozásban a hívő lélek mindig az örök mai napba lép át. Szent II. János Pál szerint ,,Aki Krisztussal táplálkozik, annak nem kell a túlvilágra vágyakoznia, hogy örök élete lehessen: már itt a földön örök élete van, már birtokolja a zsengéjét annak az eljövendő teljességnek, ami az emberre vár." Az áldozás ugyanakkor feltételezi az önmaguknak való meghalást, így előkészít arra, hogy húsvéti fényben lássuk elköltözésünk pillanatát.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Szent József, a munkás 05.01
  2020-05-01 10:19:15, péntek
 
  - Igenaptár oldalon Link

Május 1-je Szent József, a munkás liturgikus emléknapja Egyházunkban. Az emléknapot XII. Pius pápa vezette be 1955. május 1-jén.
Képen: Gerard van Honthorst: Szent József, az ács (17. sz.)
...... ......


József, a Boldogságos Szűz jegyese, a Megváltó nevelőapja foglalkozását tekintve ács volt - egyszerű, kétkezi munkás. Ezért tekintünk rá úgy mint a munkások védőszentjére. Emellett az ácsok, a favágók, az asztalosok, a kézművesek, a keresztény házasságok és családok, az üldözöttek és a jó halál, valamint a katolikus egyház patrónusa.
Életéről hosszabban csak a két gyermekségtörténet szól Máté és Lukács evangéliumában. Eszerint József Názáretben lakott, ,,Dávid házából és nemzetségéből származott" (Lk 2,4). A fiatal, szintén dávidi származású Mária jegyese lett. Mindkét evangélium úgy mutatja be Józsefet, mint aki az apa helyén áll a Megváltó életében. Lukács többször nevezi őt Jézus atyjának. Az Úr József mellett dolgozott, megtanulta tőle az ácsmesterséget.
Szent József a mindennapok hallgatag szentje. Nem hagyott nekünk hátra semmilyen bölcsességet. Csendben, hallgatva élte le életét a Megváltó mellett. A hagyomány úgy tartja, hogy hűségéért és ,,hallgatásáért" cserébe a legnagyobb ajándékot kapta: ahogy életében, úgy halálakor is jelen voltak Jézus és Mária. Egyetlen ember sem halt meg olyan szépen, hogy szemei előtt voltak Isten és az Ő anyja.
Istenünk, te adtad a törvényt, hogy az ember dolgozzék és részt vegyen teremtő munkádban. Segíts jóságoddal, hogy Szent József példájára és oltalmával úgy dolgozzunk, ahogy megparancsoltad, és elnyerjük tőled a jutalmat, amelyet megígértél. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: Magyar kurír 2018.05.01

*
- Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese
...... ...........


Bővebben Link

Elmélkedés
Szent József mai ünnepén Jézus názáreti fellépését idézi fel számunkra az evangélium. A názáretiek, akik a zsinagógai istentisztelet alkalmával hallgatják Jézus szavait, elcsodálkoznak bölcsességén és hatalmán. Kimondják, hogy mit tudnak, mit gondolnak Jézusról: ő az ácsnak, Józsefnek és Máriának a fia. Tudásuk csak felszínes és nem teljes. Az igaz, hogy Jézus Máriának a fia. Az is igaz, hogy József Máriának a férje. De nem tudják azt, hogy József nem Jézus vérszerinti apja, hanem Jézus a mennyei Atya Fia. Ezt a titkot Mária az angyali üdvözletkor, József pedig látomásból ismerte meg, de nem mondták el sem a názáretieknek, sem rokonságuknak, sem senki másnak.
Szent Józsefet a munkások védőszentjeként tiszteljük. Sokan azt képzelik, hogy a semmittevésből is meg lehet élni, ügyeskedéssel is pénzhez lehet jutni. A munka fárasztó, fáradsággal jár, legyen az szellemi vagy fizikai tevékenység. Ugyanakkor a munkának van értéke és van eredménye. Főként a becsülettel, tisztességgel végzett munkának. Munkánkkal megteremtjük és biztosítjuk családunk megélhetését és kifejezzük családtagjaink iránti szeretetünket. A lelkiismeretesen végzett munka további távlata, hogy a teremtő és gondviselő Isten felé vezeti az embert. Szent József egyszerű és csendes életpéldáját követve mindennapi feladataink és kötelességeink végzésével igyekezzünk Isten teremtő munkáját folytatni.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Uram, Jézus, a te küldötted vagyok, ezért mindenkor a te örömhíredet akarom továbbadni és rólad akarok tanúságot tenni. A te szereteted és irgalmad jele szeretnék lenni a világban, naponta gyakorolva az irgalmas szeretet cselekedeteit. Mindent a te nevedben akarok tenni, hogy te győzz a rossz és a gonosz felett. Vezess engem Szentlelked által, aki indít és megerősít engem és az egész Egyházat a küldetésben!

*
- Amikor Kafarnaumban Jézus az élet kenyerének mondta önmagát, vita támadt a zsidók között: ,,Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?" - kérdezték. Jézus így felelt nekik: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet bennetek. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van és én feltámasztom őt az utolsó napon. Az én testem ugyanis valóban étel és az én vérem valóban ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad és én őbenne. Amint engem az élő Atya küldött, és én az Atya által élek, úgy az is, aki engem eszik, énáltalam él. Ez a mennyből alászállott kenyér. Nem az, amelyet atyáitok ettek, és meghaltak. Aki ezt a kenyeret eszi, örökké él." Így tanított Jézus a kafarnaumi zsinagógában.
....


 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7965
  • e Hét: 31025
  • e Hónap: 64179
  • e Év: 297926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.