2010-04-01 21:56:51, csütörtök
|
|
|
Elindult a húsvéti előképzés.
Régi vágyunk egy olyan igazi "békebeli", foszlós fonott kalács készítése. Sokszor csinálunk kalácsot, de megmondom őszintén, így még egyik sem sikerült. Alapja az általam oly sokszor említett kalács recept, de némi módosítással, ezért újra begépelem.
Kalács alap tészta ( érkezési sorrendben, kenyérsütő géphez, természetesen elkészíthető kézzel/robotgéppel is, de számoljunk rá 1 óra plussz kelesztést, mert ennyi ideig keleszti a gép)
15 gr olaj, 15-20 gr só, 100 gr cukor, 15 gr vaníliás cukor, 60 gr vaj, 270 ml 1,5%-os tej, 2 db tojás sárgája, 100 gr rétesliszt, 260 gr kenyérliszt (BL80), 300 gr sima liszt (BL55), 11 gr szárazélesztő, és egy tojás felverve a kenéshez.
Fontos!: minden alaktrész szobahőmérsékletű, kb. 2 órát várakoztak a pulton, a liszt szitálva, a tojás sárgája és a vaj a tejben.
Ha megkelt a tészta, egy lisztezett nyújtólapra teszem, 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré.
Három hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a felvert tojásba mártott ecsettel.
Kelesztés: 45 perc, 50 c-on, gőzben( mi a sütőben csináltuk ).
Ha letelt az idő, begyújtom a sütőt, maximumra állítom, és újra megkenem a kalácsot, a sütőt begőzösítem, és beteszem a tésztát. Az első 15 percet maximumon, majd vissza veszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30 percet sütöm.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|