Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
paprikás-sajtos lepény
  2010-05-22 19:41:04, szombat
 
 






Paprikás - sajtos lepény


Hozzávalók: 250 ml joghurt, 28 dkg liszt, 1 tojás, 1 tk sütőpor, ½ kk cukor, 1 kk só, 15 dkg reszelt sajt (vagy juhtúró), 1 nagy darab piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva, 10 dkg füstölt csirkemell apróra vágva, friss oreganó,bazsalikom, zöldpetrezselyem.

Egy tálban a lisztet, joghurtot, a sütőport, a tojást, a sót és a cukrot robotgéppel jól összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Rászórjuk a reszelt sajt felét, majd a paprikát, a csirkemellet és a zöldfűszereket. Végül a tetejére szórjuk a sajt másik felét. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
világos rozskenyér
  2010-05-22 17:07:02, szombat
 
 



Hozzávalók egy kisebb bucihoz: 50 dkg világos rozsliszt (én piszke ökot használtam), ¾ csomag friss élesztő, 1 tk cukor, 1 csapott ek só, 2 ek olíva olaj, 2 ek almaecet, 3-3,5 dl langyos víz.

A lisztet keverjük össze a sóval.
Tegyük egy keverő (dagasztó) tálba, a közepére készítsünk mélyedést.
A mélyedésbe tegyük a cukrot, és a szétmorzsolt élesztőt.
Kb. fél dl vízzel keverjük össze a cukros élesztőt, és letakarva 5 perc alatt futtassuk fel.
Majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és jó alaposan dagasszuk ki.
Letakarva, meleg helyen kelesszük 2-2,5 szeresére a tésztát.
Ha megkelt, kicsit gyúrjuk át.
Tegyük egy vékonyan kiolajozott jénai tálba, és letakarva kelesszük további fél órát.
Sütés előtt kenjük le vízzel feloldott keményítővel.
Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
Rögtön a sütőből való kivétel után kenjük át még forrón a tetejét a keményítős vízzel.

TIPP: Ha nem jönne ki egyszerűen a jénaiból a kenyér, egy tompa kés segítségével, óvatosan lazítsuk fel körben, majd ütögessük ki.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
diós-köményes rozskenyér
  2010-05-22 16:57:57, szombat
 
 


Ez a kenyér a köménynek és a diónak köszönhetően nagyon karakteres ízű. Bár 2/3 részben rozslisztből készül, mégis szép állagú, puha. Tojáskrémmel, vagy ízletes zöldségkrémmel együtt fogyasztva egyszerűen mennyei.

Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű és 10 dkg világos rozsliszt, 10 dkg fehér búzaliszt (BL 80), 2,5 dkg élesztő, 3 dl meleg víz, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, fél mokkáskanál őrölt kömény, 5 dkg kacsazsír (vagy más zsiradék pl. tepertőkrém), 1 marék durvára tört dió, 1 ek zabkorpa.

A liszteket keverjük össze, majd szitáljuk át a dagasztó tálba.
A lisztkeverék közepébe készítsünk egy mélyedést, tegyük bele a cukrot, az élesztőt, majd 1 dl meleg vizet.
Ezt a középső élesztős részt keverjük át picit, majd hagyjuk 5-6 percig állni, hogy felfusson az élesztő.
Ezt követően adjuk házzá a többi hozzávalót, és alaposan dagasszuk ki.
Az átlagosnál kicsit lágyabb tésztát kapunk.
Lefedve meleg helyen kelesszük a duplájára a tésztát.
Egy sütőtálat béleljünk ki sütőpapírral.
A megkelt tésztát kevés liszttel gyúrjuk át. Ebben az esetben nem baj, ha gyűrődik a tészta, ettől egy kicsit rusztikus lesz majd a formája kisülve.
Tegyük a tésztát a sütőtálba, kenjük át a tetejét hideg vízzel, vágjuk be 2-3 helyen, majd előmelegített sütőben (180 fok) 35-40 percig süssük.
Hogy elkerüljük a kenyér megégését, 15 perc után takarjuk le a tetejét sütőpapírral.
A kisült, forró kenyeret kenjük át ismét hideg vízzel.
Hagyjuk kihűlni, csak azt követően vágjuk fel.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
virslis és édes túrós kenyér
  2010-05-22 16:54:07, szombat
 
 


Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 g cukor (1 csapott ek), 13 g só, 25 g élesztő, 35 g vaj, 3 dl langyos tej
Hozzávalók a töltelékhez: virsli, orda (lehet tehéntúró is), 2 ek méz, 2 tojás sárgája, 1 cs vaníliás cukor.
Az élesztőt a cukorral, két kanál lisztel, és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk.
A többi hozzávalókat a megmaradt tejjel összevegyítjük, hozzátesszük a felfuttatott élesztőt, és jól kidagasztjuk.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Aztán lisztezett deszkán 1/2-cm vastagságúra kinyújtjuk.

Tetszés szerinti kockákra vágjuk, de javasolt legalább 10x20 cm-es darabokra nyújtani őket. Mindegyik kockára teszünk egy darabka virslit, szépen becsomagoljuk, és ollóval darabokra vágjuk nem egészen az aljáig.






A tésztából egy darabot egyik oldalra, a következőt másik oldalra fordítjuk.
Az ordás töltelékhez mixeljük össze az ordát a mézzel, tojással.
Ugyanígy raktam az ordásat is, középen hosszú csíkban tettem az ordát, és felcsavartam.
Tovább úgy járunk el, mint a virslisnél.
Vajjal kikent tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
rozsos cipócskák
  2010-05-22 16:48:30, szombat
 
 



Hozzávalók: 450 g kenyérliszt (BL80), 150 g rozsliszt, 1,5 tk porélesztő, vagy 1/2 kocka friss élesztő, 350 ml víz, 1,5 tk só, 1 tk cukor,1 db 200 mg c-vitamin tabletta (porrá törve)

Az élesztőt kevés langyos vízben lekeverjük, szórunk hozzá egy kevés lisztet, hogy galuska sűrűségű legyen. Felfuttatjuk.
Mikor felfutott, a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és közepesen kemény kenyértésztát dagasztunk belőle.
A tésztát liszttel hintjük, letakarjuk a tálat, és meleg helyen 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett lapon átgyúrjuk a tésztát, 3 felé osztjuk, cipót formálunk belőlük, tetejüket változatosan bemetsszük.
Előmelegített sütőben, melybe teszünk egy tűzálló tálba egy pohárnyi vizet, 180 C-on kb. 40-45 perc alatt készre sütjük a cipókat.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
gyömölcsös lepény
  2010-05-22 14:05:24, szombat
 
 



Hozzávalók:

40 dkg liszt (eredetileg finomliszt, most 10 dkg tk rozsliszt+30 dkg finomliszt), 25-30 dkg cukor, 3 tojás, 15 dkg margarin vagy vaj, 2 dl tej, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipet só
40-50 dkg gyümölcs

A lisztet elkeverem a sütőporral, a sóval és a reszelt citromhéjjal.
A tojásokat a cukorral habosra keverem robotgéppel, hozzáadom a zsiradékot, azzal tovább folytatom. Ezután fakanálra váltok, és a tejet és a lisztes keveréket felváltva adom hozzá részletekben.

Egy kb. 24X34-es tepsi alját kikenem olajjal és liszttel szórom, vagy teszek az aljába egy sütőpapírt. Beleöntöm a masszát, a tetejére elosztom a gyümölcsöt.
Először 200 fokos sütőbe teszem, alsó-felső fokozaton, majd 10 perc múlva csökkentem a hőt 170-180 fokra, és további 30-35 percig sütöm, míg a teteje is pirosasra sül.
Megszórom fahéjas-vaníliás cukros porcukorral.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mézes franciakrémes
  2010-05-22 12:44:40, szombat
 
 



Hozzávalók a 2 laphoz:

1 egész tojás + 1 sárgája
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál méz
1 mokkáskanál szódabikarbóna
5 dkg margarin
30 dkg finomliszt


Hozzávalók a vaníliás krémhez:

5 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor

5 dl víz
2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
3 lapzselatin vagy fél csomag (12,5 g) porzselatin


Hozzávalók a tejszínes réteghez:

4 dl tejszín
4 lapos evőkanál cukor
1 habfixáló

Elkészítés:

Gőz fölött összemelegítettem a lapok hozzávalóit a liszt kivételével. Amikor egynemű volt az anyag, levettem a keverőtálat a lábos tetejéről és hidegre tettem, teljesen kihűtöttem.
A lisztet belekevertem, kézzel összegyúrtam, 2 felé vettem, folpackba csomagoltam, hűtőbe tettem kb. 2 órára, hogy könnyebben lehessen nyújtani. Amikor elővettem, a kimért sütőlap nagyságára nyújtottam őket, sütőlapon (vagy tepsi hátulján is lehet) 180 fokon 8 perc alatt megsütöttem, félretettem.

Elkészítettem a vaníliás krémet. Az 5 lehűtött tojásfehérjéből kemény habot vertem, amikor majdnem készen volt, akkor tettem hozzá és a vaníliáscukrot.
A pudingporokat 1,5 dl vízzel kevertem össze egy kézi habverő segítségével, a többi vizet felforraltam a cukorral. Közben a lapzselatinokat beáztattam hideg vízbe 5 percre. Amikor a víz felforrt, beletettem a nedves pudingport, felforraltam, belekevertem a tojásfehérjét. Levettem a tűzről, hozzákavartam a kinyomott zselatint is, majd langyosra hűtöttem. (Az ugyancsak kevés hideg vízzel oldott porzselatint hamarabb kell hozzáadni, a tojásfehérje előtt belekerül.)

A behűtött habtejszínt a habfixálóval és a cukor kissé késleltetett hozzáadásával kemény habbá vertem, félretettem.

Amikor mindez készen volt, hozzáláttam az összeállításhoz. Az egyik lapot megkentem a vaníliás krémmel, tetejére kentem a tejszínt, arra tettem a 2. lapot. Hidegre tettem egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak.

Másnap reggel elővettem, az étcsokit gőz fölött megmelegítettem, 2 evőkanál olajat kevertem bele, majd rákentem a süti tetejére. Ezután újból némi pihentetés következett, amíg a máz teljesen megdermedt.
Éles késsel szépen fel lehetett szeletelni.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
csíkos süti
  2010-05-22 12:37:25, szombat
 
 



Hozzávalók a lapokhoz:

15 evőkanál kristálycukor, 3 tojás, 3 dl tejföl, 15 evőkanál liszt, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, pici só
5 evőkanál darált mák, 3 evőkanál kakaó, 5 evőkanál darált dió

Hozzávalók a krémhez:

1 l tej, 8 evőkanál búzadara, 20 dkg margarin, 18 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, pici só

A lapokhoz a cukrot a tojással habosra kevertem, hozzáadtam a tejfölt, majd a szódabikarbónával és a sóval elkevert lisztet is. 3 felé osztottam; az első részbe a mákot, a másodikba a kakaót, a harmadikba a diót kevertem bele, kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett.
Egy közepes tepsiben sütőpapíron külön-külön megsütöttem mind a 3 lapot; 12-15 perc kellett 180 fokos sütőben.

A krémhez a tejet felforraltam a sóval, állandó keverés közben beleöntöttem a grízt, egészen keményre főztem, majd teljesen kihűtöttem. Belekevertem a margarint és a cukrokat, majd a lapokat ezzel a krémmel rétegeztem, a tetejére is hagytam belőle egy vékonyabb rétegre valót.
Étcsokis tortadarával szórtam meg.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
csokis mézes lapok
  2010-05-22 12:22:53, szombat
 
  Csokis mézes krémes

Hozzávalók:

A tésztához:

5 dkg margarin
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg méz
4 evőkanál tej
1 tojás
40 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

A krémhez:

5 dl tej
10 dkg gríz
fél vaníliarúd belseje
csipet só
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
baracklekvár

A mázhoz:

2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál porcukor
kb. 3 evőkanálnyi víz
4 evőkanál olaj


A tésztához először összemelegítettem a margarint, a cukrokat, a mézet és a tejet, forrnia nem szabad! Amikor a cukor elolvadt, levettem a kislábost, hozzákevertem a tojást, kihűtöttem. A liszthez hozzátettem a sót, a szódabikarbónát és a kakaót, összekevertem, majd ebbe öntöttem bele a hideg folyékony elegyet. Összedolgoztam, hideg helyre tettem pihenni.

Közben elkészítettem a krémet. A tejet csipet sóval és a vanília kikapart belsejével felforraltam, keverés közben beleszórtam a grízt, készre főztem, kihűtöttem.
Robotgéppel összekavartam a margarint és a porcukrot habosra, a kihűlt grízt is beletettem, alaposan összedolgoztattam, félretettem.

Kivettem a tésztát a hűtőből, négyfelé osztottam. Kicsit lisztes deszkán a tésztát - sütőpapír segítségével - 21x35 cm-es méretre nyújtottam, tepsi hátán megsütöttem előmelegített 180 fokos sütőben, egy lap sütése 5-7 percig tartott. A lapok kivétel után pillanatok alatt kihűlnek, lehet hamar tölteni.

Az 1. lapot a krém harmadával megkentem. A következő lap alját lekvárral kentem meg, ráborítottam ezzel a felével a krémes lapra, majd erre kentem a következő harmad adag krémet, és így tovább. A negyedik lapnak természetesen csak az alját kentem meg a lekvárral, a tetejére csokimáz került.

A mázhoz a kakaót, a cukrot és a vizet összekevertem, majd kisebb lángon összeolvasztottam, hogy kicsit folyós legyen. Ehhez kanalanként kevertem hozzá az olajat, miden kanál után jól eldolgozva és vigyázva, hogy a máz fel ne forrjon. Amikor készen volt, a sütemény tetejére borítottam és széles késsel elkentem, hogy mindenhová jusson. Az olajtól gyönyörű fényes lett a máz.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
nyírségi gombóc leves
  2010-05-22 11:54:35, szombat
 
 



40 dkg borjúapróhús / sertésapróhús
1 közepes fej hagyma
15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér)
5 dkg karalábé
5 dkg zeller
5 dkg zöldborsókonzerv
10 dkg tisztított karfiol
10 dkg csiperkegomba
só,bors,delikát
4 dkg liszt
5 dkg vaj
2 dl tejszín
2 db tojássárga
1/2 csomag petrezselyemzöld
5 dkg citrom

Burgonyagombóchoz:

30 dkg burgonya
1db házi tyúktojás
7-10 dkg liszt
1/2 cs petrezselyemzöld
bors

Borjúbecsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk:

1.Kevés vajon a hagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük, és megdinszteljük - kevergetjük közben.
2.Ha már félig megpuhult a hús, hagyjuk a levét elfőni (azért kevés vízben kell csak főzni).
3.Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket: sárgarépát, gyökeret, karalábét, zellert, zöldborsót, karfiolt és gombát. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 ek. liszttel megszórjuk, átkeverjük, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, pici őrölt borssal.
Elkészítjük a burgonyagombócot:

1.A 30 dkg burgonyát megfőzzük, áttörjük. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségű liszttel, sóval, borssal, hogy formázható, a szilvásgombóc/ nudli tésztájával megegyező keménységű masszát kapjunk.
2.A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a tésztához gyúrjuk.
3.Ha már a hús megpuhult, belefőzzük a burgonyagombócokat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a lobogó, forró levesbe dobjuk. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a leves tetejére.
4.Utána a levest tejszínnel legírozzuk. A tejszínt beleöntjük, összeforraljuk, utánízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2010.04 2010. Május 2010.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 76 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1849
  • e Hét: 6077
  • e Hónap: 10481
  • e Év: 42210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.