|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2010-06-22 21:59:32, kedd
|
|
|
(két személyre)
Fél kalács
4 tojás
vaníliás cukor, cukor
tej
mazsola
dió ízlés szerint
fahéj
3-4 nagyobb alma
A szikkadt vagy gyengén pirított kalácsot felszeletelem, kisebb darabokra vágom és a tepsi aljára fektetem. Az almát meghámozom,megreszelem, megszórom fahéjjal és cukorral, majd megpárolom fedő alatt.
A diót zacskóba téve húsklopfolóval apróra töröm.
A tojások fehérjét habbá verem, a sárgáját cukorral, vaníliás cukorral ízesítem, tejjel felöntöm, ezzel meglocsolom a kalácsot, és megszórom mazsolával, dióval.
A fehérjehabba ízlés szerint cukrot keverek, és az alma tetejére simítom, türelmesebbek csillagcsövű nyomózsákkal tehetik mutatóssá.
A hab tetejére lekvárt is tehetünk.
180-200 fokos sütőben a hab barnulásáig sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-22 21:35:58, kedd
|
|
|
50 dkg liszt
2 dl langyos tej
1 kiskanál cukor
1 zacskó szárított élesztő
20 dkg vaj
1tojássárgája
1 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
2 kiskanál só,
1 nagy gerezd fokhagyma
1 tojás a kenéshez
Egész bors
Az élesztőt a cukrozott langyos (nem forró) tejbe szórjuk, és felfuttatjuk. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, belenyomjuk a fokhagymát és összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán hajtogatjuk (ld Leveles tésztafonat virslivel ).
Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra.
A tésztából nagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, majd másfélszer annyi korongot szúrunk ki kisebb szaggatóval.
A nagy körlapokat tepsibe rakjuk (én nem vajaztam) és a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A nagy korongok számának megfelelő kisebb körlapokat kétszer kiszúrjuk, hogy malacorrformájúak legyenek.
A maradék köröket négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.
Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-22 21:28:05, kedd
|
|
|
2-3 személyre:
40 deka csirkemellfilé
1 nagy fej hagyma
1-1 sárga, zöld és piros paprika
5 ek ketchup
2 ek szójaszósz
5 ek cukor
3 ek balzsamecet
1 ananászkonzerv
só
currypor
gyömbérpor
3 púpozott ek. étkezési keményítő
4 ek. olaj
2 bögre rizs
A rizst megmosom jó alaposan, majd olajon fehéredésig pirítom. 4 akkora pohár vizet öntök rá, mint amekkora pohárban mértem a rizst. Sóval fűszerezem és fedő alatt alacsony lángon 10 percig párolom. Újabb negyedórán át nem nyúlok hozzá.
A hagymát hosszú szálakra , a paprikát 2 cm-es kockákra, a húst pedig csíkokra vágom.
A ketchupot az ecettel, szójaszósszal valamint a cukorral egy kis tálkában elkeverem.
A konzervről leöntöm a levet, és - ha szeletelt - darabokra vágom a gyümölcsöt.
A húst sózom, borsozom. Serpenyőben olajat hevítek, nagy lángon állandóan forgatva körös-körbe gyorsan megpirítom a csirkemellkockákat, majd kimerem, és a legjobb, ha egy fém szűrőbe téve hagyom lecsepegni róla az olajat.
1 ek. olajat teszek még a serpenyőbe, és rövid ideig közepes lángon sütögetem benne a hagymát, ananászt és a paprikát, majd ezeket is kimerem a hús mellé
A serpenyőbe öntöm az előkészített ketchupos mártást, kis vízzel higítom és felforralom a fűszerekkel együtt.
1 ek. keményítőt 1/4 l hideg vízben simára keverek, és a forró mártáshoz adom. Felforralom, és belerakom a húst a zöldségekkel és ananásszal. Összemelegítem őket és forrón tálalom a rizzsel. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-22 21:19:05, kedd
|
|
|
4 személyre:
4dkg vaj
40 dkg zöldborsó
Fél csokor petrezselyem
1 evőkanál keményítő
vegeta
2 dl főzőtejszín
A gombóchoz:
20 dkg túró
1 tojás
5 dkg búzadara
Csipet só
Petrezselyem ízlés szerint
Finom, tápláló krémleves igazán izgalmas levesbetéttel.
A gombócokhoz a túrót villával áttörjük. A petrezselymet apróra vágjuk. Összekeverjük a tojással, a sóval, a búzadarával, a petrezselyemmel, és fél órán át pihentetjük a hűtőben. A túrós masszából sós, lobogva forró vízbe kis gombócokat eresztünk, és 5-6 percig főzzük. Amikor kész, a szűrőkanállal kivett gombócokat hideg vízbe tesszük, míg a leves elkészül.
Amíg a túrót pihentetjük, elkészítjük a levest. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük az apróra vágott petrezselymet, a zöldborsót és kevés vízzel megpároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percen át még pároljuk. Felengedjük 6-7 deciliter vízzel, vegetával ízesítjük és felforraljuk.
A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, és amikor forr, besűrítjük vele. Addig főzzük, míg szépen besűrűsödik. Amikor kész, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük és a kész levest túrógombócokkal tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-06-22 21:03:51, kedd
|
|
|
Hozzávalók: 1 zacskó csokis pudingpor, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 zacskó puncsos vagy epres pudingpor, 1.5l tej, 100g cukor vagy édesítő, 50g mazsola, 50g dió, 50g cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 8-10 babapiskóta, 2dl tejszín, 20g vaníliás cukor, 1/2dl rum
A zacskón található utasítás szerint (tej és cukor/édesítő hozzáadásával) elkészítjük először a vaníliás pudingot, még melegen belekeverjük a felaprózott cukrozott gyümölcsöket, a kivizezett 2l-es kuglófformába simítjuk, a formát hideg vízbe állítjuk.
Elkészítjük a puncsos pudingot, még melegen belekeverjük a rumba megáztatott, lecsepegtetett mazsolát, kíméletesen a vaníliás puding tetejére öntjük, a formát ismét hideg vízbe állítjuk.
Végül elkészítjük a csokis pudingot, még melegen belekeverjük a durvára vágott diót, a puncsos tetejére simítjuk, betakarjuk a babapiskótákkal, meglocsoljuk az átszűrt rummal, amibe a mazsola ázott. Alufóliával letakarjuk, hagyjuk kihűlni, majd legalább egy órára, hidegre tesszük. Tálaláskor tálra borítjuk, nagyon mutatós és finom!
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2010. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
91 db bejegyzés |
e év: |
698 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2444
- e Hét: 6672
- e Hónap: 11076
- e Év: 42805
|
|
|