Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
máglyarakás
  2010-06-22 21:59:32, kedd
 
 



(két személyre)
Fél kalács
4 tojás
vaníliás cukor, cukor
tej
mazsola
dió ízlés szerint
fahéj
3-4 nagyobb alma

A szikkadt vagy gyengén pirított kalácsot felszeletelem, kisebb darabokra vágom és a tepsi aljára fektetem. Az almát meghámozom,megreszelem, megszórom fahéjjal és cukorral, majd megpárolom fedő alatt.

A diót zacskóba téve húsklopfolóval apróra töröm.

A tojások fehérjét habbá verem, a sárgáját cukorral, vaníliás cukorral ízesítem, tejjel felöntöm, ezzel meglocsolom a kalácsot, és megszórom mazsolával, dióval.
A fehérjehabba ízlés szerint cukrot keverek, és az alma tetejére simítom, türelmesebbek csillagcsövű nyomózsákkal tehetik mutatóssá.

A hab tetejére lekvárt is tehetünk.

180-200 fokos sütőben a hab barnulásáig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
malacpogácsa
  2010-06-22 21:35:58, kedd
 
 



50 dkg liszt
2 dl langyos tej
1 kiskanál cukor
1 zacskó szárított élesztő
20 dkg vaj
1tojássárgája
1 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
2 kiskanál só,
1 nagy gerezd fokhagyma
1 tojás a kenéshez
Egész bors

Az élesztőt a cukrozott langyos (nem forró) tejbe szórjuk, és felfuttatjuk. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, belenyomjuk a fokhagymát és összegyúrjuk.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán hajtogatjuk (ld Leveles tésztafonat virslivel ).

Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.

A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra.
A tésztából nagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, majd másfélszer annyi korongot szúrunk ki kisebb szaggatóval.

A nagy körlapokat tepsibe rakjuk (én nem vajaztam) és a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A nagy korongok számának megfelelő kisebb körlapokat kétszer kiszúrjuk, hogy malacorrformájúak legyenek.
A maradék köröket négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.

Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
édes-savanyú csirkemell
  2010-06-22 21:28:05, kedd
 
 



2-3 személyre:
40 deka csirkemellfilé
1 nagy fej hagyma
1-1 sárga, zöld és piros paprika
5 ek ketchup
2 ek szójaszósz
5 ek cukor
3 ek balzsamecet
1 ananászkonzerv

currypor
gyömbérpor
3 púpozott ek. étkezési keményítő
4 ek. olaj
2 bögre rizs

A rizst megmosom jó alaposan, majd olajon fehéredésig pirítom. 4 akkora pohár vizet öntök rá, mint amekkora pohárban mértem a rizst. Sóval fűszerezem és fedő alatt alacsony lángon 10 percig párolom. Újabb negyedórán át nem nyúlok hozzá.

A hagymát hosszú szálakra , a paprikát 2 cm-es kockákra, a húst pedig csíkokra vágom.

A ketchupot az ecettel, szójaszósszal valamint a cukorral egy kis tálkában elkeverem.

A konzervről leöntöm a levet, és - ha szeletelt - darabokra vágom a gyümölcsöt.

A húst sózom, borsozom. Serpenyőben olajat hevítek, nagy lángon állandóan forgatva körös-körbe gyorsan megpirítom a csirkemellkockákat, majd kimerem, és a legjobb, ha egy fém szűrőbe téve hagyom lecsepegni róla az olajat.

1 ek. olajat teszek még a serpenyőbe, és rövid ideig közepes lángon sütögetem benne a hagymát, ananászt és a paprikát, majd ezeket is kimerem a hús mellé
A serpenyőbe öntöm az előkészített ketchupos mártást, kis vízzel higítom és felforralom a fűszerekkel együtt.

1 ek. keményítőt 1/4 l hideg vízben simára keverek, és a forró mártáshoz adom. Felforralom, és belerakom a húst a zöldségekkel és ananásszal. Összemelegítem őket és forrón tálalom a rizzsel.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
borsókrémleves túrógombóccal
  2010-06-22 21:19:05, kedd
 
 



4 személyre:
4dkg vaj
40 dkg zöldborsó
Fél csokor petrezselyem
1 evőkanál keményítő
vegeta
2 dl főzőtejszín

A gombóchoz:
20 dkg túró
1 tojás
5 dkg búzadara
Csipet só
Petrezselyem ízlés szerint

Finom, tápláló krémleves igazán izgalmas levesbetéttel.

A gombócokhoz a túrót villával áttörjük. A petrezselymet apróra vágjuk. Összekeverjük a tojással, a sóval, a búzadarával, a petrezselyemmel, és fél órán át pihentetjük a hűtőben. A túrós masszából sós, lobogva forró vízbe kis gombócokat eresztünk, és 5-6 percig főzzük. Amikor kész, a szűrőkanállal kivett gombócokat hideg vízbe tesszük, míg a leves elkészül.

Amíg a túrót pihentetjük, elkészítjük a levest. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük az apróra vágott petrezselymet, a zöldborsót és kevés vízzel megpároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percen át még pároljuk. Felengedjük 6-7 deciliter vízzel, vegetával ízesítjük és felforraljuk.

A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, és amikor forr, besűrítjük vele. Addig főzzük, míg szépen besűrűsödik. Amikor kész, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük és a kész levest túrógombócokkal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
pudingtorta
  2010-06-22 21:03:51, kedd
 
  Hozzávalók: 1 zacskó csokis pudingpor, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 zacskó puncsos vagy epres pudingpor, 1.5l tej, 100g cukor vagy édesítő, 50g mazsola, 50g dió, 50g cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 8-10 babapiskóta, 2dl tejszín, 20g vaníliás cukor, 1/2dl rum

A zacskón található utasítás szerint (tej és cukor/édesítő hozzáadásával) elkészítjük először a vaníliás pudingot, még melegen belekeverjük a felaprózott cukrozott gyümölcsöket, a kivizezett 2l-es kuglófformába simítjuk, a formát hideg vízbe állítjuk.
Elkészítjük a puncsos pudingot, még melegen belekeverjük a rumba megáztatott, lecsepegtetett mazsolát, kíméletesen a vaníliás puding tetejére öntjük, a formát ismét hideg vízbe állítjuk.
Végül elkészítjük a csokis pudingot, még melegen belekeverjük a durvára vágott diót, a puncsos tetejére simítjuk, betakarjuk a babapiskótákkal, meglocsoljuk az átszűrt rummal, amibe a mazsola ázott. Alufóliával letakarjuk, hagyjuk kihűlni, majd legalább egy órára, hidegre tesszük. Tálaláskor tálra borítjuk, nagyon mutatós és finom!



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
hello
  2010-06-22 20:40:25, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2444
  • e Hét: 6672
  • e Hónap: 11076
  • e Év: 42805
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.