2011-05-03 20:57:37, kedd
|
|
|
A szobanövények közül az egyik legkedveltebb a hibiszkusz (Hibiscus rosa sinensis) vagy kínai rózsa. Nem csak szép, de igen hasznos virág. Gyógyító minőségéről még a gyakorlott kertészek közül is kevesen tudnak, pedig a hibiszkusz levelei és virágai ősidők óta használatban vannak a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, az aranyér, a dizentéria és a heveny bőrgyulladások gyógyításánál.
A hibiszkuszban lévő flavonoidok a szervezetből kivonják az anyagcsere szükségtelen termékeit. Ser-kentődik az epe termelése, fokozódik a máj védelme a kedvezőtlen hatásoktól, javul az anyagcsere. Ezen kívül a virágzó kínai rózs,a a feng shuinak megfelelően a házat energiával és frissességgel tölti be, növeli a stresszállóságot, segít a családi problémák leküzdésében, és erősíti a házasságot. A hibiszkuszt nagyon könnyű szaporítani, gyorsan nő, és egyszerű ápolás mellett kora tavasztól késő őszig folyamatosan virágzik.
A hibiszkusztea hasznos a véredények számára
A hibiszkusz tea egyáltalán nem hasonlít a hagyományos teára, sem küllemében, sem ízében. Fényes vörös színű, eléggé savanyú, higított formában a málnabefőttre hasonlít.
A szirmokban található citromsavnak köszönhetően a tea láz és hőemelkedés esetén üdítő hatású, megöli az egyes betegségokozó mikroorganizmusokat. A hibiszkuszban sok a P-vitamin, amely erősíti a véredények falát, kihat az áteresztő képességükre, így szabályozza a vérnyomást. Ennek az italnak érdekes különlegessége, hogy forró formájában emeli az arteriális vérnyomást, míg hidegen csökkenti.
Forró tea: 2 teáskanálnyi hibiszkusz szirmot leöntünk egy pohár vízzel, és forraljuk 3 percen át. Ez alatt a víz fényes vörössé színeződik, és jellemző kifinomult édeskés-savanykás ízt kap. Az italba javasolt cukrot tenni. Ezen felül a vízben megpuhult hibiszkusz szirmok szintén nem veszítik el eredeti savanykás-édeskés ízüket, és emiatt ezeket felhasználhatjuk ételbe, mint tökéletes vitamin kiegészítőt, amely magas C-vitamin tartalmának köszönhetően megvédi szervezetünket a vírusos fertőzéstől.
Hideg tea: a hibiszkusz virágzatát hideg vízbe tesszük, és forrásig hevítjük, majd rögtön levesszük a tűzről. Cukrot teszünk hozzá. Nagyon hidegen tálaljuk fel, sőt lehet jéggel is kínálni. |
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|