Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
karfiolropogós tejföllel
  2011-05-07 14:49:17, szombat
 
 


Hozzávalók:
egy fej karfiol rózsáira szedve
apróra vágott petrezselyemzöld (elhagyható, ha épp nincs otthon)
3 db krumpli
1 tojás
zsemlemorzsa
só, bors

Elkészítés:

A karfiolt sós vízben főzzük meg. Nem kell péppé főzni, de ne is legyen roppanós. Szűrjük le, majd villával törjük darabosra. Hagyjuk kihülni. Aztán reszeljük hozzá a krumplit, adjuk hozzá a tojást, a petrezselymet, sót, borsot ízlés szerint, és annyi zsemlemorzsával kössük meg a masszát, hogy jól formálható, nem folyékony anyagot kapjunk. Tetszés szerinti formára alakíthatjuk (ha lapított lepényt készítesz, mehet másnap szendvicsbe, hús helyett), zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Itt érdemes vigyázni, nehogy hamar megbarnuljon a ropogós külseje, mert idő kell neki, amíg a krumpli is megpuhul benne.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
mákos túrógombóc
  2011-05-07 14:46:44, szombat
 
 


Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
2 tojás
1 tojásfehérje
15 dkg búzadara
5 dkg liszt
csipet só
3 evőkanál cukor
6 evőkanál darált mák

Elkészítés:

A túrót villával áttöröm, hozzákeverem a tojásokat, a búzadarát, lisztet, sót, cukrot, mákot, végül a keményre felvert tojásfehérjét. Nekem most volt annyi időm, hogy reggeltől estig a hűtőben pihentessem. Forró vízben kifőztem a gombócokat, nem kell nekik sok idő, csak míg feljönnek a víz színére.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
vega lasagne
  2011-05-07 14:40:36, szombat
 
 


Hozzávalók:
lasagne tészta
0,5 kg friss spenót
25 dkg tehéntúró
2 gerezd fokhagyma
só, bors
10 dkg vaj
6 dkg liszt
6 dl tej
10 dkg parmezán
1 dl tejföl

Elkészítés:

A spenótot megmostam, leszáraztam, a nedves leveleket plusz víz hozzáadása nélkül puhára pároltam, majd kihűtöttem, kinyomkodtam belőle a felesleges nedvességet. Hozzáadtam a túrót, sót, borsot, két gerezd fokhagymát, és a botmixeremmel (örvendező poszt később!:) spenótkrémet gyártottam a hozzávalókból. Megfőztem a besamel mártást, amibe beleolvasztottam a parmezán felét.

Egy tűzálló tál alját kissé kiolajoztam, belerakosgattam az első réteg száraz lasagne lapot, megkentem túrós-spenótos krémmel, leöntöttem a sajtos besamellel, majd újra tészta, újra spenót, újra besamel, végül az utolsó réteg tészta. Ezt megkentem a tejföl és a maradék parmezán keverékével, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütöttem.

 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
zöldséges rétes
  2011-05-07 14:37:22, szombat
 
 


Zöldséges rétes

30 dkg brokkolit, egy felkarikázott póréhagymát, egy kisebb, apró kockákra vágott sárgarépát egy kevés olívaolajon sóval, borssal pároljunk roppanósra, majd hagyjuk kihűlni. Ezután 5 dkg vajból és 5 dkg lisztből 4 dl tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval készítsünk sűrű besamel mártást. A kész mártásba keverjünk 10 dkg reszelt cheddar sajtot. Adjuk a langyosra hűlt mártáshoz a zöldségeket. A réteslapokat kettesével terítsük nedves konyharuhára , kenjük meg a zöldséges töltelékkel, és a konyharuha segítségével tekerjük fel. Tetejét kenjük meg olajjal, majd forró sütőben süssük pirosra.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
házi rétes egyszerűen
  2011-05-07 14:17:20, szombat
 
 


Hozzávalók 2 rúd réteshez:
30 dkg liszt
1 egész tojás
2 dl tejföl

10 dkg margarin
5-6 dkg liszt
0,5 dl olaj

A lisztet alaposan összegyúrom az egész tojással, a tejföllel és a sóval. Rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Kinyújtjuk és megkenjük a 10 dkg margarinnal, majd megszórjuk az 5 dekányi liszttel. Összehajtjuk, majd összehajtva kinyújtjuk. Újra összehajtjuk, kinyújtjuk.

Ekkor egy kellemes munkafázis következik: a tésztát legalább 20 percre betesszük a hűtőbe pihenni, mi pedig vagy elkészítjük a tölteléket vagy egy pohár vörösbor mellett ejtőzünk egy keveset. Esetleg lehet a kettőt kombinálni. Pihenés után a tésztát kivesszük a hűtőből, majd kettévesszük. Mindkét darabot olyan vékonyra nyújtjuk ki, amennyire csak tudjuk. A tetszés szerinti tölteléket egyenletesen rászórjuk, majd, mint a bejglit, feltekerjük. Kizsírozott, vagy kiolajozott tepsibe helyezzük és alaposan megkenjük a tetejét olajjal. Ezt sülés közben még kétszer megismételjük - ettől lesz a teteje nem csak szép piros, hanem kellemesen ropogós is. 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig kell sütni.

Tetejét porcukorral érdemes meghinteni, hogy szép legyen.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
tökös tészta
  2011-05-07 14:11:57, szombat
 
 


Hozzávalók 4 személyre:
orsó vagy penne száraztészta (durum lisztből készült)
3 db zsenge tök
3 gerezd fokhagyma
3 ek. extra szűz olívaolaj
1 csokor petrezselyem
reszelt parmezán sajt ízlés szerint
só, bors
Egy lábosban felteszünk sós vizet forrni a tésztának. A tököket megmossuk, a végüket levágjuk, hosszában negyedeljük, majd keresztbe fél centisekre felszeleteljük. Egy mély serpenyőbe vagy nagyméretű lábosba beleöntjük az olajat, belenyomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a felszeletelt tököt. Enyhén megsózzuk és közepes lángon sütjük. Időnkét fakanállal megkeverjük, és amikor elkezd lesülni, levesszük a lángot, lefedjük és pároljuk, amíg puha nem lesz. Ha sok levet ereszt, leveszük a fedőt és hagyjuk elpárologni. Ha viszont túlzottan lesül, akkor hozzá adhatunk egy kis vizet.

A petrezselymet apróra vágjuk és csak a legvégén adjuk a tökhöz, amikor már lezártuk alatta a tüzet. Közben figyeljük a tészta vizét, amikor lobogva forr, beleöntjük a tésztát és a csomagoláson előírtak szerint (8-11 perc) megfőzzük. Ne főzzük túl, maradjon szép ,,al dente"=ruganyos!

Kétféleképpen tálalhatjuk, attól függően, hogy mennyi az időnk. Gyors változat: beleöntjük a kifőtt tésztát a tökös lábosba, összekeverjük és úgy szedjük ki a tányérokra, a tetejét megszórva parmezánnal. Elegánsabb, ha az üres tésztát szedjük ki előbb a tányérokra, utána a tökös ragut és mindenki ízlés szerint megszórhatja sajttal. Őrölt fekete borsot csak a felnőtteknek szoktam felajánlani, a gyerekeknek általában túl csípős.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
bohókás
  2011-05-07 12:11:58, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
szombat
  2011-05-07 08:41:27, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2444
  • e Hét: 6672
  • e Hónap: 11076
  • e Év: 42805
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.